גברים ברחבי העולם גדלו בגובהם ובמשקלם פי שניים מנשים במהלך המאה האחרונה, מה שהוביל להעמקת ההבדלים בין המינים. כך עולה ממחקר חדש שפורסם באחרונה בכתב העת Biology Letters.
פרופ' לואיס האלזי, אחד החוקרים מאוניברסיטת רוהמפטון בבריטניה, אמר ל"גרדיאן": "אנו רואים בממצאי המחקר כיצד הברירה המינית עיצבה את הגוף הגברי והנשי, וכיצד שיפורים בתנאי הסביבה – כמו תזונה משופרת וירידה בנטל המחלות – שחררו אותנו מהמגבלות".
2 צפייה בגלריה
גובה
גובה
"העלייה הייתה משמעותית יותר בקרב גברים מאשר בנשים"
(צילום: Shutterstock)
המחקר בחן את השפעת תנאי החיים על דימורפיזם מיני (הבדלים בגודל הגוף בין גברים לנשים) בגובה ובמשקל. החוקרים השתמשו בנתונים מ-69 מדינות, תוך השוואת גובה ומשקל ביחס למדד הפיתוח האנושי (HDI), אשר משקף את איכות החיים במדינה. המטרה הייתה לבדוק אם גברים מושפעים מתנאי חיים קשים יותר מנשים, וכיצד משתנים ההבדלים בגודל בין המינים בסביבות חיים שונות.
ד"ר רועי אלדור, יועץ סוכרת בקופת חולים לאומית ומנהל יחידת הסוכרת במכון לאנדוקרינולוגיה במרכז הרפואי איכילוב-ת"א, מסביר: "זהו מחקר מרתק, שניתח נתונים לאורך שנים ובמדינות רבות. החוקרים מצאו כי במקביל לשיפורים בבריאות האדם, חלה עלייה בגובה ובמשקל - כאשר העלייה הייתה משמעותית יותר בקרב גברים מאשר בנשים. בהיבט הבריאותי, בדומה לעולם הטבע, יצור גדול יותר נהנה מיתרונות אבולוציוניים והישרדותיים, הן ביחס למין השני והן במאבקים בתוך המין עצמו. כמו בסרטי הטבע, הזכר הגדול יותר הוא לרוב הדומיננטי".
ד"ר רועי אלדורד"ר רועי אלדורצילום: יח"צ לאומית
לדבריו, גובה משדר לעיתים קרובות בריאות וחיוניות, בעוד שקומה נמוכה יכולה להיות קשורה למחלות או לתנאים סביבתיים מאתגרים. עם זאת, הוא מציין כי גוף גדול דורש גם משאבים ואנרגיה רבים יותר, ולכן קיומו תלוי בסביבה שתומכת בכך.

הגוף הגברי רגיש יותר לשינויים סביבתיים מהגוף הנשי

המחקר השתמש בנתוני גובה ומשקל של 135,645 משתתפים (62,681 גברים ו-72,964 נשים) מ-69 מדינות, שסופקו על ידי ארגון הבריאות העולמי (WHO) משנת 2003. הנתונים נבחנו גם מול מדדים היסטוריים בבריטניה (1900–1958) ונתוני גובה נוספים.
הנתונים נמדדו באמצעות מדד הפיתוח האנושי (HDI), ציון המבוסס על תוחלת חיים, שנות לימוד והכנסה לנפש, הנע בין 0 ל-1. ניתוח הנתונים העלה כי עבור כל עלייה של 0.2 נקודות במדד HDI, נשים גדלו בממוצע ב-1.7 ס"מ וב-2.7 ק"ג, בעוד שגברים גדלו ב-4 ס"מ וב-6.5 ק"ג – קצב שינוי מהיר יותר מפי שניים.
החוקרים בחנו גם נתונים היסטוריים בבריטניה, שם עלה מדד HDI מ-0.8 בשנת 1900 ל-0.94 בשנת 2022. במחצית הראשונה של המאה, גובהן הממוצע של נשים עלה ב-1.9% (מ-159 ס"מ ל-162 ס"מ), בעוד שגובהם הממוצע של גברים עלה ב-4% (מ-170 ס"מ ל-177 ס"מ).
"לשם השוואה, אחת מכל ארבע נשים שנולדו ב-1905 הייתה גבוהה מהממוצע של הגברים שנולדו באותה שנה, אך עד 1958 הנתון ירד לאחת מתוך שמונה", ציין פרופ' האלזי.
ד"ר אלדור מסביר כי "ברור לנו כי אוכלוסיית האדם עברה שינויים משמעותיים בשנים האחרונות. תוחלת החיים התארכה באופן דרמתי, שיפורים ברפואה המודרנית, ירידה בתמותה ושינויים נוספים בעולם המודרני תרמו כולם לשיפור בבריאות הכללית. החוקרים מצאו דרך מעניינת לתאר את השינויים הללו, כשהם מצביעים על כך שגופם של גברים רגיש יותר לשינויים הסביבתיים הללו מהגוף הנשי".

"הגוף הגברי הסקסי והמרשים"

ד"ר אלדור מתייחס לשם המאמר שבחרו החוקרים – "הגוף הגברי הסקסי והמרשים: הגובה והמשקל של גברים הם תכונות שתלויות בתנאים סביבתיים ונבחרות מינית" – ומציין כי זו הפעם הראשונה שבה הוא נתקל בכותרת מחקר כה יוצאת דופן ומסקרנת בתחום המדעי.
המחקר מציין כי נשים עשויות להימשך לגברים גבוהים בשל ההיבט הפיזי המרשים שלהם, כמו גם בשל האותות שהם משדרים על בריאות טובה ופוטנציאל גנטי חזק. עם זאת, ישנם גם חסרונות להיות גבוה – אמנם אנשים גבוהים נוטים להרוויח שכר יותר גבוה, אך גם נמצאים בסיכון גבוה יותר למחלות כמו סרטן, ככל הנראה בשל מספר התאים הגדול יותר שיכולים לפתח מוטציות.
לדברי ד"ר אלדור, המחקר מראה שגוף הגבר מגיב בצורה משמעותית יותר לשינויים סביבתיים, כמו תזונה ותנאי חיים, בהשוואה לגוף האישה, במיוחד בכל הקשור לגובה ולמשקל. "ייתכן שיש בכך אלמנט הישרדותי בסיסי, שבו יצור גדול יותר הוא לא רק חזק יותר אלא גם נחשב לאטרקטיבי יותר עבור המין השני", הוא מסביר. "התכונות הללו עשויות לשקף יתרון אבולוציוני שהגוף הגברי משדר במונחים של עוצמה ובריאות".
2 צפייה בגלריה
הורדת ידיים
הורדת ידיים
ד"ר אלדור: "כמו בסרטי הטבע, הזכר הגדול יותר הוא לרוב הדומיננטי"
(צילום: Shutterstock)

הבדלים תרבותיים ואתניים

"הממצאים אכן משקפים הבדלים משמעותיים בין תרבויות וקבוצות אתניות שונות", מסביר ד"ר אלדור. "למשל, המחקר מציין כי גברים ניגרים שגדלו באזורים עם מגבלות תזונתיות נמוכים ב-7.5 ס"מ בממוצע לעומת גברים ניגרים שגדלו באזורים ללא מגבלות תזונתיות משמעותיות. לעומת זאת, ההבדל אצל נשים באותם תנאים קטן בהרבה ועומד על 3.2 ס"מ בלבד. הנתונים מראים שהפוטנציאל לגדילה מושפע במידה רבה מהסביבה ומהתנאים בהם אדם גדל, כאשר גברים מראים תגובה בולטת יותר לשינויים אלו בהשוואה לנשים".
המחקר מצביע על מגמה ברורה שמתרחשת במדינות מפותחות ופחות במדינות מתפתחות, מה שמעיד על ההשפעה המשמעותית של תנאי חיים ותזונה על הגוף האנושי.
"עם זאת, חשוב לציין שמטרת המחקר לא הייתה לספק הנחיות יישומיות או טיפים בריאותיים", מציין ד"ר אלדור. "אלא להציע תובנות מרתקות על האופן שבו הגוף שלנו משתנה ומגיב לאלמנטים סביבתיים. הממצאים מדגישים עד כמה גורמים סביבתיים משפיעים עלינו, לעיתים בדרכים שאיננו מבינים באופן מלא".