אוגוסט. חם. אין חו"ל. כולנו פה בארץ הקטנה יחד. וכמו בתוך סיר לחץ קטן, לפעמים מתקבל הרושם שכולם תוקפים את כולם, שהדעות פה כל כך חלוקות, ואנחנו פשוט לא יכולים להסכים על כלום.
אבל אם יש דבר אחד שהוא קונצנזוס כאן, משהו שבאמת משותף לנו הישראלים – זו האהבה לארוחת הבוקר. ארוחת בוקר טובה נחשבת לפינוק: שולחן שופע במנות צבעוניות, האפשרות לגוון ולטעום קצת מזה וקצת מזה - התחלה משמחת ליום שמגיע.
לטורים קודמים של דניאלה נויפלד:
ארוחת בוקר - דניאלה נויפלדארוחת בוקר - דניאלה נויפלד
ארוחת בוקר מפנקת
(צילום: דניאלה נויפלד)
אז אומנם בקיץ הזה אנחנו פחות בחופשות ובבתי מלון, אבל מי אמר שאי אפשר להתפנק על ארוחת בוקר משגעת בבית?
בארוחת הבוקר שלי היום יש שולחן עמוס וטעים, כיאה לארוחת בוקר. יש שם גם גרנולה ביתית, הכי טעימה שיש, פשוטה להכנה ומלאה במרכיבים טובים; יש גם בייגל ממולא בתערובת מהממת של בצל ואגוזים; חביתה טבעונית עם בקמח עדשים במקום ביצים; סלט קייל טעים ומשביע עם בטטה וחומוס צלוי, שהקייל בו עובר מסאז' (כן, מסאז'!) כדי לרכך את העלים שלו; ולבסוף – שייק ירוק - למתחילים.
ביניים- ארוחת בוקר - דניאלה נויפלד
המצרכים (ל-4 מנות):
4 כוסות שיבולת שועל עבה (400 גר')
1/2 כוס גרעיני חמנייה
1/2 כוס גרעיני דלעת
1/2 כוס אגוזי פקאן, קצוצים גס
1/2 כוס אגוזי מלך, קצוצים גס
1/2 כוס שבבי שקדים
1/2 כוס גרגירי גוג'י ברי
1/2 כוס חמוציות מיובשות טבעי
1/2 כוס סוכר דמררה
1/4 כוס שמן קוקוס או שמן קנולה (או כל שמן בריא אחר)
1/4 כוס סילאן טבעי
1/4 כוס מים
1 כפית קינמון
קורט מלח
ארוחת בוקר - דניאלה נויפלדארוחת בוקר - דניאלה נויפלד
גרנולה ביתית
(צילום: דניאלה נויפלד)
אופן ההכנה:
  1. מחממים תנור ל-160 מעלות ומכינים תבנית תנור סטנדרטית מרופדת בנייר אפייה או במשטח סיליקון.
  2. מערבבים בקערה גדולה שיבולת שועל, גרעיני חמנייה ודלעת, אגוזי פקאן קצוצים, אגוזי מלך קצוצים ושבבי שקדים. מערבבים לחוד בקערה קטנה סוכר חום, שמן קוקוס (או קנולה), סילאן, מים, מלח וקינמון.
  3. יוצקים את התערובת הרטובה על היבשה ומערבבים היטב עד לכיסוי מלא של כל הרכיבים. משטחים את התערובת לשכבה אחת על גבי תבנית אפייה גדולה. אופים כ-45 דקות, וכל רבע שעה מוציאים ומערבבים את התערובת.
  4. מוציאים את הגרנולה מהתנור ונותנים לה להתקרר לחלוטין. רק לאחר שהגרנולה התקררה לגמרי מוסיפים את גרגירי הגוג'י ברי ואת החמוציות, ומערבבים.
  5. שומרים בכלי אטום עד 3 שבועות.
ביניים- ארוחת בוקר - דניאלה נויפלד
המצרכים (ל-8 בייגלים):
לבצק -
½3 כוסות קמח לבן רגיל או קמח ללחם (עשיר בגלוטן)
1 כף שמרים יבשים
1 כף סוכר
½1 כפיות מלח
1 כף שמן זית
½1 כוסות מים פושרים
למילוי -
2 בצלים גדולים, קצוצים
חופן גבעולי בצל ירוק, קצוצים (בערך 1 כוס)
1/2 כוס אגוזי מלך, קצוצים דק
1/4 כפית אגוז מוסקט
1 כף שמן זית
קורט מלח, פלפל שחור
לפיזור מעל הבייגל -
1/3 כוס גרעיני חמנייה או שומשום
לבישול הבייגלים -
סיר מלא מים רותחים
3 כפות מייפל
ארוחת בוקר - דניאלה נויפלדארוחת בוקר - דניאלה נויפלד
בייגל ממולא בבצלים ואגוזים
(צילום: דניאלה נויפלד)
אופן הכנה:
  1. בקערת מיקסר עם וו לישה שמים קמח, שמרים וסוכר ומערבבים קלות. מפעילים את המיקסר במהירות נמוכה ומוסיפים כף שמן זית ואת המים הפושרים. לאחר שנוצר בצק מוסיפים את המלח וממשיכים לתת למיקסר לעבוד למשך 10 דקות. מעבירים את הבצק לקערה משומנת, מכסים ומניחים להתפחה ראשונה למשך כשעה.
  2. מכינים את המילוי - מחממים מחבת עם שמן זית. מוסיפים את הבצלים הקצוצים, אגוז מוסקט, קורט מלח ופלפל שחור, מערבבים ומבשלים על להבה קטנה כ-10 דקות, מערבבים מידי פעם. מוסיפים בצל ירוק ואגוזי מלך קצוצים, מערבבים וממשיכים לבשל עוד 3 דקות נוספות. מצננים.
  3. מעבירים את הבצק שתפח למשטח מקומח, מעסים אותו כדקה ויוצרים ממנו עיגול גדול. מחלקים את עיגול הבצק ל-8 חתיכות שוות ומכל חתיכת בצק יוצרים כדור. אם רוצים למלא את הבייגלים עוברים לסעיף הבא, אם לא – מדלגים ועוברים לסעיף 5.
  4. מרדדים כל אחד מהכדורים על גבי משטח מקומח למלבן ברוחב של בערך 20X15 ס"מ. מניחים 2 כפות ממילוי הבצלים במרכז המלבן לרוחבו, ומגלגלים את הבצק על המילוי לצורת גליל, כשתפר הבצק כלפי מטה. מצמידים את קצות הגליל זה לזה לצורת בייגל, צובטים ומהדקים היטב את הבצק. מניחים בצד. בצורה זו ממשיכים עבור כל כדורי הבצק.
  5. מניחים את הבייגל על גבי משטח נקי, מכסים במגבת נקייה ומניחים להתפחה שנייה למשך של כחצי שעה.
  6. מחממים תנור ל-220 מעלות ומכינים תבנית אפייה רחבה מרופדת בנייר אפייה או משטח סיליקון.
  7. לוקחים סיר רחב, ממלאים אותו במים (בדומה לבישול פסטה) ומביאים את המים לרתיחה. מוסיפים למים הרותחים סירופ מייפל. לוקחים בייגל לאחר שעבר התפחה שנייה ומניחים בזהירות במים הרותחים. אם בחרנו לעשות בייגל ללא מילוי אז יוצרים בעזרת האצבעות חור במרכז הבייגל לפני שאנחנו שמים אותו במים. מבשלים את הבייגל במשך 2 דקות מכל צד ומעבירים לתבנית. בצורה דומה חוזרים על כך עבור כל אחד מהבייגלים.
  8. מפזרים מעל הבייגלים גרעיני חמנייה או שומשום, ואופים למשך 15 דקות עד להזהבה מלאה.
ביניים- ארוחת בוקר - דניאלה נויפלד
המצרכים:
1/4 כוס קמח עדשים
1/2 כפית אבקת שום
1/2 כפית שמרי בירה
1/4 כפית אבקת אפייה
קורט מלח, פלפל שחור
3/4 כוס מים
1 כפית שמן זית – לטיגון החביתה
ארוחת בוקר - דניאלה נויפלדארוחת בוקר - דניאלה נויפלד
חביתה טבעונית
(צילום: דניאלה נויפלד)
אופן הכנה:
  1. בקערה קטנה מניחים את כל מרכיבי החביתה ומערבבים היטב עד לקבלת תערובת אחידה ללא גושים.
  2. מחממים היטב מחבת עם שמן זית, רצוי לבחור במחבת עם ציפוי נון-סטיק. כאשר המחבת חמה שופכים את הבלילה למחבת ומבשלים על להבה בינונית 3-2 דקות, עד שמתחילות להיווצר בועות בבלילת החביתה. הופכים את החביתה לצד השני וממשיכים לבשל 2 דקות נוספות. מגישים מיד.
ביניים- ארוחת בוקר - דניאלה נויפלד
המצרכים (ל-3 מנות):
לקייל -
צרור עלי קייל, שטופים ויבשים (חבילה)
1/2 כוס שבבי שקדים
1 כף שמן זית
1 כף מיץ לימון
קורט מלח
לחומוס המתובל -
½1 כוסות גרגירי חומוס מבושל (אפשר גם מקופסה)
1 כפות שמן זית
1 כף פפריקה מתוקה
1 כפית כמון
קורט מלח, פלפל
לבטטה -
1 בטטה בינונית, חתוכה לקוביות קטנות (בערך 2 כוסות)
1 כפית סילאן טבעי
1 כפית שמן זית
קורט מלח, פלפל
לרוטב יוגורט -
1/2 כוס יוגורט (אפשר גם טבעוני כמובן)
גרידה מחצי לימון
1 שן שום, כתוש
2 כפות כוסברה קצוצה
קורט מלח, פלפל שחור
ארוחת בוקר - דניאלה נויפלדארוחת בוקר - דניאלה נויפלד
סלט קייל עם בטטה וחומוס
(צילום: דניאלה נויפלד)
אופן ההכנה:
  1. מחממים תנור ל-180 מעלות.
  2. מערבבים בקערה את כל מרכיבי החומוס המתובל, ובקערה נפרדת את המרכיבים לבטטה, עד לכיסוי מלא. משטחים על גבי תבנית מרופדת בנייר אפיה (או משטח סיליקון) את גרגירי החומוס ואת קוביות הבטטה (אפשר להשתמש בתבנית אחת גדולה, זה לצד זה). אופים בתנור כ-20-25 דקות, עד להזהבה.
  3. מטפלים בקייל - מסירים מעלי הקייל את הגבעול המרכזי העבה על ידי סכין. קוצצים או קורעים ביד את עלי הקייל לחתיכות עבות.
  4. מעסים את עלי הקייל כדי לרכך אותם - מניחים את הקייל בקערה, מוסיפים שמן זית ומלח, ומתחילים לעסות את הקייל - ממש לעשות לו מסאז’ עם הידיים, 5-2 דקות. ככל שמעסים את הקייל כך הוא יתרכך.
  5. מערבבים היטב בקערה קטנה את כל מרכיבי הרוטב.
  6. מרכיבים את הסלט - בקערה גדולה מניחים את כל מרכיבי הסלט המוכנים: הקייל, שבבי שקדים, קוביות בטטה אפויות, חומוס מתובל ורוטב יוגורט. מערבבים היטב עד לכיסוי מלא של כל המרכיבים ברוטב.
ביניים- ארוחת בוקר - דניאלה נויפלד
המצרכים:
1/2 בננה, פרוסה לטבעות (לתוצאות מיטביות כדאי להקפיא מראש בננות חתוכות, ללא קליפתן)
5-6 עלי חסה, שטופים
חופן עלי תרד (בערך חצי כוס), שטופים
1/2 תפוח, ללא הגלעינים
1 תמר
1 כף ג'ינג'ר מגורד
1 כף זרעי צ'יה
1/2 כוס מי קוקוס או חלב צמחי או מים
6-7 קוביות קרח
ארוחת בוקר - דניאלה נויפלדארוחת בוקר - דניאלה נויפלד
שייק ירוק למתחילים
(צילום: דניאלה נויפלד)
אופן הכנה:
  1. מכניסים את כל המרכיבים לבלנדר או לשייקר עוצמתי. אם צריך (על פי ההיכרות שלכם עם המכשיר שברשותכם) קוצצים מראש את המרכיבים הקשים.
  2. אם זו היכרות ראשונה עם שייקים ירוקים – ממליצה להתחיל מכמות קטנה של עלי חסה ותרד ולהוסיף עם הזמן.
  3. טוחנים את כל המרכיבים עד לקבלת מרקם חלק, מוזגים לכוס ושותים מיד.
דניאלה נויפלד היא בעלת הבלוג הצמחוני "העדשים השמחות"