"אם חברת התקליטים שלי הייתה נותנת עדיפות לבריאות האמנים, הייתי יכולה לקבל טיפול מחברה שנתתי לה הכול. לכן, חברות התקליטים צריכות להתייחס לאמנים שלהן כעובדים יקרי ערך עם שכר מחיה, ביטוח בריאות והגנה", כך אמרה זמרת הפופ האמריקנית צ'אפל רואן בנאום הזכייה שלה בטקס הגראמי שהתקיים באחרונה בלוס אנג'לס. רואן לא לבד, והיא מייצגת ציבור אמריקני ענק ששורד בלי שום ביטוח בריאות. לכ-25 מיליון אמריקנים אין ביטוח בריאות, כך לפי סקר של KFF, קרן מחקר עצמאית המתמקדת בניתוחי מדיניות, מחקרים ונתונים על מערכת הבריאות בארה"ב (Kaiser Family Foundation).
5 צפייה בגלריה
Chappell Roan accepts the Best New Artist award onstage during the 67th Annual GRAMMY Awards 2025
Chappell Roan accepts the Best New Artist award onstage during the 67th Annual GRAMMY Awards 2025
"כמו רוב האנשים, היה לי קשה למצוא עבודה במהלך מגפת הקורונה ולא יכולתי להרשות לעצמי ביטוח בריאות". צ'אפל רואן בטקס הגראמי, 2025
(צילום: Kevin Winter / Getty Images North America)
לזמרת צ'אפל רואן, שזכתה בפרס "פריצת השנה", אין בעיה כיום לרכוש לעצמה ביטוח יקר, אבל היא חוששת לעתידם של מי שלא יכולים להרשות לעצמם: "אמרתי לעצמי שאם אי-פעם אזכה בגראמי ואעמוד כאן מול האנשים החזקים ביותר בתעשיית המוזיקה, אני אתבע שחברות התקליטים והתעשייה שמרוויחה מיליוני דולרים מהאמנים יספקו להם שכר מחיה וביטוח בריאות, במיוחד לאמנים מתפתחים". צפו בנאום הזכייה שלה:

פרופ' נדב דוידוביץ', ראש תחום מדיניות בריאות במרכז טאוב וחוקר בבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת בן גוריון בנגב, מסביר כי בניגוד לישראל, שבה קיימת מערכת ביטוח בריאות ממלכתית דרך הביטוח הלאומי וקופות החולים, בארה"ב אין מודל דומה. ניסיונות חקיקה להנהיג ביטוח ממלכתי, בהם מאמציה של הילרי קלינטון, נכשלו.
"נושא הבריאות בארצות הברית מפלג פוליטית – בין תפיסה הרואה בה זכות בסיסית לבין גישה הרואה בה מוצר צרכני", מסביר פרופ' דוידוביץ'. "רבים מהאמריקנים מתנגדים למס בריאות ציבורי מתוך חוסר סולידריות כלפי אחרים, במיוחד מי ששונה מהם. מערכת הבריאות שם מבוססת על ביטוחים פרטיים, הממומנים לרוב על ידי המעסיקים, ולכן ביטוח בריאות מהווה גורם משמעותי בתחרות על עובדים".
פרופ' נדב דוידוביץ'פרופ' נדב דוידוביץ'צילום: אוניברסיטת בן גוריון
לדבריו, בארה"ב קיימות מערכות בריאות ציבוריות עבור אוכלוסיות ספציפיות, כמו מעוטי יכולת, קשישים עם הכנסה מוגבלת וילדים ממשפחות קשות יום. למרות שמערכות אלה נחשבות איכותיות יחסית, ישנם גורמים רבים המבקשים לצמצם את ההוצאה הציבורית עליהן.
"הנושא המרכזי שעומד על הפרק הוא הצורך בשיפור ביטוחי הבריאות שמספקים מקומות העבודה, שכן רבים מהם אינם מספקים כיסוי מקיף ואיכותי", אומר פרופ' דוידוביץ'. "צ'אפל רואן קוראת לשפר את התנאים לעובדים, ולוודא שגם מי שאינו מועסק או עובד חלקית יקבל כיסוי רפואי הולם".
נזכיר כי צ'אפל רואן עמדה במוקד סערה אחרת כשמתחה ביקורת על תמיכת ארצות הברית בישראל בעקבות 7 באוקטובר. בין היתר פרסמה סרטון בטיקטוק שבו תקפה את המפלגה הדמוקרטית על מה שכינתה "עמדות רצחניות" כלפי הפלסטינים. צפו בסרטון הטיקטוק שלה שגרף 17.5 מיליון צפיות:
@chappellroan

Im done talking about it. If you dont get what im saying from this, its a lost cause. And im not forcing you to agree with me. This is my statement. Have a good day

♬ original sound - chappell roan
בתגובה, הקומיקאי והמנחה ביל מאהר ביקר את רואן בתוכניתו "זמן אמיתי", תוכנית אירוח המשודרת מדי שבוע ברשת האמריקנית "HBO". "בעזה היו זורקים אותך מהגג", אמר מאהר בתוכניתו, בפנייה לזמרת. "אם את חושבת שזה דיכוי לגדול כקוויר במערב התיכון, נסי את המזרח התיכון". צפו בדבריו של ביל מאהר:

חוק הגנת החולה וטיפול בר השגה (אובמה-קֶר)

חוק הגנת החולה וטיפול בר השגה (Affordable Care Act) מ-2010, שיזם נשיא ארה"ב לשעבר ברק אובמה, ולכן נקרא גם אובמה-קֶר, עשוי להוות רשת ביטחון עבור אמנים שמחפשים ביטוח רפואי, אלא שעדיין קיימים אתגרים רבים בדרך.
עם זכייתה בפרס הגראמי, צ'אפל רואן נמצאת בשיא הקריירה שלה, אבל לפני שנים ספורות בלבד היא הייתה אחת ממיליוני האמריקנים שחיו ללא ביטוח בריאות. "כשפוטרתי, לא היה לי שום ניסיון תעסוקתי. כמו רוב האנשים, היה לי קשה למצוא עבודה במהלך מגפת הקורונה ולא יכולתי להרשות לעצמי ביטוח בריאות", אמרה במהלך הנאום בגראמי.
5 צפייה בגלריה
ארה"ב ברק אובמה דולנד טראמפ טקס אשכבה הלוויה ג'ימי קרטר
ארה"ב ברק אובמה דולנד טראמפ טקס אשכבה הלוויה ג'ימי קרטר
האם הנשיא טראמפ ישמר את החוק שהיה לסמל כהונתו של ברק אובמה?
(צילום: ROBERTO SCHMIDT / AFP)
רואן, ששמה האמיתי הוא קיילי רוז אמסטוץ (26), שוחררה מחברת התקליטים שלה, "אטלנטיק", בשנת 2020, לאחר שלא חידשו איתה את החוזה. באותה השנה, עלייה חדה באבטלה הביאה לכך שכ-1.6 עד 3.3 מיליון אנשים איבדו את הכיסוי הרפואי שלהם דרך המעסיקים, לפי נתוני מחלקת הבריאות והשירותים האנושיים של ארה"ב.
באותה העת, הרחבות הכיסוי שנקבעו במסגרת חוק הטיפול בר השגה שימשו כרשת ביטחון עבור אלה שאיבדו את הכיסוי הרפואי שלהם. הסיוע הממשלתי שהוצע הפחית באופן משמעותי את עלויות הביטוח עבור מי שרכש פוליסות ביטוח רפואי דרך שוק ביטוחי הבריאות של ה-ACA. לקוחות אלו כוללים אנשים שאין להם גישה לתוכנית בריאות דרך מקום העבודה, כגון עצמאים (כמו מוזיקאים), סטודנטים ומובטלים.
הגידול במספר המבוטחים דרך Medicaid והשוק הפרטי הוביל לירידה משמעותית בשיעור האנשים שאינם מבוטחים, כך לפי KFF. "לחוק הטיפול בר השגה יש רשת ביטחון עבור אמנים שבעבר לא הייתה להם כלל", אמר לארי לויט, סגן נשיא בכיר למדיניות בריאות ב-KFF. לדבריו, החוק מבטיח גם ביטוח לאנשים עם מצבים רפואיים קיימים ומסבסד פרמיות על בסיס הכנסה. עם זאת, עדיין ישנם אתגרים בפני אמנים המעוניינים להשיג ביטוח רפואי אם חברות התקליטים שלהם אינן מספקות זאת.
5 צפייה בגלריה
צ'אפל רואן על הבמה בטקס הגראמי, 2025
צ'אפל רואן על הבמה בטקס הגראמי, 2025
כ-25 מיליון אמריקנים ללא ביטוח בריאות. צ'אפל רואן על הבמה בטקס הגראמי, 2025
(צילום: Amy Sussman/Getty Images/AFP)
"מעבר לצד החברתי, מדובר גם בהיגיון כלכלי – אבחון וטיפול מוקדם חוסכים עלויות, בעוד היעדר כיסוי רפואי מוביל לאשפוזים יקרים, נכות ומחלות כרוניות לא מאוזנות שמכבידות על המערכת", מסביר פרופ' דוידוביץ'. "למעשה, אין מומחה למדיניות בריאות בארצות הברית או בעולם שסבור שמערכת הבריאות במתכונתה הנוכחית יכולה להמשיך ולהתקיים – רבים רואים בה מערכת על סף קריסה, אם לא מעבר לכך. מי שיכול להרשות לעצמו טיפול רפואי טוב יותר, שומר על בריאותו ומונע מחלות, אך למי שאין משאבים – הסיכון לתחלואה קשה ואף לתמותה גבוה בהרבה".

פעולותיו של ממשל טראמפ

הנשיא טראמפ פעל במהלך כהונתו הקודמת לביטול או שינוי משמעותי של חוק הגנת החולה וטיפול בר השגה (אובמה-קר), והוא עשוי לשוב ולנסות לעשות זאת גם בכהונה הזו. "טראמפ ניסה להפוך כל יוזמה של אובמה, אך לא הצליח לבטל את אובמה-קר", אומר פרופ' דוידוביץ'. "
בינואר האחרון מספר המבוטחים בתוכנית הגיע לשיא של 24 מיליון, אך הסבסוד שמאפשר את נגישותה צפוי להסתיים בסוף 2025. השאלה היא האם טראמפ יבטל או יפחית את הסבסוד בכהונתו הנוכחית – צעד שעלול להוביל לעלויות גבוהות יותר ולפגיעה במבוטחים. מעבר לכך, הממשל הרפובליקני מקדם קיצוץ רחב בהוצאה הציבורית, ולכן לצד הבריאות, תחומים כמו שינויי אקלים, תלושי מזון ותוכניות סיוע כגון USAID עלולים לעמוד תחת איום קיצוץ משמעותי".
בין הצעדים שטראמפ נקט בעבר:
ביטול סבסוד ביטוחי בריאות לבעלי הכנסות נמוכות: באוקטובר 2017, הודיע ממשל טראמפ על הפסקת הסבסוד הפדרלי לחברות הביטוח שסיפקו פוליסות מוזלות במסגרת אובמה-קר, צעד שנועד להגביר את התחרות בשוק הביטוח.
5 צפייה בגלריה
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ב מטוס אייר פורס 1
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ב מטוס אייר פורס 1
כיצד יפעל טראמפ במהלך כהותנו הנוכחית בנושא החוק לטיפול בר השגה?
(צילום: AP Photo/Ben Curtis)
חתימה על צו נשיאותי: באותו חודש, חתם טראמפ על צו המאפשר לחברות ביטוח להציע פוליסות מוזלות שאינן כפופות לרגולציות המחמירות של אובמה-קר, במטרה להרחיב את אפשרויות הבחירה לצרכנים.
ניסיונות חקיקה לביטול אובמה-קר: במאי 2017, אישר בית הנבחרים תוכנית חדשה שגיבש טראמפ לביטול אובמה-קר, אך התוכנית לא אושרה בסנאט והחוק נותר בתוקף.
מאמצים אלו נתקלו בקשיים פוליטיים ומשפטיים, ובסופו של דבר, אובמה-קר נותר בתוקף במהלך כהונתו של טראמפ. מאז תום כהונתו בינואר 2021, לא חלו שינויים משמעותיים בנושא זה. החוק נותר בתוקף, וממשל הנשיא ביידן פעל לחיזוקו ולהרחבתו.
לדברי פרופ' דוידוביץ', טראמפ ככל הנראה לא יבטל את אובמה-קר, אך הוא צפוי לנהל אותו בצורה שונה, תוך ניסיון להפוך את המערכת ל"יעילה יותר" מבחינתו. עם זאת, כדי לעמוד בהתחייבויות הפיננסיות שלו, הוא יידרש לבצע קיצוצים דרמטיים בתקציב. הורדת מסים, שאותה הוא מקדם, תוביל לצמצום משמעותי במשאבים הממשלתיים, מה שישפיע ישירות על מענקים לבריאות, תלושי מזון ותוכניות רווחה נוספות.
בנוסף, טראמפ צפוי לחסוך תקציבים באמצעות הפסקת תמיכה בארגונים שאינם עולים בקנה אחד עם השקפת עולמו, כמו USAID, התומך ביוזמות לקידום זכויות להט"ב, וארגון הבריאות העולמי (WHO). תפיסתו היא כי דאגה לעניים וחולים אינה אחריותו.
"מדיניות זו תפגע בטווח הארוך דווקא בארה"ב – במיוחד בתחומים קריטיים כמו מניעת מגפות, מחקר בתחום הסרטן, והתמודדות עם השלכות שינויי האקלים על הבריאות הציבורית", מתריע פרופ' דוידוביץ'. "הפסקת מענקים למחקרים ושיתופי פעולה בינלאומיים תעמיק את הפערים, ותגבה מחיר כבד מהחברה האמריקנית, בעוד טראמפ ממשיך להכניס את מדיניות הבריאות שלו למבוי סתום עם השלכות הרסניות".

"פגם בתעשייה כולה"

ג'ף רבאן, לשעבר יו"ר מכון קלייב דייוויס למוזיקה בבית הספר לאומנויות באוניברסיטת ניו-יורק, כתב בטור אורח ב"הוליווד ריפורטר" כי "הקריאה של רואן לכך שחברות התקליטים יספקו לאמנים שכר מחיה וביטוח בריאות הייתה אצילית — אך גם שגויה לחלוטין".
5 צפייה בגלריה
בית חולים, ארה"ב
בית חולים, ארה"ב
בניגוד לישראל, בארצות הברית מערכת הבריאות מבוססת על גופים פרטיים שפועלים למקסום רווחים
(צילום: Shutterstock)
בטור שפורסם בחודש שעבר, כתב רבאן: "אם חברות התקליטים אחראיות לשכר האמנים, לבריאותם ולרווחתם הכללית, היכן מסתיימת האחריות של החברה ומתחילה האחריות האישית? האם לאמנים צריכים להיות אפשרויות טובות יותר לביטוח בריאות? בהחלט," כתב רבאן. "אבל זה נשמע כמו עניין של איגוד עובדים בעיניי. רוב המנהלים העצמאיים גם כן אינם מבוטחים — זהו פגם בתעשייה כולה, ולא רק של חברות התקליטים". רואן מצידה הגיבה לרבאן באינסטגרם ואמרה שתרמה 25 אלף דולר לתמיכה ב"אמנים שנפגעו מפיטורים".
פרופ' דוידוביץ' מזהיר מפני ההשלכות בפגיעה בביטוחי הבריאות הממלכתיים: "הגורם המרכזי לפשיטות רגל והתמוטטות כלכלית הוא תחום הבריאות. בניגוד לישראל, שבה קופות החולים פועלות במסגרת תקציב קבוע ומונעות לצמצם עלויות, בארצות הברית המערכת מבוססת על גופים פרטיים שפועלים למקסום רווחים. גם אובמה-קר לא שינה את המבנה הבסיסי של המערכת הפרטית, אלא רק הרחיב את מספר המבוטחים. ללא רפורמה משמעותית שתשנה את אופן פעולתה של מערכת הבריאות כולה, היא תמשיך להיות יקרה, לא שוויונית ולוקה בחסר".