בורקס ארבע גבינות

רפי כהן
המצרכים (ל-8 בורקסים גדולים): 1/2 ק"ג בצק עלים על בסיס חמאה 2 חלמונים של ביצה + כף מים
למלית - 100 גר' גבינת ריקוטה 100 גר' גבינת קשקבל, מגוררת 100 גר' גבינת אמנטל, מגוררת 100 גר' גבינת פרמזן, מגוררת דק 2 חלמונים 1/2 כפית מלח
4 צפייה בגלריה
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. מרדדים את הבצק לעובי של 3 מ"מ, וקורצים עיגולים בקוטר 18 ס"מ או מרובעים בגודל 15/15 ס"מ.
  2. מכניסים את כל מרכיבי המילוי לקערת ערבוב, ומערבבים בעזרת מטרפה עד לקבלת תערובת אחידה. מעבירים לשק זילוף.
  3. מערבבים את חלמון הביצה עם המים, ומברישים בעזרת מברשת את שולי הבצק.
  4. מזלפים במרכז עיגול הבצק מתערובת הגבינות (בנדיבות, אך לא מדי), ומקפלים כל עיגול בצק לשניים, כך שהשוליים ידבקו אחד לשני, ומהדקים בעזרת כפות הידיים.
  5. מניחים את הבורקסים על גבי תבנית מרופדת בנייר אפייה במרחק של סנטימטר אחד מהשני. מכניסים למקרר לחצי שעה.
  6. מברישים את הבורקסים בחלמון הביצה שנותר, ומכניסים לתנור שחומם מראש לטמפרטורה 200 מעלות לחמש דקות. אחרי חמש דקות מורידים את הטמפרטורה ל-180 מעלות ואופים 20 דקות נוספות, עד אשר הבורקסים שחומים ותפוחים. מוציאים ומצננים מעט.
  7. מגישים עם ביצים חצי קשות, ירקות חיים, מלפפון חמוץ וטחינה דלילה.

מאפה בצק עלים וגבינות

מיקי שמו
המרכיבים (לתבנית בגודל 20X30): חבילה של 1/2 ק"ג בצק עלים מוכן מראש או קנוי
למלית - 1/2 ק"ג גבינת ריקוטה פרסקה 250 גר' גבינת שמנת 250 גר' גבינת פטה 1 כפית מלח 1 כף קמח 2 ביצים
לציפוי - ביצה טרופה חלמון קורט מלח 1 כף מים
אופן ההכנה:
  1. מערבבים את כל חומרי המלית בקערת ערבוב עד אחידות. מומלץ לפורר את גבינת הפטה וכך לשלבה בתערובת.
  2. פותחים את חבילת בצק העלים ומחלקים אותה ל-2 חלקים שווים.
  3. חלק בצק אחד מניחים בתחתית התבנית, כך שישמש כבסיס על כל שטח הפנים של התבנית.
  4. מניחים את מלית הגבינה ומכסים אותה בחלק הבצק הנותר.
  5. דוקרים את הבצק בעזרת מזלג ומחלקים בסכין ל-3 שורות שוות (חותכים עד לעומק השכבות) את הבצק בתוך התבנית.
  6. מברישים בביצה ואופים בתנור שחומם ל-190 מעלות כ-27-30 דקות.
  7. ניתן לשלב גם במלית ירקות כגון: פלפלים בצבעים שונים קצוצים לקוביות קטנות. ניתן לפזר זעתר, שומשום, עשבי תיבול לאחר שמורחים בביצה.

שבשבות בצק עלים ותותים

סאני דרעי
המצרכים (ל-8 מאפים אישיים): 250 גר' בצק עלים קנוי על בסיס חמאה 75 גר׳ גבינת שמנת 50 גר׳ (3 כפות) סוכר לבן מעט תמצית וניל (או חצי מקל וניל) 1 ביצה 3 כפות ריבת תות או כל ריבה שתרצו 1 ביצה טרופה למריחת המאפה מעט סוכר חום להגשה - מעט אבקת סוכר
4 צפייה בגלריה
בצק עלים במילוי תות
בצק עלים במילוי תות
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. פורסים על משטח את הבצק (אין צורך לרדד אותו יותר ממה שהוא כבר מרודד). חותכים ל-8 ריבועים, ומניחים על מגש שעליו פרשתם נייר אפיה. חותכים באלכסון (כמו בסרטון) את ארבע הפינות של הבצק, אך לא עד הסוף. מקפלים כל פינה שנייה פנימה בכדי ליצור את צורת השבשבת, ולוחצים באמצע ומהדקים. מכניסים למקרר ובינתיים מכינים את המלית.
  2. מכינים את המלית - בקערה שמים את הגבינה, הסוכר הלבן, וניל וביצה. מוסיפים פנימה שתי כפות של ריבה, ומערבבים.
  3. מרכיבים את המאפה - מעבירים את המלית לשק זילוף ומזלפים מעט ממנה במרכז המאפה, ולאחר מכן מוסיפים עוד כפית ריבה. ייתכן שהמלית מעט נוזלית, זה בסדר גמור, היא תספג בבצק ותתייצב באפיה.
  4. מורחים ביצה על דפנות הבצק ומפזרים מעל מעט סוכר חום.
  5. אופים בתנור בטמפרטורה של 180 מעלות כ-14 דקות.
  6. מפזרים למעלה אבקת סוכר, ומגישים.

כיסוני בצק עלים חריפים במילוי בשר, ביצה קשה וזיתים

עידו זרמי
המצרכים: 1 חבילה (800 גר') ריבועי בצק עלים, מופשרים על פי ההוראות המופיעות על האריזה 2 כפות שמן זית 2 בצלים בינוניים, קצוצים דק 4 שיני שום, כתושות 2 צ'ילי אדום טרי, פרוס לטבעות דקות 1 ק"ג בשר בקר, טחון דק 1 כפית צ'ילי אדום, יבש מרוסק 2 כפיות פפריקה מתוקה מעושנת מלח, פלפל, לפי הטעם 2 כפיות כמון 2 כפות רסק עגבניות 1/2 כוס פטרוזיליה, קצוצה דק 4 ביצים קשות, חתוכות לשישה פלחים 20 זיתים שחורים מגולענים, חתוכים לחצי לאורכם
לציפוי - 2 ביצים טרופות, עם מעט מים ומלח 4 כפות שומשום
אופן ההכנה:
  1. מחממים תנור לחום נמוך (160 מעלות). מרפדים תבנית בנייר אפייה.
  2. המלית: מחממים את השמן במחבת על אש גבוהה ומוסיפים את הבצל הקצוץ, מנמיכים את האש, מתבלים במלח ופלפל ומערבבים היטב, עד לשקיפות. מוסיפים את השום והצ'ילי הטרי וממשיכים לערבב במשך דקה.
  3. מוסיפים תוך כדי בחישה ובהדרגה, את הבשר הטחון. מוסיפים את הצ'ילי היבש, הפפריקה, הכמון, מתבלים במלח ופלפל וממשיכים לבשל תוך כדי ערבוב, עד שכל הבשר מתבשל. מוסיפים את רסק העגבניות ומבשלים עוד כחמש דקות. מורידים מהאש, מוסיפים את הפטרוזיליה. מערבבים היטב ומצננים.
  4. הרכבת המנה: מקמחים קלות משטח עבודה ופורשים את ריבועי בצק העלים, מרדדים מעט. קורצים בבצק עיגולים בעזרת כוס או פורמה בקוטר 6 ס"מ. מניחים על מחצית מהעיגול, כף ממלית הבשר, פלח ביצה קשה ו-2 חצאי זיתים, מורחים את הקצוות החיצוניים של עיגול הבצק בביצה טרופה ומקפלים את המחצית השנייה של העיגול מעל. סוגרים, מהדקים ומניחים בתבנית.ממשיכים כך עם שאר הריבועים.
  5. מברישים את הבצק בצידו העליון בביצה טרופה, מפזרים מעט מהשומשום ומניחים בתבנית ואופים בתנור כ-1/4 שעה, עד להזהבה. מגישים חם.

משה בתיבה

המצרכים: 1 חבילה בצק עלים פרווה 24 נקניקיות מיני (או נקניקיות שלמות חתוכות) 2 כפות חרדל דיז'ון 1/4 כוס מיונז
לציפוי - 1 ביצה שומשום שומשום שחור
להגשה - ספייסי מיונז או רוטב צ'ילי
4 צפייה בגלריה
משה בתיבה
משה בתיבה
(צילום: שני הלוי)
אופן ההכנה:
  1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. מרפדים תבנית בנייר אפייה.
  2. משטחים את הבצק על משטח העבודה ובעזרת גלגלת פיצה חותכים ל-2 ריבועים. חותכים כל ריבוע ל-2 חלקים, וכל חלק באלכסון ל-2 משולשים. בסך הכל מתקבלים 8 משולשים גדולים.
  3. חותכים כל משולש גדול ל-3 משולשים דקים.
  4. מברישים את משולשי הבצק בחרדל ומיונז, מניחים בקצה הרחב חתיכת נקניקייה ומגלגלים אותה בבצק.
  5. מסדרים את הנקניקיות העטופות על גבי התבנית בעיגול, מברישים את המאפה בביצה טרופה, מפזרים מעל את שני סוגי השומשום ואופים בין 15 ל-20 דקות, או עד להזהבה יפה.
  6. מגישים עם ספייסי מיונז או רוטב צ'ילי בקערית.

מאפה בצק עלים ממולא בחזה עוף

אפרת סיאצ'י
המצרכים (6-4 מנות): 2 כפות שמן 1 בצל בינוני, קצוץ 2 תפוחי עץ, קלופים וחתוכים לקוביות קטנות מאוד 500 גרם חזה עוף, חתוך לקוביות קטנות 4 כפות סילאן 1 כפית מלח 1 ק"ג בצק עלים מרודד, מופשר 1 ביצה, טרופה שומשום, לציפוי
4 צפייה בגלריה
מאפה בצק עלים ממולא עוף ותפוחים - אקסנט
מאפה בצק עלים ממולא עוף ותפוחים - אקסנט
(צילום: אפרת סיאצ'י)
אופן ההכנה:
  1. מחממים את התנור ל-190 מעלות, מרפדים תבנית בנייר אפייה.
  2. מחממים את השמן במחבת גדולה, מוסיפים את הבצל ומטגנים אותו עד אש בינונית עד להזהבה קלה. מוסיפים את התפוחים, מערבבים, מכסים ומטגנים כ-5 דקות נוספות תוך כדי ערבוב מדי פעם.
  3. מוסיפים את העוף, מערבבים ומטגנים כשתי דקות נוספות.
  4. מוסיפים את הסילאן ואת המלח, מערבבים, טועמים ומתקנים תיבול. מבשלים כשלוש דקות נוספות, מורידים מן האש ומניחים לתערובת להצטנן לטמפרטורת החדר.
  5. פורשים את בצק העלים על משטח העבודה וחוצים אותו. מניחים מחצית מתערובת העוף על גבי הבצק. מקפידים להשאיר שוליים ריקים. מגלגלים לרולדה, מהדקים את הקצוות וחוזרים על התהליך עם מחצית השנייה של הבצק.
  6. מורחים בביצה טרופה, בוזקים שומשום ואופים כ-45 דקות בתנור עד להזהבה.