עוד לא חלפה יממה מאז כניסתו לתפקיד, ושר הבריאות החדש של ארצות הברית, רוברט פ' קנדי ג'וניור, כבר החל ביישום המדיניות שהבטיח יחד עם הנשיא דונלד טראמפ בקמפיין הבחירות המשותף שלהם. בהשראת השר החדש, מתנגד חיסונים מוצהר, חתם אמש (יום ו') טראמפ על צו נשיאותי שהפסיק את המימון הממשלתי למוסדות חינוך שמחייבים חיסון נגד קורונה כתנאי להשתתפות בתוכניות הלימודים. במקביל, טראמפ הורה הנשיא לבחון מחדש את בטיחות הגלולות להפלה - בצעד שעשוי להקים קול מחאה מצד ארגוני נשים.
2 צפייה בגלריה


שר הבריאות של ארה"ב רוברט קנדי ג'וניור נשבע אמונים לצד טראמפ בבית הלבן. צו ראשון נגד חובת חיסונים
(צילום: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP)
טראמפ הצהיר במהלך הקמפיין שלא יאפשר למוסדות חינוך "לכפות חיסונים על תלמידים", והוא מימש הבטחה זו כפי שהוא נוהג לעשות מאז כניסתו לתפקיד - בחתימה על צו נשיאותי בחדר הסגלגל מול המצלמות. הפעם נקט גישה תמציתית ונחרצת. כשהצו הוגש לשולחנו הוא פנה לפקידה שלצדו וביקש שתסביר לעיתונאים את פרטיו. "הם רוצים להבהיר את העניין הזה", אמר לה. היא הבהירה: "כל בית ספר שדורש מתלמידיו להיות מחוסנים נגד קורונה לא יקבל יותר תקציב פדרלי". טראמפ חתם על הצו, הרים את המסמך החתום, הציג אותו לראווה: "אוקיי, זה פותר את הבעיה הזאת. אנשים רצו את זה מאוד", הצהיר.
הצו קובע כי חובת החיסון מהווה "פגיעה בלתי נסבלת בחירות האישית" ופוגעת בזכויות הורים ותלמידים: "יש להעניק להורים ולצעירים נתונים מדויקים בנוגע לסיכונים הקלושים של מחלה חמורה הקשורה לקורונה בקרב ילדים וצעירים, וכן כיצד ניתן למתן סיכונים אלה באמצעים שונים, ולהשאיר להם את החופש לקבל החלטות בהתאם. בהתחשב בסיכון הנמוך ביותר למחלת קורונה חמורה בקרב ילדים וצעירים, האיום למנוע מהם חינוך מהווה פגיעה בלתי נסבלת בחירות האישית. דרישות כאלה מערערות את סמכות ההורים ומכבידות על תלמידים מדתות רבות", נכתב בצו.
משרד החינוך האמריקני יגבש בתוך 90 יום תוכנית להפסקת מדיניות חובת החיסונים במערכת החינוך, כולל צעדים לביטול מימון למוסדות שיפרו את ההנחיות החדשות. הצו מחייב את משרד הבריאות ומשרד החינוך לקבוע קווים מנחים לאכיפת ההנחיה, לצד יצירת מערכת דיווח שתזהה מוסדות שאינם עומדים בתקנות החדשות. ממשל טראמפ כבר הורה לבטל את חובת חיסון למהגרים שמבקשים לקבל גרין קארד, והחזיר לשירות חיילים שהודחו בעקבות סירוב להתחסן בתקופת ממשל ביידן.
בתי ספר ואוניברסיטאות רבות הנהיגו חובת חיסון ב-2021, כאשר מספר מקרי המוות בארה"ב התקרב ל-460 אלף, לפי המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן (CDC). לפי דברי ההסבר לצו החדש, "חוקי החובה האלה לחצו על סטודנטים לקבל החלטות רפואיות תחת כפייה ממשלתית, במקום מתוך בחירה אישית מושכלת".
המדיניות החדשה מעוררת דאגה בקרב מומחי בריאות הציבור, שטוענים כי ביטול חובת החיסונים עלול להוביל לעלייה בתחלואה. מנגד, תומכיו של טראמפ רואים בכך מהלך הכרחי להבטחת חירויות הפרט. מוסדות החינוך יצטרכו להחליט בחודשים הקרובים אם להמשיך לדרוש חיסונים ולספוג אובדן מימון פדרלי, או להתיישר עם המדיניות החדשה.
האם הקרב על ההפלות יוצת מחדש?
מדיניות החיסונים של טראמפ-קנדי מסמנת מגמה ברורה בממשלו השני: צמצום התערבות המדינה לטובת סמכויות הפרט, ומדיניות בריאות ציבורית נוקשה פחות מזו שהונהגה תחת הממשל הקודם. במקביל, בוחן הממשל צעדים נוספים שצפויים לעורר סערה. שר הבריאות קנדי אישר בראיונות הראשונים שלו אחרי ההשבעה שהנשיא הורה לבדוק מחדש את בטיחות הגלולות להפלה, אך הדגיש כי בשלב זה לא התקבלה החלטה אם להטיל הגבלות נוספות על השימוש בהן. הסוגיה צפויה ללא ספק להצית מחדש את הויכוח הציבורי העיקש בארצות הברית בין מתנגדי ההפלות לתומכיהן.
ההצהרות של קנדי בנושא זה כבר מעוררות סערה בקרב ארגוני שתומכים בהפלות ורואים בכך צעד לקראת החמרת הפיקוח על הפצת הגלולות. לדברי השר החדש, טראמפ הביע בפניו "חששות עמוקים לגבי הבטיחות של גלולות ההפלה. הוא רוצה לדעת אם הן באמת בטוחות לשימוש, או אם יש סיכונים משמעותיים שהוסתרו מהציבור". לדבריו, המחקר שממשל טראמפ שוקל לקדם יבחן לעומק את ההשפעות הבריאותיות של הגלולות על נשים בטווח הקצר והארוך.
2 צפייה בגלריה


שר הבריאות האמריקני רוברט פ' קנדי ג'וניור בבית הלבן בעת השבעתו לתפקיד ולצדו אשתו שריל היינס
(צילום: REUTERS / Nathan Howard)
"אנחנו שומעים יותר ויותר על נשים שסובלות מסיבוכים חמורים, כולל דימומים קשים, זיהומים מסכני חיים ואף מקרי מוות”, הוסיף קנדי ג'וניור. "טראמפ ביקש ממני ללמוד על הבטיחות וזה דבר ששווה לעשות. בזמן ממשל ביידן משרד הבריאות עשה משהו בלתי מתקבל על הדעת וזה לומר לרופאים ולמטופלים לא לדווח על נפגעים. זאת לא מדיניות טובה".
הוויכוח סביב השימוש בגלולות ההפלה צפוי להפוך לאחת הסוגיות המרכזיות בממשלו השני של טראמפ. תומכים במהלך טוענים שבחינה מעמיקה של בטיחות הגלולות הכרחית, במיוחד לנוכח העובדה שה-FDA (מינהל המזון והתרופות האמריקני) הפסיק לעקוב אחר תופעות לוואי חמורות בתקופת ממשל אובמה. מנגד, ארגוני נשים נערכים לקרב משפטי וציבורי, בטענה שמדובר בפגיעה חמורה בזכויותיהן של נשים לקבל החלטות על גופן. "אם יתברר שיש סיכונים משמעותיים, הנשיא לא יהסס לפעול", אמר קנדי. "אנחנו שומעים שוב ושוב שטוענים שהגלולות הללו 'בטוחות ויעילות', אבל האם זה באמת נכון?" שאל קנדי. "אם כן – אין ממה לחשוש. אבל אם יתברר שהמידע שניתן עד כה היה חלקי, נשים זכאיות לדעת את האמת המלאה".
קראו עוד על שר הבריאות החדש: