מרק עוף פרסי

המצרכים (ל-4 מנות):
4 שוקיים 1 בצל לבן, קצוץ 1 גמבה אדומה, קצוצה 2 גבעולי סלרי, קצוצים 2 גזרים, קצוצים 1 פלפל חריף (לא חייבים להשתמש בהכל) 1 שורש פטרוזיליה, קצוץ 1 צרור כוסברה, קצוצה 1 כף כורכום 1 לימון פרסי 1 ליטר מים רותחים מלח, פלפל
6 צפייה בגלריה
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. מטגנים את כל הירקות עם הכורכום על להבה נמוכה במשך כ-2 דקות.
  2. מוסיפים את העוף, וממשיכים לטגן במשך 5 דקות.
  3. מוסיפים מים רותחים, לימון פרסי ופלפל שחור. מבשלים במשך שעה על להבה נמוכה.
  4. מוציאים את הלימון הפרסי, מקשטים בכוסברה קצוצה ומגישים.

מרק עוף של בית

פיליס גלזר
המצרכים:
עוף גדול, מחולק לחתיכות 1 בצל גדול 4 גבעולי סלרי עם עלים 1 ק"ג דלעת או דלורית (מומלץ מאוד) חופן קטן של פטרוזיליה חופן קטן של שמיר מלח ופלפל לפי הטעם
6 צפייה בגלריה
מרק
מרק
(צילום: shutterstock)
אופן ההכנה:
  1. שוטפים את העוף במים קרים. מעבירים לקערה ויוצקים מים רותחים. מעמידים בצד 3-2 דקות. מסננים ובסכין חדה משפשפים את העור העוף כדי לסלק עודפי שומן ובשר קשה מאזור הרגליים. שוטפים שוב, מייבשים במגבת נייר ושמים על צלחת.
  2. בסיר גדול, מביאים לרתיחה 6-5 ליטר מים עם 2 כפיות מלח. מוספים את העוף ומביאים שוב לרתיחה על חום בינוני. בזמן זה, מסלקים חתיכות שומן וקצף. בוחשים מתחתית הסיר כדי לשחרר עוד שומן ומוציאים גם אותו. ממשיכים לסנן את המרק עד שהוא צלול לגמרי.
  3. מנמיכים את הלהבה ומוסיפים את הבצל (עם הקליפה שטופה). חוצים את הירקות ומוסיפים. מביאים שוב לרתיחה.
  4. מנמיכים את הלהבה ומכסים חלקית. מבשלים שעה וחצי. שוטפים את עשבי התיבול ושמים במרק. מכסים ומבשלים עוד מספר דקות.
  5. מסננים את המרק ומסלקים את הכל חוץ מהעוף והגזר. מחממים את המרק לפי הצורך ומחממים את העוף והגזר בנפרד במיקרוגל או בתנור.

מרק עוף הונגרי

המצרכים (ל-4 מנות):
4 שוקי עוף 2 כפות פפריקה מתוקה 4 שיני שום, פרוסות 2 תפוחי אדמה, חתוכים לקוביות קטנות 2 כפות רכז עגבניות 1/2 כפית קימל טחון 1 כוס אפונה קפואה מלח, פלפל 1 ליטר מים רותחים מעט שמן סויה או קנולה
6 צפייה בגלריה
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. מתבלים את שוקי העוף בפפריקה עם מעט שמן, מכניסים לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות ואופים במשך 20 דקות עד לקבלת גוון עמוק ויפה.
  2. בסיר, מטגנים בחום נמוך פפריקה ושום למשך כ-2 דקות.
  3. מוסיפים את רכז העגבניות ומטגנים במשך דקה נוספת.
  4. מוסיפים לתערובת מים ואת העוף המושחם, ומבשלים במשך כ-45 דקות.
  5. מוסיפים את קוביות תפוחי האדמה והקימל, מתקנים תיבול עם מלח ופלפל, מוסיפים אפונה ומגישים.

מרק עוף אוסטרו-הונגרי עם איטריות

אנה וגנר
המצרכים:
1 עוף טרי מחולק ל- 8 חלקים 4 בצלים קלופים שלמים 3 גזרים יפים, קלופים ושטופים 3 קישואים בינוניים על קליפתם 2 שורשי סלרי חצויים 2 שורשי פטרוזיליה 1/2 כרוב קטן 2 קולרבי קלופים וחצויים זר פטרוזיליה זר שמיר 3-2 גבעולי סלרי אמריקאי שן שום קלופה מלח לפי הטעם 1 כפית סוכר 1 חבילת איטריות ביצים דקות
אופן ההכנה:
  1. אם העוף לא הומלח, ממליחים: בקערה גדולה, מניחים את נתחי העוף ועליהם שופכים 3-4 כפות מלח גס. מכסים במים, מערבבים היטב, ומניחים בצד ל-20 דקות. מוציאים את הנתחים מהקערה ושוטפים מעליהם את שאריות המלח.
  2. בסיר גדול, מניחים את נתחי העוף ועליהם הירקות, מלבד הפטרוזיליה והשמיר. מוסיפים מים: הכמות תלויה בגודל העוף, הירקות והסיר. בכל מקרה, המים צריכים לא רק לכסות את העוף והירקות, אלא להימצא לפחות בגובה של 3 ס"מ מעל לעוף ולירקות. מתבלים ומביאים לרתיחה.
  3. מנמיכים מיד את הלהבה כך שיתקבל בעבוע עדין ומתמיד. מקפים את הקצף מעל לעוף עד שהנוזל נהיה צלול. מבשלים על להבה קטנה במשך שעה.
  4. מכבים את האש ומשקיעים את הפטרוזיליה והשמיר בתוך הסיר.
  5. מבשלים את האיטריות לפי הוראות היצרן.
  6. ממתינים מעט, מוציאים את העוף והירקות מן הסיר. העוף המכובס מתאים לסלט, את הירקות אפשר לחתוך לפיסות קטנות ולהגיש בתוך קעריות המרק.

מרק עוף גיאורגי

המצרכים (ל-4 מנות):
1 חזה עוף שלם, חתוך לקוביות 2 כוסות מים רותחים 1 בצל גדול, קצוץ צרור פטרוזיליה 1 כף קורנפלור 1/2 כפית קינמון
לנטיפי ביצים - 2 ביצים 1/2 כוס חלב סויה מעט מיץ לימון 1/2 כוס נוזל חם מהסיר
6 צפייה בגלריה
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. מטגנים את הבצל בסיר עם מעט שמן על להבה נמוכה עד לקבלת גוון שקוף.
  2. מוסיפים קינמון ואת העוף, ויוצקים מעל מים רותחים.
  3. מערבבים קורנפלור עם כ-1/2 כוס מים קרים, ומוסיפים לסיר עם המרק. מביאים לרתיחה.
  4. בקערה נפרדת מערבבים ביצים, חלב סויה ו-1/2 כוס נוזל חם מהסיר.
  5. מוסיפים את תערובת הביצים לסיר, תוך כדי בחישה מתמדת.
  6. מגישים עם פטרוזיליה קצוצה ומעט מיץ לימון.

מרק עוף פולני

מרים קוץ
המצרכים:
1 עוף טרי (אסור קפוא) ללא חלקים פנימיים וללא עור (חוץ מהכנפיים) 2 תפוחי אדמה גדולים, קלופים וחצויים 1 ראש סלרי קלוף וחצוי 2 גזרים קלופים וחצויים 2 מקלות סלרי עם העלים 4 שיני שום קלופות 2 קישואים קטנים ללא העוקץ 1 בטטה קלופה וחצויה 1 דלעת - חתיכה בגודל תפוח-אדמה, קלופה וחצויה זר קטן של פטרוזיליה זר קטן של שמיר 10 גרגרי פלפל שחור שלמים 2 עלי דפנה
6 צפייה בגלריה
מרק
מרק
(צילום: shutterstock)
אופן ההכנה:
  1. שמים את כל החומרים בסיר ומכסים במים. מביאים לרתיחה, מנמיכים להבה ומבשלים מכוסה חלקית בבעבוע עדין כשעה.
  2. מוציאים את העוף מהמרק ומבשלים עוד כשעה.
  3. מגישים עם פיסות מבשר העוף (ששומרים בנפרד במקרר) ועם אטריות או שקדי-מרק.

מרק תאילנדי עם עוף (טום יאם גאי)

יריב מלילי
המצרכים (ל-4 סועדים):
4 כרעי עוף מחולקות לחמישיות (לבקש מהקצב) 2 בצלים, פרוסים לרצועות 250 גר' פטריות שמפיניון, חצויות 150 גר' פטריות יער, קרועות 2 עגבניות בינוניות, חתוכות ל-6 חלקים 4 גבעולי בצל ירוק, קצוץ חופן כוסברה, קצוצה 120 גר' פיסות שורש גלנגל (להשיג בכל מחלקה אסייתית בסופרמרקט) 30 עלי קפיר ליים (להשיג בכל מחלקה אסייתית בסופרמרקט) 6 גבעולי למון גראס טרי ללא עלים 4 שיני שום 6 פלפלים חריפים בינוניים, חתוכים וכתושים 10 כפות רוטב דגים 2 לימונים, סחוטים למיץ מלח לפי הטעם 2.5 ליטר מים (או ציר עוף)
6 צפייה בגלריה
(צילום: ירון שרון)
אופן ההכנה:
  1. מרתיחים מים עם השורשים: הגלנגל, הלמון גראס והקפיר ליים.
  2. אחרי 5 דקות של רתיחה מוסיפים את העוף ומבשלים, תוך כדי רתיחה במשך כרבע שעה.
  3. כותשים את הפלפל החריף והשום יחד, ומוסיפים לסיר. מבשלים במשך 5 דקות נוספות.
  4. מוסיפים את רוטב הדגים ואת העגבניות. ממליחים, ומוסיפים את הלימון (אם רוצים מוסיפים גם חתיכות מהלימון עצמו) לאיזון הטעם.
  5. לאחר כשלוש דקות נוספות בודקים שהעוף מוכן אך לא רך מאוד. מוסיפים את הבצל והפטריות לארבע דקות נוספות. מאזנים טעמים באמצעות המלחה עדינה.
  6. מכבים את הלהבה. מוזגים לצלחות, מעטרים עם כוסברה קצוצה ובצל ירוק קצוץ. מגישים לצד אורז.

מרק בריאות עם עוף וג'ינג'ר

מיכל וקסמן
המצרכים:
1 עוף שלם ללא העור 3 גזרים קלופים וחצויים 1 בצל גדול חתוך לרבעים 2 כרשות 1 שורש סלרי קלוף וחתוך לרבעים 1 שורש פטרוזיליה קלוף וחתוך לרבעים 1 לפת קלופה וחצויה 1 קולורבי קלוף וחצוי 300 גרם דלעת חתוכה לקוביות גדולות 1 מקל גדול של למון גראס חצוי 3 ס"מ שורש גי'נג'ר טרי קלוף ופרוס 1 צרור גדול של פטרוזיליה 1 צרור גדול מאוד של כוסברה 2 כפות מלח גס 10 גרגרי פלפל שחור שלמים 3-4 ליטר מים, לפי גודל הסיר
לסחוג אסייתי לוהט - 1 פלפל ירוק חריף (או יותר, לפי הטעם) 1 מקל למון גראס, רק החלק הלבן פרוס 1 ס"מ ג'ינג'ר, טרי קלוף וחתוך 1 צרור קטן של כוסברה ללא הגבעולים הגסים 2 בצלים ירוקים דקים, רק החלק הירוק 2 שיני שום ירוק קלופות וחתוכות קורט סוכר מיץ מ-1/2 לימון 1 כף רוטב דגים 1 כפית שמן שומשום 3 כפות שמן זית
אופן ההכנה:
  1. מכינים את המרק - שמים את העוף והירקות החתוכים (לא כולל כוסברה ופטרוזיליה) בסיר גדול. ממלאים מים. מכסים ומביאים לרתיחה.
  2. מוסיפים כוסברה, פטרוזיליה, מלח ופלפל ומבשלים שעתיים או יותר ברתיחה מתונה.
  3. מכינים את הסחוג - שמים את כל החומרים, למעט השמנים, במעבד מזון וטוחנים טחינה גסה בפולסים עד שנוצרת תערובת עדינה ואחידה. מוסיפים שמנים. טוחנים שוב בפולסים בודדים. מעבירים לצנצנת.
  4. ההגשה - מסננים את המרק לתוך קעריות אישיות. במרכזה של כל קערית מרק צלול מניחים כפית גדושה של הסחוג. אפשר להגיש כך או לערבב בעדינות. כך או כך, יתפשט בצלחת המרק כתם ירקרק עם ניחוח עז ומגרה של כוסברה, למון גראס, שום, פלפל חריף ושאר חברים.

מרק עוף ולימון

רותי קינן
המצרכים (ל-6 מנות):
1/2 1 ליטר מרק עוף 1/2 כוס אורזו (פתיתי פסטה בצורת אורז) או אורז 3 ביצים 1 כף גדושה קורנפלור מיץ מ-1 לימון מלח, פלפל לבן
לקישוט - חופן פטרוזיליה, קצוצה חופן נענע, קצוצה
אופן ההכנה:
  1. מרתיחים את המרק ומוסיפים לו כוס מים ואת האורזו, או האורז.
  2. מבשלים על להבה נמוכה או עד שהפתיתים רכים (כ-10 דקות לפתיתים, כ-15 לאורז).
  3. טורפים את הביצים עם מיץ הלימון, הקורנפלור, מעט מלח ופלפל עד שמתקבלת תערובת חלקה.
  4. מוסיפים לתוך תערובת הביצים 2 כפות מהמרק הרותח וטורפים היטב.
  5. יוצקים את התערובת לסיר, ומערבבים היטב עד שהמרק מלבין ומתעבה מעט. מסירים מיד מהאש.
  6. ממשיכים לערבב עוד מעט, עד שהמרק מסמיך.
  7. יוצקים לצלחות וזורים על כל מנה מעט פטרוזיליה ונענע.