ביניים
ארז קומרובסקי
המצרכים:
1 סלסלת פטריות יער 1 סלסלת פטריות שמפיניון 1 סלסלת פטריות פורטבלו בינוניות 50 גר' חמאה 1/4 כוס שמן זית 3-2 בצלים בינוניים, קצוצים דק 1/2 בקבוק יין לבן חצי יבש 1 כוס גריסי פנינה 1/2 1 ליטר ציר עוף (או מים) 5 שיני שום, פרוסות דק 4-3 עלי מרווה, קצוצים דק מלח גס ופלפל לבן גרוס, לפי הטעם
8 צפייה בגלריה
מרק פטריות וגריסים
מרק פטריות וגריסים
(צילום: shutterstock)
אופן ההכנה:
  1. קוצצים את הפטריות לקוביות קטנות.
  2. מקפיצים את הבצלים בחמאה ובשמן, בסיר גבוה עם תחתית עבה עד שהם הופכים לשקופים. מוסיפים את הפטריות ומקפיצים מספר דקות נוספות על להבה גובהה.
  3. מוסיפים את השום, המרווה והיין ומביאים לרתיחה. מוסיפים את המים או הציר, מלח, פלפל וגריסים, ומבשלים 30 דקות על להבה נמוכה.
ביניים
רפי כהן
המצרכים ל-6 מנות:
1/2 כרשה, פרוסה דק (רק החלק הלבן) 2-3 שומרים צעירים או אחד בינוני שטוף ופרוס דק 2 שיני שום, קצוצות 400 גר' אפונה טרייה 2 ענפי שומר או שמיר 1 ליטר מרק עוף צח או מים או ציר ירקות 1/2 כוס שמן זית מלח פלפל שחור גרוס 1 פלפל סודני קטן (לא חובה) 50 גר' גבינת פרמזן, מגוררת
8 צפייה בגלריה
מרק אפונה
מרק אפונה
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. מחממים שמן זית בסיר עמוק ומוסיפים את הכרשה, מאדים כמה דקות עד לשקיפות ומוסיפים את שום ופלפל השחור וממשיכים לערבב. מוסיפים את שאר המרכיבים ומביאים לרתיחה.
  2. מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים כ-20 דקות.
  3. מצננים מעט ומעבירים לבלנדר וטוחנים טחינה גסה. אפשר לטחון גם במטחנה ידנית, אבל בשום אופן אין לטחון טחינה ארוכה, המרקם של המרק לא אמור להיות חלק מדי.
  4. מחזירים את המרק לסיר ומביאים לרתיחה. מוסיפים מלח ופלפל.
  5. הגשה - מוזגים לצלחות מוסיפים פרמזן ובוזקים שמן זית. מקשטים בענפי שומר או בשמיר קצוץ גס, ומגישים.
ביניים
המצרכים:
200- 250 גר' שעועית יבשה, מושרית במים למשך הלילה 2 כפות שמן זית 2 בצל 1 כרישה 2 גזרים 1 שורש סלרי 1 שורש פטרוזיליה 1 לפת 1/2 כרוב לבן, פרוס לרצועות נתח דלעת 2 קישואים 150 גר' שעועית ירוקה 4-5 עגבניות קצוצות טריות או מקופסה 1 כוס יין לבן יבש 3-4 כוסות מים 2 גבעולי טימין מלח ופלפל 100 גר' פסטה קצרה, או אטריות שבורות
אופן ההכנה:
  1. מבשלים במים את השעועית היבשה במים, עד שהיא הופכת רכה (אפשר גם להשתמש בשעועית קפואה מהסופר).
  2. חותכים לקוביות את הירקות.
  3. יוצקים לסיר כבד את שמן הזית, ומאדים את קוביות הכרישה, הגזר, הבצל, הלפת, הסלרי והדלעת, במשך כחמש דקות. מוסיפים לסיר את קוביות העגבניות והיין, ומאדים את האלכוהול על להבה גבוהה. מוסיפים כוס מים, מתבלים בעלה דפנה ובטימין. מביאים לרתיחה ומבשלים על להבה נמוכה עד שהירקות מתרככים.
  4. מוסיפים לסיר את השעועית. מוסיפים את יתר הנוזלים, מתבלים במלח ובפלפל ומביאים לרתיחה.
  5. מוסיפים את הכרוב הפרוס, הקישואים, השעועית הירוקה והפסטה הקצרה, ומבשלים 15-10 דקות נוספות. מומלץ להגיש עם קורטונים.
ביניים
חיים כהן
המצרכים:
3 כוסות גרגירי חומוס 1 גזר, קצוץ 1 בצל לבן, קצוץ 1 ענף סלרי, קצוץ 1 עלה מרווה או 5 מחטי רוזמרין (לא חובה, המרק טעים גם בלי) 1/3 כוס שמן זית מלח, פלפל שחור 1/2 כפית אבקת סודה לשתייה 50 גר' גבינת פרמזן 100 גר' פסטה קצרה, מבושלת לפי ההוראות שעל גבי האריזה
8 צפייה בגלריה
מרק חומוס
מרק חומוס
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. שמים גרגירי חומוס בקערה מלאה במים, ומשרים ל-12 שעות (לא פחות).
  2. מסננים את החומוס, מעבירים לסיר, וממלאים מים כשני ס"מ מעל החומוס. מוסיפים אבקת סודה ומבשלים ברתיחה עדינה עם סיר מכוסה חלקית כשעה וחצי, עד לריכוך מוחלט.
  3. בסיר אחר מחממים שמן זית, מוסיפים בצל, עלה מרווה, גזר וסלרי, ומאדים תוך כדי ערבוב בעזרת כף עץ כחמש דקות.
  4. מוסיפים כמחצית מגרגירי החומוס, מוסיפים כשני ליטר מים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה. מעבירים את החצי הנותר של גרגירי החומוס למעבד מזון. מוסיפים חצי כוס מים ומרסקים למחית חלקה.
  5. מחזירים לסיר, מערבבים, ומביאים שוב לרתיחה עדינה. מוסיפים מים אם סמיך מידי. מוסיפים חתיכה קטנה של פרמזן.
  6. מבשלים עוד כ-20 דקות. מתבלים במלח ופלפל שחור. מוסיפים לסיר פסטה קצרה מבושלת. מבשלים עוד 5 דקות ומוזגים לצלחת. אני אוהב להוסיף לצלחת גם מעט שמן זית ופרמזן מגוררת.
ביניים
רפי כהן
המצרכים:
2 בצלים לבנים, קצוצים דק 8 שיני שום, קצוצות 1 פלפל ירוק חריף, קצוץ דק 1 כוס כוסברה, קצוצה דק 1 כוס עלי סלרי ירוקים, קצוצים 4 עגבניות בשלות, מגוררות בפומפיה 4 לימונים, סחוטים למיץ 1/2 כף גרגירי חילבה שלמים 1/2 כוס שמן זית 1/2 כף כורכום 1 כפית כמון 1/2 כפית פלפל לבן, טחון 1/2 פלפל שאטה, טחון 1 כף מלח 3 ליטר מים 1 כוס סולת
8 צפייה בגלריה
מרק חשו
מרק חשו
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. מחממים בסיר עמוק את השמן. מוסיפים את הבצל, השום, הפלפל הירוק החריף וגרגירי החילבה.
  2. מאדים תוך כדי ערבוב עד להזהבה, כחמש דקות. מוסיפים את העגבניות המגוררות, ומאדים כחמש דקות נוספות.
  3. מוסיפים את כל התבלינים ומאדים מספר דקות נוספות. מוסיפים את המים ומביאים לרתיחה. מוסיפים בהדרגה את הסולת תוך כדי ערבוב במטרפה. מכסים, ומבשלים כחצי שעה על להבה גבוהה.
  4. מוסיפים את מיץ הלימון, את הכוסברה ואת עלי הסלרי הקצוצים. ממשיכים לבשל כעשרים דקות נוספות.
  5. טועמים, מתקנים תיבול, מוזגים לצלחות, מפזרים מעל עוד קצת כוסברה קצוצה, ומגישים.
ביניים
יאיר פיינברג
המצרכים:
1/3 כוס שמן זית 2 בצל לבן, קלוף וחתוך לקוביות 1 ס"מ 2 גזר, קלוף וחתוך לקוביות 1 ס"מ חופן גבעולי סלרי אמריקאי, פרוס דק 1/4 שומר, חתוך לקוביות 1 ס"מ 1 שורש סלרי, קלוף וחתוך לקוביות 1 ס"מ 1 שורש פטרוזיליה, קלוף וחתוך לקוביות 1 ס"מ 2 שיני שום, פרוסות דק 1 כפית עלי תימין טרי, קצוצים דק 3 כפות רסק עגבניות 800 גר' עגבניות, מרוסקות 2 כפות סוכר מלח פלפל שחור 2.2 ליטר מים קרים 1 כפית גדושה אריסה 1/2 כוס אורז פרסי חופן עלי בזיליקום, קצוצים
8 צפייה בגלריה
מרק שף יאיר פיינברג
מרק שף יאיר פיינברג
(צילום: דניאל לילה)
אופן ההכנה:
  1. מחממים בסיר שמן מעל להבה בינונית, מוסיפים בצל, גזר, סלרי, שומר, שורש סלרי, שורש פטרוזיליה, שום וטימין ומטגנים קלות מספר דקות.
  2. מוסיפים לסיר רסק עגבניות וממשיכים לטגן כשלוש דקות, תוך כדי ערבוב.
  3. מוסיפים לסיר עגבניות מרוסקות, סוכר, מלח ופלפל, מנמיכים ללהבה קטנה וממשיכים לבשל כחמש דקות.
  4. מוסיפים מים ואריסה, מגבירים ללהבה גבוהה ומביאים לרתיחה. מנמיכים ללהבה נמוכה, מכסים ומבשלים עם מכסה סגור חלקית כחצי שעה.
  5. מוסיפים אורז, מכסים את הסיר ומבשלים כחצי שעה. מקפידים לערבב כל עשר דקות.
  6. מסירים את הסיר מהכיריים, מוסיפים עלי בזיליקום ומערבבים.
  7. מוזגים לקערות הגשה ומגישים חם.
ביניים
ליאת בלילטי
המצרכים (ל-6-4 מנות):
למרק - 4-3 בצלים לבנים, קצוצים גס מעט דבש 1 כוס יין לבן יבש מעט שמן 2 ליטר ציר ירקות או ציר בקר (או מים) מלח, פלפל
לרביכה (להסמכת המרק) - 100 גר' חמאה 4 כפות קמח
להגשה - חופן קרוטונים חופן גבינת מוצרלה או פרמזן, מגוררת גס חופן בצל ירוק או עירית
8 צפייה בגלריה
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. מכינים את הרביכה - ממיסים את החמאה במחבת עד לקבלת גוון אגוזי מעט. מוסיפים את הקמח ו-2 כוסות ציר תוך כדי ערבוב, ומניחים בצד.
  2. מכינים את המרק - מחממים מעט שמן בסיר, מוסיפים את הבצל ומטגנים עד להשחמה. מוסיפים מעט דבש, מערבבים ומוסיפים יין לבן ואת הציר. מבשלים את התערובת עד לרתיחה, מנמיכים את האש וממשיכים לבשל במשך 20 דקות נוספות. מוסיפים את הרביכה דרך מסננת, ומבשלים מספר דקות נוספות.
  3. הגשה - יוצקים את המרק הלוהט לקערות, ומפזרים מעל הרבה קרוטונים וגבינה.
  4. מניחים את הקערות על תבנית אפייה, ומכניסים לתנור על מצב גריל למשך 3 דקות. מוציאים בזהירות, מפזרים מעל מעט עירית ומגישים.
ביניים
המצרכים:
2 גזרים גדולים 400 גר' דלעת 2 בטטה 2 כפות שמן 2 שיני שום, כתושות 1 כפית שורש ג'ינג'ר, חתוך לקוביות 2 כפות רוטב סויה מלח, פלפל 4 כוסות ציר עוף, ציר ירקות או מים כ-250 מ"ל חלב קוקוס חופן כוסברה, קצוצה
8 צפייה בגלריה
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
1. קולפים את הירקות וחותכים לחתיכות גדולות.
2. בסיר גדול מטגנים את השום והג'ינג'ר תוך כדי בחישה כחצי דקה. מוסיפים את כל הירקות, את רוטב הסויה, מלח, פלפל ופלפלת חריפה, הציר או המים ומביאים לרתיחה.
ביניים
המצרכים:
מעט שמן זית 1 בצל, קלוף וקצוץ דק 1 קופסת שימורי תירס 2 כפות סויה 2 כפות קורנפלור 4 כוסות (1 ליטר) כוסות מים (או ציר ירקות) מלח, פלפל שחור בצל ירוק, קצוץ דק 1 ביצה, טרופה (לא חובה)
8 צפייה בגלריה
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. מזליפים לסיר שמן זית ומטגנים את הבצל על להבה גבוהה עד שהבצל הופך לשקוף.
  2. מוסיפים את התירס ומטגנים, תוך כדי ערבוב, עוד שתי דקות. מוסיפים את הסויה, מערבבים ומבשלים מספר דקות, תוך כדי ערבוב מתמיד.
  3. מוסיפים את הים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה.
  4. בקערה נפרדת טורפים היטב את הקורנפלור עם 1/2 כוס מים קרים עד שמתקבלת תערובת חלקה. מגבירים את הלהבה וכשהמרק רותח שופכים את תערובת הקורנפלור וממשיכים לערבב.
  5. טורפים בקערית קטנה את הביצה. מביאים את המרק שוב לרתיחה, ובעזרת המזלג שופכים את הביצה באיטיות לתוך סיר המרק, ויוצרים נטיפי ביצה.
  6. מוזגים לקערות, מקשטים בבצל ירוק קצוץ ומגישים.
ביניים
המצרכים:
2 ליטר מים 2 בצלים גדולים, לא קלופים, חצויים 2-3 כרישות גדולות, חתוכות גס 8-10 גזרים חתוכים לרוחב 2-3 ראשי סלרי, חצויים 3 שורשי פטרוזיליה, חצויים 1/4 כרוב לבן צרור פטרוזיליה 4-5 שיני שום 6-8 גרגירי פלפל אנגלי 2 עלי דפנה מלח
אופן ההכנה:
  1. שוטפים היטב את כל הירקות.
  2. מוזגים לסיר גדול את המים, מכניסים את הירקות, ומביאים לרתיחה על להבה בינונית. מסירים את הקצף שצף.
  3. מוסיפים את הפלפל, את עלי הדפנה ואת המלח. מערבבים. מבשלים על להבה נמוכה מאוד, ללא כיסוי, כשעה.
  4. מסננים את המרק. אפשר לצנן ולהקפיא בתוך תבנית ליצירת קוביות קרח, ולהשתמש בהזדמנות אחרות להעשרת רטבים.