שעועית ירוקה עם סויה

מיכל וקסמן
המצרכים:
לשעועית - 250 גר' שעועית ירוקה מבושלת (ראו מתכון בראש הכתבה)
לרוטב: 2 כפות סויה 1 כף מיץ לימון סחוט טרי קורט נדיב של סוכר 1 כף שמן שומשום 1 ס"מ שורש ג'ינג'ר טרי מקולף ומגורר בפומפייה דקה מאוד
5 צפייה בגלריה
שעועית עם סויה
שעועית עם סויה
(צילום: מיכל וקסמן)
אופן ההכנה:
  1. חותכים את תרמילי השעועית המבושלים בחתכים אלכסוניים, למקטעים באורך 3 ס"מ בערך (אין חשיבות לדיוק באורך החיתוך, ככה נראה לי הכי יפה ונוח לאכילה אבל תרגישו חופשי לאלתר כרצונכם).
  2. מערבבים היטב את כל מרכיבי הרוטב בקערית ויוצקים על גבי השעועית החתוכה. מערבבים לכיסוי אחיד ברוטב ומגישים כתוספת לבשר או דגים או כארוחה קלה בפני עצמה. מצוין גם לפיקניק. כדאי לשמור את הרוטב בנפרד ולערבב עם השעועית ממש לפני שאוכלים.

פסטה עם שעועית ירוקה

רומי נדלר
המצרכים (4 מנות): 500 גר' פסטה 300 גר' שעועית ירוקה טרייה 3-2 כפות שמן זית 1 שן שום קליפה מגוררת מלימון אחד 1/4 כוס (60 מ"ל) יין לבן מיץ מ-1/2 לימון מלח פלפל שחור טחון
להגשה - גבינת פרמזן מגוררת אפשרות: עלי נענע
5 צפייה בגלריה
פסטה עם שעועית ולימון
פסטה עם שעועית ולימון
(צילום: רחלי אוחיון)
אופן ההכנה:
  1. חולטים את השעועית 5-4 דקות במים רותחים עם מלח (אפשר באותו הסיר שבו נכין אחר-כך את הפסטה).
  2. מבשלים את הפסטה לפי הוראות היצרן.
  3. מחממים במחבת את שמן הזית. מוסיפים את שן השום וגרידת הלימון ומטגנים קצרות, עד שעולה מהמחבת ריח של לימון. מוסיפים את השעועית ומקפיצים עד שהיא משחימה מעט.
  4. מוסיפים את היין ומבשלים עד שרובו מתאדה. מוסיפים את מיץ הלימון, מתבלים במלח ובפלפל ומוציאים מהמחבת את שן השום.
  5. מוסיפים את הפסטה ומבשלים כחצי דקה-דקה, עד שהרוטב עוטף אותה היטב. אם צריך, מוסיפים למחבת כף או שתיים ממי בישול הפסטה.
  6. מעבירים לצלחות, מפזרים מעל גבינת פרמזן מגוררת (וגם עלי נענע, אם רוצים) ומגישים מיד.

שעועית עם טופו וג'ינג'ר

פיליס גלזר
המצרכים: 1 חבילה (כ-350 גר') טופו 2 כפות שמן שומשום בכבישה קרה 8 פטריות שמפיניון בינוניות 2 חופנים שעועית ירוקה טרייה 2 שיני שום גדולות כתושות 5 ס"מ ג'ינג'ר טרי מקולף, חתוך לרצועות דקות או קצוץ 1/2 כוס בצל ירוק צעיר, קצוץ 2-1 פלפלי שאטה שלמים (לא חובה) 1 כפית סוכר טבעי או דמררה 1 כף חומץ בן יין אדום 1 כף שמן שומשום כהה מלח ופלפל לפי הטעם
אופן ההכנה:
  1. חותכים את הטופו לקוביות בגודל 1 וחצי ס"מ. מחממים כף שמן שומשום על להבה בינונית ומטגנים עד להזהבה קלה. שמים בצד.
  2. חותכים את השמפיניון לחצאים או רבעים לפי הגודל. מורידים את קצוות השעועית וחולטים במעט מים רותחים מומלחים קלות, עד שהיא מקבלת צבע ירוק עז ומתחילה להתרכך. מסננים היטב אך שומרים את המים.
  3. מחממים את השמן שנותר במחבת גדולה או ווק מעל להבה בינונית גדולה. מוסיפים שום, ג'ינג'ר ובצל ירוק ומקפיצים כמה שניות. בוחשים פנימה פטריות, פלפל שאטה ושעועית ירוקה, ומקפיצים כ-2 דקות.
  4. מחזירים את הטופו עם הסוכר והחומץ ומבשלים ביחד עוד 1-2 דקות ומוסיפים כמה טיפות ממי הבישול אם צריך כדי למנוע חריכה. מסדרים על מצע אורז חום או אטריות שעועית ויוצקים מלמעלה שמן שומשום כהה. מגישים עם רוטב סויה אמיתי בצד.

סלט שעועית ירוקה ועגבניות שרי

יעל גרטי
המצרכים: 1/2 ק"ג שעועית ירוקה טרייה 1 בצל סגול קטן, פרוס לפרוסות דקות 1/2 סלסלה גדולה עגבניות שרי
לוינגרט מרווה - חופן עלי מרווה טריים 4 כפות שמן זית 1 כף גדושה חרדל חלק איכותי 1 כף סוכר 2 כפות חומץ בן יין לבן מלח פלפל שחור גרוס גס 1 כף מים
אופן ההכנה:
  1. שוטפים היטב את השעועית הירוקה וקטמים קצוות. חותכים כל שעועית לשני חלקים. מבשלים בסיר, במעט מים רותחים, עד להתרככות מסוימת, לא יותר מדי. מסננין ומעבירים לקערה.
  2. חותכים את עגבניות השרי לחצאים וומוסיפים לקערה. מוסיפים את פרוסות הבצל.
  3. מרסקים במעבד מזון את חומרי וינגרט המרווה לכדי רוטב חלק. בודקים תיבול. במידה והרוטב חמוץ מדי מוסיפים להוסיף מעט סוכר. במידה והרוטב מרוכז מדי לטעמכם, מדללים אותו ב-1 כף מים.
  4. שומרים את הרוטב לחוד בצנצנת קטנה. מאחדים בין הרוטב והסלט רק בפיקניק או בעת ההגשה, כדי שעגבניות השרי לא תשחררנה נוזלים.

שעועית ירוקה עם מיסו וטחינה

מיכל וקסמן
לשעועית - 250 גר' שעועית ירוקה מבושלת (ראו מתכון בראש הכתבה)
לרוטב - 1 כף מיסו לבן (שירו מיסו, להשיג בחנויות טבע, מכולות אסייתיות וגם בחלק מהסופרמרקטים) 2 כפות טחינה גולמית משובחת וטרייה 2-3 כפות מים (תלוי במרקם ובטריות של הטחינה) 1 כף גרגרי שומשום לבנים או שחורים קלויים
5 צפייה בגלריה
שעועית עם מיסו
שעועית עם מיסו
(צילום: מיכל וקסמן)
אופן ההכנה:
  1. חותכים את תרמילי השעועית המבושלים בחתכים אלכסוניים, למקטעים באורך 3 ס"מ בערך.
  2. מערבבים טחינה, מיסו ומים. אם יוצא משחתי מדי ולא במרקם שיכול לשמש כרוטב ולצפות את השעועית, מוסיפים כף נוספת של מים, או יותר אם צריך.
  3. יוצקים על גבי השעועית החתוכה. מערבבים לכיסוי אחיד ברוטב.
  4. מפזרים מעל השעועית את השומשום ומגישים.

סלט שעועית ירוקה עם חסה סלנובה

נדב טל
המצרכים: 250 גר' שעועית ירוקה 1/2 חבילה נבטים 1 חסה סלנובה 15 גבעולי כוסברה 1 בצל ירוק 1 כף שומשום מלא
לרוטב - 1/3 כוס שמן זית מיץ מחצי לימון 1 כף ריבת משמש 2 כפות חומץ 1 שן שום, כתושה 1/4 כפית מלח גס 1/2 כפית פלפל שחור גרוס
5 צפייה בגלריה
לוביה, נבטים וסלנובה. אפונת שלג וקוקוס - סלט - נדב טל
לוביה, נבטים וסלנובה. אפונת שלג וקוקוס - סלט - נדב טל
(צילום: נדב טל)
אופן ההכנה:
  1. ממלאים מים בסיר גדול ומביאים לרתיחה. מסירים את הקצוות היבשים של השעועית הירוקה וחותכים לרצועות של 7-5 ס"מ (בערך, זה סלט לא צריך למדוד).
  2. ממלאים קערה גדולה במים קרים ומוסיפים כמה קוביות קרח. חולטים את השעועית הירוקה במים הרותחים למשך ארבע דקות עד לריכוך, השעועית-הירוקה מוכנה כאשר היא נגיסה אך לא נמעכת.
  3. מעבירים את השעועית למי הקרח, המים הקרים עוצרים את הבישול, שומרים על הפריכות ועל הצבע הרענן של השעועית.
  4. משרים את השעועית במים הקרים עד לצינון מלא, מסננים, מייבשים ומעבירים לקערת ערבוב.
  5. חותכים את הנבטים ל-2-3 לחלקים לרוחב ומוסיפים לקערה.
  6. חותכים את קצה חסה הסלנובה, מפרידים את העלים, משאירים בשלמותם ומוסיפים לקערה.
  7. מפרידים את עלי הכוסברה מן הגבעול, משאירים בשלמותם ומוסיפים לקערה.
  8. פורסים דק את הבצל הירוק, מוסיפים לקערה.
  9. מוסיפים את השומשום המלא, אני בוחר בשומשום מלא בגלל צבעו וטעמו העמוק יותר, אבל אפשר בהחלט להשתמש גם בשומשום רגיל קלוי קלות.
  10. בקערית קטנה מערבבים את ריבת המשמש עם החומץ ומיץ הלימון עד שהכל נמס ומתאחד. לאחר שנוצר נוזל אחיד מוסיפים את שמן הזית בזרם דק, מערבבים היטב ומוסיפים את השום, המלח והפלפל.
  11. בסמוך להגשה מערבבים את הרוטב עם הסלט ומעבירים לכלי הגשה.

שעועית ירוקה בבישול ארוך בתנור

מיכל וקסמן
המצרכים: 1 ק"ג שעועית ירוקה טרייה, קטומת זנב 4 כפות שמן זית 6-5 עגבניות בינונית, אדומות ובשלות (עדיף מגי), טחונות עם הקליפה במעבד מזון או מגוררות בפומפייה דקה 2 מקלות סלרי, פרוסים דק 2 בצלים, קצוצים דק 1 כפית גדושה רכז רימונים 1 כפית דיבס (דבש ענבים) או סילאן מלח ים 2 כוסות מים (או עד גובה השעועית)
אופן ההכנה:
  1. בסיר כבד, שיכול להיכנס לתנור, מחממים שמן זית. מוסיפים בצל ומטגנים עד להזהבה.
  2. מוסיפים סלרי ומטגנים בערבוב דקה-שתיים נוספות. מוסיפים שעועית ומערבבים היטב. מטגנים 2 דקות תוך ערבוב.
  3. מערבבים בקערה עגבניות טחונות, דיבס, רכז רימונים ומלח ויוצקים לתוך סיר השעועית. מערבבים היטב. מוסיפים מים עד גובה השעועית, בלי להציף אותה (בערך 2 כוסות). מכסים ומביאים לרתיחה.
  4. מנמיכים את הלהבה ומבשלים ברתיחה מתונה 10 דקות. מעבירים לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות ומבשלים מכוסה 3 שעות או יותר.