על רקע השיחות לקראת עסקת חטופים עתידית, משרד הבריאות פרסם הערב (ה') עדכון לנוהל השבים לישראל. הנוהל החדש מתמקד גם באיסוף ראיות פורנזיות לפשעי מלחמה. בתחום הפגיעות המיניות, פשעי מלחמה ועינויים בתקופת השבי, הונחו בתי החולים לקיים מפגש רענון של הצוותים הרפואיים בנוגע לטיפול בפגיעה אקוטית ובהשלכותיה. הצוותים הונחו לבצע בדיקות אלו לאחר מתן הסכמה ובחירה של השבות והשבים. כחלק מהטיפול הרפואי הורחב פאנל בדיקות המחלות הזיהומיות.
1 צפייה בגלריה
רכב של הצלב האדום מגיע למעבר רפיח
רכב של הצלב האדום מגיע למעבר רפיח
רכב של הצלב האדום ובו חטופים מגיע למעבר רפיח באחת הפעימות הקודמות. ארכיון
(צילום: Belal Al SABBAGH / AFPTV / AFP)
בשונה מהנוהל הקודם, הנוהל הנוכחי מתמקד הרבה יותר בהתערבות רפואית משמעותית כמו בדיקות בהיקף רחב יותר, ליווי של גריאטרים, רופאי שיניים, רופאי עיניים, בדיקות לאיתור זיהומים וגם איסוף מידע על ידי הצוות הפורנזי - הנדרש לצורך תיעוד פשעי מלחמה.
משרד הבריאות עדכן את הפרוטוקול למתן מענה רפואי ראשוני לטיפול בשבים והשבות מהשבי, לאחר חזרתם של החטופים במסגרת הפעימות בחודש נובמבר וכחלק מהסקת המסקנות בנוגע למעטפת ולטיפול אותם קיבלו.
הפרוטוקול המעודכן כולל דיוק הנחיות ועקרונות לטיפול תוך התמקדות בהיבטים הרפואיים. ההנחיות כוללות המלצה לאפשר רצף של לפחות ארבעה ימי אשפוז במתחם הייעודי בהסכמת השבים והשבות, על מנת לאפשר כל טיפול רפואי ונפשי וכן צרכים אחרים שיזדקקו להם. בנוסף, קיימת התייחסות בפרוטוקול גם למעבר הטיפול בין בית החולים ולביסוס מענה מותאם בקהילה לאורך זמן.

עו"ס מטעם בית החולים ילווה כל חטוף ששב

אירוע החזרה מהשבי הוא אירוע מורכב בעל היבטים רפואיים, נפשיים וסוציאליים הדורשים מתן מענה מיידי בבתי החולים, ולאחר מכן מענה מותאם אישית בקהילה. משרד הבריאות ובתי החולים ערוכים לקבלת החטופים והחטופות הנמצאים בשבי חמאס ויעניקו טיפול רפואי ונפשי מתאים לכל אחד ואחת, ככל שתהיה עסקה להשבתם ובכל עת שיגיעו חזרה לארץ.
בתום קליטת השבים והשבות, משרד הבריאות קיים דיונים להפקת לקחים ולדיוק תהליכי הטיפול עם הגורמים המקצועיים שליוו את השבים והשבות, ובכלל זה הצוותים בבתי החולים, נציגי משרד הבריאות בבתי החולים, צוותי מענה לפגיעה מינית חריפה, נציגי צוותים בקהילה, נציגי צבא ומשטרה.
בין השאר נקבע בנוגע לפרטיותם של השבים והשבות, כי יש להקפיד הקפדה יתרה על שמירת הפרטיות והסודיות הרפואית בכל הנוגע להעברת מידע, כולל התנהלות מול התקשורת, ובנוסף יצירת רשימת מורשי כניסה קבועה לגורמי המקצוע והביטחון הרלוונטיים.
על פי משרד הבריאות, בנוגע למעטפת הטיפולית, יש לייצר מעטפת קבועה של גורמי מקצוע שילוו את בני המשפחות ולאחר מכן גם את השבים והשבות. לכל אחד מהשבים והשבות תוצמד אחות קשר מטעם קופת החולים אליה הם משוייכים, ותרכז את המשאבים הנדרשים עבורו כולל הסדרת המעבר לטיפול בקהילה בסיום האשפוז. לכל אחד מהשבים והשבות יוצמד עו"ס מטעם בית החולים שילווה אותם באופן אישי, כולל קשר עם הגורמים המשיקים כמו משרד הרווחה והביטוח הלאומי. בנוסף, את השבים והשבות, וכן את הצוות הרפואי, ילווה פסיכיאטר.
שר הבריאות אוריאל בוסו אמר כי "מאז שחרור החטופים הקודם, ערכנו במשרד הבריאות בחינה מעמיקה ומקצועית של תהליך קליטתם בבתי החולים על מנת לבצע התאמות ולייעל את אופן הטיפול בבנינו ובנותינו שחזרו מהשבי ולאפשר להם לחזור לשגרה בצורה הטובה ביותר. מערכת הבריאות ערוכה לשחרור חטופינו ומחכה לשובם. כולנו נושאים תפילה שנזכה ליישם את הנהלים בקרוב ולראות את כל החטופים והחטופות בריאים ושלמים בעזרת ה'".
פורסם לראשונה: 19:59, 01.02.24