פעוטה בת שמונה חודשים מאושפזת מזה שבועיים בבית החולים איכילוב במצב קשה עם דלקת ריאות לאחר שנדבקה בחיידק לגיונלה. על פי החשד, מקור ההדבקה הוא מכשיר אדים שבו השתמשו הוריה כדי לנסות להקל על הצינון של בתם.
חיידק לגיונלה, שמוכר גם כגורם למחלת הליגיונרים, עובר דרך טיפות מים מזוהמות הנפלטות לאוויר ממקורות כמו מערכות מיזוג, בריכות נוי, ואף מכשירי אדים ועלול לגרום לדלקת ריאות קשה.
1 צפייה בגלריה
מכשיר אדים ליד תינוק
מכשיר אדים ליד תינוק
מכשיר אדים ליד תינוק, עלול לגרום לזיהום חיידקי מסוכן. אילוסטרציה
(צילום: shutterstock)
פרופ' גליה גריסרו, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות בילדים בבית החולים דנה-דואק לילדים באיכילוב, מסבירה על הסיכונים בשימוש במכשירי אדים לתינוקות: "הסיכון העיקרי בשימוש במפזרי אדים זה להידבק במזהמים שהמקור שלהם הוא מים. חיידק לגיונלה נמצא במים ומה שמאפיין אותו זה שהוא יכול לשרוד בטמפרטורות מאוד חמות, אפילו 50 מעלות. הוא גורם לדלקת ריאות קשה מאוד, מחלה נשימתית. כששמים מכשיר אדים לתינוק שישן עם זה כל הלילה, הסכנה גדולה מאוד".
לדבריה, "החיידק פוגע בעיקר בקבוצות של אנשים עם מערכת חיסונית חלשה אבל לא רק גם בילדים תינוקות ואנשים בריאים. יש גם בעיה לאתר אותו. זה לא חיידק שמגלים בתרבית רגילה וזה לא משהו שאתה חושב עליו במקום ראשון. בניגוד לדלקת ריאות רגילה, במקרה הזה, זמן המחלה ממושך והשיפור הוא הרבה יותר איטי וחלק מהחולים נזקקים לחמצן הרבה מאוד זמן". היא הסבירה שתסמיני המחלה באים לידי ביטוי בקשיי נשימה, חום, שיעול ואף שלשולים: "למרות שמדובר במחלה נשימתית, היא עלולה לפגוע פגיעה רב-מערכתית, ולא רק בדרכי הנשימה".
מחלת הלגיונרים
"כשאנשים משתמשים במכשיר, הם צריכים להבין מדוע הם משתמשים בו", אומרת פרופ' גריסרו. "אחת הבעיות העיקריות שאנשים משתמשים בו זה כדי להקל על סטרידור ("שיעול נבחני" בילדים). הם חושבים שזה עוזר אבל אין עדות שזה באמת עוזר במצבים האלה. יש גם מצבים שהורים משתמשים במכשיר כשיש ילד מנוזל או כשיש ברונכיוליטיס (דלקת סימפונונות), אבל כאמור, אין שום עדות שזה משפר את המצבים האלה. אם הסיבה לשימוש במכשיר היא בשביל להוסיף לחות לאוויר, לפחות שידעו מה הסיכון".
ד"ר גליה גריסרופרופ' גליה גריסרוצילום: דוברות איכילוב
לפי נייר עמדה שפרסם האיגוד הישראלי לרפואת ילדים כבר לפני 12 שנה נכתב שיש דיווחים המעידים על סיבוכים משמעותיים של טיפול במכשירי אדים. בספטמבר 2013 דווח על ילדה בריאה שחלתה בדלקת ריאות כתוצאה מזיהום לגיונלה כתוצאה משימוש במכשיר אדים. דיווח אחר מאותה שנה תיאר התפרצות של דלקת ריאות כתוצאה מחיידק הלגיונלה. נזק ריאתי משמעותי נגרם ב-2011 לתינוק ששאף אבק מלחי תוך שימוש במכשיר אדים ביתי.
"לא הוכחה שום יעילות טיפולית במכשיר אדים בכל מצבי התחלואה השכיחים בדרכי הנשימה העליונות והתחתונות", נכתב בנייר העמדה של האיגוד הישראלי לרפואת ילדים. בשל סכנה משמעותית, גם אם נדירה, להדבקה במחלת הלגיונרים, איננו ממליצים להשתמש במכשירי אדים למיניהם. אם בכל זאת ייעשה שימוש במכשיר זה, על דעת המשפחה או על דעת הרופא המטפל, יש להקפיד על טיפול בו על פי ההנחיות של משרד הבריאות: אחת ליום: ריקון, ניגוב וייבוש המכשיר ומילויו במים רתוחים שצוננו, אחת לשבוע: ניקוי יסודי של פנים המכשיר בחומר מתאים וייבוש. אחת לעונה: ניקוי יסודי וייבוש המכשיר לפני אחסון ואחריו".