חמישה פעוטות עד גיל שנתיים נדבקו בשחפת מעובדת בפעוטון ברחובות ומצבם טוב. כך הודיע הערב (יום ה') משרד הבריאות.
לשכת הבריאות פתחה בחקירה אפידמיולוגית שבה התברר שהפעוטות נדבקו מאחת העובדות בגן. משרד הבריאות ממשיך בחקירה האפידמיולוגית ונמצא בקשר שוטף עם הורי הילדים. ל-ynet נודע כי המקרה הראשון אירע כבר לפני מספר שבועות, אז אושפז אחד הפעוטות בבית החולים, טופל ושוחרר. בעקבות אשפוזו פתח משרד הבריאות בחקירה אפידמיולוגית, אז התגלתה העובדת בגן שהייתה כנראה מקור התחלואה.
"עם היוודע האימות לשחפת של עובדת הגן, פעלה לשכת הבריאות הנפתית בשיתוף המחלקה לשחפת במשרד הבריאות, להסביר להורים את דרכי הפעולה הנדרשות", מסר משרד הבריאות.
הסיכוי להידבקות פעוטות בשחפת קטן משום שמנגנון השיעול בתינוקות אינו מפותח מספיק כדי להפיץ את החיידק. משרד הבריאות מסר שהוא ממשיך בבדיקת הנושא ויעדכן את הורי הילדים והציבור ככל שנדרש.
בעקבות המקרה, פרסמה עיריית רחובות הודעת הרגעה לתושבים: "בהמשך להודעת משרד הבריאות בנוגע למקרי השחפת שהתגלו בעיר, אנו מבקשים להבהיר ולהרגיע: המקרים שהתגלו נמצאו במעון פרטי אחד בלבד. כל ההורים שילדיהם מבקרים במעון זה כבר קיבלו עדכון אישי ונמצאים בקשר רציף עם צוות לשכת הבריאות המחוזית. חשוב להדגיש כי אין מקום לדאגה בקרב הורים שילדיהם מבקרים במעונות ובגנים אחרים בעיר. המקרה מטופל באופן ממוקד ומקצועי על-ידי הגורמים המוסמכים במשרד הבריאות. כפי שצוין בהודעת משרד הבריאות, מצבם של כל הילדים טוב, והסיכון להדבקה מפעוטות הוא נמוך מאוד".
בעבר, לפני פיתוח התרופות האנטיביוטיות, הייתה שחפת נפוצה ברחבי העולם, כולל בארצות אירופה. כיום 95% ממקרי השחפת מתגלים בארצות מתפתחות. שחפת גורמת למותם של 50% מהחולים הבלתי מטופלים, אולם התמותה משחפת בעולם המערבי נמוכה מאוד: 0.3 פטירות ל-100 אלף חולים.
החיידק הרדום עלול להתעורר כעבור שנים
מחולל המחלה הוא חיידק השחפת ששמו המלא הוא מיקובקטריום טוברקולוזיס (Mycobacterium Tuberculosis). פרופ' יסמין מאור, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות בבית החולים וולפסון ויו"ר האיגוד הישראלי למחלות זיהומיות, מסבירה ששחפת היא מחלה זיהומית מידבקת שפוגעת בדרכי הנשימה. לדבריה, שחפת פוגעת בעיקר בריאות, את יכולה להשפיע גם על חלקים אחרים בגוף. "הבעיה במחלה היא שאפשר להידבק בה בגיל מסוים במהלך החיים, והחיידק יכול להישאר רדום בריאות ולהתעורר מחדש הרבה שנים אחרי ההדבקה הראשונית".
פרופ' מאור מוסיפה שהמחלה אינה שכיחה במיוחד בישראל, אלא לרוב במדינות מתפתחות. עם זאת, היא מציינת שיש בישראל כמה מאות מקרי הידבקות במחלה. לדבריה, בתקופה האחרונה חלה עלייה במספר המקרים. עוד הסבירה שהתסמינים של המחלה הם בדרך כלל שיעול כרוני. "להבדיל ממחלות זיהומיות אחרות שהן קצרות, בשחפת השיעול יכול להימשך כמה שבועות. לעיתים יש פליטת דם לפעמים בשיעול, ויכולים להיות גם סימנים של חום, ירידה במשקל והזעות לילה".
אם המחלה לא מטופלת, היא עלולה לגרום לסיבוכים, לרבות דלקת קרום המוח, ומוות. "מי שיותר פגיע אלה תינוקות וילדים צעירים, נשים בהיריון, קשישים ואנשים עם דיכוי חיסוני", אמרה פרופ' מאור.
איך נדבקים?
לפי אתר כללית, ההדבקה מאדם לאדם נעשית באמצעות הטיפות הקטנות של הכיח או של הרוק של אדם החולה במחלה פעילה. בהדבקה הראשונית חודר החיידק לריאה דרך טיפות הנוזל ומגיע בעיקר לאזורים התחתונים והאמצעיים של הריאה. שם הוא יכול ליצור מוקד שנקרא "מוקד גון" (Ghon complex). משם מתפשט החיידק לקשרי הלימפה בשערי הריאות. מהריאה יכול החיידק להתפשט לכל הגוף.
איך מטפלים?
הטיפול בשחפת מבוסס על מיגור החיידק מחולל המחלה באמצעות כמה סוגים שונים של אנטיביוטיקה, ונמשך לפחות חצי שנה. כיום יש כמה תרופות יעילות לטיפול במחלה. העיקריות שבהן: אתמבוטול, ריפמפין, איזוניאזיד, פירזינמיד. יש חשיבות קריטית לכך שהחיידק לא יפתח עמידות לתרופות. לכן משתמשים בו־זמנית בשתי תרופות לפחות, שקיימת סבירות גבוהה שהחיידק יהיה רגיש להן.