מוגש כשירות לציבור בשיתוף גיליאד וללא מעורבות בתכנים
בשנות ה-80, נטילת 10 כדורים ביום, פעמיים ביום, הייתה שגרת החיים של אלו שנדבקו ב-HIV. הטיפולים גרמו לתופעות לוואי קשות, הדעות הקדומות היו רווחות בציבור, והתסמינים היו מתישים. תוחלת החיים לאחר האבחון נמדדה לעיתים בשבועות או חודשים בלבד.
מאז, השיטות הרפואיות לטיפול ב-HIV עברו מהפכה גדולה, כזו שהפכה את החיים לצד הנגיף לארוכים וטובים. אז מה השתנה? ד"ר מרגלית לורבר, רופאה בכירה במרפאת HIV בבית החולים הלל יפה וחברת הוועד המנהל של המלחמה באיידס, מסבירה:
"בשנות ה-80, האפשרויות לטיפול היו מוגבלות מאוד. התרופה הראשונה אושרה לטיפול ב-HIV הייתה יעילה לזמן מוגבל בלבד וגרמה לתופעות לוואי קשות". המהפכה קרתה, לדבריה, בעשור האחרון, והדרך לשם הייתה במעבר למשלב תרופות בכדור אחד בלבד: "בעבר, מטופלים נדרשו לקחת מגוון תרופות בו זמנית. המחיר היה, בין היתר, רעילות ותופעות לוואי".
השינוי הגדול, היא מספרת, החל כאשר "כאשר פותח טיפול פורץ דרך, משלב של מספר תרופות בתוך כדור אחד עם נטילה של פעם ביום וזה לעומת מי שבעבר היה נוטל 10 כדורים שלוש פעמים ביום".
מדוע מועד האבחון כל כך קריטי?
היום, בזכות הטיפולים החדשים, אנשים החיים עם HIV יכולים להגיע לתוחלת חיים דומה לזו של אדם שלא נדבק בו, ללא סכנת הדבקה של אחרים – אבל יש תנאי אחד לדברי ד"ר לורבר: "טיפול מוקדם ל-HIV הוא קריטי". למה הוא כל כך חשוב? ד"ר לורבר מפרטת על האופן בו נגיף ה-HIV פוגע בגוף:
"ה-HIV פוגע במערכת החיסון. ככל שמתחילים מוקדם יותר, שלמותה נשמרת – וככל שנאחר את הטיפול, היא תיפגע ולעיתים באופן בלתי הפיך". בנוסף, אבחון מוקדם מאפשר למטופלים להגיע למצב "אנדיטקטבל", בו עומס הנגיף בדם נמוך כל כך שהם אינם מדבקים. זה תורם לא רק לבריאות המטופל אלא גם להפחתת ההתפשטות של הנגיף.
2 צפייה בגלריה
מ-10 כדורים לאחד בלבד: מהפכת הטיפול ב-HIV
מ-10 כדורים לאחד בלבד: מהפכת הטיפול ב-HIV
מ-10 כדורים לאחד בלבד: מהפכת הטיפול ב-HIV
(צילום: shutterstock)
המהפכה הגיעה
כיום אבחון מוקדם והתחלה מהירה של הטיפול מובילים לכך שאדם שנדבק בHIV יוכל גם לחיות את חייו כרגיל וגם לא להדביק אחרים. "גלולה אחת ביום הופכת את הטיפול לנגיש ונוח להתמדה וזה החלק הכי חשוב", מסבירה ד"ר לורבר, "העובדה שקיימת כיום אפשרות להתחיל בטיפול מיד לאחר האבחון, ללא צורך בהמתנה לבדיקות נוספות, היא גורם משמעותי אשר יכול לצמצם את הסיכון לנזק בלתי הפיך שעלול להיגרם למערכת החיסון של האדם שנדבק וגם להגיע מהר יותר למצב "אנדיטקטבל" – מצב בו המטופל איננו יכול להדביק אחרים".
לצד החשיבות הקריטית של ההתמדה, ישנם טיפולים המאפשרים מידה של גמישות. "יש כיום מגוון של תרופות בטוחות", מסבירה ד"ר לורבר. "וביניהן גם טיפולים אשר יעילותן אינה נפגעת גם אם אדם מתקשה לעיתים להתמיד בטיפול התרופתי ולקיחתו בזמן". חשוב לשאול את הרופא האם ניתן לשלב את הטיפול אותו הוא לוקח עם תרופות למחלות נלוות נוספות אותם הוא נוטל.
2 צפייה בגלריה
ד"ר מרגלית לורבר, רופאה בכירה במרפאת HIV בבית החולים הלל יפה וחברת הוועד המנהל של המלחמה באיידס
ד"ר מרגלית לורבר, רופאה בכירה במרפאת HIV בבית החולים הלל יפה וחברת הוועד המנהל של המלחמה באיידס
"HIV זו מחלה של כולם - חשוב להיבדק". ד"ר מרגלית לורבר
(באדיבות המצולמת)
"התברכנו בישראל בגישה לתרופות המודרניות ביותר"
מערכת הבריאות בישראל עושה הכל כדי להקל על המטופלים. "התברכנו בתרופות המודרניות ביותר וישראל היא אחת מהמדינות המובילות שמכניסות לסל את התרופות המתקדמות ביותר הן בטיפול והן במניעה," מציינת ד"ר לורבר.
אבל קבלת התרופות היא רק ההתחלה. ד"ר לורבר מזהירה: "חשוב להתמיד בטיפול. זה נגיף מתוחכם - כשהוא לא מרגיש שיש תרופות בדם, הוא מתחיל להתרבות ונוצרות מוטציות משמעותיות." ההשלכות של הפסקת הטיפול חמורות: מחקרים מראים שהדבר עלול להוביל לא רק לפגיעה במטופל עצמו, אלא גם להתפתחות עמידות לתרופות ולהמשך שרשרת ההדבקה.
אתגר מיוחד עומד בפני מטופלים אשר עברו את גיל 50. "שליש מהאנשים החיוביים ל-HIV הם מעל לגיל 50", מסבירה ד"ר לורבר. "ובגיל הזה יש לרוב האנשים גם מחלות נלוות שחלקן כרוניות. משמעות הדבר, מלבד הטיפול בHIV הם נוטלים תרופות נוספות וחשוב לשים לב שהטיפולים התרופתים לא מתנגשים. יש כיום טיפולים זמינים המצמצמים למינימום את הסיכון להתנגשות בין טיפולים תרופתיים שונים של המטופל". ד"ר לורבר מדגישה את החשיבות של אורח חיים בריא ומעקב רפואי קבוע - במיוחד עבור כלל המטופלים ובמיוחד מטופלים מבוגרים מעל גיל 50.
"זו מחלה של כולם": מה מונע מאנשים להיבדק?
גם בשנת 2025, ולמרות הטיפולים המתקדמים ב-HIV, עדיין יש מטופלים שמאובחנים בשלב מאוחר וההזדמנות לאבחן אותם מתפספסת. מדוע זה קורה? HIV נתפסת כמחלה בה נדבקים רק גברים שמקיימים יחסי מין עם גברים, אוכלוסיות בסיכון, משתמשי סמים ונשים בזנות - והמחלה כאילו איננה רלוונטית לשאר האוכלוסיה. זו תפיסה מוטעית, חמורה ביותר כיוון שכל אדם, גבר או אישה, המקיימים יחסי מין לא מוגנים אפילו פעם אחת בחייהם- נמצאים בסיכון.
"מסקרים שעורך הוועד למלחמה באיידס מידי שנה, אנו יודעים כי 70% מהאוכלוסייה בארץ לא עשו בדיקת HIV מעולם", משתפת ד"ר לורבר, "לדעתי, זה נובע מהתפיסה ש 'לי זה לא יקרה' אז למה ללכת להיבדק?". בהערכה גסה, רק כשליש מהאנשים שחיים עם HIV שייכים לקהילה הגאה ושני שליש הינם הטרוסקסואלים. הגיע הזמן לשבור את הסטיגמה - זו מחלה של כולם, כל מי שמקיים יחסי מין יכול להידבק. לכו להיבדק פעם בשנה - כולם!".
מוגש כשירות לציבור בשיתוף גיליאד וללא מעורבות בתכנים