בצלים ממולאים

נופר זוהר
המצרכים:
למילוי הבשר - 3 בצלים גדולים עם הקליפה חרוצים עם סכין עד אמצע הבצל שמיועדים למילוי 1/2 קילו בשר טחון (צוואר או צלעות) 1 כוס בורגול 1 בצל, קצוץ למילוי 5 גבעולי פטרוזיליה, קצוצים דק 5 גבעולי כוסברה, קצוצים דק 5 גבעולים שמיר, קצוצים דק 1/2כפית מלח 1/2 כפית פלפל קורט משייה 1/4 כפית כורכום 1/4 כוס מים למסת הבשר 4 כפות שמן קנולה למסת הבשר
לרוטב - 4 כפות שמן זית 1 בצל, חצוי לחצאי ירח ומטוגן 3 כפות צימוקים 6 שזיפים מיובשים ללא הגלעין 4 תאנים מיובשות 1 כף חמוציות 1/4 כפית ראס אל חנות 3 כפות סילאן 3 כפות רכז רימונים 1 כוס מים לרוטב
7 צפייה בגלריה
ממולאים -  נופר זוהר
ממולאים -  נופר זוהר
(צילום: נופר זוהר)
אופן ההכנה:
  1. ללוש היטב את מסת הבשר עם שאר המרכיבים ולהניח במקרר לחצי שעה להתייצבות.
  2. חולטים במים רותחים את שלושת הבצלים החרוצים באמצע במשך חצי שעה עם מכסה.
  3. מוציאים מהמים, מקררים במי קרח או לתת מנוחה ללא מים. כשמתקררים, מפרקים את הבצל לגלדים וממלאים כל גלד בתערובת בשר תוך כדי דחיסה, סוגרים היטב תוך שמירה שהגלד אטום.
  4. מכינים את הרוטב: מטגנים את הבצל עם שמן זית עד הזהבה מוסיפים 3 כפות סילאן ושלוש כפות רכז רימונים.
  5. את הפירות היבשים, מלח, פלפל, ראס אל חנות ו1 כוסות מים או ציר עוף.
  6. בסיר שטוח מניחים את הבצלים הממולאים בצפיפות ויוצקים את הרוטב שהכנו, מבשלים על להבה נמוכה עם מכסה, כחצי שעה.
  7. לאחר הבישול, מכניסים את הסיר לתנור שחומם מראש למצב טורבו ל - 150 מעלות לשעה עד שעה וחצי להתקרמלות.
  8. 5 דקות לפני סיום הבישול בתנור מסירים את המכסה ומזהיבים על חום של 220 מעלות.

פלפלים חריפים ממולאים בבשר

רפי כהן
מומלץ להגיש עם טחינה טובה, פיתות חמות, סלט עגבניות קצוץ והרבה מים קרים
המצרכים: 8-12 פלפלים ירוקים חריפים (גדולים) 1/2 כוס שמן זית לטיגון
למילוי: 300 גרם בשר בקר או עגל טחון 1/3 כוס פרורי לחם 1 כוס בצל קצוץ 4 שיני שום קצוצות 1/2 כפית אגוז מוסקט 1/4 כפית קינמון 2 כפות סוכר 1/2 כוס פטרוזיליה 1 ביצה 1/2 כף פלפל שחור גרוס
לבישול: 1/2 כוס מים 1/2 כוס שמן זית 2 כפות מיץ לימון 6 שיני שום חצויות 4 ענפי טימין מלח פלפל שחור גרוס
אופן ההכנה:
  1. מערבבים היטב את כל חומרי המילוי ומניחים בצד ל-1/2 שעה.
  2. מחממים שמן זית במחבת על גבי להבה.
  3. דוקרים מעט את הפלפלים ומטגנים באש גבוהה, טיגון קצר מכל צדדיו (רק בכדי שהקליפה תצא בקלות). מוציאים את הפלפלים מהמחבת ומקלפים אותם בזהירות.
  4. בעזרת סכין חותכים פתח מראש הפלפל כמעט עד לקצהו (רק בצד אחד).
  5. מסירים את הגרעינים וממלאים במילוי מראש הפלפל ועד סופו ומהדקים את השוליים.
  6. מסירים את הפלפלים הממולאים על גבי מחבת בשכבה אחת, מוסיפים שמן זית, מים, שום טימין, מלח ופלפל ומביאים לרתיחה.
  7. מכסים, מנמיכים להבה ומבשלים כ-25 דקות.
  8. מכבים וממתינים כחצי שעה לפני שמגישים.

עלי כרוב לבן ממולאים

רועי סומך
המצרכים:
לממולאים - 1/2 ק"ג בשר בקר טחון 1 צרור כוסברה 1 כרוב לבן 1 כוס אורז בסמטי 1 בצל לבן, קצוץ 1 כף רסק עגבניות 1 כף פפריקה מתוקה 1/2 כפית פפריקה חריפה 1/2 כפית פלפל שחור 1 כפית מלח 1 כפית ראס אל חנות
לרוטב - 1 בצל לבן, קצוץ 1 כף שמן קנולה 5 עגבניות, קלופות 2 כפות רסק עגבניות 2 כפות סילאן 1 כף פפריקה מתוקה 1/2 כפית פפריקה חריפה 1/3 כפית פלפל שחור 1 כפית מלח 1 כוס מים מים
7 צפייה בגלריה
ממולאים, מיאטו
ממולאים, מיאטו
(צילום: טל שחר)
אופן ההכנה:
  1. מטפלים בכרוב - יש מספר שיטות לריכוך העלים כולן בסדר: הרתחה, מיקרו או הקפאה והפשרה. אנחנו בחרנו בזו: מוציאים את ליבת הכרוב, וחולטים את העלים במים רותחים כ-15 דקות.
  2. מוציאים את הכרוב ומשרים אותו מיד בקערית עם מים קרים למשך 10 דקות, על מנת לעצור את הבישול. מורידים את העלים, מסירים את החלק הקשה, ומניחים בצד עד להכנת המלית.
  3. מערבבים את מצרכי המילוי - פורסים עלה של כרוב וממלאים בכף מתערובת הבשר. מקפלים ומניחים בצד עד להכנת הרוטב.
  4. בינתיים מכינים את הרוטב - מטגנים בצל בשמן. מוסיפים את העגבניות החתוכות (אפשר גם קופסת עגבניות שלמות), מערבבים, מוסיפים רסק, מים לפי הצורך (כשתי כוסות), סילאן ותבלינים.
  5. מבשלים כ-15 דקות, ומביאים לרתיחה. מוסיפים לרוטב שבסיר את עלי הכרוב הממולאים. מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ-40 דקות.

פלפלים ממולאים באורז ברוטב לימוני

נופר זוהר
המצרכים: 20 פלפלים צ'ילי ירוקים
למלית - 1 וחצי כוס אורז עגול מושרה לשעתיים במים 1/4 צרור כוסברה 1/4 צרור פטרוזיליה קציצה 1 כפית מלח 1 כפית פלפל שחור קורט משיה קורט כורכום
לרוטב - 5 שיני שום פרוסות 1 כוס מים רותחים או ציר עוף 1 כפית מלח ים 1/2 כפית סוכר 1 כפית שטוחה כורכום קורט משיה 6 כפות שמן 1/4 כפית זרעי כוסברה קורט כמון בסוף בסוף מיץ מחצי לימון
7 צפייה בגלריה
ממולאים - מפרום תפוחי אדמה - מפרום כרובית -  פלפלים ממולאים -  נופר זוהר
ממולאים - מפרום תפוחי אדמה - מפרום כרובית -  פלפלים ממולאים -  נופר זוהר
(צילום: אביגיל עוזי)
אופן ההכנה:
  1. צולים על מנגל או להבת גז מעל רשת את הפלפלים לזמן קצר עד שהם נעשים גמישים למילוי.
  2. פורסים עם סכין מלמעלה עד למטה את הפלפל שנוכל למלא אותם, שמים ממלית האורז ונועצים קיסם בחלק התחתון ובחלק העליון. חוזרים על פעולה זו עד שכל הפלפלים ממולאים ומחוזקים עם קיסם כדי שהמילוי לא יברח.
  3. פורסים שיני השום ויוצקים את כל חומרי הרוטב לקערה. מערבבים היטב ומתקנים תיבול.
  4. יוצקים מעל הפלפלים שמונחים על מגש, מכסים בנייר כסף ומהדקים אותו היטב ליצירת אדים. אופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות במשך 40 דקות.
  5. אחרי 40 דקות מסירים את נייר הכסף ואופים במשך 10 דקות נוספות עד לקבלת צבע שזוף.
  6. מוציאים את הפלפלים מהתנור, סוחטים מיץ מחצי לימון על הפלפלים, מפזרים קורט כמון ומגישים.

עלי גפן ברוטב חמוץ מתוק

רועי סומך
המצרכים:
לממולאים - 1 צנצנת עלי גפן 400 גר' בשר בקר טחון 1/2 צרור פטרוזיליה, קצוצה 1/2 צרור נענע, קצוצה 1/2 צרור כוסברה, קצוצה 1/2 כוס אורז עגול 3 שיני שום, כתושות מלח ופלפל שחור לפי הטעם 1 כפית פפריקה מתוקה 1 כפית בהרט
לרוטב - 1 לימון פרוס לפרוסות עם הקליפה מים עד לכיסוי העלים 2 כפות שמן זית
7 צפייה בגלריה
ממולאים, מיאטו
ממולאים, מיאטו
(צילום: טל שחר)
אופן ההכנה:
  1. מוציאים את העלים מהצנצנת ומפרידים אותם. בקערה גדולה מערבבים את כל חומרי המילוי יחד עם התבלינים לתערובת אחידה. מסדרים בתחתית של הסיר את כל העלים הקטנים שלא ניתן למלא.
  2. לוקחים עלה גדול ומניחים באמצע בערך שתי כפות מהמלית, ומגלגלים. כך ממשיכים לעשות עם כל שאר העלים.
  3. מסדרים בסיר את כל העלים שגילגלנו בצפיפות, שיהיו הדוקים זה לזה. מכסים את עלי הגפן במים רותחים בדיוק עד הגובה של העלים, ומניחים מעל פרוסות לימון.
  4. שופכים מעל את שמן הזית ומביאים לסף רתיחה. מנמיכים את הלהבה ומכסים את הסיר במכסה. מבשלים כשעה וחצי על להבה קטנה מאוד. אם במהלך הבישול נגמרים המים, מוסיפים עד קצת נוזלים עד לגובה העלים.

עגבניות ממולאות בגריסים ובשר

תמר אמור
המצרכים (9 מנות): 9 עגבניות בינוניות, זהות בגודלן
למילוי - 1 כוס גריסי פנינה 200 גר' בשר בקר טחון 1 בצל גדול, קצוץ 2 שיני שום, קצוצות אפשרות: 2 כפות צלפים קצוצים דק 1/2 כוס צנוברים, קלויים קלות במחבת ללא שמן 1/2 כוס פירורי לחם 1 כפית מלח
לרוטב - 1/4 כוס שמן זית 1/4 כוס חומץ בלסמי 1/4 כוס מים חופן צנוברים 1 כפית מלח
7 צפייה בגלריה
עגבניות ממולאות
עגבניות ממולאות
(צילום: תמר אמור)
אופן ההכנה:
  1. מחממים את התנור ל-180 מעלות ומשמנים תבנית שתכיל את העגבניות הממולאות בדיוק (רצוי שתהיה זו התבנית שבה הן יוגשו).
  2. המילוי: שמים את גריסי הפנינה בסיר ומוסיפים 1/2 1 כוסות מים רותחים. מביאים שוב לרתיחה, מכסים ומבשלים 12 דקות, עד שהגריסים חצי מוכנים. מעבירים לקערה ומקררים לטמפרטורת החדר.
  3. מוסיפים לקערת הגריסים את שאר מרכיבי המילוי ומערבבים היטב. מניחים בצד לספיגת טעמים.
  4. בינתיים קוטמים את חלקן העליון של העגבניות ושומרים בצד. מרוקנים את העגבניות מתוכנן בעזרת כפית, אך מקפידים להשאיר דפנות עבות. מוסיפים את תוכנן של העגבניות לקערת המילוי ומערבבים.
  5. ממלאים את העגבניות ומניחים בתבנית.
  6. מערבבים בקערה את שמן הזית, החומץ הבלסמי והמים ויוצקים על העגבניות. מפזרים את הצנוברים ומתבלים במלח ובפלפל.
  7. מכסים את התבנית וצולים בתנור 25-20 דקות. מסירים את הכיסוי וצולים כ-10 דקות נוספות, עד שהעגבניות הממולאות משחימות.

בצל סגול ממולא באורז ובשר

דינה משה
המצרכים (10-8 מנות):
לירקות - 2 בצלים סגולים גדולים, מושרים במים רותחים ומפורקים לעלים 2 ראשי חסה, מפורקים לעלים ומושרים במים רותחים 3 דקות 2 סלקים שטופים וקלופים
למלית - 2 כוסות אורז, שטוף ומושרה כשעה במים קרים ומסונן היטב 500 גרם בשר בקר טחון 2 פרוסות לימון כבוש, קצוצות 6 שיני שום, קצוצות 1/2 כוס עלי נענע, קצוצים 1/2 כוס שמיר טרי, קצוץ 2 כפיות זוטה לבנה יבשה (לא חייבים) 4 כפות רסק עגבניות 2 כפות מלח גס 1 כפית פלפל שחור גרוס 1 כפית צ'ילי גרוס 1/8 כפית מלח לימון 1/2 1 כפיות סוכר 1/4 כוס שמן
לרוטב - 5-4 כוסות מים 1 כפית מלח גס 1/2 כפית פלפל שחור גרוס 1/2 כפית צ'ילי גרוס 1/2 כפית זוטה לבנה יבשה 1/2 כפית סוכר קורט מלח לימון
7 צפייה בגלריה
בצל סגול ממולא
בצל סגול ממולא
(צילום: דינה משה)
אופן ההכנה:
  1. מכינים את הירקות - עושים חתך עד למרכז הבצלים (כך שיוצאת צורה הדומה לפקמן), מבשלים את הבצלים כמה דקות במים רותחים, מצננים ומפרקים לשכבות
  2. מפרקים את החסות לעלים ומשרים אותם 3 דקות במים רותחים, מסננים ומצננים בצד. פורסים את הסלקים לפרוסות.
  3. מכינים את המלית - מערבבים את מרכיביה ומניחים בצד. ממלאים את עלי החסה ואת הבצלים במלית. מרפדים תחתית סיר שניתן להכניס לתנור, בפרוסות הסלק ועליהם את הממולאים שהכנו.
  4. הרוטב: מערבבים את מרכיביו ויוצקים על הממולאים. מביאים לרתיחה ומבשלים 5-4 שעות על להבה קטנה. לחלופין, אחרי שהרוטב רותח, מכסים היטב ואופים בתחתית התנור 5-4 שעות על 125 מעלות.

ממולאים טבעוניים: סלק במילוי מג'דרה

עומר מילר
המצרכים: 6 סלקים בינוניים
לרוטב - 1 כף גרגירי כוסברה 1 כף ג'ינג'ר, קצוץ 1/2 כף פלפל ירוק חריף קצוץ 2 כפות סילאן 2 כפות רכז רימונים 3 כוסות ציר ירקות 1 לימון סחוט
למג'דרה - 2 כוסות בורגול גס 1 כוס עדשים שחורות 3/4 כוס שמן זית 4 בצלים לבנים קצוצים 1/2 כוס חמוציות 1/2 כף כמון 1/2 כף כורכום 5 שיני שום פרוסות
אופן ההכנה:
  1. מכינים את הרוטב - מחחמים מעט שמן זית במחבת ומטגנים בו ג'ינג'ר, גרגירי כוסברה, פלפל חריף, סילאן ורכז רימונים במשך כמה שניות. יוצקים לסיר ציר ירקות ומיץ לימון, מביאים לרתיחה ומכבים את האש.
  2. מכינים מג'דרה - משרים את הבורגול בקערה עמוקה ב-2 כוסות מים למשך שעה. בקערה נוספת משרים את העדשים למשך שעה.
  3. מסננים את העדשים, מעבירים לסיר עם המון מים ומבשלים כחצי שעה. מסננים את העדשים מהמים.
  4. קוצצים במעבד מזון את הבצלים. בסיר רחב עם שמן זית מטגנים בצלים ושום. מוסיפים את העדשים ומערבבים היטב. מוסיפים את הבורגול ואת החמוציות ומערבבים. מטגנים בערך חמש דקות ומוסיפים את התבלינים.
  5. מרוקנים סלקים כך שיתאימו למילוי וממלאים אותם במג'דרה.
  6. מסדרים את הסלקים בסיר ויוצקים עליהם מהרוטב. מבשלים שעה וחצי עם מכסה.

ממולאים טבעוניים: פלפלים ממולאים באורז

אינס שילת ינאי
המצרכים (8-6 מנות): 8-6 פלפלים מתוקים בינוניים בצבעים שונים
למלית - 1 כוס אורז 1 בצל קצוץ דק 3 שיני שום קצוצות 1 עגבנייה קצוצה 4 כפות חמוציות מיובשות 1/2 כוס פטרוזיליה קצוצה 2 כפות שמן זית 1 כפית בהרט 1 כפית פפריקה מתוקה 1 כפית מלח פלפל שחור גרוס
לרוטב - 4 כפות שמן זית 3 עגבניות גדולות מגוררות בפומפייה 3 שיני שום כתושות 1 כף רסק עגבניות 1 כף רכז רימונים 1 כף סילאן 1 כף פפריקה מתוקה 1/2 כף כמון
7 צפייה בגלריה
פלפל ממולא
פלפל ממולא
(צילום: אפיק גבאי)
אופן ההכנה:
  1. מניחים את האורז בקערה ויוצקים עליו מים רותחים עד לכיסוי. משרים 10 דקות ומסננים. מערבבים את האורז עם שאר מרכיבי המלית.
  2. חותכים את חלקם העליון של הפלפלים ושומרים את ה"מכסה". מרוקנים אותם מגרעינים.
  3. ממלאים כל פלפל במלית עד ל-3/4 מגובהו.
  4. מכינים את הרוטב - יוצקים את שמן הזית לסיר רחב, מוסיפים את העגבניות המגוררות והשום ומערבבים. מניחים בזהירות את הפלפלים ומכסים אותם ב"מכסים" ששמרנו.
  5. מערבבים את שאר מרכיבי הרוטב עם 2 כוסות מים ויוצקים בזהירות מעל. הרוטב אמור להגיע עד ל-3/4 מגובהם של הפלפלים – אם צריך, מוסיפים מים.
  6. מביאים לרתיחה, מכסים חלקית ומבשלים על אש נמוכה כ-50 דקות. מדי פעם מסירים את המכסה ו"משקים" את הפלפלים ברוטב. אם רוצים, מבשלים 40 דקות בלבד ומעבירים ל-10 דקות לתנור שחומם מראש ל-200 מעלות, כדי לחרוך מעט את הפלפלים.