בשיתוף J-C HEALTH CARE
בעבר, השמנה נתפסה לעתים קרובות כבעיה אסתטית או כתוצאה מאורח חיים לא בריא, ולא כמחלה – אך לא כך הדבר: השמנת יתר חולנית הוכרה לראשונה כמחלה בשנת 2013 על ידי הארגון העולמי לבריאות (WHO), עם ההכרזה הדרמטית כי השמנה היא מגפה עולמית. עם התקדמות המחקר, גברה ההבנה בקהילה הרפואית כי השמנה היא מצב רפואי מורכב עם השלכות גדולות, הדורשת טיפול מקיף ורב-תחומי.
בעולם המערבי, אחד מכל שמונה אנשים סובל מהשמנת יתר וכמיליארד אנשים בעולם מתמודדים עם השמנת יתר – כך עולה מנתוני ארגון הבריאות העולמי לשנת 2024. גם בישראל המצב אינו מזהיר: יותר ממחצית האוכלוסייה הבוגרת מגיל 20 ועד 64 מתמודדת עם עודף משקל - ורבע מהאוכלוסייה הבוגרת מתמודדת עם השמנת יתר, על פי דוח התוכנית הלאומית למדדי איכות רפואת הקהילה בישראל לשנת 2022.

מהי השמנת יתר חולנית?
השמנת יתר חולנית היא מחלה כרונית המורכבת מגורמים גנטיים, התנהגותיים, פסיכולוגיים וסביבתיים. הנטייה להשמנת יתר נובעת, בין השאר, מהסביבה בה אנו חיים: חוסר בפעילות גופנית, צריכה קלורית גבוהה וזמינות המזון בעולם המערבי. סיבות נוספות שעשויות לתרום להשמנה כוללות: חיידקי מעי, פקטורים מטבוליים, שעות שינה ועוד.
דרגת החומרה של מחלת ההשמנה נמדדת על ידי היחס של משקל הגוף לגובה בריבוע, מדד זה נקרא מדד מסת הגוף – BMI. לדוגמה, מדד BMI מעל 40 מציין דרגת חומרה של השמנת יתר חולנית ומדד בין 35 ל 40 מוגדר כהשמנת יתר.
הסובלים מהשמנת יתר חולנית נמצאים בסיכון לפתח מחלות נלוות שעלולות להוביל לבריאות לקויה ואף למוות מוקדם. המחלות כוללות, בין היתר, סוכרת מסוג 2, יתר לחץ דם, כולסטרול גבוה, מצב דלקתי כרוני, בעיות פוריות, כבד שומני, מחלות לב וכלי דם, סוגי סרטן שונים ועוד.
בנוסף, השמנה מקצרת את תוחלת החיים; במחקר שבחן כמה שנים מאבדים הסובלים מהשמנה, בהתאם לגילם ול-BMI שלהם, נמצא כי גבר צעיר בן 20 עם BMI 45 יאבד 13 שנים מחייו, לעומת גבר באותו גיל במשקל תקין. אישה בת 20 עם BMI מעל 45 צפויה לאבד 8 שנים מחייה. וככל שהחולה צעיר יותר ומדד ה-BMI שלו גבוה יותר, כן הוא עשוי לאבד יותר שנות חיים.
מהם הטיפולים האפשריים להשמנת יתר חולנית?
שינוי אורח חיים
גם היום, ישנן סטיגמות שגויות כלפי הסובלים מהשמנה כאשמים במצבם, ומייחסים להם תכונות של חסרי כוח רצון, גרגרנים או עצלנים. אלו מושגים מיושנים הפוגעים בסובלים ממנה. למרות המנגנונים השונים של גופנו והשוני הגנטי שמבדיל בינינו, דיאטה עדיין דורשת שליטה עצמית והימנעות תמידית מפיתויים. ולכן, מחקרים מצאו כי טיפול בהשמנה הכולל רק שינויים באורח חיים, כמו דיאטה ופעילות גופנית, עשוי להביא לירידה ממוצעת במשקל של 10%-5%, שלרוב גם יסתיים בכישלון.
טיפולים מהדור החדש
במהלך השנתיים האחרונות אנחנו עדים לפריצות דרך מרשימות בטיפולים להשמנה מבוססים GPL-1מדור חדש, שעשויים להעניק מזור להשמנה. התרופות מסייעות במיוחד לאנשים שה-BMI שלהם הוא מתחת ל-35, בהפחתת 15%-20% מהמשקל.
הצלחת הטיפולים נשענת על ההתמדה של המטופלים, לצד אימוץ הרגלי אורח חיים בריא כמו תזונה נכונה ופעילות גופנית. יתר על כן, רופאים רבים ממליצים על טיפול מתמשך לאורך לכל החיים, שכן עם הפסקתו, המשקל עלול לטפס בחזרה.
ניתוח בריאטרי
כוחן של דיאטות וטיפולים במקרי השמנת יתר חולנית הוא מוגבל מאוד: דיאטה דורשת משמע מחויבות חסרת פשרות – אשר ברקע ישנן "הפרעות" כמו תנגודת ירידה במשקל, נטיית הגוף לשוב למשקלו המקורי ופקטורים נוספים. גם יעילות הטיפולים התרופתיים מוגבלת ל-20% מהמשקל בלבד, ולכן אינן מתאימות למשל, לגבר בגובה 1.70 ומשקל 135, כיוון שמדד ה-BMI שלו יהיה אחרי ירידה של 20% ממשקלו יותר מ-37. כלומר, עדיין במצב של השמנת יתר חולנית.
כיום, הפתרון היחיד שנותן מענה מקיף בטוח ויעיל להשמנת יתר חולנית הוא טיפול ניתוחי שנמצא בסל הבריאות ומכוסה במלואו על ידי קופות החולים. בעזרת הניתוח הבריאטרי, גודל הקיבה מצטמצם על ידי הגבלה מכנית. בנוסף, סוגים מסוימים של הניתוח, הכוללים שינויים אנטומיים במערכת העיכול, מאפשרים הפחתת ספיגה של המזון, שינויים בהפרשת הורמוני המעי, במלחי המרה ובהרכב חיידקי המעי.
לפי מחקר עדכני שהוצג בכנס השנתי היוקרתי של האגודה האמריקאית לכירורגיה בריאטרית ומטאבולית לשנת 2024, האפשרות הטובה ביותר לירידה ושמירה ארוכת טווח על המשקל היא ניתוח בריאטרי. על פי המחקר, המנותחים שמרו על ירידה של 25% ממשקלם במשך 10 שנים. זאת, לעומת טיפולים מסוג GLP-1, שבתום השימוש בהן המשקל עולה בחזרה.
בנוסף, נמצא במחקרים רבים כי הניתוח הבריאטרי מסייע באופן משמעותי בשיפור תחלואה נלוות כמו סוכרת, מחלות נשימה, תפקודי כליה, הפחתת תמותה ובשיפור בניידות ובאיכות החיים.
היום שאחרי הניתוח
ניתוח בריאטרי דורש הכנה יסודית ורב תחומית, תוך מעורבותם של אנשי מקצוע רבים, הכוללים מלבד המנתח, רופא משפחה, פנימאי, אנדוקרינולוג, דיאטנית, עו"ס, פסיכולוג, פיזיותרפיסט. הניתוח הוא מעין כלי "מאתחל" העשוי לסייע לשמור על אורח חיים בריא. יחד עם זאת, חשוב להבין כי ללא הכנה נפשית, תזונתית ופיזית, השינוי המיוחל לא יקרה כראוי, או שיתרחש לזמן מוגבל.
לפני ההליך, המועמד לניתוח עובר תהליך הכנה העשוי לקחת מספר שבועות, וכולל בדיקות רפואיות, מפגשים עם דיאטנ/ית בריאטרי/ת ועם עובד/ת סוציאלי/ת או פסיכולוגי/ת. בהמשך, הבקשה לניתוח תיבחן בוועדה הבוחנת את התאמתו הפיזית, המנטלית והנפשית של המועמד להליך הבריאטרי ולשינויים הנדרשים באורח החיים שלאחר הניתוח.
עם ביצוע הניתוח, המנתח וצוותו הופכים לשותפים לכל החיים של המנותח. גם שנים רבות לאחר הניתוח, עלולים להתרחש סיבוכים ולהיווצר חסרים בגלל אי-ספיגה, ולכן המנותח יידרש למעקב בריאטרי ודיאטני ולמשך כל חייו.
בשנה הראשונה, המנותח יתבקש להגיע למעקב אצל המנתח כל שלושה חודשים, בשנה השנייה כל ששה חודשים ולאחר מכן כל שנה. בד בבד, המנותח יידרש להקפיד על מעקב מסודר אצל דיאטנית ואצל מומחים שונים בהתאם למצבו הבריאותי. בנוסף, המנותח יתבקש ליטול תוספי תזונה באופן עקבי ולקיים פעילות גופנית שגרתית במטרה לשמור על צפיפות עצם טובה, למנוע דלדול שרירים ולשמור על הירידה במשקל.
בשיתוף J-C HEALTH CARE