בשיתוף אלי לילי
מה נעשה לצמצום הישנות סרטן השד? צפו במשדר
סרטן שד הוא הסרטן השכיח ביותר בנשים בעולם ובישראל. אצל הרוב המכריע של המטופלות הסרטן יתגלה בשלב מוקדם והן יגיעו לריפוי מלא. יחד עם זאת, כשליש מהמטופלות שהחלימו מסרטן שד עשויות להתמודד עם חזרת המחלה.
הסיכון לחזרת המחלה ממשיך להיות משמעותי גם שנים רבות לאחר האבחנה, ולכן אבחון בשלב מוקדם הוא חלון ההזדמנויות העיקרי לריפוי ולחזרה לחיים בריאים. המשמעות רבה במיוחד בנשים הנמצאות בסיכון גבוה לחזרת המחלה.
שוחחנו באולפן עם ד"ר עינב גל ים, מנהלת המכון לגידולי השד במערך האונקולוגי בבית החולים תל השומר, על החידושים בטיפול בסרטן השד, על החשש מתופעות הלוואי ועל המסר העיקרי שלה לנשים בסיכון – לקחת בערבון מוגבל רשתות חברתיות.
מה ההגדרה לסרטן שד מוקדם וסרטן שד מוקדם בסיכון גבוה?
"סרטן שד מוקדם מתואר כסרטן שממוקם בשד או בבלוטות בבית השחי, באותו צד של השד החולה, ושלא הגיע למקומות אחרים בגוף. זה השלב שבו ניתן לרפא את הסרטן, ושם אנחנו נותנים את מירב המאמצים האגרסיביים לריפוי".
"נשים שיש להן יותר מארבע בלוטות נגועות, או דרגת חלוקה מעל סף מסוים ועוד כמה פרמטרים, מאובחנות ומוגדרות כנשים בסיכון גבוה. בעולם הרפואי והמדעי, אנחנו כל הזמן מנסים למצוא עוד אמצעים שיקטינו את הסיכון הזה".
ספרי על אפשרויות הטיפול.
"הטיפול העיקרי בסרטן שד הוא עדיין הניתוח, בו אנחנו מוציאים את הגידול בשד ובבלוטות. אבל לא די בזה, במיוחד בגידולים בסיכון גבוה. בנשים שיש להן רמת סיכון יותר גבוהה, אנחנו רוצים לשדרג את הטיפול ולהוסיף טיפולים. יש טיפול של קרינה משלימה לשד וטיפולים תרופתיים. חשוב להדגיש, הישנות מחלה במקומות אחרים בגוף כמחלה גרורתית, לא ניתנת לריפוי. לכן אנחנו רוצים לטפל בהקדם".
איזה טיפולים תרופתיים יש?
"מגוון רחב. יש טיפולים הורמונליים, כימותרפיים, אימונותרפיים וביולוגיים. הארסנל החדש של הטיפולים הוא בעיקר בתחום של סרטן השד ההורמונלי. תרופות שנכנסו לשימוש ממש בשנים האחרונות מאפשרות שיפור נוסף משמעותי ביכולת לרפא סרטן שד בסיכון גבוה".
על המטופלים לפנות לרופא המטפל לקבלת מידע על הטיפול המתאים ביותר עבורם.
הפחד הכי גדול הוא מחזרת המחלה. איך ניתן למנוע חזרה כזאת, אם בכלל?
"אנחנו מטפלים בכימותרפיה, קרינה וטיפולים הורמונליים. בגידולים ההורמונליים נוספו תרופות שמעכבות חלוקת תאים. התרופות האלה נוסו בהצלחה רבה במחלה גרורתית ובמחלה מוקדמת. הן משפרות בצורה מאוד משמעותית את הסיכון שהמחלה תחזור".
ומה לגבי החשש של מטופלות מתופעות הלוואי של הטיפולים?
"זו בעצם רוב ההתמודדות שלנו בחיי היום-יום", מסבירה ד"ר גל-ים. "המון מטופלות מעורות ברשתות החברתיות ושומעות שם על תופעות הלוואי של הטיפולים. לכן אני מזכירה שמי שלא סובלת מהטיפול, לא כותבת. אף אחת לא יושבת בבוקר וכותבת 'כיף לי, קיבלתי טיפול הורמונלי, הוא כל כך נהדר'. יש נטייה לדווח על הדברים הרעים".
"דבר שני, אנחנו הרבה יותר מודעים לנושא של תופעות לוואי, ומקימים מערכות במטרה ללוות ולעטוף ולתת מענה במגוון תחומים. יש תרופות שיכולות לסייע, הקפדה על פעילות גופנית מסודרת ועוד".
הדבר החשוב ביותר, אומרת ד"ר גל-ים, הוא להתגבר על הפחד. "אי אפשר לומר לנשים לא לפחד, אבל נסו להתגבר על הפחד, ובראש ובראשונה להיבדק", היא מדגישה. "ברגע שיש אבחנה, ככל שהיא תהיה יותר מוקדמת, הסיכוי לריפוי הוא יותר גבוה. הצוות נמצא, יש מעטפת, יש רצון לסייע, יש תוכניות שקמות לסייע, על מנת לשמור ולקחת את הטיפול כפי שנקבע, וזה בהחלט משפר מאוד את הסיכויים לריפוי".
בשיתוף אלי לילי
פורסם לראשונה: 07:00, 12.03.25