חולים כרוניים ישלמו פחות על תרופות – אבל רוב הציבור ישלם יותר. כך עולה מצו ביטוח בריאות ממלכתי לשנת 2025 שייכנס לתוקף בקרוב שכולל שינויים בגובה ההשתתפות העצמית ברכישת תרופות ובעלויות האשפוז הסיעודי. הצו מביא עמו הקלות כלכליות לחלק מהמטופלים, אך לצד זאת יוביל להתייקרות משמעותית של תרופות עבור מבוטחי קופות החולים.
לפי ההצעה, חולים כרוניים – בהם חולי סוכרת, מחלות לב ומחלות מתמשכות נוספות – ישלמו פחות על תרופות: תקרת ההשתתפות העצמית שלהם תופחת ב-50 שקלים בכל רבעון. חולים כרוניים שמקבלים הבטחת הכנסה ונמצאים בגיל העבודה יזכו להנחה נוספת של 50% על התקרה הרבעונית.
גם חולים סיעודיים מורכבים המאושפזים יזכו להקלה: התשלום היומי עבור אשפוז יופחת ב-10 שקלים – מ-82.88 שקלים ל-72.77 שקלים ליום. הפחתה זו מצטברת לחיסכון של כ-300 שקלים לחודש עבור מטופל המאושפז ברציפות. בסך הכול, משרד הבריאות מעריך כי ההקלות הללו יפחיתו את הוצאות המטופלים בכ-34 מיליון שקלים בשנה.
2 צפייה בגלריה


חולים כרוניים – בהם חולי סוכרת, מחלות לב ומחלות מתמשכות נוספות – ישלמו פחות על תרופות
(צילום: shutterstock)
הציבור ישלם יותר
לצד ההקלות לחולים מסוימים, רוב הציבור צפוי לשלם יותר על תרופות:
- ההשתתפות העצמית ברכישת תרופות מקור (פטנטיות) תעלה מ-19.55 שקלים ל-23.5 שקלים לכל תרופה – התייקרות של כ-20%.
- ההשתתפות העצמית בתרופות גנריות (תרופות זהות בהרכבן לתרופות מקור אך משווקות תחת שם מסחרי אחר) תעלה מ-10% ל-15% ממחיר התרופה.
לפי נתונים שהגיעו ל-ynet, קופות החולים צפויות להפסיד מהפחתת התשלומים לחולים הכרוניים והמאושפזים הסיעודיים, אך במקביל ירוויחו מהעלאת מחירי התרופות לציבור הרחב. הצו אמור להיכנס לתוקף בקרוב, כך שההתייקרות במחירי תרופות המרשם בלתי נמנעת.

גורמים במשרד הבריאות הסבירו שמטרת המהלך, המידתי לדבריהם, היא להקל על אוכלוסיות נזקקות של חולים כרוניים וסיעודיים, שצורכים שירותי בריאות בהיקף רחב ומוציאים מאות שקלים בכל חודש. משרד הבריאות ניסה למצוא פתרונות כדי להקל על החולים הכרוניים במסגרת התקציב הקיים, ולכן נאלץ להעלות מיסים במסווה. הצו מתייחס לתרופות בקטגוריה של התרופות הזולות יותר, ולכן יותר צרכני בריאות ירגישו זאת.
לדברי הגורמים, כל סכום שייגזר מהמהלך יושקע בתוכניות פעולה שונות של המשרד בתחומים שונים. "בשנה של אחרי מלחמה המשרד משקיע המון כספים - כ-80 מיליון שקלים בהתפתחות הילד, וגם סכומים גבוהים בבריאות הנפש, וכן הרחבת סל התרופות בסך של 650 מיליון שקלים", הסבירו. "כדי לממן את זה, וכדי לממן דברים נוספים, כי היו לנו צרכים גדולים בעוד תחומים בשנה הזו, חשבנו לעשות פעולה שלוקחת אמנם מאחרים, אבל ממי שזה כמעט ולא פוגע בהם".
"החולים מממנים את הגירעון"
באגודה לזכויות החולה בישראל התייחסו לצו וטענו כי משרד הבריאות מאלץ את אזרחי ישראל להשתתף בכיסוי הגרעון התקציבי של המדינה.
"בדברי ההסבר של הצו נכלל מידע על סך הקטנת תשלומי ההשתתפות העצמית בסך כ-34 מיליון שקלים, אך לא נכלל מידע על תוספת ההכנסה נטו לקופות החולים כתוצאה מהגדלת סכום המינימום לתשלומי השתתפות עצמית על התרופות", אומר יו"ר האגודה, שמוליק בן יעקב. "הדבר נובע, ככל הנראה, משום שמדובר על תוספת הכנסה העולה כמה מונים על גובה הקטנת התשלומים בסעיפים המפורטים".
עוד הוסיף בן יעקב: "אנו קוראים לממשלת ישראל לבטל צו זה, שכן הוא מטיל על החולים לשאת עול כבד יותר בהשתתפות בכיסוי הגרעון התקציבי של מדינת ישראל, שנגרם בשל המלחמה האחרונה וההתנהלות הכלכלית במשק, יותר מאשר על שאר האזרחים במדינה".