רעידת אדמה בקופת החולים הגדולה בישראל: מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, מתריע מפני "חשש כבד ליכולת כללית לספק שירותי בריאות" בעקבות התפטרות המנכ"ל אלי כהן - האחרונה בשרשרת התפטרויות בצמרת הקופה. הוא מאיים לפעול בהתאם לחוק ביטוח בריאות ממלכתי, המאפשר לו בין היתר למנות לכללית מנהל מורשה, ועדה בודקת, חשב מלווה ולהשית עוד סנקציות. בר סימן טוב הציב לדירקטוריון כללית אולטימום בן חמישה ימים להשיב על חמשת סעיפי מכתבו ובינתיים בולם מינוי מנכ"ל חדש.
במשרד הבריאות מודאגים מאוד מהאי-יציבות בשכבת ההנהלה הבכירה של הקופה, שמבטחת יותר מ-50% מאזרחי ישראל. הטלטלה בקופה כוללת תחלופת מנכ"לים ועזיבתם טרם מיצוי תקופות הכהונה שלהם ועזיבת מנהלים בכירים. בר סימן טוב האשים את יו"ר דירקטוריון קופת חולים כללית, יוחנן לוקר, ב"התערבות מתמדת בפעילות המנהלים, אשר מונו על ידך כאמור לעיל, באופן אשר יוצר זעזועים ומביא לתוצאה בלתי סבירה".
4 צפייה בגלריה


מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב מאיים בסנקציות על כללית ומציב אולטימטום
(צילום: יאיר שגיא)
בר סימן טוב גם מטרפד כאמור אפשרות למינוי מנכ"ל חדש בתקופה הקרובה על ידי כללית: "בשל הליכי הבירור אין להתקדם בביצוע צעדים אשר יהיו בלתי הפיכים, לרבות בנוגע למינוי מנהל כללי. אנו נתאם שיחת בירור בעניין שתתקיים במשרדנו במהלך הימים הקרובים ולא יאוחר משבוע ממועד מכתבי".
במכתב חריף ביותר ללוקר כתב בר סימן טוב: "הריני לפנות אליך מתוקף סמכותי לפי סעיף 37 לחוק ביטוח בריאות ממלכתי במסגרת חשש כי הקופה אינה מתנהלת כראוי וקיים חשש כי לא תוכל לתת לחבריה את שירותי הבריאות לפי החוק. ברקע פנייתי עומדת העובדה כי בארבע השנים האחרונות התחלפו שלושה מנהלים כלליים לפני סיום הקדנציה הראשונה לתפקידם. כך פורסם השבוע כי המנכ"ל הנוכחי, רו"ח אלי כהן, צפוי לסיים את תפקידו בקרוב".
עוד ציין בר סימן טוב כי במקביל, סיימו את תפקידם בחודשים האחרונים ארבעה מהמנהלים הבכירים ביותר בהנהלת הקופה, "אשר לגבי אחד מהם היה ואקום ניהולי מתמשך במילוי תפקידו לאורך כמעט כל תקופת כהונתו. בעלי תפקידים אלה מונו כולם בתקופתך כיו"ר הדירקטוריון. אף כי ייתכן שיש הסבר לכל עזיבה בנפרד, המצופה הוא מכללית שתדאג ליציבות ניהולית מתמשכת בקופה, דבר שבמבחן התוצאה, לא קרה".
4 צפייה בגלריה


תחלופה סדרתית של מנהלים בכירים והתערבות קלוקלת של הדירקטוריון בעבודתם. משרד הבריאות מסיר את הכפפות מול כללית
(צילום: Joseph Gleyzer / shutterstock)
בר סימן טוב כותב כי "התנהלות זו של ארגון כלכלי ותפעולי בסדר גודל של כללית, האחראית לאספקת אחד השירותים החיוניים והקיומיים החשובים ביותר, ומהווה את אחד מהארגונים והמעסיקים הגדולים במשק, אינה עומדת בסטנדרט המצופה והסביר. בראייתי, שינויים אלה אינם מאפשרים לשירותי בריאות כללית, המבטחת מעל 50% מהאוכלוסייה ומפעילה כ-30% ממערך האשפוז הלאומי, לקיים מבנה ניהולי מתפקד ויציב הפועל הן בניהול הקופה לטווח הקצר והבינוני והן בהתוויית אופק תכנוני לזמן ארוך, הנדרש ממשך ומורכבות הקמה ופיתוח של שירותי בריאות".
מנכ"ל משרד הבריאות כתב כי "תחלופה נוספת של מנכ"ל הקופה, יחד עם התפטרות חברי הנהלה מובילים בחודשים האחרונים, מטילה צל על התנהלות הדירקטוריון ומעלה חשש בנוגע להבנתו את תפקידו ואחריותו, לרבות ההפרדה המתבקשת בין ההנהלה כגורם ביצועי לבין הדירקטוריון כגורם מתווה מדיניות ואסטרטגיה לצד פיקוח על פעילות ההנהלה.
בר סימן טוב: "התנהלות זו וחילופים תכופים אלה של חברי ההנהלה מייצרים אפקט מצטבר המעלה חשש כבד להתנהלותה התקינה של הקופה וליכולתה לספק בטווח הקצר והארוך את שירותי הבריאות למבוטחיה בהתאם לחוק"
"התנהלות זו וחילופים תכופים אלה של חברי ההנהלה מייצרים אפקט מצטבר המעלה חשש כבד להתנהלותה התקינה של הקופה וליכולתה לספק בטווח הקצר והארוך את שירותי הבריאות למבוטחיה בהתאם לחוק. בנוסף, קצב תחלופת חברי ההנהלה הבכירים בקופה, כמו גם אופן החלפתם, עלולים להעיד על התערבות חיצונית לכאורה של הגוף המפקח בניהול השוטף של ענייני הקופה שלא בהתאם להוראות תקנונה של הקופה, וזאת בניגוד לתפקידו של הדירקטוריון כמי שאחראי לדאוג להתוויית מדיניות כאמור לעיל ועל יציבות הקופה, תוך התערבות מתמדת בפעילות המנהלים, אשר מונו על ידך כאמור לעיל, באופן אשר יוצר זעזועים ומביא לתוצאה בלתי סבירה".
לפני כשלושה חודשים נשלח מכתב מאת משרדי הבריאות והאוצר ליו"ר דירקטוריון הכללית, המצביע על פגמים בהתנהלות הקופה ועל חשש ליציבותה, נוכח חילופי כוח אדם תכופים ולא מתוכננים בהנהלת הקופה, זאת לפני ההודעה על סיום כהונתו של רו"ח אלי כהן. במכתב הובהר כי מצב זה הוא באחריות ישירה של דירקטוריון הקופה. הדירקטוריון התבקש "לקיים דיון ייעודי לנושא, ולאחר מכן לקבל מהדירקטוריון עדכון מסודר בכתב בתוך עד חודש ממועד מכתב זה, בנוגע לאופן איוש תפקידי הניהול הרלבנטיים באנשים ראויים ומתאימים שהוכנו לכך מבעוד מועד או בשימור בעלי התפקידים הקיימים".
האולטימטום לכללית
בר סימן טוב קובע, כי "למרבה הצער לא התקבלה התייחסות עניינית התואמת את חשיבות הסוגייה העולה מהאמור במכתב זה. נראה כי לא רק שהסוגייה לא טופלה על ידי דירקטוריון הקופה כפי שהתבקש, אלא שהמצב אף החמיר ומבטא הבנה חלקית ומצומצמת של הדירקטוריון לגבי אחריותו ותפקידו ליציבות הקופה לטווח הארוך".
משרד הבריאות מציב אולטימטום של חמישה ימים לכללית, שאחריו ייתכן שלא יהיה מנוס מהתערבות חיצונית בניהול הקופה הענקית שצברה חובות ענק. נכון ל-2023 עמד הגירעון של הקופה על יותר מ-800 מיליון שקל, ואולם במשרד הבריאות חוששים לאפשרות שהשירותים לא יסופקו כנדרש בגלל בעיות ניהול ולא בגלל חובות העתק: "מתוך חשש כאמור להתנהלות הקופה ולהשלכות של התנהלות זו על ציבור המבוטחים ויציבות שירותי הבריאות לפי חוק ביטוח בריאות ממלכתי, הנכם מתבקשים לפעול לתיקון המצב ולהעביר לי בתוך חמישה ימים ממועד קבלת מכתב זה:
- התייחסות מפורטת ומנומקת בנוגע לנסיבות שהובילו להתפטרות המנכ"ל ולעזיבתם של מנהלים בכירים נוספים בששת החודשים האחרונים.
- התייחסות מפורטת ומנומקת לגבי שימור בעלי תפקידים בקופת החולים, וכן לפעולות שננקטו או המתוכננות לצורך הבטחת יציבותה וניהולה התקין של הקופה בטווח הקצר והארוך והאם נעשתה פניה אליהם לצורך מניעת החלפתם.
- התייחסות מפורטת לגבי תהליך קבלת ההחלטות בדירקטוריון, ואופן יידוע כלל חברי הדירקטוריון על תחלופת כוח האדם הבכיר בששת החודשים האחרונים בקופה.
- התייחסות מפורטת לגבי צעדי המדיניות שננקטו לצורך תיקון הבעיות עליהן הצביע מכתב משרדי הבריאות והאוצר מיום 26.3, ואופן יידוע חברי הדירקטוריון על מכתב זה ועל הצורך בייצוב הנהלת הקופה ותיקון הפגמים בהתנהלות הקופה.
- התייחסות מפורטת לגבי הכללים הנהוגים בנוגע ליחסי העבודה בין הדירקטוריון לבין הנהלת הקופה וחלוקת הסמכות והאחריות ביניהם לשם בחינה של כללים אלה על ידינו.
"למותר לציין, כי אי עמידה בהוראות המפורטות לעיל, עלולה להביא להמשך נקיטת צעדים נוספים לפי הוראות סעיף 37 לחוק, על כל המשתמע מכך, והיא אף תילקח בחשבון בעת קבלת החלטה ביחס לצעדים שיינקטו", סיכם בר סימן טוב.
סעיף 37 מאפשר לרגולטור שהוא משרד הבריאות לוודא שקופת החולים פועלת בהתאם להוראות החוק, מנוהלת כראוי ושהיא עושה את תפקידה על פי דין ושאין חשש שהיא לא תוכל לתת שירות. הסעיף מאפשר למשרד הבריאות להפעיל סנקציות אמיתיות נגד הקופה, באמצעות כמה מנגנונים שיבטיחו את פעילות הקופה ואת היציבות שלה, לרבות כינוס הדירקטוריון ודיון בליקויים שמצא המשרד בהתנהלות, השעיית נושא משרה, מינוי מנהל מורשה, מינוי ועדה בודקת, מינוי חשב, עיכוב כספים ועוד סנקציות שונות.