מנדלברויט של אמא רותי

ארז קומרובסקי
סבתא פלה, אמא של אמי, הייתה מחליפה את תמצית השקדים במתכון שלפניכם בשקד המשמש. היינו שוברים את הגוגואים באביב, ושומרים את השקדים המרים שבתוך הגוגו. כיום, ניתן להשיג בחנויות האפייה תמצית שקדי משמש, ולהוסיף כפית אחת של התמצית במקום תמצית השקדים. ניתן גם לקנות את שקדי המשמש בחנויות התבלינים שבשווקים, ולטחון בין 5-6 שקדים שכאלה, ולהוסיף לתערובת. ועוד משהו - ניתן להחליף את השקדים שבמתכון, בשקדים חצי-מרים צרפתיים (אלו שהם בצורת לב שטוח). נסו ולא תתאכזבו.
המצרכים (לכ-40-30 עוגיות): 3 כוסות קמח תופח 3/4 כוס סוכר 1 כוס שקדים, קצוצים גס 3 ביצים 1/2-3/4 כוס שמן 10 גר' סוכר וניל כמה טיפות של תמצית שקדים
6 צפייה בגלריה
(צילום: shutterstock)
אופן ההכנה:
  1. מערבבים את כל המרכיבים, ויוצרים שני נקניקים. מסדרים על נייר אפייה, ואופים בתנור שחומם מראש לחום של 180 מעלות במשך 20 דקות. אחרי 20 דקות, מורידים את החום בתנור ל-150.
  2. מוציאים ומצננים על רשת, ופורסים את הנקניקים לפרוסות בעובי של קצת פחות מ-1 ס"מ בעזרת סכין מסור חדה מאוד.
  3. מסדרים את הפרוסות על התבנית כשצידן החתוך מעל, ואופים בחום של 150 מעלות במשך 15 דקות נוספות. מכבים את התנור, פותחים את הדלת ומניחים להן להתקרר כחצי שעה. משתכרים מהריח ונהנים.

עוגיות שקדים פרוסים

רפי כהן
המצרכים: 250 גר' פרוסות שקדים קלויים 1/2 כוס סוכר 3 חלבוני ביצה
6 צפייה בגלריה
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. מערבבים את כל המרכיבים בקערה עד לקבלת עיסה אחידה.
  2. מרפדים תבנית בנייר אפייה. מניחים כף של עיסה בתבנית שמשטחים בעזרת מזלג, וחוזרים על התהליך עם כל העיסה.
  3. אופים בתנור שחומם מראש לחום של 200 מעלות במשך 17-15 דקות, עד שהעוגיות משחימות.
  4. מוציאים, ומצננים בטמפרטורת החדר כרבע שעה לפחות לפני ההגשה.

עוגיות מספן מהמטבח המרוקאי

אוהד איבגי
המצרכים (לכ-30 עוגיות): 2 כוסות קמח 1 כוס מים 1/2 כוס שמן קורט מלח 1 כף סוכר
למילוי - 1/2 ק"ג שקדים קלופים 250 גר' סוכר 4 חלמונים 1 ביצה קליפה מגוררת מלימון אחד 1 כפית מי זוהר
לקישוט - סוכריות צבעוניות (מזרה) תבניות מתכת אישיות בצורת פרח - לא חובה
אופן ההכנה:
  1. לשים יחד את כל מצרכי הבצק לכדור, ומניחים בצד למשך 10 דקות.
  2. מרדדים את הבצק, ופותחים בעזרת מערוך לעובי של כחצי ס"מ. חורצים עיגולים בעזרת רינג עגול בקוטר 5 ס"מ.
  3. מניחים כל עיגול בתוך תבנית מתכת בצורת פרח (שימו לב שלא להדק חזק מדי את הבצק לתבנית), ויוצרים מהבצק צורה בעדינות. אפשר לוותר על התבניות, וליצור בידיים צורת כוכב או פרח.
  4. מכינים את מלית השקדים - מערבבים את כל חומרי המלית עד לקבלת תערובת אחידה וללא גושים.
  5. יוצרים כדורים קטנים בגודל הפרחים. בתוך כל פרח מניחים כדור, ומפזרים עליו מעט סוכריות צבעוניות.
  6. אופים בתנור שחומם מראש ל-140 מעלות במשך כ-25 דקות, או עד שהעוגיות מקבלות גוון זהוב.

עוגיות ג'ריבה

סוליקה בוסקילה
המצרכים: 165 מ"ל שמן 165 גר' סוכר טחון 1 שקית אבקת אפייה 275 גר' קמח 1 כוס שקדים קלויים טחונים (עם הקליפה)
6 צפייה בגלריה
עוגיות ג'ריבה
עוגיות ג'ריבה
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. מכניסים לקערה את כל המרכיבים, ומערבבים היטב עד לקבלת מרקם פירורי.
  2. מהבצק המתקבל יוצרים כדורים קטנים בגודל של אגוז, מסדרים על תבנית מרופדת בנייר אפייה ומועכים טיפה (שימו לב: יש לשים את הכדורים במרחק של אצבע אחת מהשנייה, מכיוון שהם תופחים בתנור וגם על מנת שלא ידבקו זה לזה).
  3. אופים בתנור שחומם מראש ל-160 מעלות במשך כ-25-20 דקות, עד להזהבה קלה.

עוגיות חמאה שוקולדיות מחמישה מרכיבים

אולגה טוכשר
העוגיות החמודות האלה הן סופר-פריכות וסופר-פשוטות להכנה, עם חמישה מרכיבים בלבד (טוב, שישה, אם תקשטו אותן כמוני בסוכריות צבעוניות). אני בחרתי לזלף אותן, אבל אפשר להקנות להן צורות מגניבות גם באמצעות מזלג ביתי מצוי. בחיי, לכתוב על אופן הכנתן לוקח יותר זמן מאשר להכין אותן.
המצרכים (לכ-20 עוגיות): 115 גר' חמאה רכה 50 גר' (5 כפות) אבקת סוכר 125 גר' (1 כוס פחות כף וחצי) קמח 1 כף אבקת קקאו 50 גר' שוקולד מריר או 50 גרם שוקולד לבן אפשרות: סוכריות צבעוניות לקישוט
אופן ההכנה:
  1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. מרפדים תבנית בנייר אפייה.
  2. שמים את החמאה ואבקת הסוכר בקערה גדולה ומקציפים במשך כדקה. מוסיפים את הקמח והקקאו ומערבבים בכף עד שמתקבל בצק סמיך.
  3. מעבירים את הבצק לשק זילוף עם צנתר כוכב ומזלפים בתבנית, במרווחים גדולים, פסים באורך כ-10 ס"מ.
  4. אופים 15-12 דקות, עד שהעוגיות משחימות (היזהרו שלא לשרוף אותן).
  5. מוציאים מהתנור, ממתינים כמה דקות ומעבירים לצינון מלא על רשת.
  6. ממיסים את השוקולד במיקרוגל או בסיר כפול.
  7. טובלים כל עוגייה משני צדדיה בשוקולד המומס ומניחים עם נייר אפייה עד שהשוקולד מתקשה (אם רוצים, זורים על השוקולד סוכריות צבעוניות כשהוא עדיין נוזלי). שומרים בכלי אטום (בקיץ רצוי לשים את הכלי במקרר).

עוגיות דבש וטחינה

דפנה אוסטר מיכאל
המצרכים (כ-35 עוגיות): 100 גר' חמאה רכה 1/4 כוס (60 גר') סוכר חום כהה 3 כפות דבש נוזלי קליפה מגוררת מלימון או תפוז 5 כפות טחינה גולמית 1/2 כפית קינמון קורט ציפורן 1/4 כוס אגוזי מלך או פקאן, קצוצים 1/2 1 כוסות (210 גר') קמח תופח
לציפוי: אבקת סוכר מעורבבת עם מעט קינמון
6 צפייה בגלריה
עוגיות דבש וטחינה
עוגיות דבש וטחינה
(צילום: דפנה אוסטר מיכאל)
אופן ההכנה:
  1. מערבבים בקערה את החמאה, הסוכר והדבש. מוסיפים את שאר המרכיבים ולשים רק עד שמתקבלת תערובת אחידה. מכסים ומצננים במקרר שעה לפחות.
  2. מחממים את התנור ל-180 מעלות. מרפדים תבנית בנייר אפייה.
  3. יוצרים מהתערובת כדורים בקוטר 2 ס"מ ומגלגלים אותם באבקת הסוכר והקינמון.
  4. מניחים את הכדורים בתבנית ואופים כ-10 דקות, עד שהם מזהיבים קלות ופניהם נסדקות.

עוגיות שיבולת שועל עם טחינה

דורית מנו-טל אור
עוגיות בריאות שמכינים בקלי קלות: זורקים את המרכיבים לקערה, מערבבים בצ'יק צ'ק – ושולחים לתנור.
המצרכים (כ-25 עוגיות): 2 ביצים 1 כוס (200 גר') סוכר חום כהה 200 גר' חמאה רכה 2 שקיות סוכר וניל 1/2 1 כוסות (150 גר') שיבולת שועל עבה 1/2 כוס (130 גר') טחינה גולמית 1/2 1 כוסות (210 גר') קמח תופח
אפשרות: שוקולד צ'יפס או חמוציות
אופן ההכנה:
  1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. מרפדים תבנית בנייר אפייה.
  2. שמים בקערה את הביצים, הסוכר, החמאה וסוכר הווניל, ומערבבים עם כף או עם מיקסר עד לקבלת עיסה אחידה.
  3. מוסיפים בזה אחר זה, תוך ערבוב, את שיבולת השועל, הטחינה והקמח. מערבבים רק עד שמתקבלת עיסה אחידה ומעט רכה. אם רוצים, מוסיפים לעיסה שוקולד צ'יפס או חמוציות, ומערבבים קלות.
  4. מרטיבים את הידיים. נוטלים עם כף מעט מהעיסה ומגלגלים בידיים לכדור. משטחים מעט ומניחים בתבנית. יוצקים כך עוגיות נוספות, ומקפידים שיהיה ביניהן רווח.
  5. אופים כ-20 דקות, עד שהעוגיות מזהיבות.

עוגיות מייפל

אפרת סיאצ'י
המצרכים (35-30 עוגיות): 1/2 1 כוסות (210 גר') קמח 1/2 כפית קינמון טחון 1 כפית שטוחה אבקת אפייה 1/2 כוס (120 מ"ל) שמן 5-4 כפות סירופ מייפל (עדיף טבעי, ללא תוספת סוכר)
6 צפייה בגלריה
עוגיות מייפל
עוגיות מייפל
(צילום: אפרת סיאצ'י)
אופן ההכנה:
  1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. מרפדים תבנית בנייר אפייה.
  2. מערבבים את הקמח, הקינמון ואבקת האפייה. מוסיפים את השמן וסירופ המייפל ומערבבים עד לקבלת תערובת רכה ודביקה מעט. אם הבצק יבש או מתפורר, מוסיפים בהדרגה 3-1 כפות שמן ולשים שוב. אם הבצק דביק מדי, מוסיפים בהדרגה 3-1 כפות קמח.
  3. מניחים נייר אפייה על משטח העבודה. משטחים עליו את הבצק ומכסים בנייר אפייה נוסף. מרדדים את הבצק לעובי של 1/2 ס"מ (מומלץ לא לרדד דק יותר) וקורצים ממנו עוגיות בקוטר של 5-4 ס"מ (לחלופין, אפשר ליצור כדורים קטנים ולשטח אותם בתבנית בעזרת הידיים).
  4. מסדרים את העוגיות בתבנית במרווחים קלים ואופים כ-12 דקות.
  5. מניחים לעוגיות להתקרר לגמרי לפני שמוציאים אותן מהתבנית.

בישקוטי פיסטוק ואניס

אלינוער רבין
המצרכים: 3/4 1 כוסות (260 גר') קמח 1/2 כוס (75 גר') קורנפלור 1 כפית אבקת אפייה מעט מלח 2 ביצים 1/2 כוס (125 גר') סוכר חום 1/2 כוס (125 גר') סוכר 1 כף גדושה קליפת לימון מגוררת 1 כף גדושה קליפת תפוז מגוררת 1 כפית תמצית וניל 1 כף זרעוני אניס - שומר 1 כוס (150 גר') פיסטוק או שקדים קלויים
אופן ההכנה:
  1. מערבבים בקערה את הקמח, הקורנפלור, אבקת האפייה ומלח.
  2. בקערת המיקסר טורפים היטב את הביצים עם הסוכרים. מוסיפים את קליפות הלימון והתפוז, הווניל והאניס ומערבבים. מפזרים מעל את תערובת הקמח ומקפלים רק עד שהתערובת אחידה. מקפלים פנימה את הפיסטוק.
  3. בידיים רטובות או מקומחות מחלקים את הבצק ל-4 חלקים. מכל חלק יוצרים גליל בקוטר 3 ס"מ ומניחים על תבנית מרופדת בנייר אפייה, במרחק אחד מהשני. מצננים כחצי שעה במקרר.
  4. אפשר לחלק את הבצק לשניים וליצור מכל חלק גלילה רחבה, שטוחה בצדדים ומוגבהת במרכז.
  5. אופים כ-30 דקות בתנור שחומם מראש לחום בינוני, 180 מעלות. מוציאים מהתנור, מצננים ומקפיאים כשעה. מוציאים מהמקפיא וחותכים לפרוסות בעובי 1/2-1 ס"מ, מניחים על התבנית.
  6. מנמיכים את חום התנור ל-150 ואופים כ-10 דקות נוספות, הופכים את הבישקוטי ואופים 10 דקות נוספות. מצננים על רשת ושומרים בצנצנת אטומה, או במקפיא. אין צורך להפשיר לפני ההגשה.
טיפים:
  • כשמוסיפים קורנפלור למאפים מתקבל מאפה עם מרקם עדין ואחיד יותר מאשר זה שהוכן עם קמח בלבד.
  • קליפת לימון וקליפת תפוז מגררים דק בעונה, רק את החלק הצהוב והכתום. שומרים במקפיא, כל גרידה בנפרד. אין צורך להפשיר יותר מדקה לפני השימוש. אפשר להקפיא את הקליפות המגוררות במגש קרח, כף קליפה בכל שקע.

חלת דבש פריכה בציפוי שוקולד

אורלי חרמש
ממתק מיוחד וממכר שמכינים בזמן קצר - בלי מיקסר ובלי להדליק תנור. הטריק פשוט: לאחר שמכינים קרמל דבש מוסיפים לו אבקת סודה לשתייה, שגורמת לו לתסוס ולהתמלא בבועות לפני שהוא מתקשה. נשאר רק לצפות את קצף הקרמל הפריך בשוקולד ובקקאו ולהחביא במקום נידח במקרר, כדי שלא ייחטף מיד.
המצרכים: 1/2 1 כוסות (300 גר') סוכר 1/4 כוס (60 מ"ל) מים 1/4 כוס (60 מ"ל) דבש (אפשר להשתמש גם בסירופ תירס או בגלוקוזה) 1/2 כפית אבקת סודה לשתייה אפשרות: מעט מלח גס
לציפוי - אבקת קקאו 1/2 כוס (120 מ"ל) שמנת מתוקה 300 גר' שוקולד מריר, קצוץ
6 צפייה בגלריה
חלת דבש
חלת דבש
(צילום: אורלי חרמש)
אופן ההכנה:
  1. מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה ומשמנים אותו.
  2. שמים בסיר בינוני את הסוכר, המים והדבש (או סירופ תירס או גלוקוזה). מביאים לרתיחה ומבשלים כ-5 דקות על אש בינונית-גבוהה, עד שמתקבל קרמל זהוב בהיר.
  3. מכבים את האש, מוסיפים לסיר את הסודה לשתייה ומערבבים היטב - הקרמל יתמלא בועות קטנות, יתפח ויסמיך (זהירות, הוא רותח!) יוצקים את הקרמל על נייר האפייה המשומן, ואם רוצים מפזרים עליו מעט מלח גס.
  4. מניחים לקרמל להתקרר במשך כ-10 דקות (אל תתפתו לגעת בו - הוא חם מאוד).
  5. בינתיים מרפדים בנייר אפייה תבנית נוספת או מגש, וזורים עליה בנדיבות אבקת קקאו.
  6. מכינים את הציפוי: מרתיחים בסיר קטן את השמנת המתוקה. מכבים את האש, מוסיפים את השוקולד הקצוץ וממתינים כדקה. מערבבים היטב, עד שהשוקולד נמס לחלוטין ומתקבל קרם אחיד.
  7. לאחר שקרמל הדבש התקרר לגמרי שוברים אותו בידיים לחתיכות קטנות. טובלים כל חתיכה בקרם השוקולד ומניחים על הקקאו. מצננים כשעתיים במקרר.
  8. מפזרים על חתיכות הקרמל המצופות עוד קקאו ומערבבים, כדי שיצופו היטב. שומרים בכלי אטום במקרר (אם נשארו לכם שברים קטנים של קרמל, אפשר לפזר אותם על גלידה).