רופאי שיניים ממליצים על טיפולי פלואוריד באמצעות מריחת לכה או בנגיסת כפות פלואוריד (שמלאות בג'ל) כדי למנוע עששת ולחזק את השיניים. למרות היעילות המוכחת של הטיפולים, רבים לא מודעים לחשיבותם או מדלגים עליהם בשל עלותם ובשל העובדה שאינם מכוסים בביטוחים השונים. האם מדובר בטיפול שגרתי שכדאי לכולם לבצע, או שהוא נחוץ רק למי שנמצא בסיכון גבוה?
"אם לא הופיעה אצלך עששת במשך שנים, כנראה שאתה בסדר. מה שאתה עושה בבית כנראה מספיק", אומר ד"ר חגי סלוצקי, מומחה לרפואת שיניים ציבורית ורופא שיניים ראשי ב"כללית סמייל". אך עבור רבים, במיוחד אלה עם היסטוריה של חורים בשיניים, טיפולי פלואוריד יכולים להיות ההבדל בין פה בריא לבין סיבוכים דנטליים לא נעימים.
רופאי השיניים בוחנים לא רק את ההיסטוריה של המטופל, אלא גם את ההרגלים היומיומיים שלו. צריכת משקאות ממותקים, הזנחת השימוש במשחת שיניים עם פלואוריד, הימנעות מחוט דנטלי ואפילו מגורים באזור שבו המים אינם מופלרים – כל אלה מגבירים את הסיכון לעששת. "מטופלים שמזניחים את ההיגיינה הדנטלית שלהם, גם אם הם מצחצחים שיניים פעמיים ביום אך לא משתמשים בחוט דנטלי, נמצאים בקבוצת סיכון", מסביר ד"ר סלוצקי.

קבוצות בסיכון גבוה לעששת
טיפולי פלואוריד נמצאו יעילים במיוחד עבור קבוצות מסוימות, בהן אנשים הסובלים מיובש כרוני בפה – מצב שעלול להיווצר בשל נטילת תרופות מסוימות. "הרוק מאזן את החומציות בפה ושומר על בריאות השיניים. כאשר יש ירידה בהפרשת רוק, כמו במקרים של נטילת תרופות נוגדות חרדה או לחץ דם, עששת עלולה להתפתח במהירות", מסביר ד"ר סלוצקי. "הרוק עוזר לשטוף את החיידקים והסוכרים מהפה, ולכן כאשר חסר רוק, יש סיכון מוגבר לעששת. טיפול פלואוריד מסייע לשמור על בריאות השיניים ולמנוע הידרדרות".
קבוצה נוספת שנמצאת בסיכון היא נשים בגיל המעבר, החוות שינויים הורמונליים שעלולים להשפיע על בריאות החניכיים והשיניים. כמו כן, ילדים הנמצאים בטיפולי יישור שיניים מתקשים לעיתים קרובות לשמור על ניקיון יסודי, ולכן חשופים יותר לעששת.
4 צפייה בגלריה


מחקרים הראו כי מריחת לכה פלואוריד מפחיתה את כמות העששת בכ-40% אם נעשית באופן סדיר
(צילום: shutterstock)
"היכולת שלהם לשמור על ההיגיינה האורלית נפגעת בגלל כל המכשור שיש להם בפה", מסביר ד"ר סלוצקי. "בקרב מטופלים בסיכון גבוה, אנחנו ממליצים על טיפולי פלואוריד אחת לשלושה עד שישה חודשים. מדובר בהליך פשוט שיכול לחסוך בעתיד טיפולים מסובכים ויקרים. מחקרים הראו כי מריחת לכת פלואוריד מפחיתה את כמות העששת בכ-40% אם נעשית באופן סדיר".
איך פלואוריד עובד?
פלואוריד אינו רק שכבת הגנה לשיניים – הוא פועל ברמה המולקולרית. "הוא מחזק את האמייל ומסייע לו לעמוד בפני החומצות שמפרקים החיידקים בפה", מסביר ד"ר סלוצקי. "חומצה ממיסה את שכבת האמייל, מחלישה אותה – וזה מה שיוצר חורים בשיניים".
בנוסף, פלואוריד פוגע ישירות בחיידקים האחראיים לעששת, מחזק את תהליך המינרליזציה של השן ומפחית רגישות לאחר ניקוי אבנית. "השיננית מסירה את האבנית, ולעיתים זה גורם לרגישות מוגברת בשיניים. מריחת פלואוריד לאחר הניקוי יכולה להפחית את הרגישות ולהחזיר לשן את ההגנה שלה", הוא מסביר.
חשוב לציין כי למרות יתרונותיו הרבים, עודף פלואוריד עלול לגרום לפלואורוזיס – מצב שבו מופיעים כתמים לבנים על השיניים, ובמקרים קיצוניים של חשיפה גבוהה פי 10 מהכמות המומלצת, הכתמים עלולים להפוך לחומים ואף לפגוע במינרליזציה של השן. עם זאת, השימוש בפלואוריד במינונים מקובלים נחשב בטוח לחלוטין.
מחלוקת הפלואוריד: מי נגד מי?
למרות העדויות המחקריות הברורות לגבי יתרונות הפלואוריד, ההתנגדות לשימוש בו, בעיקר בהפלרת מי שתייה, נמשכת כבר שנים. אחד הקולות הבולטים נגד ההפלרה הוא שר הבריאות האמריקני רוברט פ. קנדי ג'וניור. קנדי הביע בעבר עמדות ספקניות בנוגע למדע הרפואה, וכיום הוא מתנגד בתוקף להוספת פלואוריד למים.
בראיון ל-NBC News אמר קנדי: "ככל שזה ייצא מהר יותר, כך ייטב". בציוץ בטוויטר הוא אף טען כי פלואוריד קשור לדלקת פרקים, סרטן העצם, ירידה באינטליגנציה, הפרעות נוירולוגיות ומחלות בלוטת התריס – טענות שנדחו על ידי רוב הגורמים המדעיים.
המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן (CDC), האקדמיה האמריקנית לרפואת ילדים וארגוני בריאות נוספים מציינים כי רמות הפלואוריד במי השתייה בטוחות ומועילות להפחתת עששת, וכי הסיכון המרכזי בשימוש עודף בפלואוריד הוא בעיות קוסמטיות קלות, כמו שינוי צבע השיניים.
גם בישראל הפלרת מי השתייה הייתה סוגיה שנויה במחלוקת. לפני 11 שנה ביטלה שרת הבריאות דאז, יעל גרמן, את חובת ההפלרה (הוספת פלואוריד למים), בצעד שעורר ביקורת חריפה. גרמן ביטלה את ההפלרה בעקבות לחץ של פעילים סביבתיים, ולדעת מומחים רבים גרמה נזק משמעותי לבריאות השיניים, בעיקר בקרב ילדים ממשפחות מעוטות יכולת.
4 צפייה בגלריה


איך לשלב פלואוריד בהיגיינת הפה? פשוט השתמשו במשחת שיניים שמכילה פלואוריד
(צילום: Shutterstock)
איך לשלב פלואוריד בשגרת היומיום?
לדברי ד"ר סלוצקי, השיטה הטובה ביותר לשלב פלואוריד בהיגיינת הפה היא להשתמש במשחת שיניים המכילה פלואוריד באופן יומיומי. "משחות עם פלואוריד הן דרך יעילה למניעת עששת ושמירה על בריאות השיניים", הוא אומר. בנוסף, טיפולי פלואוריד מקצועיים המבוצעים במרפאות שיניים מספקים שכבת הגנה נוספת למי שנמצא בסיכון גבוה.
טיפולי פלואוריד אינם הכרחיים לכל אחד, אך עבור אלו הנמצאים בסיכון – הם יכולים לעשות הבדל משמעותי. "יש אנשים שמרגישים שאין צורך בטיפול כזה כי הם שומרים היטב על היגיינת הפה, ואכן אם לא סבלו מעששת, כנראה שהם בסדר", מסכם ד"ר סלוצקי. "אבל אם יש לך היסטוריה של חורים, יובש בפה, נסיגת חניכיים או הרגלי תזונה בעייתיים – טיפול פלואוריד יכול לעזור למנוע בעיות חמורות בהמשך".