המרכז הלאומי להשתלות מפעיל תוכנית הצלבות לאומית ובינלאומית לתורמי כליה חיים ומסייעת לממש את רצון המשפחה לתרום, גם אם אין התאמה רפואית. כאשר ישנו זוג של תורם ונתרם במשפחה ללא התאמה ביניהם – במרכז הלאומי להשתלות יחפשו התאמה עם זוג אחר שגם אצלו לא נמצאה התאמה, באמצעות תוכנת מחשב שפותחה באופן מיוחד למטרה זו.
ככל שיגדל מספר המשתתפים בתוכנית, כן יגדלו הסיכויים להרכבת צמדים מתאימים ולמימוש כל התרומות הפוטנציאליות.
לאור הניסיון במדינות אחרות, הציפייה היא כי תוכנית זו תאפשר, למחצית מהחולים הממתינים להשתלת כליה מתורם חי למצוא זיווג מתאים ולעבור השתלה, בתוך זמן קצר יחסית.
המרכז הלאומי להשתלות הוא הגוף הממלכתי הבלעדי אשר מרכז את כל נושא תרומות האיברים וההשתלות בישראל, וכן מקיים שיתופי פעולה עם מדינות נוספות במסגרת תכנית ההצלבות.
לחתימה על כרטיס אדי


3 צפייה בגלריה
ניתוח
ניתוח
תרומה שתאפשר לעבור השתלה מהר ככל האפשר
(צילום: shutterstock)

למי מיועדת תוכנית ההצלבות בהשתלות כליה מתורמים חיים?

למועמדים להשתלה אשר להם קרוב משפחה המוכן לתרום להם כליה, אך התרומה לא יכולה להתבצע בתוך הזוג עצמו מאחת הסיבות הבאות:
∙ אי התאמה בין סוג הדם של המועמד לסוג הדם של התורם
∙ הימצאות נוגדנים לכליית התורם בדמו של המועמד להשתלה. התוכנית מציעה פתרון אשר יאפשר מימוש התרומה וביצוע השתלה, למרות אי ההתאמה הקיימת בין המועמד והתורם המקוריים.

כיצד מתבצעות ההצלבות ומציאת זוגות מתאימים להשתלות כליה?

במסגרת התוכנית מרוכזים כל הזוגות, מועמד להשתלה ותורם קרוב משפחה, שלא ניתן לבצע תרומת כליה ביניהם. תוכנת מחשב מיוחדת מבצעת הצלבות ומוצאת התאמות בין תורמים לבין מועמדים להשתלה מזוגות אחרים. כתוצאה מכך נוצרים צמדים חדשים – מועמד מזוג אחד ותורם מזוג אחר אשר ביניהם קיימת התאמה, וכך ניתן יהיה לבצע את ההשתלה.

מי זכאי להצטרף לתוכנית ההצלבות הלאומית של השתלות כליה?

כל מועמד להשתלה שיש לו תורם קרוב משפחה רשאי להצטרף לתוכנית, כולל:
- מטופלי דיאליזה
- חולים באי ספיקת כליות אשר עדיין לא החלו בטיפולי דיאליזה.

3 צפייה בגלריה
טיפול דיאליזה
טיפול דיאליזה
טיפול דיאליזה
(צילום: shutterstock)

איך מצטרפים לתכנית ההצלבות הלאומית להשתלות כליה?

נרשמים לתוכנית באמצעות הרופא הנפרולוג המטפל וממלאים בעזרתו את טפסי הרישום של הזוג (מועמד ותורם). הרופא דואג להעברת הטפסים אל המרכז הרפואי בו המועמד בוחר לעבור את ניתוח ההשתלה, לצורך השלמת פרטים.
טופס רישום מיוחד של הזוג מועבר למרכז הלאומי להשתלות, והפרטים מוכנסים למאגר נתונים ממוחשב המכיל זוגות אחרים של מועמד ותורם בני משפחה שאינם תואמים.
פעם בשלושה חודשים, או כאשר מצטרף זוג חדש, מתבצעת הצלבה ממוחשבת בין המועמדים לתורמים במאגר. הצלבה זו תיצור צמדים חדשים של מועמד ותורם שאינם בני משפחה אך יש ביניהם את ההתאמה הנדרשת לביצוע ההשתלה.
מועמד להשתלה אשר נמצא לו תורם מתאים מזוג אחר, יקבל מיד הודעה ויוזמן למרכז השותל בו הוא רשום, לביצוע בדיקות התאמה סופיות עם התורם החדש ולקבלת האישור הסופי להשתלה.

למה כדאי להצטרף לתוכנית ההצלבות הלאומית להשתלות כליה?

ההצטרפות לתוכנית מהווה יתרון למועמד להשתלה ולתורם כאחד.
- היא מעלה מאוד את סיכויי המועמד להשתלה, לזכות בהשתלה מוצלחת.
- היא מאפשרת לתורם לממש את רצונו לעשות מעשה אצילי, ולזכות בסיפוק כפול – הצלת חיים של אחר תוך שהוא מאפשר הצלת חייו של בן משפחתו.
- היא מאפשרת גם לחולים שטרם החלו טיפול בדיאליזה לזכות בהשתלה (לעומת השתלה מתורם נפטר שמתאפשרת אך ורק במטופלי דיאליזה).
תכנית ההצלבות הלאומית להשתלות כליה - עוד יתרונות שכדאי לדעת.
- ההצטרפות לתוכנית אינה כרוכה בשום עלות ובשום סיכון.
- אם המועמד נמצא ברשימת ההמתנה הארצית להשתלה מתורם נפטר ההצטרפות לתוכנית ההצלבות אינה מוציאה אותו מהרשימה. הוא נשאר ברשימה ואינו מאבד את תורו. רק בשלב שבו התבצעה ההצלבה והוא משויך לצמד חדש, הוא יוצא באופן זמני מהרשימה עד להשלמת כל הבדיקות.
- ההצטרפות לתוכנית ההצלבות אינה מחייבת את התורם לתרום כליה, ואת המועמד – לקבל השתלה. עד ביצוע ההשתלה ניתנת האפשרות לחזור מההסכמה. החלטה זו הינה החלטה אישית בלבד.
- התוכנית מבוססת על מציאת התאמה לשני בני המשפחה – התורם והחולה. אם לא נמצאה תורם כליה מתאים לחולה, ומועמד מתאים לקבל את כליית התורם - ייעצר התהליך.

3 צפייה בגלריה
רופאה
רופאה
רופאה
(צילום: shutterstock)
הפרטים של התורם והנתרם יוכנסו למסד נתונים

המידע הרפואי בתוכנית ההצלבות בהשתלות כליה מתורמים חיים– למה זה חשוב?

הסכמה להשתתף בתוכנית מהווה הסכמה לכך כי המידע הרפואי של הזוג, החולה ובן משפחתו התורם, יוכנס למסד נתונים ממוחשב של המרכז הלאומי להשתלות ומשם יועבר בעילום שם לתוכנת המחשב המאתרת צמדים מתאימים.
מידע זה, בדומה למידע שמועבר בעת ההרשמה לרשימה הארצית של הממתינים לתרומה מנפטר, יכיל את שם החולה, תאריך הלידה, הקשר המשפחתי בינו לבין התורם, סוג הדם, תוצאות של סיווג רקמה, טיפול תרופתי ופרטים רלוונטיים אחרים.
מידע זה נחוץ למציאת התאמה מיטבית בין תורם למועמד מתוך המאגר. בגמר תהליך מציאת ההתאמות שנעשה במרכז הלאומי להשתלות, המידע אודות הצמדים החדשים שנוצרו ייבדק ויאושר רופאים מומחים בתחום השתלות כליה.
סודיות המידע ופרטיותו מאובטחים על ידי מערכות מיוחדות של משרד הבריאות.

איפה התוכנית פועלת בעולם?

תכנית ההצלבות להשתלות כליה פועלת בהצלחה במדינות רבות באמריקה הצפונית, אירופה ואוסטרליה, ומצליחה שם במטרתה לקצר את משך ההמתנה ולצמצם את מספר הממתינים להשתלת כליה. ישראל חתמה על הסכמי שיתוף פעולה עם צ'כיה וקפריסין לביצוע החלפות בין הזוגות.

מה הניסיון של המרכז הלאומי להשתלות בהצלבות כליה עם מדינות אחרות?

ניסיון ראשון בין זוגות התבצע ב-12 לדצמבר 2019. כאשר כליה אחת שהוטסה מישראל לצ'כיה וכליה אחרת הוטסה מצ'כיה לישראל. בכל מדינה בוצעו שלוש השתלות ובסך הכל בוצעו 6 השתלות כליה בזכות שיתוף הפעולה.
כעיקרון, תורם כליה אלטרואיסט יכול להציל 2-3 חולים ואף יותר באם ייכנס לתכנית ההצלבות. בזכות התאמה שלו לחולה מסוים, התורם המקורי שלו יתרום לאחר. לעיתים ניתן להציל גם 3 חולים ויותר, על ידי יצירת שרשרת של התאמות בין זוגות.
לאחרונה, תורם אלטרואיסט, שביקש להיכנס לתכנית ההצלבות, תרם לחולה מבית החולים סורוקה שבן משפחתו תרם כליה לחולה מבית החולים הדסה, ובן המשפחה של חולה זה תרם לחולה מהרשימה הארצית של הממתינים. בזכות כלייתו הציל התורם האלטרואיסט שלושה חולים.
תורמים אלטרואיסטים המעוניינים להציל יותר מחולה אחד באמצעות תוכנית ההצלבות, מוזמנים לפנות ישירות למרכז להשתלות ויקבל הדרכה מפורטת.


ד"ר תמר אשכנזי היא מנהלת המרכז הלאומי להשתלות