רנה אורורק, צעירה בת 19 מאריזונה שבארצות הברית, מתה בתחילת החודש לאחר שניסתה את אתגר ה"דאסטינג" שצובר תאוצה בטיקטוק. מדובר בטרנד מסוכן שבו בני נוער שואפים תרסיסים לניקוי מקלדות כדי לחוות תחושת שיכרון רגעית. השפעת החומר דומה לאופוריה קצרה, אך עלולה לגרום לקריסת מערכות מהירה ואף למוות פתאומי – כך על פי מומחים ב-CNN וה-The Independent. צפו בכתבה ב-AZ Family:
"אתגר הטיקטוק החדש ששוטף את ארצות הברית – ואחריה, מן הסתם, גם את שאר העולם – הוא שאיפת גז לניקוי אבק. המטרה היא תחושת 'שחרור' מיידית וחזקה, אבל בני הנוער, כמובן, לא מודעים לסכנה", אומרת ד"ר יפעת סרוק, מנהלת מרפאת הילדים 'הנדיב' של שירותי בריאות כללית ברעננה. "הגז דיפלואורואתאן הוא חסר ריח וחסר צבע. כששואפים אותו הוא נספג מיד במערכת הנשימה, עובר למערכת העצבים המרכזית וגורם לבלבול ולירידה במצב ההכרה".
לדבריה, בשל הספיגה המהירה שלו, הוא עלול לגרום גם לפגיעה לבבית ואף לשיבוש בקצב הלב. במקרים קיצוניים, ההשפעה על מערכת העצבים יכולה להיות דרסטית – עד כדי אובדן הכרה ומוות.
מה זה "דאסטינג" ולמה זה מסוכן?
אתגר ה"דאסטינג" (Dusting), שמכונה גם "כרומינג" (Chroming) או "האפינג" (Huffing), כולל שאיפה של חומרים נדיפים מתוך מוצרים ביתיים חוקיים, כמו תרסיסים לניקוי מקלדות, דאודורנטים, ספריי לשיער, צבעים מטאליים, טושים לא-מחיקים, ואפילו דלק. כאשר שואפים את הגזים, הם מחליפים את החמצן בריאות ובמערכת הדם – וגורמים לתחושת שיכרון או היי קצר, אך גם לסכנה חמורה של דום לב, כשל נשימתי, נזק מוחי ואף מוות פתאומי.
ד"ר אנתוני פיזון, ראש תחום טוקסיקולוגיה רפואית באוניברסיטת פיטסבורג, אמר ל-CNN: "המוצרים האלה חוקיים ונמצאים בכל בית, אבל כשמשתמשים בהם שלא למטרתם, הם עלולים לגרום לנזק מיידי וחמור". ד"ר בטי צ'וי, רופאת ילדים, הוסיפה: "ילדים ובני נוער חושבים שזה לא מסוכן, כי זה נמכר בחנויות, אבל חלקם מתים כבר בפעם הראשונה".

בין הסכנות הבריאותיות: דום לב, פרכוסים, פגיעה בכבד ובכליות, נוירופתיה, אובדן זיכרון, בעיות ריכוז, התמכרות, שינויים במצב הרוח ותחושת ניתוק. יש גם סימנים פיזיים שיכולים להעיד על שימוש, כמו דימומים מהאף, פצעים סביב הפה והאף, ירידה חדה בלימודים או הסתגרות חברתית.
לפי נתוני רשות הבריאות האמריקנית (SAMHSA), בין 2015 ל-2022 נרשמה ירידה בשימוש בחומרים נדיפים בקרב בני נוער, אך מאז חלה עלייה מחודשת, כשבשנת 2023 דיווחו 564 אלף צעירים אמריקנים בגילי 12 עד 17 על שימוש כלשהו – המספר הגבוה ביותר בכל קבוצות הגיל שמעל 12.
מקריסת הריאות למוות מוחי
רנה, שחלמה להיות זמרת מצליחה ומפורסמת, הזמינה "תרסיס לניקוי מקלדת" יחד עם בן זוגה דרך אפליקציית משלוחים – ישירות לבית הוריה, מבלי שאימה, דנה, הייתה מודעת לכך. היא שאפה את הגז, איבדה את ההכרה, נכנסה לדום לב ואושפזה במחלקת טיפול נמרץ כשהיא בתרדמת. לאחר שבעה ימים קבעו הרופאים מוות מוחי. "היא מעולם לא חזרה להכרה", אמרה אימה.
סיבת המוות הרשמית של רנה: תסמונת מוות פתאומי משאיפת חומרים (Sudden Sniffing Death Syndrome) – תופעה מוכרת שבה המערכת הקרדיו-ריאתית קורסת מיידית לאחר שאיפת חומרים נדיפים. "אני אהיה מפורסמת, אבא. רק חכה ותראה", נהגה רנה לומר לאביה, אהרון, שהגיב: "לצערי, זה קרה בנסיבות הכי לא אופטימליות".
"אל תאמינו להם. תבדקו"
הוריה של רנה זועמים על הקלות שבה ניתן להשיג את החומרים. "לא צריך תעודה מזהה. אין ריח. זה זול, נגיש, ולא מופיע בבדיקות סמים. כל מה שבני נוער מחפשים", הסבירה האם דנה בריאיון ל-AZ Family. "הילדים שלנו לא יודעים כמה זה מסוכן".
במאמץ למנוע מקרים דומים, ההורים קוראים להורים אחרים להיות מעורבים יותר. "אל תאמינו למה שהילדים אומרים. תחטטו, תבדקו, תפשפשו בחדרים שלהם. גם אם זה מרגיש נורא – זה עשוי להציל להם את החיים".
מומחים ממליצים להורים לשים לב לשינויים בהתנהגות, ירידה בלימודים, ריח כימי, חפצים חשודים (שקיות, טושים, תרסיסים), סימנים פיזיים סביב הפה והאף או תחושת ניתוק כללית. הדרך הכי טובה להתמודד – היא לדבר.
לפי CNN, כדאי לנהל שיחה פתוחה ואמפתית, לא לשפוט, לא להאשים ולא לאיים. משפטים פשוטים כמו "בוא נסגור את הטוש, הריח שלו חזק מדי", או "הציירים שמים מסכה כי הספריי מסוכן" – יכולים לפתוח שיחה טבעית ולא מאיימת. ובשיחה ישירה יותר: "אני יודע שזה אולי נראה לא מזיק, במיוחד כשחברים עושים את זה – אבל זה עלול להרוס את הלב, את המוח או את הריאות שלך. אני אוהב אותך. המטרה שלי היא לעזור לך לשמור על הגוף שלך".
במקרה של התמכרות או חזרה לשימוש – מומלץ לפנות לרופא משפחה או למרכז גמילה מקצועי. במקרה חירום, עם הופעת תסמינים כמו בלבול, נימול, עייפות קיצונית או פרכוסים – יש לפנות לבית חולים באופן מיידי.
למרות הכאב, משפחת אורורק מוצאת מעט נחמה בעובדה שרנה הצליחה לתרום איברים ולהציל חיים של אחרים. "היא הייתה תוססת, נאמנה, אכפתית, ונתנה כל כך הרבה בתקופת חיים קצרה", אמרו הוריה. עמוד גיוס ההמונים שהקימו נועד לסייע בכיסוי הוצאות האשפוז וההלוויה – אך גם להעלות מודעות לסכנות הקטלניות שארוזות לפעמים במדף חומרי הניקוי של הבית.
ד"ר סרוק מסיימת בפנייה להורים: "הורים צריכים לשים לב לרכישות חדשות של מוצרים על ידי הילדים ולסימנים קליניים כמו בלבול וחוסר אוריינטציה. חשוב במיוחד להיות ערניים עכשיו, בתחילתו של החופש הגדול".
הכתבה הוכנה בסיוע מערכת ניתוח החדשות של חברת אלקמיק