אורז תאילנדי מוקפץ

סוואלי אלדר
המצרכים (למחבת משפחתית): 3 כוסות אורז, מבושל 5 כפות שמן 1 ביצה 1 כף שום, קצוץ 3 כפות סויה בהירה 3 כפות רוטב טריאקי 3 כפות רוטב הויסטיר 3 כפות סויה מתוקה 1/4 כוס גזר, חתוך 1/4 פטריות, חתוכות 1/4 כוס ברוקולי, חתוך 1/4 כוס בצל לבן, חתוך 1/4 כוס בצל ירוק, חתוך (לקישוט) 1 מלפפון 1/4 לימון להגשה בכל צלחת
5 צפייה בגלריה
(צילום: יח"צ)
אופן ההכנה:
  1. מחממים שמן בווק, כאשר השמן חם מוסיפים את השום ואת הביצה.
  2. מטגנים במשך 3 דקות, מוסיפים את הירקות (בצל, ברוקולי, פטריות, גזר) ומבשלים את הכל ביחד 3 דקות נוספות.
  3. מוסיפים את האורז, סויה בהירה, טריאקי, רוטב אוויסטיר, סויה מתוקה, ומערבבים. מבשלים הכל ביחד עוד 5 דקות.
  4. מעבירים לצלחות הגשה, ומגישים עם בצל ירוק חתוך, מלפפון ורבע לימון בכל צלחת.

אורז עם תירס ואפונה

מירי צדוק
המצרכים: 1 כוס אורז בסמטי 1/2 1 מים רותחים (עם אותו גודל כוס) 2-3 כפות שמן (אני אוהבת שמן זית אבל אפשר גם שמן נטרלי) 1 בצל לבן בינוני, קצוץ לקוביות קטנות 1 כוס אפונה, קפואה 1 פלפל אדום, חתוך לקוביות קטנות 1 כוס תירס, קפוא 1 כף רסק עגבניות 1 כפית מלח 1 כפית פפריקה מתוקה 1/2 כפית צ'ילי או פפריקה חריפה (אופציונאלי) 1/2 - 1/4 כפית פלפל שחור 2 שיני שום כתושות
אופן ההכנה:
  1. שוטפים היטב את האורז ומסננים.
  2. קוצצים בצל לבן לקוביות קטנות.
  3. קוצצים פלפל אדום לקוביות קטנות.
  4. מחממים שמן בסיר רחב וכשהשמן חם מוסיפים את הבצל, מטגנים דקה, מוסיפים רסק עגבניות ומטגנים דקה, מוסיפים את הפלפל החתוך לקוביות ומטגנים דקה. לאחר מכן מוסיפים את האפונה, התירס והאורז.
  5. מערבבים טוב את הכל ומוספים 1 וחצי כוסות מים רותחים ותבלינים.
  6. כשהמים רותחים מכסים במכסה, מעבירים לאש קטנה ומבשלים 18 דקות בדיוק.
  7. לאחר מכן מכבים את האש, ממתינים 15 דקות כשהסיר סגור, פותחים את הסיר ומאווררים את האורז עם מזלג או כף עץ.
  8. מקשטים בבצל ירוק.
  9. גיוונים: אם רוצים להיות יותר אותנטיים אפשר להחליף את האפונה בשעועית אדומה מוקפאת או מקופסה. מי שאוהב חריף יכול להוסיף חצי צ'ילי קצוץ.

אורז ברוטב אדום

יעל גרטי
המצרכים (ל-2-3 מנות): 3 כפות שמן זית 1 בצל בינוני, קלוף וקצוץ דק 3 שיני שום, קלופות ופרוסות דק 1 כוס אורז לבן ארוך 1 כפית שטוחה מלח פלפל שחור גרוס גס 1 כף רסק עגבניות 1 כפית שטוחה פפריקה מתוקה
5 צפייה בגלריה
(צילום: יעל גרטי)
אופן ההכנה:
  1. מחממים 3 כפות שמן זית בסיר קטן-בינוני על אש גדולה.
  2. כשהשמן חם, מוסיפים בצל קצוץ ומטגנים עד להזהבה קלה-בינונית.
  3. מוסיפים שום פרוס ומטגנים עד להזהבה קלה.
  4. מוסיפים את האורז ומטגנים במשך חצי דקה.
  5. מתבלים בכפית מלח ובמעט פלפל שחור גרוס גס.
  6. מוסיפים 2 כוסות מים רותחים, רסק עגבניות ופפריקה מתוקה ומערבבים.
  7. מביאים לרתיחה ומנמיכים את האש. מכסים ומבשלים במשך 5 דקות או עד שהמים מתאדים. מכבים את האש ומשאירים כך, כשהסיר מכוסה, למשך 10 דקות. כעבור 10 דקות מרימים את המכסה מבלי לטפטף מים לסיר, מפרידים גרגירים בעזרת מזלג ומגישים. אם לא ממהרים, מניחים למנוחה נוספת בת 10 דקות ושוב מפרידים גרגירים בעזרת מזלג.

אורז בר שחור ולבן

שאול בן אדרת
המצרכים: 1 כוס אורז בסמטי או פרסי 1 כוס אורז בר שחור 3 כוסות עשבי תיבול קצוצים מעורבים (פטרוזיליה, כוסברה, נענע, בצל ירוק ושמיר) 4 כפות שמן זית 50 גר' צימוקי זרש 50 גר' חמוציות קצוצות 3 שיני שום פרוסות דק 1/2 כפית מלח 1/2 כפית פלפל שחור גרוס קליפה מגוררת מלימון 1 1/2 כוס שקדים קלויים פרוסים 1/2 כוס פיסטוקים קלויים
אופן ההכנה:
  1. מבשלים את האורז הלבן בצורה הבאה - 1 כוס אורז לכל 1.5 כוסות מים, 1 כף שמן זית ו-1/2 כפית מלח - למשך 20 דקות מכוסה על אש נמוכה, מכבים את האש ומשאירים את הסיר מכוסה למשך 4 דקות נוספות.
  2. מבשלים את האורז בר השחור - על כוס אורז בר שחור מוסיפים 1 ליטר מים רותחים, מבשלים עד שהאורז מתבקע, כ-40 דקות. מסננים את האורז משארית המים.
  3. במחבת עם 2 כפות שמן זית מערבבים ומטגנים את כל המרכיבים יחד למשך כשתי דקות ומגישים.

אורז זעפרן

פאדי יעיש
המצרכים: 1 ק"ג אורז בסמטי (יש להשרות את האורז כשעה לפני הבישול) 3 תפוחי אדמה בינוניים קלופים (חתוכים לרצועות בעובי סנטימטר אחד) 7 חוטי זעפרן (מושרים לפחות 15 דקות בכוס מים חמים) 2 כפות סויה 1/2 1 ליטר ציר ירקות (או מים) 3 כפות שמן חמניות 3 כפיות מלח 1 כפית פלפל שחור
5 צפייה בגלריה
אורז חצר גולדמן
אורז חצר גולדמן
(צילום: יובל חן)
אופן ההכנה:
  1. לוקחים סיר עמוק בינוני ורחב מניחים אותו על הכיריים (להבה הינונית). מכניסים את השמן ונותנים לו להתחמם קלות.
  2. לאחר החימום מפזרים את רצועות תפוחי האדמה על כל הסיר ומעליהם קורט מלח פלפל על כל תפוחי האדמה ומטגנים בשני הצדדים מספר דקות עד להשחמה יפה מאוד.
  3. תוך כדי טיגון תפוחי האדמה מסננים את האורז שהיה מושרה במים כשעה לפני הבישול. לאחר שתפוחי האדמה מושחמים מפזרים את האורז על כל תפוחי האדמה ומוסיפים מלח פלפל לאורז. שופכים את ציר הירקות (בעדינות) על האורז ואת הזעפרן (כולל הנוזל שלו), ולאחר כ-5 דקות על הלהבה מורידים את הסיר ומכניסים לתנור (שיהיה מחומם מראש לטמפרטורה של 170 מעלות) למשך 20 דקות.
  4. מוציאים את הסיר לנוח למשך כעשר דקות. לאחר מכן הופכים את הסיר בזהירות על המגש ונותנים לו לנוח למשך כחמש דקות. מרימים את הסיר ומקבלים עוגת אורז מרשימה במיוחד. אפשר לקשט עם צנוברים מטוגנים ופטרוזיליה קצוצה.

אורז פיקנטי בסגנון הודי

אפרת סיאצ'י
המצרכים (6 מנות): 2-1 כפות שמן 1 בצל בינוני, קצוץ 2 גזרים גדולים, קלופים ומגוררים בפומפייה גסה 2 שיני שום, קצוצות 2 כוסות אורז 2/3 כוס עלי כוסברה, קצוצים דק 1 כפית קארי 1/4 כפית כורכום 1 כפית פפריקה חריפה 1 כפית פפריקה מתוקה 1 כפית מלח מעט פלפל שחור גרוס 3 כוסות מים רותחים
אופן ההכנה:
  1. מחממים את השמן בסיר ומטגנים את הבצל עד להזהבה קלה. מוסיפים את הגזר והשום ומטגנים כ-5 דקות, תוך ערבוב.
  2. מוסיפים את האורז, התבלינים והכוסברה ומערבבים. מוסיפים את המים הרותחים, מערבבים ומביאים לרתיחה על אש גבוהה.
  3. מנמיכים את האש, מכסים את הסיר ומבשלים 20 דקות. מכבים את האש ומשאירים את הסיר מכוסה 10 דקות נוספות. מערבבים את האורז בעדינות עם מזלג ומגישים מיד.

ריזוטו פטריות

טום אביב
המצרכים: 2 כוסות אורז לבן מאתמול חופן פטריות, חתוכות שמן זית 2 שיני שום, פרוסות 1/2 כוס יין לבן 100 גר' חמאה גרידה מלימון אחד מעט תימין
5 צפייה בגלריה
ריזוטו פטריות
ריזוטו פטריות
(צילום מתוך הסרטון)
אופן ההכנה:
  1. מחממים שמן זית בסיר, מוסיפים את הפטריות, מוסיפים את השום ומערבבים.
  2. מוסיפים את היין, ומצמצמים מספר דקות.
  3. מוסיפים חצי מכמות החמאה, ומערבבים עד שהחמאה נעלמת.
  4. מוסיפים את האורז ומערבבים אותו יחד עם הרוטב.
  5. מוסיפים את גרידת הלימון ואת התימין. מוסיפים את יתרת החמאה, ומערבבים.

אורז מוקפץ עם בקר

המצרכים: 150 גר' כתף בקר, פרוס לרצועות 1 כוס אורז יסמין 2 ביצים 1/4 כרוב, פרוס 2 בצלים ירוקים, פרוסים 1/2 כוס אפונה וגזר, מופשרים 1/4 כוס סויה 2 כפיות סוכר 2 כפות בוטנים קצוצים קלויים
משרה לבקר - 1 כפית סודה לשתייה 50 מ"ל שמן צמחי 1 כף סויה 1 ביצה
אופן ההכנה:
  1. משרים את הבקר במשרה במשך חצי שעה. מבשלים את הבקר במים כ-7 דקות עד שהוא מוכן ומסננים.
  2. משמנים מחבת ווק במעט שמן ומקפיצים את הביצה. מוסיפים את הירקות והאורז ושאר התבלינים. מוסיפים את הבשר.
  3. מוסיפים סויה וממשיכים להקפיץ כ-2 דקות נוספות. מעבירים לצלחת ומפזרים מעל בוטנים קצוצים. מגישים חם.

אורז עם טנזיה

אסתר דורון צרפתי
המצרכים:
לאורז - 2 כפות שמן קנולה 1 כוס אורז בסמטי לבן 1 כפית מלח 2 כוסות מים רותחים
לטנזיה - 2 כפות שמן זית 1 בצל לבן קצוץ 4 משמשים מיובשים, חתוכים לרצועות 2 שזיפים מיובשים, חתוכים לרצועות 2 תאנים יבשות, חתוכות לרצועות חופן חמוציות חופן צימוקים חופן אגוזי מלך, חצויים חופן שקדים, פרוסים חופן צנוברים 1 כף שומשום, קלוי 1 כף סילאן 1 כפית סוכר לבן 1/2 כפית שטוחה קינמון 1/2 כפית שטוחה אגוז מוסקט 1/2 כפית שטוחה מלח 1/2 כפית שטוחה פלפל שחור 1/4 כוס מים רותחים
5 צפייה בגלריה
אורז עם טנזיה
אורז עם טנזיה
(אסתר דורון צרפתי)
אופן ההכנה:
  1. האורז: מחממים את השמן בסיר, מוסיפים את האורז ומטגנים כמה דקות תוך כדי ערבוב עד שהאורז מצופה כולו בשמן. מוסיפים את המלח ואת המים הרותחים, מערבבים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את האש, מכסים ומבשלים כ-15 דקות, עד שהאורז מוכן.
  2. הטנזיה: מחממים כף אחת של שמן הזית במחבת ומטגנים את הבצל עד להזהבה. מוסיפים את המשמשים, השזיפים, התאנים, החמוציות והצימוקים ומערבבים.
  3. מוסיפים את אגוזי המלך, השקדים, הצנוברים והשומשום, מערבבים ומטגנים כדקה.
  4. מוסיפים כף נוספת משמן הזית, את הסילאן, הסוכר, הקינמון, אגוז המוסקט, המלח והפלפל השחור, מערבבים היטב, מוסיפים את המים הרותחים ומבשלים עד אש קטנה עד שהרוטב מסמיך.
  5. מעבירים את האורז לקערת הגשה רחבה, מניחים על האורז את הטנזיה ומגישים.

מקלובה טבעונית

דינה משה
המצרכים:
לאורז - 2 כוסות אורז בסמטי, שטוף 3 כפות שמן 1 כפית מלח גס 1 כפית כורכום טחון 1/4 כפית פלפל שחור 1/4 כפית צ'ילי גרוס 1/2 חבילת שמיר טרי, קצוץ
לתחתית - 1 כוס עדשים ירוקות, שטופות 1 כוס שעועית מש, שטופה 2 כפות שמן 1 בצל, קצוץ גס 4 שיני שום, קצוצות 1/4 כפית צ'ילי גרוס 1 כפית כורכום, טחון 1/4 כפית פלפל שחור 4 תפוחי אדמה, קלופים וחתוכים לקוביות גדולות 1 כפית גדושה מלח גס
אופן ההכנה:
  1. האורז: משרים את האורז ב-3 כוסות מים למשך כחצי שעה. מעבירים לסיר (עם מי ההשרייה), מוסיפים את יתר המרכיבים, מערבבים ומביאים לרתיחה. מבשלים כ-20 דקות, תוך ערבוב. אם חסרים נוזלים, מוסיפים מעט מים.
  2. התחתית: משרים את העדשים ואת המש כרבע שעה במים, בנפרד. מסננים, מבשלים בנפרד עד לריכוך ומסננים.
  3. מחממים את התנור ל-125 מעלות, מרפדים תבנית עגולה בנייר אפייה.
  4. מחממים את השמן במחבת, מוסיפים את הבצל ומטגנים עד להזהבה. מוסיפים את השום, הצ'ילי, הכורכום, הפלפל השחור ואת תפוחי האדמה, מערבבים ומבשלים כשתי דקות. מורידים מן האש.
  5. מוסיפים את העדשים, המש ואת המלח, מערבבים ומשטחים בתבנית. משטחים מעל את האורז בשכבה אחידה. יוצקים כ-1/4 כוס מים, מכסים ואופים בתחתית התנור כ-4 שעות.
  6. הופכים בזהירות על מגש עגול ומגישים.