תבשיל חצילים טבעוני

רפי כהן
המצרכים: 1 חציל במשקל 500 גרם, קלוף 1/4 כוס שמן זית 3 פלפלים ירוקים חריפים, נקיים מזרעים וחתוכים גס 6 שיני שום, קלופות וחצויות לאורכן 4 עגבניות, קלופות וחתוכות ל-8 פלחים כל אחת 1/2 כוס מים 1 כפית מלח 1/4 כפית פלפל שחור גרוס שמן תירס לטיגון עמוק
אופן ההכנה:
  1. מחממים את שמן הזית בסיר רחב. מוסיפים את הפלפלים החריפים והשום ומאדים על להבה בינונית תוך ערבוב 2 דקות.
  2. מוסיפים את העגבניות, מגבירים את הלהבה ומבשלים 5 דקות.
  3. מוסיפים את המים, המלח והפלפל, מכסים את הסיר ומבשלים 20 דקות על להבה בינונית.
  4. מחממים שמן לחום של 180 מעלות (אפשר להשתמש בצ'יפסר, שדרגות חום השמן מסומנות בו, ואם אין לא מדחום ולא צ'יפסר, יש לחמם את השמן עד שעל פניו ייראו גלים שקטים, ובהחלט לא עד שיהיה חם במידה כזו שיתחיל לעשן). מוסיפים את קוביות החציל לשמן החם ומטגנים עד שהן משחימות. מוציאים מהסיר ומניחים על צלחת מרופדת בנייר סופג.
  5. מגלים את הסיר, מוסיפים את קוביות החצילים ומבשלים 7 דקות. מדי פעם יוצקים מהרוטב על קוביות החצילים. מגישים חם או קר.

לזניה חצילים וגבינת עיזים

אמיר פורת ורוסלה יונה
המצרכים (לתבנית בקוטר 20x30):
ללזניה - 2 חצילים קלופים מעט שמן זית 9 דפי לזניה רוטב עגבניות 1 גליל (200 גר') גבינת עיזים 200 גר' גבינת קשקבל מגוררת
לרוטב עגבניות - 1 ק"ג עגבניות, מרוסקות 1 בצל גדול 5 שיני שום, כתושות 6 כפות שמן זית 1 כפית סוכר 1/2 כפית מלח 1/2 כפית פלפל שחור 1/2 כפית אורגנו יבש
5 צפייה בגלריה
לזניה חצילים
לזניה חצילים
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. מכינים את החצילים - פורסים את החצילים לאורכם בעובי של 1 ס"מ, ומברישים כל פרוסה במעט שמן זית. מניחים את החצילים בתבנית מרופדת בנייר אפייה, ואופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות במשך 10 דקות עד להזהבה קלה.
  2. מכינים את רוטב העגבניות - בסיר על להבה בינונית יוצקים את שמן הזית. אחרי שהשמן מתחמם מוסיפים את הבצל ומטגנים עד להזהבה קלה. מוסיפים את השום הכתוש ומטגנים כ-1/2 דקה. מוסיפים את העגבניות המרוסקות, הסוכר, המלח, הפלפל השחור והאורגנו ומערבבים היטב.
  3. מנמיכים את האש ללהבה נמוכה, מכסים את הסיר ומבשלים במשך כ-10 דקות. מכבים את האש, ומקררים את הרוטב לטמפרטורת החדר.
  4. מרכיבים את הלזניה - בשכבה הראשונה מסדרים בתבנית 4 כפות מרוטב העגבניות, ומפזרים על כל התחתית בצורה אחידה. מניחים 3 דפי לזניה על הרוטב, ועל דפי הלזניה יוצקים כ-1/3 מכמות הרוטב ומשטחים. על הרוטב מניחים פרוסות חצילים לכיסוי שטח התבנית. מפזרים 1/3 מכמות גבינת העזים, ו-1/3 מכמות גבינת הקשקבל.
  5. חוזרים על כל התהליך פעמיים נוספות (שלוש שכבות בסך הכל, שאותן מסיימים בגבינה מגוררת).
  6. אופים את הלזניה בתנור שחומם מראש ל-170 במשך 30-35 דקות.

חצילים בתנור

רויטל פדרבוש
המצרכים: 2 חצילים בינוניים 1/2 1 ליטרים מים (6 כוסות) 1/2 1 כפות שטוחות מלח גס 8 כפות שמן זית 1/2 1 כפות שטוחות קורנפלור
5 צפייה בגלריה
חצילים בצנור
חצילים בצנור
(צילום: רויטל פדרבוש)
אופן ההכנה:
  1. מקלפים את החצילים בצורת זברה (משאירים חלק מהקליפה).
  2. בקערה גדולה ממיסים 1 וחצי כפות מלח גס על כל ליטר וחצי (6 כוסות) מים. החצילים צריכים להיות שקועים לגמרי בתוך הנוזל, ומכיוון שהם נוטים לצוף מומלץ להניח מעליהם חפץ כבד כמו צלחת. משאירים שעתיים.
  3. מחממים תנור ל-220 מעלות טורבו, מצפים את תבנית האפייה של התנור עם נייר אפייה ומשמנים בנדיבות עם שמן.
  4. מערבבים את השמן עם הקורנפלור ומצפים את פרוסות החצילים בנדיבות בעזרת מברשת. אין צורך במלח, כי המים עם המלח נספגים בחצילים. מסדרים בתבנית ואופים עד להשחמה. אופים כ-30 דקות או יותר, לפי הטעם. יש שאוהבים את החצילים שחומים מאוד ויש שפחות.
  5. אם נשארו פרוסות שלא משחימות כדאי להבריש אותן עם עוד תערובת שמן וקורנפלור.
  6. מסדרים את פרוסות החצילים בכלי אחסון ומפזרים מעל פטרוזיליה קצוצה.

חצילים בתחמיץ

מיכל וקסמן
המצרכים: 3 חצילים בינוניים, טריים, מוצקים ומבריקים 1/2 כוס שמן זית למריחת החצילים + 4 כפות נוספות לתחמיץ 3 כפות חומץ שרי או חומץ יין עדין 1 שן שום, מגוררת 1 צ'ילי אדום, קצוץ קטן ככל האפשר מלח ים
5 צפייה בגלריה
(צילום: מיכל וקסמן)
אופן ההכנה:
  1. מחממים את התנור לטמפרטורה של 200 מעלות במצב טורבו.
  2. פורסים את החצילים לפרוסות דקות בעובי 1/2 ס"מ.
  3. מרפדים תבנית גדולה בנייר אפיה, מסדרים את פרוסות החצילים בתבנית ומברישים אותן בשמן זית משני צידיהן. ממליחים קלות.
  4. צולים את החצילים במרכז התנור 35-30 דקות או עד שהם שחומים ומגרים מאוד.
  5. בקערית מערבבים חומץ, 4 כפות שמן זית, שום, צ'ילי ומלח (בעדינות, החצילים כבר מומלחים).
  6. מסדרים את פרוסות החציל הצלויות בצלחת הגשה או קופסת אחסון, יוצקים עליהם את התחמיץ ומניחים להם לעמוד בתוכו חצי שעה או יותר. מה שלא מתחסל אפשר לשמור במקרר.

חציל עם יוגורט ורשאד

רפי כהן
המצרכים: 2 חצילים מזן בלאדי 1 כוס יוגורט צאן 2 שיני שום, קצוצות 1/2 כפית פלפל לבן גרוס 2 כפות שמן זית 2 חופנים עלי רשאד, שטופים, מיובשים וקצוצים גס 1 כפית מלח
אופן ההכנה:
  1. שורפים את החצילים וקולפים אותם. מעבירים את בשר החצילים לקרש חיתוך, קוצצים גס ומעבירים לקערה.
  2. מוסיפים לקערה את שאר המרכיבים ומערבבים.

פשטידת חצילים ומנגולד

מירי צדוק
המצרכים: 2 חצילים קטנים מעט שמן לחציל 2 בצלים 2 חבילות עלי מנגולד, רצוי אורגני 2 ביצים 1/2 כוס פירורי לחם 2 כפות שמן לטיגון המנגולד 1 כפית פפריקה 1/2 כפית כמון 1/4 כפית כורכום 1/4 כפית פלפל שחור 1 כפית מלח
5 צפייה בגלריה
פשטידת חצילים
פשטידת חצילים
(צילום: מירי צדוק)
אופן ההכנה:
  1. חוצים את החציל לשניים ויוצרים ריבועים על גבי החלק החתוך. מורחים באמצעות מברשת מעט שמן ומכניסים לתנור שחומם ל-180 מעלות למשך כ-30 דקות עד שהחציל מוכן.
  2. מוציאים את החציל ומרוקנים את התוכן שלו לקערה.
  3. קוצצים את הבצלים ומטגנים עם שתי כפות שמן עד לשקיפות, מוסיפים את עלי המנגולד ומקפיצים כ-3 דקות, עד שהנפח יורד.
  4. מעבירים את המנגולד לקערה, מוסיפים את התבלינים, את הביצים ואת פרורי הלחם. מערבבים טוב ומעבירים לתבנית קטנה משומנת במעט שמן זית.
  5. מכניסים לתנור למשך 30 דקות.

ספגטי חצילים, עגבניות ושום

יעל גרטי
המצרכים: 250 גר' ספגטי 2 חצילים, חתוכים לקוביות סלסלת עגבניות שרי קטנה, שטופות 100 גר' עגבניות מיובשות בשמן זית, חתוכות לרצועות דקות 3 שיני שום, קלופות ופרוסות דק שמן זית שמן סויה או קנולה לטיגון מלח פלפל שחור גרוס גס להגשה: מעט גבינת קצ'קבל מגוררת (לא חובה)
אופן ההכנה:
  1. שוטפים את החצילים וחותכים לקוביות קטנות. מניחים במסננת ומפזרים מעט מלח בצורה אחידה.
  2. כעבור חצי שעה עד שעה, שוטפים את החצילים מהמלח, מסננים וסוחטים באמצעות האצבעות במידת האפשר, בכדי להוציא מקסימום מים שנספגו בחצילים.
  3. מחממים בסיר רחב שמן לטיגון ומטגנים את קוביות החצילים עד להתרככות. מניחים בצלחת שרופדה בנייר סופג.
  4. מחממים מעט שמן זית בסיר ומטגנים את פרוסות השום עד להזהבה. מוסיפים לסיר את עגבניות השרי ומערבבים קלות עד שהן מוזהבות מעט וקליפתן נסדקת. מניחים את הסיר בצד.
  5. מבשלים את הפסטה לדרגת 'אל-דנטה' ומסננים.
  6. מעבירים את הפסטה לסיר בו נמצאים השום ועגבניות השרי. מוסיפים את החצילים ואת העגבניות המיובשות ומתבלים במלח ופלפל שחור גרוס גס.
  7. בודקים תיבול ומגישים. אפשר להגיש עם מעט גבינת קצ'קבל מגוררת.

חציל במיסו

דניאלה נויפלד
המצרכים: 3 חצילים 2 כפות משחת מיסו 3 כפות סילאן 1 כף סויה 1 כף חומץ בלסמי 1 כף שמן זית 1/2 כפית פלפל שחור
לסלסת העגבניות - 16 עגבניות שרי, אפשר מכל מיני סוגים וצבעים 1/4 כוס שקדים מולבנים פרוסים 1/2 בצל סגול, קצוץ דק 1/2 כוס בזיליקום, קצוץ 1 כף שמן זית 1 כפית סילאן 1 כפית חומץ בלסמי קורט מלח 1/2 כפית פלפל שחור
5 צפייה בגלריה
(צילום: דניאלה נויפלד)
אופן ההכנה:
  1. מחממים את התנור לטמפרטורה של 220 מעלות.
  2. מכינים תבנית מרופדת בנייר אפייה או משטח סיליקון שתתאים להכיל את כל החצילים.
  3. פורסים כל חציל לאורך. אחר כך, בעזרת סכין, חורצים את פני החציל בצורת רשת (לאורך ולרוחב). החריצים צריכים להיות עמוקים, אך לא לפגוע בקליפת החציל.
  4. בקערית קטנה מערבבים ביחד משחת מיסו, סילאן, סויה, חומץ סלמי, שמן זית ופלפל שחור עד לקבלת תערובת סמיכה ואחידה. מברישים את בשר החציל ברוטב בנדיבות ומניחים את החציל בתבנית עם הפנים למעלה. אופים את החצילים במשך 20 דקות, עד שהחצילים רכים ושחומים.
  5. מכינים את סלסת העגבניות – פורסים את עגבניות השרי לקוביות קטנות. מניחים בקערה את קוביות העגבניות, פרוסות שקדים, בצל סגול קצוץ, בזיליקום קצוץ, שמן זית, סילאן, חומץ בלסמי, קורט מלח ופלפל שחור, ומערבבים היטב.
  6. מגישים את החציל הצלוי במיסו ומעליו 2 כפות מסלסת העגבניות. אפשר לזלף מעל מעט סילאן אם רוצים.

חצילים ובקר בנוסח סיני

אופיר ג'ובאני
המצרכים (ל-4-3 סועדים):
350 גר' רצועות בשר בקר ארוכות, חתוכות נגד כיוון הסיבים 1 חציל בינוני, חתוך לרצועות בעובי 1/2 1 ס"מ 1 כוס סוכר 1/2 כוס מיץ תפוזים טרי 1 כף רוטב סויה 1 כף ברנדי 1 כף קמח תפוחי אדמה או כל עמילן אחר לבישול 1 חלבון ביצה מלח גס להמלחת החצילים שמן קנולה לטיגון 2 שיני שום קצוצות 1/2 כפית שורש ג'ינג'ר קצוץ 1 כף רוטב פלפל חריף 2 כפות שמן קנולה לטיגון 1 כף רוטב קרמל או "סירופ זהוב" 1 כף ברנדי קורט מלח קורט פלפל שחור טחון 1/3 1 כוס גבעולי בצל ירוק קצוצים 1 כף שמן שומשום 1 כף שומשום לעיטור
אופן ההכנה:
  1. מכינים רוטב קרמל - מחממים מחבת קטנה על אש בינונית, ממיסים בה בהדרגה את הסוכר, ובכף עץ מערבבים בעדינות, עד לקבלת גוון חום בהיר.
  2. באופן הדרגתי מוסיפים את מיץ התפוזים אל הסוכר המומס ומערבבים עד שכל המיץ נספג בסוכר. מסירים מהאש.
  3. מכינים את המשרה - בקערה גדולה מערבבים את כל חומרי המשרה, מוסיפים את רצועות הבקר, מכסים בניילון נצמד ומכניסים למקרר ל–30 דקות.
  4. בינתיים מכינים את החצילים. בוזקים מלח על רצועות החציל ומניחים ל–20 דקות.
  5. שוטפים את החצילים כדי להיפטר מהנוזלים והמלח ומייבשים בנייר סופג.
  6. במחבת עמוקה מחממים שמן (כ–10 ס"מ) ומטגנים בו את רצועות החציל עד להשחמה. מעבירים לצלחת מרופדת בנייר סופג.
  7. במחבת גדולה על להבה חזקה מחממים מעט שמן ומטגנים בו טיגון קל את השום, הג'ינג'ר ורוטב הפלפל החריף.
  8. מוציאים את רצועות הבקר מהמשרה ומעבירים אותן למחבת. מטגנים טיגון קל 3-2 דקות, מוסיפים את רצועות החצילים המטוגנות ומערבבים.
  9. מוסיפים למחבת, בזה אחר זה, את רוטב הקרמל, רוטב הסויה, הברנדי, המלח והפלפל ומקפיצים 3-2 דקות.
  10. מעבירים לצלחת הגשה, מפזרים מעל את הבצל הירוק, את שמן השומשום והשמשום ומגישים חם.

גספצ'יו חצילים

המצרכים (ל-6-4 סועדים):
לגספצ'יו - 10 עגבניות אדומות בשלות, נקיות מגרעינים, קצוצות גס 3 פלפלים אדומים מתוקים, קצוצים גס 1/2 בצל, קצוץ גס 4 שיני שום 2 מלפפונים, קצוצים גס 1/2 כוס שמן זית 1 כפית מלח
לרוטב החצילים - 1 חציל בינוני חתוך לקוביות בגודל 1/2 2 ס"מ 1 כף מלח גס שמן קנולה לטיגון 2 שיני שום פרוסות 3 כפות שמן זית 1 כף חומץ בלסמי 2 כפות רוטב וורצ'סטר 2 כפות רוטב סויה
להגשה - 6-4 פרוסות לחם קלוי 1/3 כוס בצל ירוק קצוץ
אופן ההכנה:
  1. בקערת מעבד מזון עם להב מתכת שמים את כל חומרי הגספאצ'ו ומעבדים עד לקבלת מרקם אחיד אך גס.
  2. מכניסים למקרר לשעתיים לפחות.
  3. בינתיים בוזקים את המלח הגס על החצילים ומניחים ל–20 דקות.
  4. שוטפים היטב את קוביות החציל כדי להיפטר מהמלח ומייבשים בנייר סופג.
  5. במחבת עמוקה מחממים שמן (כ–10 ס"מ) ומטגנים בו את קוביות החציל עד להשחמה והתרככות. מעבירים לצלחת מרופדת בנייר סופג.
  6. במחבת בינונית מטגנים קלות את פרוסות השום בשמן הזית עד להזהבה.
  7. מוסיפים את החומץ, רוטב הוורצ'סטר, רוטב הסויה וקוביות החציל, מערבבים היטב ומסירים מהאש.
  8. מרכיבים את המנה - עבור כל סועד מוזגים מעט מהגספצ'יו לקערת מרק אישית. במרכז הקערה מניחים פרוסת לחם קלוי ועליה כף מרוטב החצילים. מקשטים בבצל הירוק הקצוץ ומגישים.