בשיתוף העמותה הישראלית לסרטן ריאה
העמותה הישראלית לסרטן ריאה
(צילום: מיקי שמידט | וידאו: עמית שמחה ברקוביץ | אפטר: בן שפייר)

לפני 13 שנה גילתה ד"ר שני שילה שבעלה אלעד חולה בסרטן הריאות. "בכלל לא ידעתי שלא מעשנים יכולים לחלות", היא אומרת. בעלה, שמעולם לא עישן, היה רק בן 43 כשהתחיל להשתעל. תחושת ההלם והבדידות שהרגישה שני, אם לשני ילדים שהיו בני 6 ו-9, הייתה גדולה. "זה כמו להיות בסרט, כשאת השחקנית הראשית", היא מתארת. "לא הבנתי איפה כל המשפחות האחרות שהאהובים שלהם חולים?" מתוך המקום האישי, החליטה שני ב-2014 להקים את העמותה הישראלית לסרטן הריאה, שמציינת השנה עשור לפעילותה.
סרטן הריאה הוא אחד הסרטנים הקטלניים ביותר, האחראי ליותר ממיליון מקרי מוות בעולם מדי שנה. בישראל לבדה מאובחנים יותר מ-2,700 חולים חדשים מדי שנה. "כשקיבלנו את הבשורה שבעלי אובחן עם סרטן ריאה גרורתי בשלב ארבע, זה הרגיש שהשמיים קרסו. העולם קרס," משחזרת שני. הרופאים נתנו לאלעד שנה לחיות, אבל הוא נאבק במחלה במשך 11 שנים, עד שנפטר לפני כשנתיים.
4 צפייה בגלריה
ד"ר שני שילה
ד"ר שני שילה
ד"ר שני שילה
(מיקי שמידט)
את תחושת ההלם הזו מכירה היטב גם עדה אושרת-תומר, אשתו של המלחין קובי אושרת. " זה סוג של דום לב. אי אפשר לנשום", היא מתארת את רגע האבחון. "זה בא בהפתעה, למרות שחששתי שמשהו לא בסדר איתי". עדה, שהייתה ספורטאית ובעלת בוטיק מצליח בכיכר המדינה, קיבלה את הבשורה הקשה ביולי 2018, רגע לפני חגיגות 50 שנות יצירה של בעלה. "הייתי מעשנת 'קלה', 3-4 סיגריות ביום", היא מספרת, "הפסקתי לעשן ב-2005, למרות שלא ברור אם הסרטן שלי נגרם מעישון סיגריות".
אבל בעשור האחרון חל מהפך בטיפול במחלה. "הבדל של שמים וארץ," מעידה עדה. "התאמתי לטיפול בתרופה מיוחדת בה מערכת החיסון תוקפת את התאים הסרטניים. ללא התרופה הזו, לא הייתי מדברת אתכם עכשיו". ארבע שנים אחרי האבחון, עדה נמצאת במעקב ומרגישה טוב.

4 צפייה בגלריה
עדה אושרת-תומר
עדה אושרת-תומר
עדה אושרת-תומר
(מיקי שמידט)

מטיפול מותאם אישי ועד בדיקת סקר לגילוי מוקדם
פרופ' ניר פלד, מנהל האגף לאונקולוגיה בשערי צדק ויו"ר העמותה, מסביר את המהפכה הרפואית: "לפני עשור תוחלת החיים של החולים הייתה חודשים בודדים. כיום יש אפשרות להאריך חיים ובמקרים מסוימים אפילו לרפא את המחלה". לדבריו, ההתקדמות כוללת רפואה מותאמת אישית, תרופות אימונותרפיות, טיפולים לשלב מוקדם, ובדיקות סקר לאבחון מוקדם.
"החידוש הגדול הוא שכיום מבינים הרבה יותר את הביולוגיה של הסרטן ושל הגידול," מסבירה ד"ר שילה, "זה מה שמאפשר להתאים טיפולים ממוקדי מטרה לכל חולה בהתאם למאפיינים שלו. גם פיתוח של תרופות אימונותרפיות אפשר לעצור את התקדמות המחלה ולהאריך את תוחלת החיים". אחד החידושים המשמעותיים הוא בדיקות הסקר באמצעות סי-טי בעוצמה נמוכה לבית החזה, המיועדות לאוכלוסייה בסיכון של מעשנים ומעשנים לשעבר. "בדיקות אלה יכולות לסייע לאבחן את המחלה בשלב מוקדם ולשפר משמעותית את סיכויי ההישרדות," מדגיש פרופ' פלד.

4 צפייה בגלריה
פרופ' ניר פלד
פרופ' ניר פלד
פרופ' ניר פלד
(קובי שמידט)


"להגיד 'הכול יהיה בסדר' זה לא מנחם"
סיפורם של יאיר ואורי בן-דוב מדגים את כוחה של התמיכה המשפחתית. אורי עישנה במשך יותר משלושים שנה עד שנגמלה לפני כ-13 שנה. לפני חמש שנים וחצי, הכול התחיל מכאבי ברכיים משונים. "אני עוסקת בספורט וברכיבה על סוסים והרגשתי בעבר כאבי ברכיים, אך הכאבים האלו היו שונים ואחרים מכל מה שהרגשתי", היא מספרת. הבדיקות גילו שהסרטן כבר שלח גרורות למוח.
"כשבת הזוג שלך חולה בסרטן, גם אתה חולה", משתף יאיר בחוויה שעבר כבן זוג לאישה חולה.
"בהתחלה המשפחה בשוק ולא יודעת להתנהל," משתפת עדה מניסיונה. "להגיד 'הכל יהיה בסדר' זה לא מנחם. מומלץ שבן הזוג וילדים בוגרים יבואו ביחד לטיפולים, שבני המשפחה יהיו ביחד." יאיר, שהפך למנטור בעמותה ומסייע לחולים נוספים ובני משפחותיהם מדגיש: "צריך לדעת הכל – להיות מומחה למחלה, איך מטפלים, איך מעודדים. צריך לשאול שאלות בלי להתבייש".

4 צפייה בגלריה
יאיר בן-דוב
יאיר בן-דוב
יאיר בן-דוב
(מיקי שמידט)

"זה עוזר לך להיות אופטימי כל הזמן"
העמותה, שנולדה מתוך הצורך האישי של אישה אחת, מונה היום למעלה מ-4,000 חברים - חולים ובני משפחותיהם. תוכנית המנטורים שלה מחברת בין מטופלים ותיקים למאובחנים חדשים, מספקת תמיכה, מידע והכוונה. "אני כמעט בכל יום נכנס לעמותה לראות מה קורה שם. התרומה העיקרית היא שזה עוזר לך להיות אופטימי כל הזמן," אומר יאיר, שעבר מהצד המקבל תמיכה לצד הנותן אותה.
"אנחנו בציון דרך משמעותי," מסכמת ד"ר שילה. "העמותה שלנו חזקה ויציבה. אחרי עשור, היא משפיעה ברבדים שונים הן ברמה אישית והן ברמה הלאומית. הובלת הכללת תוכנית פיילוט של משרד הבריאות לאבחון מוקדם של סרטן ריאה היא רק אחד מההישגים הרבים שמוכיחים כי המסע הקשה הזה כבר לא חייב להיות מסע בודד".
להצטרפות לקבוצת הפייסבוק "חברים לנשימה" – לחצו כאן
בשיתוף העמותה הישראלית לסרטן ריאה

פורסם לראשונה: 13:02, 24.12.24