אוניברסיטת מרכז פלורידה (UCF) השעתה את הסניף המקומי של אחת מאחוות הסטודנטים הגדולות בצפון אמריקה – פאי גמא דלתא – בעקבות חקירה שנפתחה על "טקסי חניכה בעלי אופי אנטישמי". על פי הדיווחים שהגיעו למשטרה, באחד הטקסים האלה סטודנט נכבל ועיניו כוסו בזמן שהוכרח להחזיק במשך שעות צלב קרס. המקרה הזה עורר גינויים מצד הנהלת האוניברסיטה וארגונים יהודיים.
החקירה נפתחה בעקבות דיווח אנונימי שהתקבל בסתיו 2023. אדם שראה תמונה מהטקס שהונחה בחזית בית האחווה מיהר לפנות למשטרה. האוניברסיטה אישרה כי היא בודקת את הפרטים הנוגעים לחברי האחווה, שהתגוררו מחוץ לקמפוס, ובוחנת את מידת האחריות של המעורבים. הנהגת האחווה הארצית הודיעה כי השעתה זמנית את הסניף ב-UCF והבהירה כי אינה סובלת טקסי חניכה פוגעניים או ביטויי אנטישמיות.
אף על פי שהחקירה מתנהלת כבר כמה חודשים, נותרו שאלות פתוחות באשר להיקף התופעה, לזהות המעורבים ולאמצעים המשמעתיים שיופעלו. האוניברסיטה לא מסרה האם אותרו סטודנטים ספציפיים שצפויים להיענש או מהם הצעדים הבאים שהיא מתכננת לנקוט נגדם. לא ברור גם כמה זמן יימשך התהליך עד להשלמת הבדיקה ולפרסום מסקנות רשמיות.
ב-UCF, שבה הקהילה היהודית השלישית בגודלה בקרב הקמפוסים בארצות הברית, נרשמו בשנים האחרונות מספר מקרים אנטישמיים שזכו לכותרות. הליגה נגד השמצה (ADL) תיעדה לפחות שלושה אירועים חמורים בשנתיים האחרונות, כולל מעצר של סטודנט שאיים לפגוע במשתתפים באירוע פרו-ישראלי.
המגמה מתכתבת עם גל אנטישמיות רחב יותר בקמפוסים בארה"ב, שהוביל גם להתערבות פדרלית עם כניסתו של הנשיא דונלד טראמפ לבית הלבן. משרד המשפטים האמריקני הודיע לאחרונה על הקמת צוות משימה מיוחד לטיפול בתופעה.
בקרב הסטודנטים בקמפוס האירוע עורר זעזוע ותגובות מעורבות. "זה לא משהו שצריך לקרות כדי להצטרף לאחווה או אגודה", אמרה קדנס איטון, סטודנטית שנה שנייה.
ארגון הסטודנטים הלל של מרכז פלורידה גינה את המקרה וקרא לאוניברסיטה להחמיר את האכיפה נגד גילויי אנטישמיות: "אין מקום לתופעות כאלה ב-UCF. אנו מעריכים את תגובת האוניברסיטה והשבתת האחווה, אבל נמשיך לפעול כדי להבטיח שהקמפוס יהיה בטוח לכל הסטודנטים היהודים".
אחת היוזמות של הלל שיחזרו לקמפוס בעקבות התקרית: "למרוח גבינת שמנת, לא שנאה ("Spread Cream Cheese Not Hate"), במסגרתה סטודנטים שיחתמו על התחייבות לא להפיץ שנאה מקבלים בחינם בייגל עם גבינת שמנת.
2 צפייה בגלריה


סטודנטים שיחתמו על התחייבות לא להפיץ שנאה מקבלים בחינם בייגל עם גבינת שמנת
(צילום: הלל מרכז פלורידה)
אחוות סטודנטים הן חלק בלתי נפרד מהתרבות האקדמית בצפון אמריקה. מדובר בארגונים חברתיים המיועדים לסטודנטים, המציעים מעבר לרשת חברתית גם תמיכה אקדמית, והזדמנויות לפיתוח מנהיגות. האחוות מחולקות לרוב לפי מגדר: אחוות לגברים נקראות "Fraternities" או Frats בקיצור, ואילו אחוות לנשים מכונות "Sororities".
חברות באחווה כוללת לעיתים קרובות השתתפות בפעילויות חברתיות, אירועי צדקה ותוכניות התנדבות. חלק מהאחוות מחזיקות בבתים משלהן, המשמשים כמקום מגורים לחבריהן וכמרכז לפעילויות הארגון. החברות באחווה כרוכה לעיתים בתשלום דמי חבר שנתיים, שיכולים לנוע בין 2,000 ל-3,000 דולר, בהתאם למוסד האקדמי ולסוג האחווה. במוסדות יוקרתיים, הסכומים עשויים להגיע ל-7,000 דולר לסמסטר.
לצד היתרונות, אחוות סטודנטים עומדות לעיתים במרכז ביקורת בשל טקסי חניכה פוגעניים, צריכת אלכוהול מופרזת, והתנהגויות בלתי הולמות אחרות. טקסי החניכה, המכונים בארה"ב "Hazing", הם למשל מסורת רווחת באחוות הסטודנטים האמריקניות.
טקסים אלו נועדו לסמן את קבלתם של חברים חדשים לאחווה, אך לעיתים קרובות הם כוללים פעילויות משפילות, מסוכנות ואף בלתי חוקיות. בין הפעילויות המדווחות אפשר למצוא צריבות בעור, שימוש בסמים, חטיפות ודרישה לצריכת כמויות מופרזות של אלכוהול. הטקסים הללו מתקיימים לרוב בסודיות, והמשתתפים החדשים נדרשים לבצע משימות שונות כדי להוכיח את נאמנותם ומחויבותם לאחווה. יש הרואים בטקסים אלו דרך לחיזוק הקשרים בין החברים וליצירת חוויות משותפות, אך במקרים רבים הם מובילים לפגיעות פיזיות ונפשיות חמורות.
בשנים האחרונות, מספר אוניברסיטאות בארה"ב החלו לנקוט צעדים נגד טקסי החניכה הפוגעניים, בעקבות מקרי מוות ופציעות חמורות של סטודנטים. לדוגמה, באוניברסיטת וושינגטון, 15 חברי אחווה הואשמו בפלילים לאחר מותו של סטודנט בן 19 במהלך טקס חניכה שבו נדרש לצרוך כמות מופרזת של אלכוהול.