בשיתוף אסטרהזניקה
פאנל סרטן השד – ד"ר יעל בר
(צילום: אולפן)
סרטן השד הוא הסרטן הנפוץ ביותר בקרב נשים בישראל, עם כ-5,000 נשים המאובחנות מדי שנה. לדברי ד"ר יעל בר, אונקולוגית בכירה בבית החולים איכילוב, כ-60% מהמקרים מתגלים בשלב מוקדם, שבו הגידול מוגבל לשד בלבד וכ-30% מאובחנות בשלב מתקדם, שבו קיימת מעורבות של בלוטות הלימפה - שתי הקבוצות האלו הן חולות שמטרת הטיפול בהן היא ריפוי. סביב 6% ל-10% מהחולות מאובחנות רק בשלב הגרורתי של המחלה "ואצלן, המטרה שלנו בטיפול היא שיפור איכות החיים והארכת משך החיים".

סרטן השד אינו מחלה אחת. תת הסוג שלו נקבע על ידי צביעה לשלושה חלבונים הנמצאים על קרום התא, "שניים מהם רצפטורים להורמונים - אסטרוגן ופרוגסטרון, והשלישי נקרא HER2, הוא חלבון שאחראי לשרידות התאים", מסבירה ד"ר בר.
כך, כ-70% מסרטני השד חיוביים להורמונים, 15% חיוביים ל-HER2, וה-15% הנותרים נקראים Triple-Negative (טריפל נגטיב) - בהם הסרטן שלילי לכל שלושת החלבונים. "הטיפול נקבע על פי תת הסוג. בעוד שלנשים עם סרטן שד הורמונלי אנחנו נשלב טיפול אנטי-הורמונלי אנדוקריני, בנשים עם סרטן שד חיובי ל-HER2 נשלב טיפול ביולוגי Anti-HER2, ובנשים עם סרטן טריפל-נגטיב, הבסיס לטיפול הוא בדרך כלל כימותרפיה".
מהם הטיפולים העדכניים ביותר היום לסרטן שד הורמונלי גרורתי?
"בבחירת הטיפול אנחנו לוקחים בחשבון את מאפייני המטופלת, כמו גיל ומחלות הרקע, את מאפייני הגידול, וגם את מאפייני התרופה ותופעות הלוואי הצפויות. הקו הראשון המקובל היום לנשים עם סרטן שד גרורתי הורמונלי הוא טיפול אנדוקריני, אנטי-הורמונלי יחד עם קבוצה חדשה של תרופות שנקראות מעכבי CDK4/6״, מסבירה ד״ר בר, ״אלו תרופות שעשו מהפכה בתחום - גם האריכו מאוד את הזמן עד שהמחלה התקדמה וגם שיפרו את משך החיים".
עבור מטופלות שמחלתן מגלה עמידות לתרופות, ייבחנו לרוב טיפולים אחרים. "לצורך כך אנחנו מגייסים את ה׳רפואה המותאמת אישית׳", מסבירה ד"ר בר, "בדיקה מולקולרית כדי לזהות שינויים ספציפיים גנטיים בגידול ולהתאים את התרופה. לכ-40% מהנשים יש שינויים בגן שנקרא ESR1 שאפשר להתאים לו טיפול תרופתי, ול-40% יש שינויים בגן שנקרא PIK3CA. לאחר שהנשים ממצות את הטיפולים הללו שאנחנו שמים אותן תחת המטריה של הטיפולים ההורמונליים", מוסיפה ד"ר בר, "הקווים הבאים הם קווים כימותרפיים, וגם שם יש הרבה חידושים".
איך עוד מתמודדים עם העמידות לטיפולים?
"הטיפול באופן כללי בסרטן שד גרורתי, גם הורמונלי וגם לא, הוא טיפול רציף. המטופלות חיות לצד הטיפולים. אנחנו לא עושים הפסקות גדולות. אנחנו נותנים טיפול, עוקבים, וכאשר מתפתחת עמידות והמחלה מתקדמת - מעבירים לטיפול אחר".
פריצות דרך בטיפול בסרטן שד מסוג HER2 חיובי
בחולות עם HER2 חיובי, בין אם בשלב המוקדם או בשלב הגרורתי, פריצת הדרך המשמעותית של ה-20 שנה האחרונות היא הודות לטיפולים ביולוגיים ממוקדי HER2. "בתחילה היו לנו נוגדנים נגד HER2, שבאמת שינו לאין היכר את מהלך המחלה ואת הפרוגנוזה של הנשים הללו", מציינת ד"ר בר, "וכעת יש לנו תרופות חדשות, כמו נוגדנים מצומדי כימותרפיה, ששיפרו מאוד את משך הזמן על הטיפול וגם את אורך החיים של הנשים".
תרופת נוגדן מצומד כימותרפיה, שנקראת גם ADC) Antibody-Drug Conjugates), מורכבת משלושה מרכיבים: נוגדן שמכוון לחלבון הספציפי שנמצא על גבי תא הסרטן; לינקר שמחבר בין הנוגדן לתרופה הכימותרפית; והכימותרפיה עצמה. "כך הכימותרפיה מגיעה באופן ממוקד לתאי הסרטן", מסבירה ד"ר בר. "אחד היתרונות המשמעותיים של התרופות הללו זה שהכימותרפיה יודעת גם להיפרד מן הנוגדן על ידי חיתוך הלינקר שמחבר ביניהם, בין אם מחוץ לתא ובין אם בתוך התא, וכך הכימותרפיה יכולה להגיע גם לתאים שכנים, שלא בהכרח מבטאים את החלבון. לכן, התרופות הללו נהדרות לטיפול באוכלוסיות הטרוגניות של תאים, כמו רוב הגידולים שלנו".
הגילוי חשוב: HER2-low
עד לפני זמן לא רב היה נהוג לסווג את הסרטן לחיובי ל-HER2 או שלילי ל-HER2. "בשנים האחרונות למדנו שבקרב הגידולים שסיווגנו כ-HER2 שליליים, ישנה תת-קבוצה שמבטאת רמה נמוכה של HER2, ובשל הרגישות שלהן, התרופות החדשות, הנוגדנים מצומדי כימותרפיה, למעשה יעילות מאוד גם בתת-הקבוצה הזו". ד"ר בר מדגישה "לכל אישה היום עם סרטן שד גרורתי חשוב לברר האם היא נמצאת בקבוצה של HER2-low, והאם היא עשויה להיות מתאימה לטיפול בתרופות מסוג נוגדנים מצומדי כימותרפיה".
האם סרטן שד גרורתי יהפוך למחלה כרונית?
"יש כל הזמן שיפור בטיפול במחלה בסרטן שד גרורתי. גם שיפור באיכות החיים, גם בהארכת החיים. יש היום נשים רבות עם סרטן שד גרורתי המנהלות חיים רגילים לגמרי וטובים לצד המחלה. עם זאת, צריך לזכור שאנחנו עדיין, לצערנו, לא יודעים לרפא סרטן שד גרורתי, ולכן, לצד ההשקעה בפיתוח ושיפור הטיפול, חשוב מאוד גם לשים דגש על בדיקות הסקר ועל הטיפול בסרטן שד בשלב מוקדם, כדי למנוע עד כמה שניתן הישנויות גרורתיות".
בשיתוף אסטרהזניקה