תפוחי אדמה הם שורש זול, אז למה שבזמנים כאלה שבהם הכל יקר, לא נבחר להכין ממנו מנות טעימות? נכון שצ'יפס זו כמעט תמיד הבחירה האוטומטית - בשרניים, פריכים בחוץ ורכים בפנים, וגם כאלה ממש מתחננים לסטייק טוב לצידם - אבל יש עוד הרבה מאוד דברים טעימים שאפשר להכין מתפוחי אדמה, ואנחנו לא מתכוונים רק לפירה.

סלט תפוחי אדמה תוניסאי

נופר זוהר
המצרכים: 5 תפוחי אדמה אליאנס בינוניים 3 ביצים קשות 1 כף טבעות צ'ילי מוחמץ או טרי 1 כפית אריסה חריפה 1 כפית לימון כבוש 1 חבילת טונה בשמן איכותית מסוננת מהשמן 2 גבעולי פטרוזיליה, רק העלים 1 כפית צלפים כבושים במלח
לרוטב - קורט מלח ים קורט פלפל שחור גרוס מיץ מחצי לימון 4 כפות שמן זית
6 צפייה בגלריה
(צילום: טל שחר)
אופן ההכנה:
  1. מבשלים את הביצים בהרבה מים, עד לקבלת ביצים קשות. מצננים, קולפים וחותכים לרביעיות.
  2. שמים את תפוחי האדמה בסיר רחב עם מים שיכסו את תפוחי האדמה, מוסיפים למים 1 כף מלח ים, מבשלים על להבה בינונית עד שמתרכך. מסננים את הנוזלים מצננים מעט ומקלפים.
  3. חותכים את תפוחי האדמה הקלופים לטבעות בעובי 2 ס"מ ומסדרים על הצלחת. בין תפוחי האדמה מפזרים כפית מהטונה, לימון כבוש, צלפים, ומספר נקודות של אריסה, מפזרים מלח ופלפל, מוסיפים את הפטרוזיליה הקצוצה, ומגישים.

תפוחי אדמה אפויים עם גבינות

ישראל אהרוני
המצרכים: 12 תפוחי אדמה גדולים, אפויים בנייר כסף
למילוי - 2 בצלים לבנים, קצוצים 60 גר' חמאה 1 חבילה פטריות פורצ'יני יבשות, מושרות במים חמים וקצוצות 4 עלי מרווה 2 מכלים (400 גר') שמנת חמוצה 250 גר' גבינת קשקבל, מגוררת 4 בצלים ירוקים, קצוצים מלח ופלפל גרוס 1 כוס פירורי לחם תרסיס שמן
אופן ההכנה:
  1. עוטפים את תפוחי האדמה בנייר כסף, ואופים כ-1/2 שעה בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות.
  2. חוצים את תפוחי האדמה האפויים ומרוקנים לסירות.
  3. מטגנים קלות את הבצל הלבן עם החמאה. אפשר להוסיף חצי כפית שמן זית בשביל שהחמאה לא תישרף.
  4. מועכים את תוכן תפוחי האדמה, ומערבבים עם יתר מרכיבי המילוי: השמנת, הגבינה, המרווה והבצל הירוק. מוסיפים גם את הבצל המטוגן עם החמאה. מערבבים. מתבלים במלח ופלפל גרוס.
  5. ממלאים את סירות תפוחי האדמה בתערובת.
  6. מפזרים על גבי תפוחי האדמה הממולאים פירורי לחם, ומתיזים מעט תרסיס שמן.
  7. אופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות כ-10 דקות.

צ'יפס בגרסה צרפתית

חגי לרנר
המצרכים (ל-4 סועדים): 1/2 1 ק"ג תפוחי אדמה, בעלי קליפה אדומה שמן קנולה לטיגון עמוק מעט מלח דק
6 צפייה בגלריה
צ'יפס
צ'יפס
(צילום: Shutterstock)
אופן ההכנה:
  1. קולפים את תפוחי האדמה, וחותכים למקלות באורך 5 ס"מ ובעובי 1 ס"מ לערך. מניחים בקערה עם מים קרים לכמה דקות. מחממים שמן בסיר בינוני (בגובה 5 ס"מ לפחות) על אש קטנה.
  2. מוציאים את תפוחי האדמה מהמים ומייבשים היטב. בודקים שהשמן חם דיו, אם נעזרים במדחום - יש להגיע ל-120 מעלות. במידה שאין מדחום, תפוחי האדמה צריכים לשקוע והשמן סביבם מבעבע קלות. אם תפוחי האדמה צפים מיד ומשחימים מהר, השמן חם מדי ויש לצנן אותו - או על ידי הסרתו מהאש או על ידי הוספת שמן קר.
  3. מטגנים את תפוחי האדמה במשך מספר דקות. בסוף התהליך הם אמורים להתרכך לגמרי, אך להישאר לבנים. מוציאים את תפוחי האדמה מהשמן לתבנית, ומניחים להם להגיע לטמפרטורת החדר.
  4. מחממים שמן לטמפרטורה של 180-170 מעלות. אפשר לזהות שאתם בחום הנכון, אם תניחו את אחד מתפוחי האדמה בשמן והוא יצוף תוך 10 שניות בערך. הפעם הבעבוע סביבו יהיה חזק יותר.
  5. מטגנים כך את יתר תפוחי האדמה, במשך כמה דקות, עד הזהבה עמוקה (כדאי לטגן בכמה מחזורים בכדי לא להוריד את טמפרטורת השמן, מה שלא יאפשר פריכות טובה). מוציאים לנייר סופג וזורים מיד מלח דק.
  6. מעבירים לצלחת הגשה, מסדרים בצורת מזבח (אם רוצים לנהוג לפי הקלאסיקה), ומגישים מיד.

תפוחי אדמה בציפוי פירורי לחם

אפרת סיאצ'י
המצרכים (4 מנות): 1 שקית (כ-750 גר') תפוחי אדמה קטנים עם הקליפה (בדרך כלל כתוב על השקית "תפוחי אדמה למיקרוגל") 3 כפות שמן זית 3 שיני שום כתושות 2 כפות עלי פטרוזיליה או כוסברה קצוצים (מומלץ לשלב ביניהם) 1/3 כפית מלח קמצוץ פלפל שחור גרוס 1/3 כוס פירורי לחם
אופן ההכנה:
  1. מחממים את התנור ל-200 מעלות.חוצים את תפוחי האדמה הקטנים ושמים בסיר. מוסיפים מים עד לכיסוי תפוחי האדמה, מביאים ומבשלים על אש בינונית-גבוהה 20-15 דקות, עד לריכוך חלקי. מסננים ושוטפים במי ברז.
  2. מרפדים תבנית בנייר אפיה ומניחים בה את תפוחי האדמה.
  3. מערבבים בקערית את שמן הזית, השום, הפטרוזיליה ו/או הכוסברה, המלח והפלפל. יוצקים על תפוחי האדמה ומערבבים היטב. מפזרים מעל פירורי הלחם ומערבבים.
  4. אופים כ-30 דקות, עד שתפוחי האדמה מתרככים ומזהיבים.

פירה תפוחי אדמה

המצרכים (ל-6 סועדים): 1 ק"ג תפוחי אדמה (עדיף מזן ראטה, לא חובה) 250 גר' חמאה קרה 250 מ"ל חלב מלח גס – לפי הטעם
6 צפייה בגלריה
(צילום: shutterstock)
אופן ההכנה:
  1. מנקים היטב את תפוחי האדמה, אם אפשר בעזרת מברשת. בכל מקרה, לא מקלפים.
  2. בסיר מלא בשני ליטר מים קרים וכף מלח מבשלים את תפוחי האדמה. אחרי כ-25 דקות בודקים בעזרת סכין אם הם בשלים. הסכין חייבת לחדור בקלות לתוך תפוח האדמה. מוצאים את תפוחי האדמה ומסננים היטב את המים.
  3. קולפים את תפוחי האדמה בעודם חמים ומעבירים את התפוחי אדמה דרך מטחנה ידנית או שמרסקים בצורה ידנית אחרת לתוך סיר גדול.
  4. מחממים את הסיר עם המחית על אש נמוכה כ-5 דקות כדי לאדות את שארית הנוזלים. במקביל מרתיחים את החלב בסיר נפרד.
  5. חותכים את החמאה הקרה לקוביות קטנות. על אש נמוכה מוסיפים לסיר עם המחית את קוביות החמאה ומערבבים היטב עד לקבלת מרקם אחיד. מוסיפים בכמויות קטנות את החלב ומערבבים עד לקבלת מחית אחידה ועדינה.
  6. לקבלת מרקם קטפתי מומלץ להעביר את הפירה דרך מסננת דקיקה או חיתול ואחר כך להקציף בעדינות בעזרת מטרפה ידנית כשלוש דקות.

מרק קרם תפוחי אדמה עם קוביות סלמי

אבי ביטון
המצרכים: 3 תפוחי אדמה, חתוכים לקוביות 1 כרישה בינונית פרוסה 1 בצל בינוני פרוס 1 שן שום מעוכה 5 כפות שמן זית מלח, פלפל 5 כוסות מים 150 גר' נקניק סלמי, חתוך לקוביות קטנות ומטוגן במחבת עד להשחמה
6 צפייה בגלריה
(צילום: צביקה טישלר)
אופן ההכנה:
  1. יוצקים את שמן הזית לסיר בינוני ומטגנים היטב את הכרישה, הבצל והשום.
  2. מוסיפים את כל המרכיבים, מביאים לרתיחה ומנמיכים את האש. מכסים, ומבשלים במשך 45 דקות נוספות.
  3. מתבלים במלח ופלפל, וטוחנים בבלנדר מוט עד לקבלת מרקם חלק.
  4. יוצקים את המרק לצלחת הגשה, מפזרים מעל את קוביות הנקניק המטוגנות ומגישים.

סלט תפוחי אדמה ברוטב זיתים

חנוך בר שלום
המצרכים: 4 תפוחי אדמה
לרוטב - 1/2 כוס שמן תירס 1/4 כוס שמן זית 50 גרם זיתי קלמטה מגולענים ופרוסים 1/4 כוס חומץ בן יין לבן 1 כף חרדל דיז'ון 1 כפית דבש 2 שיני שום כתושות 1/2 כוס עלי רוקט (או ריחן) חתוכים לרצועות מלח פלפל שחור
אופן ההכנה:
  1. מבשלים את תפוחי האדמה בקליפתם, עד שהם מתרככים. מצננים, מקלפים וחותכים לקוביות.
  2. מערבבים את כל מרכיבי הרוטב, יוצקים על תפוחי האדמה ומערבבים. משהים לפחות 4 שעות לספיגת הטעמים.

קוביות תפוחי אדמה בסגנון הודי

רות אוליבר
המצרכים (ל-4 מנות): 6 תפוחי אדמה בינוניים, קלופים וחתוכים לקוביות בגודל 2 ס”מ 1 כפית זרעי כוסברה 1 כפית זרעי כמון 1 כפית תערובת זרעי חרדל, שחורים וצהובים 1/2 כפית צ’ילי יבש, גרוס 1 כפית אבקת קארי הודי 1 כפית כורכום 1/2 כפית פלפל שחור טחון, טרי מלח 1/3 כוס שמן תירס או קנולה
6 צפייה בגלריה
תפוח אדמה הודי
תפוח אדמה הודי
(צילום: דניאל לילה)
אופן ההכנה:
  1. קולים זרעי כוסברה, כמון וחרדל במחבת חמה ויבשה (ללא שומן), עד שמתחיל לעלות ריח. מסירים מהכיריים, מצננים מעט וכותשים עם הצ’ילי במכתש ועלי.
  2. מעבירים את התערובת לקערה, מוסיפים את שאר התבלינים ושמן ומערבבים היטב.
  3. מוסיפים תפוחי אדמה ומערבבים לציפוי אחיד. מעבירים לתבנית מרופדת בנייר אפייה.
  4. אופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות בין 40-30 דקות או עד שתפוחי האדמה זהובים ופריכים. מגישים חם.

תפוחי אדמה עם ביצים ורוקט

נופר זוהר
המצרכים: 4 תפוחי אדמה מזן אליאנס, חתוכים לקוביות 1 ס"מ 2 מלפפונים חמוצים במלח, חתוך לקוביות 6 ענפי רוקט, קצוצים 1 כפית גרידת לימון 1 בצל סגול קטן, פרוס לשערות דקיקות 2 ביצים קשות חתוכות לקוביות 1 ס"מ 1/2 כפית מלח ים 1/4 כפית פלפל שחור 2 כפות מיונז איכותי 1 כף מיץ מלימון טרי 1 כף צ'ילי ירוק, חתוך לטבעות
6 צפייה בגלריה
(צילום: טל שחר)
אופן ההכנה:
  1. מרתיחים את הביצים במים, מצננים קולפים וחותכים לקוביות.
  2. מכינים את תפוחי האדמה - קולפים וחותכים לקוביות, מבשלים בשפע מים עם כפית מלח ים עד שמתרכך (בערך 15-20 דקות). מסננים ומצננים.
  3. קוצצים את הרוקט דק, פורסים את הבצל הסגול לשערות דקיקות, פורסים את הצ'ילי לטבעות דקות.
  4. שמים את כל רכיבי הסלט בקערה מתבלים במלח ופלפל ומיץ לימון, מוסיפים את המיונז ומערבבים היטב, במידת הצורך מתקנים טעם במלח ופלפל ומגרדים מעל הכל גרידת לימון.

תפוחי אדמה בסגנון גיאורגי

ננה שרייר
המצרכים: 6-4 תפוחי אדמה (רצוי אורגניים, אך לא חובה) מעט שמן זית מלח אטלנטי - לפי הטעם 1 כף טימין 1 כפית פפריקה מעושנת 4 ענפים של זעתר יבש
אופן ההכנה:
  1. חותכים את תפוחי האדמה לפלחים ויוצקים מעליהם שמן זית.
  2. מעבירים את תפוחי האדמה לתבנית אפייה ובוזקים מלח.
  3. מפזרים טימין ופפריקה מעושנת באופן שווה על תפוחי האדמה ומפזרים את הזעתר מסביב.
  4. אופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות במשך 30 דקות עד להשחמה.
*טיפ: אם בא לכם להוסיף לתפוחי האדמה חברים - אני ממליצה על גזר, תירס, פלפלים, בצלים ושום.