שכיחות האלרגיות למזון נמצאת בעלייה מדאיגה בשנים האחרונות, והופכת לאתגר רפואי וחברתי משמעותי במדינות המערב. מחקר ישראלי חדש מצא כי הזנה מבוססת הנקה בלבד בארבעת חודשי החיים הראשונים, מצמצמת את הסבירות להתפתחות אלרגיות למזון.
המחקר התבסס על 3,030 שאלונים שמילאו אמהות לפעוטות בגילי 6–24 חודשים, שכללו שאלות לגבי טכניקת הזנת הפעוטות - הנקה בלעדית, הנקה משולבת תרכובת מזון לתינוקות (תמ"ל) חלבית, או תמ"ל חלבית בלבד. בנוסף, האמהות נשאלו לגבי ההיסטוריה הרפואית המשפחתית, והופעת תגובות אלרגיות ותסמיני אלרגיה למזון אצל הפעוטות. 39% מהאמהות הזינו את התינוק באמצעות הנקה בלבד במהלך ארבעת החודשים הראשונים לחייו, 49% מהאמהות שילבו הנקה עם הזנה באמצעות תמ"ל חלבית (כולל תינוקות שנחשפו לתמ”ל חלבית רק בתינוקייה או פעמים בודדות), ו-12% מהאמהות הזינו את התינוקות רק באמצעות תחליפי חלב. מהמחקר עלה כי כ-425 מכלל הילדים (14%) סבלו מאלרגיה למזון.
המחקר בוצע על ידי צוות המכון לאלרגיה ואימונולוגיה קלינית במרכז הרפואי בני ציון, וממצאיו פורסמו באחרונה במגזין האמריקאי הנחשב Annals of allergy, Asthma and Immunology. פרופ' אהרון קסל, מנהל המכון לאלרגיה ואימונולוגיה קלינית במרכז הרפואי בני ציון, וממובילי המחקר, אומר כי המחקר התמקד באלרגיות המזון השכיחות ביותר - לבוטנים, לשומשום וביצים, וכן באלרגיה לחלבון חלב פרה.

לפי הממצאים, נראה כי באופן גורף בכל אחד מסוגי המזונות, הזנה בלעדית בהנקה הובילה לצמצום בהופעת אלרגיה, כך למשל 2.9% מהפעוטות בקבוצת ההנקה הבלעדית פיתחו אלרגיה לשומשום, לעומת 5.2% בקבוצת ההנקה החלקית, ו-3.9% בקבוצת ההזנה באמצעות תמ"ל חלבית בלבד. "בניתוח סטטיסטי, פעוטות שהונקו באופן בלעדי, היו בעלי סיכוי נמוך לפתח אלרגיה לשומשום, בהשוואה לאחרים", אומר פרופ' קסל. "הסיכוי להופעת אלרגיה לשומשום היה גבוה ב-73% אצל תינוקות שניזונו מהנקה בשילוב תמ"ל חלבית, או תמ"ל חלבית בלבד לעומת תינוקות שקיבלו הנקה בלעדית עד גיל ארבעה חודשים".

הפער מובהק עוד יותר באשר לאלרגיה לבוטנים. בקרב 1.8% מהפעוטות בקבוצת ההנקה הבלעדית, התפתחה אלרגיה לבוטנים, לעומת 3.6% מהפעוטות שהוזנו הן באמצעות הנקה והן באמצעות תמ"ל חלבית ו-2.7% בקרב תינוקות שקיבלו תמ"ל חלבית בלבד. "המשמעות היא שהסיכוי להופעת אלרגיה לבוטנים בקרב תינוקות שניזונו באופן משולב, כלומר הנקה ותרכובת מזון לתינוקות חלבית, או תמ"ל חלבית בלבד, היה גבוה ב-92%, לעומת מי שינקו בלבד בארבעת החודשים הראשונים לחיים".
הנתונים לגבי תינוקות שפיתחו אלרגיה לביצים מעידים גם הם כי ישנו סיכון מוגבר בקרב תינוקות שהוזנו שלא בהנקה בלבד לפתח אלרגיה לביצים. לפי המחקר, תינוקות שניזונו בהנקה חלקית או תמ"ל חלבית בלבד נמצאים בסיכוי גבוה ב-88% לפתח אלרגיה לביצים בהשוואה למי שניזונו בהנקה בלבד. "המסקנה העיקרית העולה מהמחקר היא שהנקה בלעדית במהלך ארבעת החודשים הראשונים לחיים, מצמצמת את הסיכון להופעת אלרגיה לבוטנים, לביצים ולשומשום", אומר פרופ' קסל.
2 צפייה בגלריה


"הנקה בלעדית במהלך ארבעת החודשים הראשונים לחיים, מצמצמת את הסיכון להופעת אלרגיה"
(צילום: shutterstock)
החוקרים בחנו גם את הקשר בין תזונת תינוקות לבין הסיכון להתפתחות אלרגיה לחלב פרה. מהממצאים עלה כי מתוך 425 פעוטות שסבלו מאלרגיה למזון, 126 פיתחו אלרגיה לחלבון חלב פרה - זו למעשה האלרגיה השכיחה ביותר. פרופ' קסל מסביר כי "חשיפה לתמ"ל חלבית בתינוקייה לאחר הלידה, ולאחריה מעבר להנקה בלבד, מעלה את הסיכון לאלרגיה לחלב ב-89%. כמו כן, גם שילובים אחרים של הנקה ושימוש בתמ"ל, הכוללת הפסקה של מתן התמ"ל מעל לחודש ימים, מעלים את הסיכוי להתפתחות אלרגיה לחלבון חלב פרה כמעט פי שישה יותר מאשר בפעוטות אחרים".
פרופ' אהרון קסל, ממובילי המחקר: "היקף הנשים שמתבססות על הנקה בלבד הולך ויורד. הממצאים מלמדים שזה עשוי להיות אחד הגורמים לעלייה בשכיחות של אלרגיות למזון"
ההשלכות הבריאותיות של אלרגיה זו רבות וכוללות חסרים תזונתיים בשנות הגדילה וההתפתחות, אשר עשויים להתבטא בפגיעה במימוש פוטנציאל הגובה בגיל הבגרות, ובירידה בצפיפות העצם. המלצת האיגוד לאמהות אשר מעוניינות בהנקה בלעדית, היא להימנע ממתן תוספות של תמ"ל חלבית לתינוק בימים הראשונים לחיים על מנת להפחית את הסיכון להתפתחות אלרגיה לחלב.
במחקר הנוכחי, התייחסו החוקרים גם לדלקת עור אטופית, תופעה שכיחה מאוד אצל תינוקות ופעוטות. לפי המחקר, כ-19% מהפעוטות במחקר סבלו דלקת מסוג זה, אלא שמי שניזונו מהנקה בלבד, היו בעלי סיכון מופחת בשיעור של 34%, לפתח את הדלקת, לעומת התינוקות האחרים. "בעידן המודרני, הולך ויורד היקף הנשים היולדות, שמתבססות על הנקה בלבד כאמצעי להזנת התינוקות", מסכם פרופ' קסל. "הממצאים מהמחקר מלמדים, שזה עשוי להיות אחד הגורמים לעלייה בשכיחות של אלרגיות למזון".
פורסם לראשונה: 00:00, 13.03.25