11 ערים בצרפת, בהן פריז, ליון, ליל, גרנובל, מונפלייה, רן, מרסיי, מואן-סרטו, בגלה, מון-דה-מרסן וניס, החליטו לאסור זמנית על שילוב טונה משימורים בתפריטי בתי הספר וגני הילדים. מדובר בהחלטה המשפיעה על קרוב לארבעה מיליון תושבים. הרשויות הבהירו כי לא יחזירו את הטונה לתפריטים עד שהרף המרבי של כספית בטונה יופחת ל-0.3 מ"ג לק"ג – התקן המחמיר שכבר חל על דגים כגון בקלה.
המהלך יצא לדרך בסוף החודש שעבר, כאשר שמונה ערים המייצגות יחד יותר מ-3.5 מיליון תושבים הכריזו על צעד מתואם שהצית מחדש את הדיון סביב גבולות הרגולציה. לפני שבוע הצטרפה אליהן גם קאן-סור-מר, ומיד לאחר מכן גם ניס - עיר שבה כריך ה"Pan Bagnat", שמבוסס על מרכיבי סלט ניסואז עם טונה, נחשב לסמל קולינרי מקומי. בסך הכול, 11 ערים אימצו את עקרון הזהירות והחילו את האיסור בבתי הספר ובגני הילדים.
5 צפייה בגלריה


טונה משימורים היא מקור זמין ונגיש לחלבון, אבל כמות מוגזמת עלולה להזיק
(צילום: shutterstock)
"מתכות כבדות שמצטברות בגוף"
הרקע למהלך טמון בחקירות שפרסמו ארגוני הסביבה "בלום" ו"שומרי המזון" בשנים 2022 ו-2024, אשר חשפו את ממדי הזיהום בכספית בטונה – הדג הנצרך ביותר בצרפת ובאירופה. בבדיקות שנערכו ל-148 קופסאות שימורים שנרכשו בצרפת, גרמניה, אנגליה, ספרד ואיטליה, כולן נמצאו מזוהמות בכספית. ביותר ממחצית מהדגימות רמות הכספית עלו על הסף של 0.3 מ"ג לק"ג, ובחלקן אף נרשמה חריגות של עד פי ארבעה מהתקן האירופי הקיים, העומד על 1 מ"ג לק"ג.
לטענת הארגונים, הבעיה אינה נעוצה בהכרח באי-עמידה בספים החוקיים, אלא בעצם העובדה שהספים שנקבעו גבוהים מדי ואינם מתחשבים בכמויות הצריכה בפועל. לפי חישוביהם, אכילת קופסת טונה אחת (100 גרם) המכילה את רמת הכספית המותרת על פי התקן עלולה לגרום לילד במשקל 20 ק"ג לבלוע כמעט פי ארבעה יותר כספית מהצריכה השבועית הסבילה.
ד"ר עירית חרמש צילום: הקריה הרפואית רמב"םד"ר עירית חרמש, סגנית מנהל המכון הגסטרואנטרולוגי בקריה הרפואית רמב"ם ויו"ר החוג לתזונה קלינית באיגוד הגסטרואנטרולוגי הישראלי, מסבירה כי השפעות החשיפה לכספית תלויות במינון ובמשך הזמן.
"במקרה של טונה מדובר לרוב בחשיפה למינונים קטנים אך מתמשכים, וכאן לגיל יש חשיבות רבה – ככל שהאדם צעיר יותר, ובמיוחד תינוקות וילדים, כך הנזק גדול ובלתי הפיך יותר", היא אומרת. לדבריה, בילדים עלולות להופיע פגיעות נוירולוגיות רחבות, כולל ליקויים קוגניטיביים, הפרעות ראייה ושמיעה והתפתחות של בעיות התנהגותיות. אצל מבוגרים, החשיפה המתמשכת עשויה להתבטא ברעד קל, הפרעות תחושה, קשיי ריכוז וזיכרון והפרעות שינה.
5 צפייה בגלריה


בדגי טונה עלולות להימצא רמות כספית הגבוהות פי כמה מהתקן המומלץ לילדים
(צילום: Shutterstock)
"בסופו של דבר, מדובר בשורה ארוכה של תופעות שכדאי מאוד להימנע מהן", מדגישה ד"ר חרמש. עם זאת היא מזכירה כי דגים באופן כללי נחשבים למרכיב חשוב בתזונה בריאה, וחשוב לשלבם בצורה נכונה ומאוזנת.
שירי נקשצילום: פרטישירי נקש, דיאטנית קלינית, מסבירה שמתכות כבדות כמו כספית נוטות להצטבר בגוף, וקשה מאוד לסלק אותן. "זו גם הסיבה שדגי הטונה עצמם אינם מצליחים להיפטר מהכספית שהם אוגרים", היא אומרת. לדבריה, הצטברות כספית עלולה לגרום לנזקים בריאותיים משמעותיים: "בטווח הקצר והארוך מדובר בסיכון למחלות כליה ולמחלות ריאות, ובמקרים קיצוניים אף להרעלת כספית ממש". נקש מדגישה כי מתכות כבדות שוקעות באיברים פנימיים ובכלי הדם, והגוף אינו יודע לפנות אותן, ולכן ההשפעה על ילדים – במיוחד על ההתפתחות המוחית והעצבית – עלולה להיות חמורה ומתמשכת.
כספית - סכנה לבריאות הציבור
הכספית מוגדרת על ידי ארגון הבריאות העולמי כאחת מעשרת הכימיקלים המדאיגים ביותר לבריאות הציבור. מדובר ברעל עצבים חזק היכול להשתקע במוח ולהשפיע על ההתפתחות העצבית של ילדים. מקורות הזיהום העיקריים הם שריפת פחם – הפולטת כ-2,500 טון כספית מדי שנה לאטמוספרה – וכן כריית זהב בלתי חוקית. הכספית שוקעת אל האוקיינוסים, שם חיידקים ממירים אותה למתיל-כספית, צורה אורגנית רעילה במיוחד הנספגת בקלות ביצורים ימיים. דגים טורפים, ובהם טונה, חשופים במיוחד, מאחר שהם מרכזים בגופם את הכספית שהצטברה בדגים הקטנים שמהם הם ניזונים.
שירי נקש, דיאטנית קלינית: "כהמלצה תזונתית, חשוב להקפיד שלא לצרוך טונה בתדירות גבוהה מדי. ילדים הם אוכלוסייה רגישה במיוחד לחשיפה לכספית, ולכן יש להקפיד על צריכה מוגבלת. למבוגרים מומלץ לאכול טונה עד שלוש-ארבע פעמים בשבוע, ואילו לילדים פעמיים בשבוע – למשל שני כריכים עם טונה – זה בהחלט מספיק"
נקש מסבירה כי בציבור הרחב טונה נתפסת לרוב כמזון בריאות עשיר בחלבון, אך לא תמיד מודעים לסיכון הכרוך ברמות הכספית. לדבריה, "מדובר במתכת כבדה ששוקעת במצולות הים, ומיקרואורגניזמים הופכים אותה לצורה רעילה. דגים קטנים אוכלים את אותם מיקרואורגניזמים, ודגי הטונה, כטורפים, צוברים בגופם כמויות גדולות של כספית. זהו תהליך טבעי בשרשרת המזון שאי אפשר למנוע לחלוטין".
נקש מדגישה כי האחריות על ניטור רמות הכספית מוטלת על חברות הייצור ועל משרד הבריאות, שצריך לאשר רק מוצרים העומדים בדרישות המחמירות. "כהמלצה תזונתית, חשוב להקפיד שלא לצרוך טונה בתדירות גבוהה מדי", היא מוסיפה.
5 צפייה בגלריה


רמות כספית גבוהות מצטברות בטונה משום שהמתכת שוקעת במעמקי הים ונכנסת לשרשרת המזון שבה הדג ניזון
(צילום: Shutterstock)
"מגבלות כספית אינן נקבעות על פי גחמה"
ארגוני הסביבה הדגישו כי בטונה משומרת ריכוזי הכספית עלולים להיות גבוהים אף יותר - עד 2.7 מ"ג לק"ג - בשל תהליך הייבוש. לטענתם, קופסאות השימורים אינן עוברות בדיקות סדירות מצד הרשויות הצרפתיות, מה שמעצים את הסיכון לצרכנים. הרשויות המקומיות מצידן טוענות כי הרגולציה האירופית הקיימת אינה מספקת הגנה נאותה לבריאות הציבור, ובמיוחד לילדים, וכי הפער בין התקן המחמיר שקבע ארגון הבריאות העולמי (0.3 מ"ג לק"ג) לבין ההיתר שניתן לטונה (1 מ"ג לק"ג) נובע מכך שטונה אינה עומדת בדרישות המחמירות יותר.
מנגד, גורמים בתעשייה טוענים כי כל החברות פועלות בהתאם לתקנות הקיימות וכי אף מוצר בשוק אינו חורג מסף התקינה של 1 מ"ג לק"ג. איגוד יצרני השימורים הספרדי "אנפאקו-סיטמה" פרסם נתוני בקרות משמונה השנים האחרונות, שלטענתו מצביעים על כך שריכוזי הכספית במוצרי הטונה נמוכים בממוצע פי שלושה מהסף החוקי. "מגבלות כספית אינן נקבעות על פי גחמה, אלא הן בטוחות, שכן אחרת היו נאסרות", אמר רוברטו אלונסו, מזכ"ל האיגוד של יצרני השימורים הספרדי "אנפאקו-סיטמה" (Anfaco-Cytam).
5 צפייה בגלריה


"לגיל יש חשיבות רבה. ככל שהאדם צעיר יותר, ובמיוחד תינוקות וילדים, כך הנזק גדול ובלתי הפיך יותר"
(צילום: Shutterstock)
משרד החקלאות הצרפתי ציין כי לא נמצאו בעיות בריאותיות הקשורות לעמידה בתקן הקיים, וכי גם אנשי מקצוע בבדיקות עצמאיות לא דיווחו על חריגות. עם זאת, ההחלטות שקיבלו הערים בצרפת מגבירות את הלחץ לקיים דיון מחודש על רמות הכספית המותרות בטונה, והנושא כבר מעורר דאגה גם בקרב צרכנים מחוץ למדינה, למשל בפורטוגל.
מהי הכמות המומלצת של טונה לילדים?
נקש מבהירה כי ילדים הם אוכלוסייה רגישה במיוחד לחשיפה לכספית, ולכן יש להקפיד על צריכה מוגבלת של טונה. "הלוואי שגם בישראל היו מיישמים דגשים כמו בצרפת, במיוחד בבתי הספר ובגני הילדים - זהו קהל יעד שצריך להיזהר איתו מאוד", היא אומרת.
לדבריה, האחריות מוטלת גם על הצרכנים: "גם מזון בריא כשהוא נצרך בכמות עודפת עלול להזיק. למבוגרים מומלץ לאכול טונה עד שלוש-ארבע פעמים בשבוע, ואילו לילדים פעמיים בשבוע, למשל שני כריכים עם טונה, זה בהחלט מספיק". נקש מוסיפה כי נשים בהיריון הן קבוצה רגישה נוספת, מאחר שהעובר עלול להיחשף למתכות כבדות.
אילו דגים נחשבים לבטוחים יותר לילדים מבחינת רמות כספית?
לדברי נקש, כל הדגים מהווים מקור איכותי לחלבון, אך ישנם דגים שנחשבים בטוחים יותר לילדים מבחינת רמות כספית. "דגים כמו דניס, בורי, לברק וסלמון מכילים פחות כספית בהשוואה לטונה, משום שמדובר בדגים קטנים יותר. הם עדיין מספקים חלבון מצוין וערכים תזונתיים חשובים נוספים", היא מסבירה. נקש מציינת כי הפופולריות של הטונה נובעת בעיקר מהנגישות שלה - היא נמכרת בשימורים, זמינה וזולה, ולכן נכנסה לשימוש רחב במיוחד בכריכים ובארוחות יומיומיות.
האם אכילה של טונה משימורים מסוכנת יותר מטונה טרייה?
"טונה היא טונה", אומרת נקש. "זה לא משנה אם זו טונה משימורים או טרייה".
הכתבה הוכנה בסיוע מערכת ניתוח החדשות של חברת Alchemiq







