צעיר בשנות ה-20 לחייו מאזור הצפון שסובל מאלרגיה לבוטנים מאושפז בימים אלו ברמב"ם במצב קשה לאחר שנחשף לסוג המזון הזה.
המקרה, שהתרחש לפני כשבועיים, אירע באולם שמחות. הצעיר שלקח חלק באירוע אכל גלידה שהכילה ככל הנראה בוטנים והחל לחוש ברע. אימו סיפרה בבית החולים: "הוא עזב את המקום, הלך הביתה ויצר איתי קשר כדי שאזכיר לו מה מינון התרופה שהוא צריך לקחת כדי להתמודד עם התגובה האלרגית. תוך כדי שיחה איתי, כלתי תפסה את הטלפון והודיעה לי שהוא התמוטט ושהיא מזמינה אמבולנס".
1 צפייה בגלריה
בית חולים רמב"ם
בית חולים רמב"ם
בית חולים רמב"ם בחיפה
(צילום: עידו ארז)
מעדות האם עולה כי הצעיר עבר החייאה בתוך זמן קצר, עם הגעת צוות מד"א למקום, אך למרות שהצליחו להחזיר לו דופק ולייצב את מצבו, הוא מטופל מאז בטיפול נמרץ ומצבו מוגדר קשה.
אימו של הצעיר מסבירה שבנה היה במעקב רופא אלרגולוג מאז ומתמיד, וכשהיה סובל מתגובה אלרגית היא הייתה בדרך כלל מתונה וטופלה באמצעות משאף או אנטיהיסטמינים (תרופות המשמשות כטיפול טווח קצר לתגובה אלרגית). בזמן האירוע לא היה ברשות הצעיר מזרק אפיפן, הידוע כמציל חיים במקרים של תגובה אלרגית חריפה. למרות שהצעיר אובחן כאמור כאלרגי לבוטנים, לפני שנים רבות - משפחתו לא תודרכה שכדאי מאוד שהוא יישא איתו תמיד את המזרק.
ד"ר אדוארדו שחר, מנהל היחידה לאימונולוגיה קלינית ברמב"ם ומומחה לאלרגיות, אומר שרגישות למזונות נפוצה מאוד ויכולה לבוא לידי ביטוי באופנים שונים, אך תמיד יש לקחת בחשבון כי היא עלולה להגיע למצב מסכן חיים: "יש ציבור גדול של אנשים הסובלים מאלרגיה לסוגי מזון שונים, הנפוצים ביניהם הם בוטנים ואגוזים, מוצרי חלב וביצים. מרבית האנשים יסבלו מתסמינים מתונים, גרד, נפיחות, קוצר נשימה, פריחות וכדומה, אך במקרים נדירים, התגובה עלולה להחריף ולהתפתח למצב של ירידה בלחץ הדם, קושי בנשימה, שוק אנפילקטי ואף סכנת מוות ממשית".
"אנשים המאובחנים כאלרגיים למזון צריכים להימנע ככל האפשר מחשיפה למזונות האמורים, להיות במעקב קבוע של רופא מומחה, ולהקשיב להמלצות הטיפול שהוא נותן, להכיר את התסמינים להתפתחותה של תגובה אלרגית, להחזיק ברשותם מזרק אפיפן שיכול להציל חיים אם מתפתח אירוע מסכן חיים, וכמובן - להתפנות, מהר ככל האפשר, אל בית החולים הקרוב במקרה כזה".
האיגוד הישראלי לאלרגיה ואימונולוגיה קלינית מסר כי הוא "מצר על האירוע הטרגי ומאחל לצעיר החלמה מהירה. חברי האיגוד מדגישים פעם נוספת את ההמלצות מצילות החיים למטופלים עם אלרגיה למזון:
  1. להקפיד על מעקב קבוע אצל מומחה באלרגיה ואימונולוגיה.
  2. לשאת מזרק אפיפן בכל זמן.
  3. לא להסס להשתמש באפיפן בעת תגובה אלרגית חריפה.
  4. עם הופעת תגובה אלרגית קשה, לא לבזבז זמן. במקביל להזרקת האפיפן, להזמין כוחות הצלה כדי להתפנות לבית החולים בהקדם.