תותים ומסקרפונה

סאני דרעי
המצרכים (ל-6 קינוחים אישיים):
לקרמבל חמאה - 125 גר' חמאה 150 גר' קמח (1 כוס + 1 כף) 40 גר' סוכר (4 כפות) קורט מלח
לקרם מסקרפונה - 1/2 מיכל (170 גר') שמנת מתוקה 1/2 כוס (75 גר') אבקת סוכר 320 גר' גבינת מסקרפונה
לקולי תותים - 150 גר' תותים טריים 1 כף סוכר 1 כף מיץ לימון
6 צפייה בגלריה
תותים עם קראמבל וקרם מסקרפונה
תותים עם קראמבל וקרם מסקרפונה
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. מכינים את הקראמבל - מחממים תנור לטמפרטורה של 150 מעלות. מכניסים את כל החומרים היבשים לקערה.
  2. בסיר קטן ממיסים על להבה נמוכה את החמאה (בזהירות שלא תקציף), ויוצקים אותה על שאר החומרים. מערבבים בעזרת כף עד לקבלת בצק אחיד.
  3. אחרי שמתקבל בצק אחיד מיישרים אותו עם הידיים למשטח אחיד ומחוררים עם מזלג על כל פני שטח התבנית.
  4. אופים את הקרמבל במשך 30 דקות. כשה"עוגייה" זהובה ומעט קשיחה, מוציאים אותה מהתנור ומניחים בצד להצטנן. לאחר הצינון, שוברים את העוגייה בעזרת סכין לקרמבל דק.
  5. מכינים את קרם המסקרפונה - בקערת המיקסר, מקציפים יחד את אבקת הסוכר והשמנת המתוקה עד להתייצבות (שימו לב: אמור להתקבל קצף במרקם רך ולא במרקם קשה).
  6. מוסיפים פנימה את המסקרפונה, וממשיכים להקציף עד לקבלת קצף קשה. מעבירים את הקרם לשק זילוף.
  7. מכינים את הרוטב תותים - מסירים את העלים הירוקים מהתותים, וטוחנים את כל החומרים יחד עד לקבלת נוזל.
  8. מרכיבים את הקינוח - בכוסות אישיות, מניחים שתי כפות של קרמבל חמאה, מזלפים מעל שכבה של קרם מסקרפונה ומפזרים את התותים.

בלינצ'ס מסקרפונה ותותים

אמיר פורת ורוסלה יונה
המצרכים (ל-6 מנות):
לעלי הבלינצ'ס (7-6 עלים) - 1/2 1 כוסות (140 גר') קמח מנופה 1 כוס (240 מ"ל) חלב 2 ביצים 1 כף (15 מ"ל) שמן
לטיגון - 1 כף חמאה
לקרם המסקרפונה והתותים - 2 מיכלים (250 מ"ל) שמנת מתוקה 1/4 כוס (50 גר') סוכר 250 גר' גבינת מסקרפונה קליפה מגוררת מתפוז אחד 15 תותים, חתוכים לקוביות
לקישוט - מעט אבקת סוכר
לרוטב תותים - 20 תותים, פרוסים דק לאורכם 1/2 כוס מיץ תפוזים 2 כפות סוכר
אופן ההכנה:
  1. הכנת עלי הבלינצ'ס - יוצקים את החלב לקערה, ומוסיפים לתוכה בהדרגה את הקמח תוך כדי ערבוב עד לקבלת בלילה חלקה ללא גושים.
  2. מוסיפים את הביצים ואת השמן, ומערבבים עד לקבלת בלילה אחידה.
  3. משמנים קלות מחבת טפלון, ומוזגים פנימה מהבלילה. מטים קלות את המחבת, כך שהבלילה תכסה את שטח פניה של המחבת.
  4. מטגנים קלות שתי דקות עד שקצוות הבלינצ'ס מזהיבות ומתחילות להשתחרר מהמחבת (להתרומם מעט), מוציאים ומניחים על צלחת לצינון.
  5. מכינים קרם מסקרפונה ותותים - מקציפים את השמנת המתוקה והסוכר עד לקבלת קצף יציב, ומעבירים את התערובת לקערה נפרדת.
  6. בקערת מיקסר עם וו גיטרה, מקציפים את גבינת המסקרפונה וגרידת התפוז במשך 2 דקות במהירות בינונית, עד שמתקבל מרקם רך וגמיש. מוסיפים את השמנת המתוקה המוקצפת ואת התותים לתערובת המסקרפונה, ומערבבים ידנית בתנועות קיפול עד לקבלת תערובת חלקה.
  7. הרכבת המנה - מניחים עלה בלינצ'ס מוכן על משטח עבודה מרופד בנייר אפייה. בעזרת כף, מורחים מעל את קרם המסקרפונה והתותים (כ-3-2 כפות, בהתאם לגודל העלה) ומשאירים ס"מ אחד מכל צד ללא קרם. מקפלים את צדי העלה הנקיים כלפי פנים, מהדקים קלות ומגלגלים את העלה מחלקו התחתון כלפי מעלה.
  8. הגשה - מסדרים את עלי הבלינצ'ס הממולאים בצלחת, מפדרים באבקת סוכר ומגישים.

מוס יוגורט עם סלט תותים בבלסמי

ניר צוק
המצרכים: 1 כף (או 1 שקית 15 גר') ג'לטין + 6 כפות (50 גר') מים קרים 1 יוגורט טבעי (200 מ"ל), בטמפרטורת החדר 2 מיכלי שמנת מתוקה (250 מ"ל כל אחד) 3/4 כוס (200 גר') סוכר
לסלט תותים - 1/2 סלסלת תותים 1 כף בלסמי 1 כף סוכר
6 צפייה בגלריה
(צילום: דודו אזולאי)
אופן ההכנה:
  1. ממיסים את הג'לטין במים הקרים. מניחים אותו בצד, עד שמתקרש. לאחר ההתקרשות, ממיסים במיקרו לכמה שניות, עד לקבלת מרקם נוזלי. מוסיפים את הג'לטין לתוך היוגורט.
  2. מקציפים את השמנת המתוקה והסוכר, עד לקבלת קצף רך ויציב.
  3. מקפלים את השמנת לתערובת היוגורט, ומעבירים את התערובת למקרר.
  4. מכינים את סלט התותים - קוצצים את התותים. מערבבים את הבלסמי יחד עם הסוכר ליצירת תערובת אחידה, ויוצקים מעל לתותים.
  5. הגשה - שמים את המוס בתוך רינגים או כוסות, ומגישים קר לצד סלט התותים.

גאלט תותים

מורן גיל
המצרכים (לגאלט בקוטר 24 ס"מ):
לבצק פריך - 1 כוס (150 גר') קמח לבן 100 גר' חמאה קרה 5 כפות אבקת סוכר 1 חלמון ביצה
למילוי - 1 כוס (1 00גר') אבקת שקדים 3/4 כוס (100 גר') אבקת סוכר 100 גר' חמאה מומסת 1 כפית מחית וניל 1 ביצה 1 אריזת תותים
6 צפייה בגלריה
גאלט תותים
גאלט תותים
(צילום: Shutterstock)
אופן ההכנה:
  1. מכינים בצק פריך - מחממים את התנור ל-170 מעלות, על תוכנית טורבו.
  2. במעבד מזון או במיקסר עם וו גיטרה מעבדים קמח, אבקת סוכר וחמאה לפירורים דקים.
  3. מוסיפים את החלמון ומערבבים רק עד שנוצר בצק.
  4. מרדדים את הבצק לצורת עיגול בין שני ניירות אפייה לעובי 2-3 מ"מ, לקוטר שיהיה גדול ב-4-5 ס"מ מקוטר הרינג (24 ס"מ).
  5. מכינים ציפוי שוקולד - בקערה מערבבים את כל המוצרים (חוץ מהתותים) לקרם חלק.
  6. מורחים את הקרם במרכז הבצק ומשאירים 4-5 ס"מ מקצוות הבצק ריקים מהקרם. אלו הקצוות שנקפל פנימה.
  7. מורידים מהתותים את הגבעולים וחותכים אותם לפסים דקים. את הפסים מסדרים באיזו צורה שרוצים. אני בחרתי לסדר אותם בצורת ספירלה.
  8. על נייר האפייה התחתון שעליו רודד הבצק, מתחילים לקפל את הקצוות הריקים מקרם השקדים פנימה לכיוון מרכז הטארט ומהדקים כך שנוצרת מעין קערה מקופלת פנימה.
  9. בשביל למנוע מהגאלט להתפרס, לוקחים רינג בקוטר 24 ס"מ, מצפים בחמאה את דפנותיו הפנימיות ותוחמים בעזרתו את הגאלט.
  10. את הגאלט מכניסים עם הרינג המתוחם לתנור החם למשך כ-35 דקות, עד שהבצק שזוף היטב בקצותיו העליונים.
  11. מקררים את הגאלט בטמפרטורת החדר, או אוכלים חם לצד כדור גלידה שאוהבים.

ברד פודינג תותים

עפרי רהב
המצרכים (לתבנית פיירקס מרובעת/מלבנית אטומה, או ל-5 כלים אישיים): שאריות של לחם או של חלה אחת (עדיף חלה או לחם לבן) סלסלת תותים (250 גר'), חתוכים לרבעים, ומושרים בקערה עם 2 כפות סוכר במשך 10 דקות
למילוי - 1 כוס (250 מ"ל) חלב 2 מיכלים (500 מ"ל) שמנת מתוקה + 1/2 כוס (100 גר') סוכר 10 חלמונים של ביצה + 4 כפות (40 גר') סוכר מעט תמצית וניל חופן צימוקים או אוכמניות מיובשות - לא חובה
להגשה - גלידת וניל
אופן ההכנה:
  1. מכינים את השכבה של החלה והתותים - פורסים את החלה לקוביות בינוניות, ומרפדים עם הפיסות את תחתית התבנית, מוסיפים מעל כמות נדיבה של תותים, מכסים בשכבת חלה נוספת ומעליה מסדרים שוב את התותים.
  2. מכינים את המילוי - בסיר קטן מחממים שמנת וסוכר עד שהסוכר נמס, ומכבים את האש לפני שהתערובת מגיעה לרתיחה. מוסיפים לסיר את החלב, ומערבבים היטב.
  3. בקערה נפרדת מערבבים את החלמונים עם הסוכר והווניל. משווים טמפרטורות, ומוסיפים בהדרגה ותוך כדי ערבוב מתמיד מעט מתערובת השמנת לקערת החלמונים. מעבירים את התערובת שבקערה לסיר, ומערבבים היטב עד שהביצים מתבשלות לגמרי.
  4. אפייה - יוצקים את תערובת המילוי על התבנית עם החלה והתותים (עד כ-3 מ"מ מסוף הכלי), מפזרים מעל את הצימוקים או את האוכמניות המיובשות ומניחים על תבנית נוספת, אותה ממלאים במים עד מחצית מגובהה (בן מארי).
  5. אופים בתנור שחומם מראש ל-130 מעלות במשך 25 דקות. מסובבים את התבנית, ואופים במשך 25 דקות נוספות. לפני שמוציאים את התבנית מהתנור, יש לוודא שהמלית יציבה מעט ולא נוזלית. מגישים חם עם גלידת וניל מעל.

טירמיסו תותים

רוני ונציה
המצרכים (ל-10-8 מנות): לקרם מסקרפונה - 500 גר' גבינת מסקרפונה (30 דקות מחוץ למקרר) 1/2 4 כפות ליקר "גרנד מרנייה" 1/3 1 כוסות (330 מ"ל) שמנת מתוקה 1/4 כוס (50 גר') סוכר 1 כפית תמצית וניל
להרכבה - 2 כוסות (500 מ"ל) מיץ תפוזים טרי מיץ מ־1/2 לימון 1/3 כוס (80 מ"ל) ליקר "גרנד מרנייה" 2 חבילות (400 גר') בישקוטים 1-3/4 ק"ג תותים קטנים טריים, פרוסים
הכלים - תבנית פיירקס או מתכת, באורך כ־30 ס"מ ברוחב 20־22 ס"מ ובגובה 5 ס"מ
6 צפייה בגלריה
(צילום: צביקה טישלר)
אופן ההכנה:
  1. מכינים את קרם המסקרפונה - שמים את המסקרפונה עם 1/2 2 כפות מהליקר בקערה גדולה, ומערבבים בכף עץ רק עד לקבלת תערובת חלקה ואחידה (זהירות, ערבוב יתר גורם להתפרקות).
  2. בקערת המיקסר מקציפים את השמנת לקצפת רכה. מוסיפים את הסוכר, הווניל ושתי הכפות הנותרות מהליקר, ומקציפים לקצפת יציבה וגמישה. מערבבים 1/3 מהקצפת לתוך תערובת המסקרפונה כדי שתהיה קלילה יותר, ולאחר מכן מקפלים פנימה את הקצפת שנותרה.
  3. אופן ההרכבה - כמה שעות לפני ההגשה, בקערה רחבה ועמוקה מערבבים את מיץ התפוזים עם מיץ הלימון והליקר. טובלים בכל פעם בישקוטי אחד בתערובת, הופכים וטובלים שוב עד שהוא ספוג אבל אינו מתחיל להתפורר. מניחים אחד־אחד בתחתית התבנית בשכבה אחידה.
  4. למילוי "החורים" שנותרו - חוצים כמה בישקוטים באלכסון בסכין משוננת, וחותכים לחתיכות קטנות לפי הצורך. טובלים גם אותם במיץ ו"סותמים" את ה"חורים" למילוי כל התחתית.
  5. מפזרים פרוסות תותים מעל הבישקוטים, ומורחים מעליהם מחצית מקרם המסקרפונה. טובלים את הבישקוטים שנותרו באותה צורה, ומניחים מעל לקרם בשכבה אחידה.
  6. מרכיבים את המנה - מורחים את הקרם שנותר בצורה אחידה, ומפזרים מעל תותים בנדיבות. אופציה נוספת היא לחלק את הקינוח למנות אישיות (כמו בתמונה), ולקשט בערימת תותים יפה במרכז.

תותים ברוטב שוקולד

אולגה טוכשר
המצרכים (לכ-20 יחידות): 1 פחית (כ-400 גר') חלב מרוכז 3 כפות אבקת קקאו 15 גר' חמאה כ-20 תותים קטנים מעט חמאה מומסת או שמן לשימון הידיים
לקישוט - סוכריות שוקולד, סוכריות צבעוניות, פיסטוק קצוץ, שבבי קוקוס
אופן ההכנה:
  1. שמים בסיר את החלב המרוכז, אבקת הקקאו והחמאה. מבשלים כ-25 דקות על אש נמוכה, תוך ערבוב, עד שהתערובת מסמיכה. מעבירים לקערה מכסים ומניחים במקרר ל-4 שעות לפחות (ועדיף ללילה).
  2. שוטפים את התותים, מייבשים היטב ומורידים את העלים הירוקים.
  3. משמנים היטב את הידיים. נוטלים כף מהתערובת, מכדררים ומשטחים בכף היד. מניחים במרכז העיגול תות, עוטפים אותו מכל הצדדים ומגלגלים בין כפות הידיים.
  4. מגלגלים את התות בצלחת שמפוזר בה אחד הקישוטים ומניחים בצלחת הגשה.
  5. משמנים את הידיים שוב, ויוצרים באותו אופן תותים מצופים נוספים. שומרים במקרר עד יומיים.

עוגת תותים ויוגורט בחושה

ילנה ויינברג
המצרכים (לתבנית אינגליש קייק): 100 גר' חמאה מומסת לא חמה 1 כוס (240 מ"ל) יוגורט תות 3 ביצים 1 כוס (200 גר') סוכר 2 כפיות תמצית וניל 1 שקית (10 גר') אבקת אפייה 1 ו-1/2 כוסות (210 גר') קמח קמצוץ מלח
להגשה - כמה כפות חלב מרוכז, תותים טריים
6 צפייה בגלריה
עוגת תותים
עוגת תותים
(צילום: ילנה ויינברג)
אופן ההכנה:
  1. ממיסים את החמאה ומניחים לה להתקרר מעט. בינתיים מוציאים מהמקרר את היוגורט והביצים ומניחים להם להגיע לטמפרטורת החדר.
  2. מחממים את התנור ל-180 מעלות. מרפדים את התבנית בנייר אפייה.
  3. מקציפים את הביצים במשך 4-3 דקות עם קמצוץ מלח, עד שנוצרת קציפה בהירה ותפוחה. ממשיכים להקציף ומוסיפים את הסוכר בהדרגה. מוסיפים בהדרגה גם את החמאה המומסת, ואחריה את תמצית הווניל והיוגורט.
  4. מוסיפים לבלילה את הקמח ואבקת האפייה ומעבדים רק עד שהקמח נטמע ומתקבלת בלילה אחידה.
  5. יוצקים את הבלילה לתבנית ואופים 40-30 דקות, עד שקיסם או סכין הננעצים במרכז העוגה יוצאים יבשים.
  6. לאחר שהעוגה התקררה מטפטפים עליה חלב מרוכז ומקשטים בתותים שלמים או פרוסים.

מוס תותים בחמש דקות

המצרכים: 1 ק"ג תות שדה אורגני 1 חבילה שמנת מתוקה 500 מ"ל 38% (או קרם קוקוס לפחות 18%) 3 כפות סוכר קנים 1 כוס חלב
6 צפייה בגלריה
קינוח מוס תותים
קינוח מוס תותים
(צילום: הילה קורן)
אופן ההכנה:
  1. מכניסים את התותים לבלנדר וטוחנים עם כוס חלב עד לריסוק מוחלט של הפרי.
  2. בקערה נפרדת מקציפים את השמנת המתוקה והסוכר.
  3. מערבבים את מחית התותים עם השמנת המתוקה בעזרת כף עץ.
  4. אפשר להשאיר בקירור ולהגיש אחרי כמה שעות או להקפיא ולהגיש כגלידה תוצרת בית.

פרפה יוגורט עם תותים וגרנולה

מלכי יצחקוב
המצרכים ל-8 מנות: 500 גר' יוגורט 1/4 כוס (60 גר') סוכר 1/2 כף (5 גר') ג'לטין 2 כפות (25 מ"ל) מים 1/2 מיכל (125 מ"ל) שמנת
לפירורי גרנולה (לא חובה): 3 כפות חמאה 4 כפות סוכר דמררה 4 כפות קמח חופן שיבולת שועל חופן שומשום חופן אגוזי פקאן, קצוצים
להגשה: 1/2 1 כוסות תותים, מחולקים לרבעים לאורך 6 עלי נענע, קצוצים דק 1/4 כוס אבקת סוכר
אופן ההכנה:
  1. ממיסים את הג'לטין במים. מערבבים את היוגורט עם הסוכר ומבשלים בסיר קטן 2-3 דקות. מוסיפים את הג'לטין המומס, מערבבים ומסירים מהאש.
  2. מקציפים את השמנת לקצפת רכה ומקפלים את הקצפת לתוך היוגורט. יוצקים לכוסות הגשה, ומקררים במקרר שלוש שעות לפחות.
  3. מכינים את פירורי הגרנולה - מרפדים תבנית אפייה עם נייר אפייה. מערבבים את כל החומרים, ומפזרים על נייר האפייה. אופים את התערובת בתנור שחומם מראש לחום של 160 מעלות במשך 20-15 דקות.
  4. הגשה - מערבבים תותים ונענע עם אבקת סוכר . מסדרים מעל כל פרפה ומוסיפים את פירורי הגרנולה ומגישים קר.