צפו: 15 סוגי מרקים בפלאפל גבאי
(צילום: נדב אבס, ירון ברנר, משי בן עמי)
ביניים
המצרכים (ל-10 סועדים): 400 גר' בשר שריר 2 כוסות שעועית לבנה (מושרית במים במשך 8 שעות לפחות) 1 בצל גדול, קצוץ 2 כפות שום, כתוש 5 כפות רסק עגבניות 2 כפות פפריקה מתוקה 1 כפית מלח 1 כפית פלפל שחור 8 גבעולי סלרי, קצוצים 1/2 צרור כוסברה, קצוצה
פלאפל גבאיפלאפל גבאי
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. מבשלים את הבשר בסיר גדול עם מים עד לרתיחה, מקפים את הקצף ומוסיפים את השעועית. מבשלים עד לרתיחה, מוסיפים את רסק העגבניות, מערבבים היטב ומנמיכים את הלהבה.
  2. מוסיפים לסיר את הסלרי וחצי מכמות מהכוסברה, ומתבלים במלח, פלפל, כמון , פפריקה ושום.
  3. מערבבים היטב, מכסים את הסיר ומבשלים על אש נמוכה במשך שעה.
ביניים
המצרכים: 1/2 שורש סלרי 1 בצל, קצוץ 1/2 1 כוס אפונה יבשה 3 גזרים 3 ליטר מים רותחים 1 כוס פטרוזיליה, קצוצה 1 כוס כוסברה, קצוצה 5 שיני שום, כתושות 1 כף כמון 1/2 כפית מלח 3/4 כפית פלפל שחור
מתכוני מרקיםמתכוני מרקים
(צילום: יח"צ)
אופן ההכנה:
  1. מטגנים בסיר את הבצל והסלרי עד להזהבת הבצל. מוסיפים את הגזר והשום, וממשיכים לטגן מעט. מוסיפים את התבלינים היבשים, את האפונה ומעליה יוצקים את המים.
  2. מביאים לרתיחה ומנמיכים את האש. מבשלים כשעה על אש נמוכה, ובוחשים מדי פעם.
  3. מוסיפים את הכוסברה והפטרוזיליה, ומבשלים 10 דקות נוספות על להבה נמוכה.
ביניים
המצרכים: 1/2 2 ליטר מים רותחים 1/4 כוס עדשים 1/4 כוס חיטה 1/4 כוס גריסים 1/4 כוס גרגירי חומוס 1/4 כוס סלרי 1/4 כוס פטרוזיליה, קצוצה 5 זרעי אניס 1/2 כפית כורכום 1/4 כפית כמון 1/4 כפית מלח 1/4 כפית פלפל שחור
(צילום: אפיק גבאי)
אופן ההכנה:
  1. מטגנים בסיר את הבצל והסלרי עד להזהבת הבצל.
  2. מוסיפים את התבלינים היבשים, ומטגנים כ-2 דקות נוספות תוך כדי ערבוב.
  3. מוסיפים את הקטניות והמים הרותחים. מערבבים ומביאים לרתיחה.
  4. מבשלים על להבה נמוכה כשעה וחצי, מערבבים מדי פעם. מוסיפים את הפטרוזיליה הקצוצה, ומבשלים כ-10 דקות נוספות.
ביניים
המצרכים: 1/2 1 כוסות עדשים ירוקות, שהושרו לילה שלם 1/4 כוס גרגירי חומוס שהושרו במשך לילה שלם 5 כפות שמן זית 2 בצלים, קצוצים 6 גבעולי סלרי, קצוצים 1 כוס ציר ירקות 4 ליטר מים 200 גר' עגבניות, מגוררות על פומפייה 1 כף מחוקה כורכום 4 גרגירי פלפל אנגלי 2 עלי דפנה 1/4 כפית מחוקה פלפל שחור 1/2 כוס עלי סלרי, קצוצים 1/2 כוס עלי פטרוזיליה, קצוצים 1/2 כוס עלי כוסברה, קצוצים 1 כוס אטריות בינוניות שטוחות, לא מבושלות 3 כפות מחוקות קמח, מדוללות בכוס מים רבעי לימון כמספר הסועדים
(צילום: אפיק גבאי)
אופן ההכנה:
  1. שוטפים היטב את החומוס והעדשים שהושרו. מטגנים בסיר את הבצל וגבעולי הסלרי עד להזהבת הבצל.
  2. מוסיפים לסיר את החומוס, העדשים, ציר הירקות והמים ומביאים לרתיחה.
  3. מנמיכים את הלהבה ומוסיפים את העגבניות המרוסקות, הכורכום, הפלפל האנגלי, עלי הדפנה, המלח והפלפל השחור. מבשלים בסיר מכוסה למשך שעה.
  4. מוסיפים את עלי הסלרי, הפטרוזיליה והכוסברה, מכסים שוב את הסיר ומבשלים ל-1/4 שעה נוספת.
  5. מוסיפים את האטריות, בוחשים, מכסים שוב את הסיר ומבשלים 10 דקות נוספות.
  6. מוסיפים, דרך מסננת ותוך כדי בחישה, את הקמח המדולל במים. תהליך זה יוביל לקבלת מרקם של משי (פירוש המילה חרירה הוא משי), נטול גושים. מוזגים לצלחות, ומגישים עם רבע לימון לכל סועד.
ביניים
המצרכים: 1/2 כוס גריסים 3 תפוחי אדמה 3 קישואים 1/2 צרור פטרוזיליה 1/2 צרור כוסברה 1/2 צרור סלרי 1 כפית כורכום 1 כפית מלח 1 כפית פלפל שחור
(צילום: אפיק גבאי)
אופן ההכנה:
  1. חותכים את הירקות לפי הטעם (קצוץ קטן או חתוך גס).
  2. מכניסים את כל המרכיבים, פרט לכוסברה, הפטרוזיליה והגריסים, יחד לסיר. מכסים במים ומביאים לרתיחה.
  3. שוטפים את הגריסים היטב ומכניסים לסיר. מבשלים כשעה על להבה נמוכה.
  4. לאחר כשעה של בישול, מוסיפים את הפטרוזיליה והכוסברה. מכבים את הלהבה ונותנים למרק "לנוח" מכוסה כ-5 דקות.
*אפשר לטגן את הירקות לפני הבישול להוספת טעם.
ביניים
המצרכים: למרק - 3 ליטר מים רותחים 4 סלקים 5 מקלות סלרי 1 בצל, קצוץ 1 כף רסק עגבניות 1 כף מלח 4 כפות שמן לטיגון 1 כף סוכר 1/4 צרור פטרוזיליה 1/4 צרור נענע 2 לימונים סחוטים
לקובה - 1/2 ק"ג סולת 1/2 1 כוס מים 1/2 כפית מלח
למילוי - 500 גר' בשר בקר טחון 2 בצלים, קצוצים חופן פטרוזיליה, קצוצה 1/2 כפית מלח 1/2 כפית בהרט 1/2 כפית פלפל שחור
(צילום: אפיק גבאי)
אופן ההכנה:
  1. מכינים את הקובות - מערבבים היטב סולת, מים ומלח, ומניחים את התערובת לנוח במשך 15 דקות.
  2. מערבבים את כל חומרי המילוי היטב בידיים משומנות מעט, פותחים את הבצק ליצירת כיס, ממלאים, ומהדקים היטב לצורה של כדור.
  3. מכינים את המרק - מקלפים את הסלק, וחותכים אותו לקוביות. מחממים סיר עם שמן ומטגנים את הבצל והסלרי עד להזהבת הבצל. מוסיפים את הסלק, ומערבבים כ-3 דקות על להבה נמוכה.
  4. מוסיפים את המים, התבלינים היבשים והלימון. מוסיפים את הקובות בזהירות, ומביאים לרתיחה.
  5. מנמיכים את האש, ומבשלים על להבה נמוכה במשך 30 דקות.
  6. מוסיפים את הנענע והפטרוזיליה, ומבשלים 5 דקות נוספות.
ביניים
המצרכים (ל-10 סועדים): 600 גר' בשר שריר 4 תפוחי אדמה, חתוכים לקוביות גדולות 3 עגבניות, חתוכות לקוביות בינוניות צרור כוסברה, קצוצה 1/2 צרור פטרוזיליה, קצוצה 10 גבעולי סלרי, קצוצים 2 כפות חוייאג' למרק 1 כפית מלח 1 כפית פלפל לבן 2 כפות שום, כתוש
פלאפל גבאיפלאפל גבאי
פלאפל גבאי
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. מבשלים את הבשר בסיר גדול עם מים עד לרתיחה, ומקפים את הקצף.
  2. מוסיפים את התבלינים והירקות, מנמיכים את הלהבה, מכסים את הסיר וממשיכים לבשל במשך שעה או עד שהבשר מתרכך.
  3. מכבים את האש, מוסיפים חצי צרור כוסברה ומגישים.
ביניים
המצרכים: 4 כרעיים נקיים 2 בצלים, פרוסים לרצועות דקות 2 תפוחי אדמה, קלופים וחתוכים לקוביות 3 גזרים, קלופים וחתוכים לקוביות 2 עלי סלרי, קצוצים 2 ראשי ברוקולי, שטופים היטב 4 פרחי כרובית, שטופים היטב 1 כף מלח 1 כפית פלפל שחור גרוס
אופן ההכנה:
  1. שמים את כל המרכיבים בסיר גדול, ויוצקים מעל מים עד לכיסוי.
  2. מבשלים על אש גבוהה עד לרתיחה, וכשרותח מתבלים במלח ופלפל שחור ומערבבים היטב.
  3. מבשלים עד לרתיחה מלאה, ומגישים חם.
ביניים
המצרכים: 4 גבעולי סלרי, פרוסים 3 כפות שמן זית 2 בצלים בינוניים, קצוצים דק 8 שיני שום, ללא הקליפה 1/2 כוס אורז עגול, לפני בישול 3 גזרים, קלופים ומגוררים בפומפייה 1 תפוח אדמה, קלוף וחתוך לקוביות 1 כפית כורכום טחון מלח, פלפל שחור גרוס
מתכוני מרקיםמתכוני מרקים
(צילום: יח"צ)
אופן ההכנה:
  1. בסיר רחב עם 3 כפות שמן זית מטגנים את הבצלים, השום והסלרי עד להזהבה.
  2. מוסיפים את האורז ויוצקים מים עד לגובה של חצי מהסיר. מערבבים מעט, ומבשלים עד לרתיחה קלה.
  3. מוסיפים פנימה את הגזרים ואת תפוחי האדמה, וממשיכים לבשל על אש גבוהה על לרתיחה.
  4. כשרותח, מוסיפים פנימה את המלח והפלפל, מערבבים וממשיכים לבשל על להבה נמוכה.
  5. מערבבים את הכורכום בכוס מים קרים, ויוצקים את התערובת לסיר עם המרק. ממשיכים לבשל עד לרתיחה מלאה.
ביניים
המצרכים (ל-10 סועדים): לקציצות - 2 כוסות קמח מצה 2 כוסות מים רותחים 3 ביצים 1 כפית מלח 1/2 כפית כורכום קורט פלפל שחור
למרק - 10 שוקיים 2 בצלים שלמים 4 גזרים, חתוכים לטבעות 5 ענפים של סלרי, חתוכים 1/2 צרור כוסברה 2 כפיות מלח קורט פלפל שחור
פלאפל גבאיפלאפל גבאי
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. מכינים את תערובת הקציצות - בקערה מערבבים את הקמח והתבלינים, יוצקים פנימה את המים הרותחים בהדרגה, ומערבבים היטב.
  2. בקערה נפרדת מערבבים היטב את הביצים, מוסיפים לבלילה ומערבבים עד לקבלת תערובת אחידה. מעבירים את התערובת למקרר עד לעד סיום הכנת המרק.
  3. מכינים את המרק - בסיר עם מים חמים מבשלים את הירקות עד לרתיחה, מוסיפים את התבלינים ומבשלים לרתיחה נוספת.
  4. בידיים רטובות ממים או משמן, מגלגלים מתערובת הקציצות כדורים בגודל אחיד. מוסיפים את הכדורים למרק, ומבשלים עד לרתיחה.
לירן גבאי הוא השף והבעלים של "פלאפל גבאי" בתל אביב
כשאתם מכינים את זה בבית, תייגו @ynet_food בתמונה שלכם כדי שנוכל לראות!