כרוב צלוי הוא מעדן אמיתי שלא דורש הרבה התעסקות, רק קצת סבלנות בזמן שהוא בתנור. הפעם גיוונתי עם כרוב סגול והוספתי לו סלט חם עתיר טעם וחלבון.
המצרכים (ל-4 סועדים):
1 כרוב סגול, פרוס לפרוסות עבות
לרוטב -
3 כפות שמן זית
2 כפות חומץ בלסמי
1 כפית סילאן
מלח
פלפל שחור גרוס
לשעועית -
2 כפות שמן זית
1 בצל סגול קטן, פרוס דק
1 פלפל צ'ילי, קצוץ (לא חובה)
2 שיני שום, קצוצות
4 כוסות שעועית לבנה מבושלת ( ¼ 1 כוסות שהן 220 גרם לפני השרייה ובישול)
מיץ מ-1 לימון או ליים
מלח
פלפל שחור גרוס
להגשה -
חופן צנוניות, פרוסות דק
חופן עלי נענע טריים
חופן אגוזי פקאן, קצוצים גס
קליפה מגוררת מ-1 לימון או ליים
מעט רוטב טחינה
אופן ההכנה:
- מחממים תנור ל-200 מעלות ומרפדים תבנית בנייר אפיה.
- מערבבים את כל מרכיבי התיבול בקערית. מעסים את פרוסות הכרוב ברוטב משני הצדדים. מסדרים בתבנית וצולים 30-40 דקות, עד שהכרוב רך ושחום. אם הכרוב משחים מדי אפשר להניח מעל יריעה של נייר אלומיניום.
- בינתיים מכינים את השעועית - מחממים שמן זית במחבת רחבה מעל להבה בינונית-גבוהה. מוסיפים בצל, צ'ילי ושום ומטגנים 2 דקות. מוסיפים את השעועית ומטגנים 2-3 דקות נוספות. מסירים מהאש ומוסיפים מיץ לימון, מלח ופלפל.
- להגשה - מניחים על כל צלחת פרוסת כרוב צלויה ועורמים עליה שעועית. מוסיפים פלחי צנונית, עלי נענע, אגוזי פקאן וקליפת לימון מגוררת. מזלפים טחינה ומגישים.
המצרכים (ל-4 מנות):
2 יחידות דלעת ערמונים
שמן זית
מלח
פלפל שחור גרוס
למלית -
2 כפות שמן זית
1 כוס (180 גרם) אורז בר או אורז אדום (או דגנים אחרים על פי טעמכם)
2 כוסות מים רותחים
1 כרישה, קצוצה
3 שיני שום, קצוצות
2 גזרים, חתוכים לקוביות
1/2 כוס משמשים מיובשים, חתוכים לקוביות
1/2 כוס גפרורי שקדים
1/2 כוס פטרוזיליה' קצוצה
2 כפות סילאן
מלח
פלפל שחור גרוס
להגשה -
קליפת תפוז, מגוררת
חופן פטרוזיליה, קצוצה
שמן זית
אופן ההכנה:
- מבשלים את האורז - מחממים שמן זית בסיר מעל להבה בינונית-גבוהה. מוסיפים את האורז ומטגנים במשך דקה. ממליחים, מוסיפים 2 כוסות מים רותחים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים 35 דקות.
- מכבים את האש ומשהים בסיר הסגור 10 דקות נוספות. מסירים את המכסה ומאווררים במזלג.
- מעבירים את האורז לקערה ומניחים להתקרר מעט.
- מחממים תנור ל-180 מעלות ומרפדים תבנית בנייר אפייה.
- מכינים את הדלועים - חוצים את הדלועים הקטנות ומרוקנים מגרעינים. קוטמים מעט את הבסיס של כל מחצית דלעת כך שתעמוד ביציבות. מברישים בשמן זית ומתבלים במלח ובפלפל.
- מוסיפים לקערה עם האורז את יתר מרכיבי המלית ומערבבים היטב.
- ממלאים את חצאי הדלעת ומעבירים לתבנית. מניחים מעל יריעה של נייר אלומיניום ואופים כשעה, עד שהדלעת רכה מאוד.
- מסירים את נייר האלומיניום ואופים 5-10 דקות נוספות, להשחמה.
- מעבירים לצלחת הגשה, מפזרים מעל קליפת תפוז מגוררת ופטרוזיליה קצוצה, מזלפים מעט שמן זית ומגישים.
המצרכים (ל-24 כדורים):
2 חבילות (600 גרם) טופו
2 שיני שום
1 כף מיץ לימון
מלח
לפטריות -
1-2 כפות שמן
6 פטריות שמפיניון חומות, קצוצות דק
1/2 בצל קטן, קצוץ דק
מעט עלי תימין
2-3 פטריות פורצ'יני מיובשות, טחונות לאבקה במטחנת תבלינים
כ 1/2 כוס אגוזי פקאן קלויים על מחבת יבשה, קצוצים דק
לתרד -
1-2 כפות שמן זית
2 שיני שום, קצוצות דק
חופן עלי בייבי תרד שטופים
1 כפית מיץ לימון
קליפה מגוררת מ-1/2 לימון
1/2 כוס זרעי שומשום שחור או קצח
לפלפל -
1 פלפל אדום קטן, קלוי וקלוף (אפשר קנוי)
1 כפית חומץ תפוחים (לא חובה)
1/2 כוס גרעיני דלעת, מקולפים טחונים דק
אופן ההכנה:
- הבסיס - טוחנים במעבד מזון טופו, שום, מיץ לימון, שמן זית ומלח עד שמתקבל "בצק" אחיד ויציב. מחלקים את התערובת לשלוש קעריות.
- מכינים את הפטריות - מחממים שמן זית במחבת מעל להבה בינונית-גבוהה, מוסיפים פטריות, בצל ותימין ומטגנים כ – 5 דקות, עד שהנוזלים מתאדים והפטריות צרובות היטב. מניחים להצטנן
- מוסיפים לאחת מקעריות הטופו את הפטריות. מוסיפים 1-2 כפיות אבקת פורצ'יני ומערבבים היטב. טועמים ומתקנים תיבול לפי הטעם.
- מעבירים את אגוזי הפקאן הקצוצים לקערה שטוחה. יוצרים מתערובת הטופו כדורים בקוטר של 3 ס"מ, מגלגלים בפקאנים הקצוצים לציפוי ומסדרים על הצלחת.
- מכינים את התרד - מחממים שמן זית במחבת מעל להבה בינונית-גבוהה. מוסיפים שום ועלי תרד ומאדים 2-3 דקות, תוך ערבוב, עד שהשום מזהיב ועלי התרד רכים לגמרי.
- מוסיפים מיץ וקליפת לימון, מערבבים ומסירים מהאש. מניחים להצטנן.
- קוצצים היטב את תערובת התרד ומוסיפים לאחת מקערות הטופו. מערבבים היטב, טועמים ומתקנים תיבול לפי טעם.
- מעבירים זרעי שומשום או קצח לקערה שטוחה. יוצרים מתערובת הטופו כדורים בקוטר 3 ס"מ, מגלגלים בשומשום או בקצח לציפוי ומסדרים על צלחת הגשה.
- מכינים את הפלפל - סוחטים היטב את הפלפל הקלוי, קוצצים ומוסיפים לקערת הטופו הנותרת. מוסיפים חומץ ומערבבים. טועמים ומתקנים תיבול לפי הטעם.
- מעבירים גרעיני דלעת טחונים לקערה שטוחה. יוצרים מתערובת הטופו כדורים בקוטר 3 ס"מ. מגלגלים בגרעיני הדלעת ומסדרים על צלחת הגשה. שומרים את כל הכדורים במקרר עד להגשה.
המתכונים מתוך ספר הבישול הטבעוני החדש של אורי שביט