כמה רחוק תהיו מוכנים ללכת בשביל חיוך מושלם? בשנים האחרונות אנחנו עדים לתופעה מדאיגה: יותר ויותר ישראלים מוכנים לעשות הכול - כולל לקחת על עצמם סיכונים בריאותיים משמעותיים - בשביל להשיג את "החיוך המושלם", כזה שמצטלם נהדר ברשתות החברתיות. חיוך יפה הוא אכן רצוי, אבל הבעיה עם הטרנד הזה, לפחות מנקודת המבט של רופאי שיניים, שלפעמים הוא עלול לגרור נזק בריאותי בלתי הפיך.
במרפאה שלי אני נתקל יותר ויותר במטופלים, שמגיעים עם תמונות שמצאו באינסטגרם ומבקשים שאצור להם חיוך זהה, בלי להבין שזה עלול לפגוע בבריאות השיניים שלהם. כרופא שיניים, יש מקרים שבהם אני פשוט חייב לומר 'לא'. גם כשזה לא פופולרי, גם כשהמטופל מתעקש ומוכן לשלם כל סכום.
משרד הבריאות והאיגוד לרפואת שיניים גיבשו קריטריונים ברורים למקרים שבהם רופא השיניים חייב לסרב לבצע טיפול אסתטי:
כשהטיפול דורש השחזה מוגזמת של השן הטבעית והבריאה
השחזה מוגזמת של שיניים בריאות, לשם התקנה של ציפויים או כתרים אסתטיים, היא דוגמה מובהקת למקרה שבו רופא חייב לשקול היטב את החלטתו. הליך כזה כרוך בהסרה של שכבת האמייל, שהיא ההגנה הטבעית של השן. כתוצאה מכך, השיניים הופכות רגישות יותר לגירויים חמים, קרים ומתוקים. במקרים חמורים, פגיעה במבנה השן עלולה להוביל לצורך בטיפול שורש או אף לאובדן השן.

מטופלים לעיתים אינם מודעים לכך שהשחזה מוגזמת היא תהליך בלתי הפיך, ולכן חשוב להדגיש: השחזה מוגזמת לא רק מעלה את הסיכון לפגיעה במבנה השן אלא גם מגבירה את הסיכוי לסיבוכים בטווח הארוך, כמו פגיעה בעצב השן, דלקות ואף איבוד שיניים בריאות.
כשהסיכונים הבריאותיים גבוהים מהתועלת האסתטית
הליכים אסתטיים מסוימים, כמו ציפויי חרסינה או כתרים בשיניים הקדמיות, עלולים לגרום לנזק אם אינם מבוצעים במקצועיות, או אם המטופל אינו מתאים להליך. לדוגמה, ביצוע ציפויים בשיניים עם סגר לקוי עלול לגרום לשחיקה מוגברת של הציפוי ואף לשבר במבנה השן. בנוסף, ישנם מקרים שבהם הליכים אסתטיים עלולים להשפיע על בריאות החניכיים, לגרום לדלקות כרוניות ואף לפגיעה במפרקי הלסת.
"סיכונים אלו כוללים לא רק בעיות אסתטיות, אלא גם השלכות רפואיות משמעותיות. מקרים אלו מדגישים את החשיבות של אבחון מדויק והמלצה על תוכנית טיפול התואמת את בריאות המטופל לפני כל שיקול אסתטי"
לדוגמה, מטופל צעיר שהתעקש לבצע ציפויים אסתטיים בשיניו למרות מנשך לא תקין, סבל לאחר מכן משחיקה מוקדמת של הציפויים, גם של מפרק הלסת ונזק חמור לשורשי השיניים. ההמלצה המקצועית במקרה כזה הייתה לבצע תחילה טיפול יישור שיניים כדי למנוע את הנזק, אך המטופל בחר להתעלם מכך.
חשוב להבין כי סיכונים אלו כוללים לא רק בעיות אסתטיות, אלא גם השלכות רפואיות משמעותיות שעלולות ללוות את המטופל לכל חייו. מקרים אלו מדגישים את החשיבות של אבחון מדויק והמלצה על תוכנית טיפול התואמת את בריאות המטופל לפני כל שיקול אסתטי.
כשהמטופל דורש תוצאות שאינן מציאותיות מבחינה רפואית
מטופלים רבים מגיעים עם תמונות מאינסטגרם, או פלטפורמות אחרות, ודורשים חיוך "הוליוודי" מושלם, בלי להבין שלפעמים התוצאה פשוט אינה מציאותית או בטוחה. במקרים כאלה, רופא השיניים חייב להסביר למטופל את המגבלות הטכניות והרפואיות, ולהציע פתרונות מאוזנים.
לדוגמה, מטופל שהגיע למרפאה וביקש שינויים מרחיקי לכת בצבע ובצורה של שיניו. היה צורך להסביר לו ממושכות שהבהרה קיצונית עלולה לפגוע באמייל ולגרום רגישות חריפה, ושינוי דרסטי בצורת השיניים שלו יכול להשפיע על המנשך התקין ולגרום לבעיות תפקודיות בלסת.
במקרים אלה, חשוב לנהל שיח פתוח עם המטופל ולפרוס בפניו את ההשלכות האפשריות בצורה כנה ומפורטת. רופא מקצועי יתאר למטופל בצורה שקופה את ההשלכות האפשריות, ואף יציג בפניו דוגמאות למקרים דומים שבהם נגרמו נזקים, כדי להמחיש את גודל הסיכון. במקום להתמקד בדרישות בלתי מציאותיות, יש להציע למטופל אלטרנטיבות אסתטיות שיבטיחו גם תוצאה בריאותית מיטבית לטווח הארוך.
הסכנות שמאחורי החיוך המושלם
בתמונות המחויכות ברשתות החברתיות אנחנו רואים רק את התוצאה הסופית - את השיניים הבוהקות. אנחנו לא רואים את הנזק שעלול להיגרם לשורשי השיניים, לחניכיים, או את הסיבוכים האפשריים בטווח הארוך, כמו פגיעה בעצב השן, רגישות מוגברת, בעיות במפרק הלסת, צורך בטיפולי שורש מיותרים ואיבוד שיניים בריאות.
עם זאת, על אף הסיכונים, יש דרכים רבות לשפר את מראה השיניים בצורה בטוחה, בעזרתו של רופא שיניים שיציע פתרונות מאוזנים. יש כיום טכנולוגיות מתקדמות, שמאפשרות לשפר היבטים אסתטיים של השיניים והפה, בלי לפגוע בבריאות.
3 צפייה בגלריה


להציע אלטרנטיבות בטוחות יותר ולחנך לשמירה על בריאות השיניים לטווח הארוך
(צילום: shutterstock)
לפיכך, במקום לסרב באופן מוחלט (ואולי בכך לעודד בטעות את המטופל לחפש רופא אחר שיבצע את מבוקשו גם אם הוא כרוך בסיכונים), רופא שיניים מקצועי צריך להסביר בצורה ברורה את מלוא הסיכונים ואת הסיבות לסירוב, אבל גם להציע אלטרנטיבות בטוחות יותר. במקביל, רצוי שיפעל לחנך את המטופל על החשיבות של שמירה על בריאות השיניים לטווח הארוך, ומומלץ גם לתעד את ההסברים והשיחות בתיק הרפואי.
השיח בתחום רפואת השיניים האסתטית צריך להשתנות, וזאת האחריות של רופאי השיניים עצמם. במקום להיכנע ללחץ החברתי ולדרישות לא מציאותיות, מצופה מרופאי השיניים להוביל שיח מקצועי, המדגיש את החשיבות של שמירה על בריאות השיניים לצד השיפור האסתטי. בשורה התחתונה, כרופאי שיניים, האומץ לומר "לא" הוא חלק בלתי נפרד מהשבועה המקצועית שלנו. זו חובתנו כלפי המטופלים וכלפי המקצוע.
ד"ר חאלד גפאלי הוא מומחה ברפואת שיניים אסתטית