יש לא מעט דרכים להציל חיים – גם כשלעיתים חלקן יוצאות דופן, מוזרות ומיוחדות. אבל תוכי? מי שמע על תוכי שהציל את חיי בעליו? זה מה שקרה לגיא שטיין, שבעקבות אלרגיה שפיתח לנוצות העוף, התגלה באפו גידול סרטני אלים שנכרת – וחייו ניצלו.
"הקדימון לאירוע החריג הזה היה בפסח 2024, כשבאחד מימי חול המועד הלכתי למשתלה וניגשתי למתחם הציפורים שבשטחה", מספר גיא. "מאחד הכלובים צייץ תוכי מסוג קקדו, שבעליו יצא לחופשה. הוא שמח לקראתי ורקד, וכשהסתובבתי ללכת – הוא התחיל לצרוח: 'אבא'. מוקסם מהחוויה הלא צפויה הזאת, חזרתי אליו, והוא שוב התרגש ממני, צהל ופרץ במחולות. באותו רגע הבנתי שאני רוצה תוכי". לצפייה בריאיון המלא באולפן ynet:
בזכות התוכי: גידול סרטני נדיר התגלה באפו של גיא
(צילום: ליאור שרון)
שטיין (31), תושב מצפה רמון, סטודנט לפיזיקה ומדריך קבוצות לחוויה אסטרונומית במצפה הכוכבים שבמכתש רמון – שהוכרז כשמורת טבע בינלאומית – מימש את רצונו רק ארבעה חודשים לאחר המפגש המטלטל שהתרחש בינו לבין העוף שאימץ אותו לאב. "באוגוסט חבר הציע לי גוזל של תוכי מסוג קוואקר, שמתאפיין בצבע גוף ירוק בהיר, בעיניים שחורות, ובפרישת כנפיו נגלה צבע כחול משגע". גם בת הזוג מאותה תקופה התלהבה מהרעיון, ויחד הם הפכו להוריו של הגוזל. "עם מזרק למקור, האכלנו אותו בדייסה לגוזלים – שהיא המטרנה של העופות", מספר שטיין. "הוא התפתח וגדל כתוכי חופש, בלי כלוב, שמסתובב כרצונו בכל הבית ומקפץ על הכתפיים שלנו".
כבר בימי האימוץ הראשונים חשד שטיין שהוא מפתח אלרגיה, אך העדיף להמתין להתפתחויות בריאותיות לפני שיסמן את קוואקר, התוכי האהוב שלו, כאחראי הראשי. "תסמיני האלרגיה לא ממש הפריעו לשגרת היומיום שלי, גם כשחודש לאחר מכן התחלתי להתעטש והרגשתי גירוי בגרון – אבל השיא הגיע באוקטובר, שלושה חודשים אחרי שהגוזל הצטרף למשפחה. סבלתי מכאבי ראש, בעיקר בצד אחד של המצח, והרגשתי כמו סמרטוט".
גיא גזר על עצמו מנוחה, ובמשך שבוע, לדבריו, מיעט לצאת מהמיטה. בהמשך פנה למספר רופאים שיישרו קו עם אבחנת סינוסיטיס – דלקת בסינוסים. הם ציידו אותו במרשמים לאנטיביוטיקה ולמשככי כאבים, אך נקודת המפנה הסתמנה רק כחודש מאוחר יותר. "החלטתי שזהו, מספיק. שאני לא יכול להמשיך ככה עם אף סתום וכאבים, ושאני חייב לתפוס פיקוד על האירוע הזה. ומהיום להיום קבעתי לעצמי תור למומחית אף-אוזן-גרון", אומר שטיין.
בבדיקתה זיהתה הרופאה מספר פוליפים, והמליצה לשטיין לעבור CT פנים. עם הדיסק בידיו הוא נשלח למרפאת חוץ אף־אוזן־גרון במרכז הרפואי בילינסון.

"גיא הגיע אליי למרפאה כשהוא סובל מכל התסמינים הקלאסיים שמגדירים אלרגיה לנוצות, בדרגת חומרה כזו שהוא כבר לא נושם דרך האף", מתאר ד"ר איימן מוגרבי, רופא בכיר במערך אף-אוזן-גרון בבילינסון מקבוצת כללית. "בדקתי אותו ואבחנתי בפוליפים שחסמו את מעבר האוויר החופשי, והצעתי לו ניתוח לכריתת הפוליפים, ניקוי ופתיחת הסינוסים".
ד"ר מוגרבי: "בזמן הניתוח זיהיתי בנחיר ימין פוליפ חריג, אדמדם ובשרני – ממצא מוזר לכל הדעות. בביופסיה גילו שמדובר בגידול סרטני נדיר ואלים – ועברתי מניתוח משפר איכות חיים לניתוח מציל חיים. הסרטן שאובחן אינו סימפטומטי, ואלמלא התוכי שגרם לאלרגיה – הוא לא היה מתגלה עד שהיה מתפשט לארובת העין ולמוח"
מהו סינוס? חלל אוויר שממוקם בתוך עצמות הפנים – בגולגולת, במצח, בין האף לעיניים, מאחורי הלחיים ובחלק האחורי של האף. "דפנות הסינוסים מצופות ברירית שתפקידה לווסת את כמות האוויר הנשאפת ולהגן על המוח. למה זה דומה? לכריות האוויר במכונית, שאמורות לעשות אותו דבר – להגן עלינו במצוקה", מסביר ד"ר מוגרבי. "סינוס חסום שיוצר דלקת נגרם מחיידק או מפוליפ, כפי שהיה אצל גיא".
במהלך הניתוח הרווח, שהתבצע לפני פחות מחודש ונעשה תחת הרדמה מלאה, נדרש המנתח לריכוז מלא ולעבודה עדינה במיוחד: "הניתוח אורך כארבע שעות, כיוון שבמהלכו עוברים המנתחים בין איברי תפקוד קריטיים – בין העין למוח ובחללים משמעותיים נוספים – כשכל סטייה מילימטרית עלולה, חלילה, להפוך את המנותח לנכה".
כשגיא הורדם, התחיל ד"ר מוגרבי בנחיר שמאל, שדרכו החדיר אנדוסקופ – סיב אופטי שבראשו מצלמה, שמשקפת למסך חיצוני את אתר הניתוח. "הליך ניקוי הסינוס עבר חלק, ועברתי לנחיר ימין שגם דרכו החדרתי אנדוסקופ. אני מתחיל להסיר שכבות, ולפתע מזהה פוליפ חריג, אדמדם ובשרני – ממצא מוזר לכל הדעות. החלטתי לקחת ביופסיה, ומרגע זה הייתי כבר במרוץ. התקשרתי לפתולוגית ד"ר יוליה סטירנוב וביקשתי ממנה לאבחן ראשונית את טיב הממצא החשוד.
5 צפייה בגלריה


"גדל כתוכי חופש, בלי כלוב, שמסתובב כרצונו בכל הבית ומקפץ על הכתפיים שלנו"
(צילום: מהאלבום הפרטי)
"כשהיא חזרה אליי עם התשובה שמדובר בגידול סרטני נדיר ואלים, שיניתי מוד – ועברתי מניתוח משפר איכות חיים לניתוח מציל חיים, שבמהלכו כרתי את הגידול הממאיר, קדחתי בעצם הגולגולת באזור צמיחת הגידול מחשש לחדירת תאים סרטניים לתוכה, ומשני הסינוסים יצרתי חלל אוויר אחד גדול. הסרטן שאובחן אינו סימפטומטי, ואלמלא התוכי שגרם לאלרגיה – הוא לא היה מתגלה עד שהיה מתפשט לארובת העין ולמוח. זו פעם ראשונה בקריירה שלי – ושל אלפי רופאים – שתוכי מציל חיים".
גיא חזר לביתו – ולקוואקר שלו, שעליו כלל לא חשב לוותר – ולבת זוגו של התוכי, תוכית שאימץ לפני ארבעה חודשים, אחרי שעברה התעללות. "תוכי שהציל את חיי זה מוזר? תשמעו מה זה מוזר: אחרי שהבאתי בת זוג לקוואקר, עברו שניהם בדיקות דם – ומה התגלה? שגם קוואקר היא תוכית. ועכשיו אני עם שתי קצ'קעס בבית".