מנהיגים בעבר ובהווה בגרמניה השתתפו אתמול (יום ה') בהלוויית ניצולת השואה מרגוט פרידלנדר, שנפטרה בשבוע שעבר בגיל 103 בברלין. פרידלנדר הייתה דמות מפורסמת מאוד בכל הנוגע למאבק לזיכרון השואה, הוכתרה בעיטור הגבוה ביותר של גרמניה וגם הייתה אזרחית כבוד של ברלין, העיר שבה נולדה.
הלווייתה של מגרוט פרידלנדר
(צילום: רויטרס)
13 צפייה בגלריה


"תהיה בן אדם". שלט המנציח את מרגוט פרידלנדר ז"ל
(צילום: Kay Nietfeld / Pool via REUTERS)
פרידלנדר שרדה את מחנה הריכוז טרזיינשטט וחייה ניצלו בנס, פעם אחר פעם. לאחר מלחמת העולם השנייה עברה להתגורר בארצות הברית ובהמשך חזרה שוב לברלין. מאז היא סיפרה על הזוועות שעברה בשואה וביקשה להעביר לכלל הציבור את הזיכרון, בשמם של אלה שאינם יכולים עוד לדבר.
בחנוכה האחרון הייתה פרידלנדר אורחת כבוד בהדלקה המרכזית שארגן רב העיר ברלין, הרב יהודה טייכטל, למרגלות שער בנדרבורג. "מרגש לעמוד כאן, במקום שבו הנאצים הכריזו על השמדה", אמרה פרידלנדר בנאומה המרגש. "עם ישראל חי!".
13 צפייה בגלריה


הקנצלרית לשעבר אנגלה מרקל כותבת בספר המנחמים
(צילום: Kay Nietfeld / Pool via REUTERS)
13 צפייה בגלריה


נשיא גרמניה, פרנק-ואלטר שטיינמאייר (משמאל), לפני ההלוויה עם משפחתו של נסיך פרוסיה, גאורג פרידריך
(צילום: Kay Nietfeld / Pool via REUTERS)
בהלוויה, שהתקיימה בבית הקברות היהודי בווייסנזה, השתתפו בין היתר נשיא גרמניה פרנק-ואלטר שטיינמאייר, קנצלר גרמניה פרידריך מרץ, נשיאת הבונדסטאג יוליה גלוקנר, הקנצלרים לשעבר אנגלה מרקל ואולף שולץ ובכירים נוספים בעבר ובהווה. "היום התאספנו להעניק את הכבוד האחרון למרגוט פרידלנדר, אישה שחייה ומורשתה נגעו בנשמות רבות", ספד לה הרב טייכטל במהלך ההלוויה.
"הסיפור של מרגוט הוא סיפור של הישרדות בלתי נתפסת וכוח יוצא דופן", אמר רב העיר ברלין, "היא נולדה ב-1921 בברלין, ושרדה את הפרק האפל ביותר בהיסטוריה האנושית – השואה. היא חוותה אובדן, בריחה, פחד והתחבאות, אך מעולם לא איפשרה לרוחה להישבר. במקום זאת, היא קמה מן האפר של התקופה ההיא והפכה לאור של תקווה, והקדישה את חייה להנצחת העבר ולחינוך הדורות הבאים, כדי להבטיח שהזוועות של העבר לעולם לא יישכחו".
13 צפייה בגלריה


מנהיגים בעבר ובהווה הגיעו להעניק כבוד אחרון לניצולת השואה
(צילום: Kay Nietfeld / Pool via REUTERS)
הרב טייכטל הזכיר בדבריו את המסר שמרגוט חזרה עליו פעמים רבות – "תהיו בני אדם": "זהו מסר פשוט, אך עמוק להפליא. הוא קורא לנו לעלות מעל ההבדלים בינינו, לראות את הניצוץ האלוקי בכל אדם, לבחור באהבה במקום בשנאה, ולהיות אור גם ברגעים החשוכים ביותר.
"רק יומיים לפני פטירתה, עמדה מרגוט – בגיל 103 – על הבמה בטקס לציון 80 שנה לסיום מלחמת העולם השנייה, בהזמנת ראש העיר המושל של ברלין, קאי וגנר. מול קהל נרגש, היא סיימה את דבריה במילים: 'תהיו בני אדם'. אלו היו דבריה האחרונים לציבור, קריאה לכל אחד מאיתנו לחיות בחמלה, בכבוד ובאנושיות".
הרב גם התייחס לכך שפרידלנדר לא השאירה אחריה ילדים, ואמר: "למרגוט לא היו ילדים ביולוגיים, אך במובן עמוק יותר, כולנו ילדיה. כל מי ששמע את דבריה, שהושפע מאומץ ליבה, וממשיך את מורשתה – נושא חלק ממנה בליבו. מרגוט אמרה לי לאחר שהדליקה את הנר הראשון של חנוכה בשער ברנדנבורג – מקום שהיה בעבר סמל לאפלה ושנאה: 'בשביל זה אני חיה – כדי להביא אור, עבור כל אלו שלא שרדו'".
רבה של ברלין אמר בסיום ההספד: "היום, כשאנחנו מלווים אותה בדרכה האחרונה, זו חובתנו – חובת כולנו – להמשיך לשאת את האור הזה קדימה. הבה ננציח את מורשתה של מרגוט, בכך שנהיה אנשים – אנשים שאוהבים, סולחים, מקווים, ומהווים אור גם בלילה האפל ביותר".