מחקר ענק, שהתפרסם לאחרונה ב-Nature Medicine, הוכיח קשר חזק בין צריכת משקאות ממותקים בסוכר להתפתחות מחלת הסוכרת.
במסגרת המחקר, הצליבו החוקרים שאלוני אכילה מ-2.9 מיליון אנשים מרוב מדינות העולם (184 ארצות שלקחו חלק במחקר) ובחנו את הרגלי צריכת השתייה והאכילה שלהם בשנים 1990 ו-2020. מהממצאים עלה שכמעט 10% מכלל מקרי הסוכרת, יוחסו לצריכת שתייה מתוקה. כלומר, יותר משני מיליון אנשים בעולם חלו בסוכרת כי שתו משקאות עם סוכר.
ממצאים נוספים שעלו מהמחקר, מצביעים על כך ששתייה ממותקת בסוכר אחראית גם להתפתחות מחלת לב איסכמית (התקפי לב) ביותר ממיליון אנשים ברחבי תבל, וגם על הופעת 1.2 מיליון מקרים חדשים של מחלות לב וכלי דם בקרב משתתפי המחקר.
2 צפייה בגלריה
סוכר משקה ממותק משקאות ממותקים שתייה
סוכר משקה ממותק משקאות ממותקים שתייה
משקאות ממותקים. מסוכנים לבריאות שלכם
(צילום: shutterstock)
התוצאות הללו תומכות במחקרים רבים קודמים, שזיהו שמשקאות ממותקים בסוכר מובילים לעלייה בתחלואה ובסיבוכים של סוכרת. הנתונים במחקר, שנאספו באופן גלובלי, אזורי ומדינתי, תוך שילוב נתונים ממסד הנתונים הגלובלי לתזונה, ששויכו לפי גיל, מין, השכלה ועירוניות, הצביעו על עלייה במקרי הסוכרת בקרב גברים יותר מאשר בנשים, במבוגרים צעירים לעומת מבוגרים יותר, בבעלי השכלה גבוהה לעומת בעלי השכלה נמוכה, ומבוגרים בערים לעומת כפרים.
כמו כן, הנתונים מצביעים על היקף התופעה בקרב אוכלוסייה שאמורה להיות מודעת לבריאותה ולבצע החלטות מושכלות באשר לאורח החיים שלה. מדובר בנתון מדאיג במיוחד, שמדגים היטב את השלכות אורח החיים המודרני על אוכלוסיות שונות.
ד"ר עירית הוכברג: "תזונה בריאה הכוללת בעיקר ירקות, חלבונים ושומנים בריאים, הימנעות או צמצום סוכר ושאר פחמימות מעובדות, שמירה על משקל תקין וביצוע פעילות גופנית, היא הטיפול המונע הטוב ביותר. הוא מומלץ גם למי שכבר פיתח סוכרת, אבל כמעט תמיד הוא יזדקק גם ללא מעט תרופות קבועות כדי להפחית את סיבוכי המחלה"

למה אנחנו עושים את זה לעצמנו?

במשך עשרות אלפי שנים בני האדם אכלו כמויות קטנות של מזון המבוסס על עולם החי והצומח שהכינו בעצמם. לעיתים קרובות לאנשים לא היה אוכל זמין מסביב לשעון וכל השנה, ואם הם זכו לאכול סוכר, זה היה בתוך פירות שנאכלו בשלמותם.
רק במאה השנים האחרונות בני אדם החלו להיחשף לכמויות של שתייה מתוקה המכילה כמות סוכר המקבילה לזו שנמצאת במספר פירות, אך הפעם ללא הקליפה, הסיבים התזונתיים והפיטוכימיקלים של הפרי.
2 צפייה בגלריה
סלט ירקות
סלט ירקות
התמקדו בתזונה בריאה
(צילום: shutterstock)
במצב של צימאון, ניקח כוס של שתייה ממותקת, לפעמים אפילו כמה פעמים ביום, ובכך נעמיס על מערכת האינסולין ועל מנגנוני בקרת המשקל והאנרגיה. התוצאה היא, שעם הזמן, אנחנו עולים במשקל, נפגעת יכולת הלבלב לייצר אינסולין והיכולת של הרקמות להגיב לאינסולין, תהליכים שמובילים לכך שרמות הסוכר בדם מטפסות לערכים המזיקים לבריאות.
מחקר חדש נוסף, שהתפרסם לאחרונה בעיתון Cell Metabolism הראה ששתייה מתוקה משנה את הרכב חיידקי המעיים ומשבשת רמות של מטבוליטים בדם, הקשורים להתפתחות סוכרת.

אפשר להימנע

מניעה של מחלה תמיד עדיפה על טיפול בה לאחר שזו כבר הופיעה, מכיוון שהיא חוסכת את הסבל מהמחלה ואת העלויות ועומס הטיפול של טיפולים תרופתיים כרוניים מורכבים.
גם במקרה הזה, מניעה יכולה להיות צעד אפקטיבי במניעת סבל גדול לאנשים רבים. ניתן לראות שבשל הצריכה העודפת של הסוכר, אנשים צעירים יחסית, בשיא חייהם, מפתחים אירועים מוחיים, התקפי לב, אי ספיקת כליות, נזק למערכת העצבים עם כאבים כרוניים קשים ועוד. ברור לי שחלק מהסבל הזה בר-מניעה על ידי אימוץ נורמות חברתיות של צריכת שתייה ואוכל עם הרבה פחות סוכר. שינוי אמיתי בנורמות יכול למנוע סוכרת והשמנה עבור אנשים רבים.
ד"ר עירית הוכברגד"ר עירית הוכברגצילום: הקריה הרפואית רמב"ם
הרבה מטופלים מבקשים ממני שאתן להם "טיפול טבעי" לסוכרת, ללא תרופות. תזונה בריאה הכוללת בעיקר ירקות, חלבונים ושומנים בריאים, הימנעות או צמצום סוכר ושאר פחמימות מעובדות, שמירה על משקל תקין וביצוע פעילות גופנית. הטיפול הזה מומלץ גם למי שכבר פיתח סוכרת, אבל כמעט תמיד הוא יזדקק גם ללא מעט תרופות קבועות כדי להפחית את סיבוכי המחלה.
ההמלצה של כל מי שעוסק בתזונה ומחלות שקשורות לתזונה היא להפסיק לחלוטין שתיית משקאות ממותקים בסוכר או לצמצם את הצריכה לתדירות נמוכה ככל האפשר. עבור מי שרגיל לשתות מתוק זה מאתגר, כי יש אלמנט ממכר בסוכר. אך כאשר מבינים את ההשפעה השלילית על הבריאות, וכאשר עושים את השינוי כמשפחה או קהילה זה קל יותר ויש הרבה פחות רגשות קיפוח או פיתוי.
הכותבת היא מנהלת שירות סוכרת ורופאה בכירה במכון לאנדוקרינולוגיה, סוכרת ומטבוליזם ברמב"ם