ריבת תות שדה

המצרכים:
1 ק"ג תותים, נקיים מהעוקצים (המשקל לאחר ניקוי) 100 מ"ל מים 900 גר' סוכר 1 לימון, סחוט 1 מקל קינמון (לא חובה) 1 כוכב אניס (לא חובה)
אופן ההכנה:
  1. יוצקים את המים לסיר רחב ומביאים לרתיחה.
  2. מוסיפים את הסוכר, מערבבים, ומוסיפים את התותים.
  3. מביאים לרתיחה, מנמיכים את החום כך שתהיה רתיחה עדינה, ומבשלים כ-15 דקות. מוסיפים את הקינמון ואת האניס.
  4. מנקים את הקצף שמצטבר, ואז מוציאים את התותים בעזרת כף מחוררת (חשוב לנקות קודם, אחרת כל הקצף יחזור לקונפיטורה כשנחזיר את הפירות). שומרים את התותים בקערה.
  5. מוסיפים את הנוזלים שמצטברים בקערה לסיר (כדי שכל הנוזלים יתבשלו ויצטמצמו ושהערכת הסמיכות של הקונפיטורה תהיה נכונה). קולפים חצי לימון (גם מהקליפה הצהובה וגם מהלבנה, כמו שקולפים אבטיח) ומוסיפים אותו לסיר (מבלי לחתוך). ממשיכים לבשל את הנוזל כ-25 דקות. מדי פעם מנקים את הנוזל מהקצף שמצטבר. מוציאים את הלימון.
  6. סוחטים לסיר מיץ מחצי לימון, ומוסיפים לסיר גם את התותים. מבשלים כ-5 דקות נוספות.
  7. ממלאים את הצנצנות בריבה.

מאפה בצק עלים וריבת תות

סאני דרעי
מתכון (ל-8 מאפים אישיים):
250 גר' בצק עלים קנוי ומרודד על בסיס חמאה 75 גר׳ גבינת שמנת 50 גר׳ (3 כפות) סוכר לבן מעט תמצית וניל (או חצי מקל וניל) 1 ביצה 3 כפות ריבת תות 1 ביצה טרופה למריחת המאפה מעט סוכר חום
להגשה - מעט אבקת סוכר
5 צפייה בגלריה
בצק עלים במילוי תות
בצק עלים במילוי תות
(צילום: ירון ברנר)
5 צפייה בגלריה
בצק עלים במילוי תות
בצק עלים במילוי תות
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. פורסים על משטח את הבצק (אין צורך לרדד אותו יותר ממה שהוא כבר מרודד). חותכים ל-8 ריבועים, ומניחים על מגש שעליו פרשתם נייר אפיה. חותכים באלכסון (כמו בסרטון) את ארבע הפינות של הבצק, אך לא עד הסוף. מקפלים כל פינה שנייה פנימה בכדי ליצור את צורת השבשבת, ולוחצים באמצע ומהדקים. מכניסים למקרר ובינתיים מכינים את המלית.
  2. מכינים את המלית - בקערה שמים את הגבינה, הסוכר הלבן, וניל וביצה. מוסיפים פנימה שתי כפות של ריבה, ומערבבים.
  3. מרכיבים את המאפה - מעבירים את המלית לשק זילוף ומזלפים מעט ממנה במרכז המאפה, ולאחר מכן מוסיפים עוד כפית ריבה. ייתכן שהמלית מעט נוזלית, זה בסדר גמור, היא תספג בבצק ותתייצב באפיה.
  4. מורחים ביצה על דפנות הבצק ומפזרים מעל מעט סוכר חום.
  5. אופים בתנור בטמפרטורה של 180 מעלות כ-14 דקות.
  6. מפזרים למעלה אבקת סוכר, ומגישים.

עוגיות חמאה במילוי ריבת תות

עפרי רהב
המצרכים:
400 גר' קמח 1/2 כפית אבקת אפייה 200 גר' חמאה 170 גר' אבקת סוכר 4 חלמונים 2 כפות חלב קורט מלח
לריבת תות - 1 ק"ג תותים, ללא העוקץ (מומלץ להשתמש בתותים בשלים) 500 גר' סוכר 10 גר' פקטין או ליבה של 5 תפוחים, כולל הגרעינים
5 צפייה בגלריה
מתכונים עם תותים
מתכונים עם תותים
(צילום: ירון ברנר)
5 צפייה בגלריה
מתכונים עם תותים
מתכונים עם תותים
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. מכינים את הריבה - בסיר רחב מבשלים את התותים ואת הסוכר על אש נמוכה, עד שהתותים מתרככים וכל הסוכר נמס במשך כחצי שעה. אם בחרתם להוסיף פקטין - ערבבו אותו עם 20 גרם סוכר, וכשהריבה רותחת הוסיפו את התערובת בהדרגה וערבבו עד לקבלת מרקם אחיד. אם בוחרים בשיטת ליבת התפוחים - הוסיפו אותם לסיר אחר שהריבה הגיעה לרתיחה, ובשלו במשך כ-5 דקות נוספות. בסיום הבישול, הניחו לריבה להתקרר בצד עם התפוחים בתוכה.לפני ההגשה, שלפו את ליבות התפוחים ואחסנו את הריבה בצנצנת סגורה.
  2. מכינים את הבצק - בקערת מיקסר או במעבד מזון מערבלים חמאה, אבקת סוכר ומלח עד לקבלת תערובת אחידה. בקערה נפרדת מערבבים את הקמח ואת אבקת האפייה, ומוסיפים לתערובת החמאה. מערבבים את החלב והחלמונים בקערה נפרדת, ויוצקים לתערובת החמאה והקמח. מערבבים הכל יחד עד לקבלת בצק אחיד.
  3. מרדדים את הבצק בין שני ניירות אפייה לעובי דק של 4 מ"מ, ומעבירים לקירור עד שהבצק מתקשה (בין 40 דקות עד לשעה וחצי).
  4. קורצים מהבצק עוגיות בצורת עיגול או פרח, ובחצי מהכמות של העוגיות יוצרים חור קטן באמצע (לצורך פעולה זו, אפשר להיעזר בפקק של בקבוק).
  5. אופים - מסדרים את העוגיות ברווחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה, ואופים בתנור שחומם מראש ל-160 מעלות במשך 10 דקות או עד להזהבה קלה (הקפידו על כך שהעוגיות לא יישרפו או ישחימו יתר על המידה).
  6. מרכיבים את העוגיות - מוציאים את העוגיות האפויות מהתנור ומניחים בצד לצינון. אחרי שהעוגיות מתקררות, ממלאים את העוגיות השלמות בנקודת ריבה (לא יותר מידי כדי שלא תנזל מהצדדים), מניחים מעל את העוגיות עם החור וסוגרים כמו סנדוויץ'. מפזרים מעל אבקת סוכר, ומאחסנים בצנצנת סגורה.

עוגיות ריבה עם אגוזי מלך

דינה משה
מצרכים:
1 חבילת מחמאה בטמפרטורת החדר 3/4 כוס סוכר 1/2 2 כוסות קמח תופח + קמח נוסף, לפי הצורך 1 כפית תמצית וניל 2 ביצים
למלית - 1 כוס (או יותר) ריבת תות שדה או כל ממרח מתאים שמעדיפים 200 גר' אגוזי מלך, קצוצים גס 1 כפית הל טחון
5 צפייה בגלריה
עוגיות חמאה וריבת תות, דינה משה
עוגיות חמאה וריבת תות, דינה משה
(צילום: דינה משה)
אופן ההכנה:
  1. שמים בקערת המיקסר את המחמאה, הסוכר והקמח ומערבבים. מוסיפים את הביצים ואת הווניל ומעבדים עד לקבלת בצק חלק ואחיד. אם הבצק דביק מדי, מוספים בהדרגה כחצי כוס קמח. מעצבים לכדור, עוטפים בניילון נצמד ומצננים במקרר כחצי שעה.
  2. מחממים את התנור ל-180 מעלות. מרפדים תבנית בנייר אפייה.
  3. מוציאים את הבצק ומחלקים אותו לשלושה חלקים. מרדדים חלק אחד למלבן. מורחים עליו שליש מכמות הריבה, מפזרים שליש מכמות האגוזים ובוזקים שליש מכמות ההל. מגלגלים לגלילה ומניחים בתבנית. חוזרים על התהליך עם יתר הבצק.
  4. אופים רבע שעה בתנור, מוציאים, פורסים לעוגיות ומחזירים לתבנית. אופים כחצי שעה נוספת, עד להשחמה קלה. מצננים ושומרים בכלי אטום.

עוגת שושנים במילוי ריבת תות

המצרכים:
לבצק - 50 גר' שמרים טריים, מפוררים 1/2 2 כפות סוכר 1/4 כוס מים (מהברז) 1 כוס חלב 6 כוסות קמח (מנופה) 200 גר' חמאה 3 ביצים + 1 חלמון קורט מלח
למילוי -
100 גר' ריבת תות 2 חבילות גבינה לבנה רגילה 1 כוס סוכר 1 ביצה מעט תמצית ווניל
לציפוי - 1 חלמון ביצה 3 כפות מים
אופן ההכנה:
  1. מכינים את המילוי - מערבבים היטב בקערה את כל המרכיבים, פרט לריבה.
  2. מכינים את הבצק - מניחים בקערת מיקסר עם וו לישה את השמרים, הסוכר, הקמח והמלח, ומערבבים היטב.
  3. מוסיפים לקערת המיקסר את המים, החלב, החמאה, הביצים והחלמון, ולשים כשתי דקות.
  4. נותנים לבצק לנוח בקערה כ-10 דקות, ולשים שנית שתי דקות נוספות. מחלקים את הבצק לשלושה חלקים, ומרדדים כל עלה לעובי של כ-1 ס"מ.
  5. מורחים כל עלה בריבה, ומעליה מורחים את תערובת הגבינה למילוי שהכנו בסעיף הראשון.
  6. מגלגלים כל עלה לצורת גליל. חותכים כל גליל ל-6 חתיכות, כך שנוצרות גלילות שושנים.
  7. מסדרים את הגלילות בתבנית בבקה משומנת ומקומחת, כשהצד החתוך כלפי מעלה. כשהתבנית מתמלאת בשושנים מניחים מעליהן שושנים נוספות שיוצרות קומה נוספת. מכסים במגבת לחה ומתפיחים כשעה.
  8. מכינים את הציפוי - מערבבים את חלמון הביצה עם המים ומברישים את עוגת השושנים.
  9. מכניסים לתנור שחומם מראש ל-200 מעלות, ואופים כ-40 דקות.