חג החנוכה שאוטוטו כאן אמנם רווי בשמן ובקלוריות, אבל אפשר גם אחרת: אם בא לכם להכין את הגרסה שכוללת פחות שמן ולא פחות טעם, הכנו לכם עשרה מתכונים ללביבות שהן גם בריאות וגם טעימות - לביבות אפויות. לביבות בטטה עם גבינה, לביבות תפוחי אדמה ובצל ירוק ואפילו לביבות מתוקות עם תפוח עץ.

לביבות בטטה עם גבינה

שירה גבאי
המצרכים: 4 בטטות בינוניות 1 זוקיני, מגורר וסחוט (יש לסחוט עם חיתול בד מעל הכיור לאחר הגירור בפומפייה) 1 בצל, מגורר וסחוט (יש לסחוט עם חיתול בד מעל הכיור לאחר הגירור בפומפייה) 4 כפות פטרוזיליה קצוצה (ניתן להוסיף עירית לפי הטעם) 1 כף שמן קוקוס או שמן זרעי ענבים 3 כפות גדושות קמח שיבולת שועל או קמח כוסמין או קמח חיטה מלאה 2 ביצים 2 כפות גבינת ריקוטה 5% 2 כפות גבינה בולגרית, מגוררת 3 כפות גבינת מוצרלה, מגוררת 1 כף שטוחה של מלח מעט פלפל שחור לפי הטעם 1/3 כפית כורכום 1 כפית פפריקה מתוקה
5 צפייה בגלריה
לביבות בטטה וגבינה אפויות
לביבות בטטה וגבינה אפויות
(צילום: Depositphotos)
אופן ההכנה:
  1. מרתיחים בסיר עם מים חמים את הבטטות עם הקליפה למשך 20 דקות על להבה בינונית, ולאחר שהתרככו – מוציאים את הבטטות, ומניחים להן להתקרר מעט. מקלפים בזהירות את הקליפה.
  2. מועכים את הבטטות עד לקבלת תערובת חלקה נטולת גושים. במידה והתערובת מעט קשה – מכניסים את התערובת למיקרוגל למשך 10 דקות נוספות.
  3. מטגנים את הבצל עד להזהבה קלה עם מעט מלח ופלפל, ומוסיפים את הקישואים. מטגנים למשך 2 דקות נוספות.
  4. מחממים את התנור ל-180 מעלות (אם משתמשים באייר פריי – אין צורך לחמם מראש).
  5. מעבירים לקערה גדולה אחת את הבצל והקישואים, ומוסיפים אליהם את יתר המצרכים. מערבבים היטב עד לקבלת תערובת אחידה.
  6. יוצרים מהתערובת כדורונים ומשטחים אותם מעט בעזרת כרית האגודל. יוצרים מעין לביבה או כל צורה אחרת שתחפצו.
  7. מסרים את הלביבות על נייר אפייה ושומרים על רווח קטן ביניהן (בין אם הלביבות בתנור או באייר פריי).
  8. מכניסים לתנור למשך 20 דקות במצב טורבו בטמפרטורה של 180 מעלות (או לאייר פריי למשך 15-20 דקות בטמפרטורה של 180 מעלות).
  9. מוציאים את הלביבות ומניחים להן להתקרר למשך 20 דקות נוספות על השיש.

לביבות שורש

לילך חן
המצרכים: שקית ירקות שורש מגוררים, כ-400 גר' 1/2 כוס קמח רגיל 1/4 כוס שמן 2 ביצים 1/2 כפית מלח 1/4 כפית פלפל שחור 1/4 כוס שביבי בצל מטוגן (לא חובה)
אופן ההכנה:
  1. מערבבים היטב את כל המצרכים בקערה גדולה.
  2. מניחים בעזרת כף תלוליות מהתערובת על תבנית מרופדת בנייר אפייה ומשומנת קלות.
  3. אופים בתנור שחומר מראש לטמפרטורה של 170 מעלות כחצי שעה, עד שהלביבות מזהיבות.

לביבות תפוחי אדמה ובטטה

סיון ורקר-פלג
המצרכים (18 לביבות): 1 בטטה בינונית, קלופה 4 תפוחי אדמה בינוניים, קלופים 5 כפות קמח 1 בצל קטן, קצוץ 3 ביצים 1 כפית מלח 1 כפית פלפל לבן 1 כפית שמן קנולה לטיגון
5 צפייה בגלריה
לביבות אפויות
לביבות אפויות
(צילום: אבירם פלג)
אופן ההכנה:
  1. מחממים במחבת את השמן, ומטגנים את הבצל עד להשחמה.
  2. מרתיחים מים בסיר, מוסיפים את הבטטה, מביאים לרתיחה ומבשלים עוד כ-20 דקות, עד שהיא מתרככת. מסננים ומועכים את הבטטה למחית (במועך להכנת פירה או במזלג).
  3. מגררים דק את תפוחי האדמה במעבד מזון או בפומפייה.
  4. מחממים את התנור ל-170 מעלות. מרפדים את התבנית בנייר אפייה.
  5. מערבבים בקערה את הבטטה עם תפוחי האדמה. מוסיפים את הביצים, הקמח, הבצל המטוגן, המלח והפלפל ומערבבים עד לקבלת תערובת אחידה.
  6. לוקחים בידיים נקיות ויבשות מעט מהתערובת וסוחטים מעט מהנוזלים לכלי נפרד. יוצרים לביבות מהתערובת הסחוטה ומניחים אחת ליד השנייה על התבנית
  7. מכניסים לתנור, ואופים כ-30 עד 40 דקות, עד שהלביבות מזהיבות.

לביבות מתוקות עם תפוח עץ

ליאורה חוברה
המצרכים (24 לביבות): 4 תפוחי אדמה בינוניים 2 תפוחי עץ זן מוזהב או ירוק 1/2 כוס קמח מלא תופח 1 כפית שטוחה אבקת אפיה 2 כפות סוכר חום דק 3 ביצים 4 כפות מים קורט מלח 1/4 כפית קינמון מעט זנגוויל טרי מגורד או טחון מיובש – למי שאוהב
אופן ההכנה:
  1. קולפים את תפוחי האדמה ותפוחי העץ. מגררים במגרדת גסה או במעבד מזון בעל להב מתאים. מעבירים למסננת וסוחטים היטב את הנוזלים.
  2. מערבבים בקערה גדולה את הקמח, אבקת האפייה והסוכר. טורפים את הביצים בקערית ומוסיפים את המים. מוסיפים את התערובת הנוזלית לתערובת היבשה. מוסיפים את המלח, הקינמון והזנגוויל. מערבבים היטב עד שמתקבלת תערובת אחידה. מוסיפים את תערובת התפוחים לתערובת השנייה ומערבבים.
  3. ניתן לאפות בשתי דרכים:
  4. בתבניות אישיות קטנות: משמנים את התבניות במעט שמן או בתרסיס שמן, משטחים בכל תבנית כ-2 כפות מהתערובת.
  5. משמנים תבנית גדולה במעט שמן או מרפדים בנייר אפיה ומשטחים את הלביבות במרחק של מספר סנטימטרים זו מזו על התבנית. אופים בחום גבוה בתנור שחומם מראש עד שהלביבות משחימות. מגישים חם, בלי ייסורי מצפון.

לביבות טבעוניות

אמיר פורת ורוסלה יונה
המצרכים (לכ-20 לביבות): 2 בטטות גדולות 1 תפוח אדמה גדול 1 קישוא מגורד 100 גר' גבינה צהובה טבעונית מגוררת קורט מלח קורט פלפל קורט פפריקה טימין טרי - לפי הטעם
5 צפייה בגלריה
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. מקלפים את הבטטות ואת תפוחי האדמה, פורסים לקוביות גדולות ומבשלים במים עם מעט מלח עד לריכוך.
  2. מסננים את הנוזלים, ומועכים את תפוחי האדמה והבטטות למחית חלקה.
  3. מעבירים את המחית לקערה, ומוסיפים את יתר המרכיבים. מערבבים היטב עד לקבלת תערובת אחידה.
  4. משמנים בספרי תבניות סיליקון שקעים או נייר אפייה.
  5. יוצקים את הבלילה לתבניות, או מניחים בעזרת כף תלוליות גדולות על גבי נייר האפייה ואופים בתנור שחומם מראש ל-190 מעלות במשך כ-23 דקות עד להזהבה קלה.
  6. מגישים חם.

לביבות תפוחי אדמה ובצל ירוק

יעל גרטי
המצרכים (ל- 20-25 לביבות): 5 תפוחי אדמה בינוניים-גדולים, לא קלופים שמן זית 4 גבעולי בצל ירוק, שטופים וקצוצים דק מלח פלפל שחור גרוס גס 2 ביצים L, טרופות עזרים: נייר אפייה, ממעך פירה
אופן ההכנה:
  1. מחממים תנור ל-200 מעלות ומכינים תבנית בינונית מרופדת בנייר אפייה.
  2. מניחים את תפוחי האדמה כמות שהם (אין צורך לשטוף או לקלוף אותם) בתבנית, מכניסים לתנור ואופים במשך שעה, תוך שהופכים את תפוחי האדמה לצדם השני בעזרת כפפת-תנור כעבור חצי שעה מתחילת האפייה.
  3. כשניתן לנעוץ מזלג בתפוחי האדמה, מוציאים (מכבים את התנור) ומצננים היטב (כשעה), עד שניתן לקלוף אותם. קולפים ומניחים בקערה. מועכים היטב בעזרת ממעך פירה או מזלג.
  4. מחממים תנור ל-175 מעלות ומכינים תבנית תנור שטוחה מרופדת בנייר אפייה. משמנים את נייר האפייה ב-1-2 כפות שמן זית, בעזרת הידיים (ולא בעזרת מגבת נייר).
  5. מוסיפים לקערה בצל ירוק, מלח ופלפל שחור גרוס גס. מערבבים, טועמים ומתקנים תיבול במידת הצורך.
  6. מוסיפים לקערה 2 ביצים טרופות ומערבבים היטב.
  7. בעזרת כף, נוטלים מן התערובת ומניחים על התבנית המרופדת בנייר, משומן היטב, במרחק של 1-2 ס"מ בין לביבה ללביבה. מכניסים לתנור ואופים במשך 15 דקות. מוציאים, הופכים את הלביבות לצדן השני ואופים במשך 10 דקות נוספות. מוציאים ומגישים מיד.

לביבות קישואים עם יוגורט

איילת בן-יוסף
המצרכים: 1 ק"ג קישואים או זוקיני 1 שן שום גדולה 1 ביצה 1 כפית טימין יבש 1 כפית שמן זית מלח ופלפל
ליוגורט המתובל - 1 גביע יוגורט 1 שן שום כתושה 10 עלי נענע קצוצים 1/2 כפית אבקת קארי מלח
אופן ההכנה:
  1. מחממים תנור ל-180 מעלות צלזיוס.
  2. מגררים את הקישואים על פומפיה וגם את השום. מוסיפים שמן, טימין, ביצה ומעל מלח - ומערבבים היטב.
  3. מרפדים תבנית בנייר אפייה, מלבבים בידיים לביבות ומניחים על נייר האפייה (כ-10 לביבות גדולות או 15 בינוניות). שולחים לתנור ל-20 דקות. מוצאים ומצננים.
  4. בנתיים מכינים את היוגורט: מערבבים את כל החומרים היטב ומניחים בצד, עד שהלביבות מוכנות. מגישים ביחד וזוללים.

לביבות גבינה

סיון ורקר-פלג
המצרכים (כ-14 יחידות, 50 קלוריות ליחידה): 2 ביצים 1 כפית תמצית וניל 2 גביעים (500 גרם) גבינה לבנה 3% 2 כפיות סוכר 1/2 כוס + 2 כפות (85 גרם) קמח תופח מעט מלח
5 צפייה בגלריה
לביבות אפויות
לביבות אפויות
(צילום: אבירם פלג)
אופן ההכנה:
  1. מחממים את התנור ‭170-ל‬ מעלות. מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה ומשמנים אותו (אפשר להשתמש גם בתבנית שקעים).
  2. שמים בקערה את הביצים, תמצית הווניל והגבינה, ומערבבים במטרפה לבלילה אחידה. מוסיפים את הסוכר, הקמח התופח והמלח ומערבבים בעדינות, רק עד להטמעתם בתערובת.
  3. בעזרת כף גלידה קפיצית מניחים בתבנית תלוליות מהתערובת. אופים ‭20-15‬ דקות, עד להשחמה.

לביבות לחם, עגבניות ואורגנו

אורלי פלאי-בורשטיין
המצרכים (ל-10 לביבות גדולות, בקוטר 10 ס"מ): 1 ג'בטה (או 4 פרוסות לחם שאור) מאתמול, חתוכה לקוביות קטנות 1 מכל (250 מ"ל) שמנת לבישול או שמנת מתוקה 2 ביצים 100 גר' מוצרלה מגוררת 10 עגבניות שרי, חתוכות לרבעים 1/2 כוס זיתי קלמטה, קצוצים גס 1 כף עלי אורגנו קצוצים
אופן ההכנה:
  1. מערבבים את כל החומרים יחד בקערה.
  2. משמנים תבניות או כלים אישיים המתאימים לאפייה בקוטר 10 ס"מ, וממלאים בתערובת. לחילופין אפשר להכין לביבות קטנות יותר בתבנית שקעים.
  3. אופים בתנור שחומם מראש ל-190 מעלות במשך 20-15 דקות, או עד שהתערובת תופחת ומזהיבה.
  4. מחלצים מהתבניות, ומגישים חם או בטמפרטורת החדר.

לביבות כרשה וירקות שורש

נטע-חן ליבנה
המצרכים (ל-40 לביבות): 3 כרשות קצוצות 2 גזרים מגורדים 1/2 ראש סלרי מגורד 3 ביצים 2 כפות פרורי לחם 1/2 פטרוזיליה קצוצה 2 כפות שמן מלח ופלפל
אופן ההכנה:
  1. מכניסים את כל הירקות לקערה, ממליחים מעט ומניחים לנוח כשעה.
  2. מקציפים קלות את הביצים ומוסיפים לתערובת הירקות. מוסיפים את פרורי הלחם ואת הפלפל השחור. מערבבים היטב.
  3. מחממים היטב מחבת, ומרססים במעט שמן. בעזרת כף לוקחים מתערובת הירקות ומניחים במחבת החמה לטיגון קל, משני הצדדים.
פורסם לראשונה: 12:13, 08.12.22