האם פוליטיקאי ימני-קיצוני באוסטריה יהיה אחראי על סוגיות נפיצות במולדתו של אדולף היטלר, ובהן ביטחון הקהילה היהודית והמאבק באנטישמיות? "לצערי הסיכוי לכך גבוה והקהילה היהודית באוסטריה מודאגת מאוד מהאפשרות הזו", אומר ל-ynet אבי בלומנפלד, היסטוריון החוקר את השואה ואשר מתגורר לסירוגין בווינה ובישראל.
ב-29 בספטמבר 2024 נערכו בחירות באוסטריה, ומאז המדינה נמצאת במשבר פוליטי והמאמצים להקים ממשלה לא צלחו. הסיבה לכך היא שמפלגת החירות (FPÖ) המייצגת את הימין הקיצוני קיבלה כמעט 29% מהקולות והפכה למפלגה הגדולה ביותר. בתחילה האמינו רבים שמפלגת הימין השמרני (ÖVP) שהגיעה למקום השני עם כ-26% מהקולות תצליח להרכיב קואליציה עם הליברלים ממפלגת Neos ועם מפלגת השמאל הסוציאל-דמוקרטית (SPÖ). אלא שהמו"מ נכשל והיהודים באוסטריה חוששים כי השלב הבא הוא חבירה של שתי מפלגות הימין שירכיבו את הממשלה.
3 צפייה בגלריה
וולטר רוזנקרנץ
וולטר רוזנקרנץ
וולטר רוזנקרנץ. מעורר דאגה בקרב הקהילה היהודית
(צילום: Alex Halada / AFP)
לדברי בלומנפלד, במשך שנים הקהילה היהודית באוסטריה חששה ממפלגת החירות, שהוקמה ב-1955 ומנהיגה הראשון היה קצין נאצי בשם אנטון ריינטאלר, אבל "באוגוסט האחרון פרצה סערה של ממש, לאחר שהעיתון 'סטנדרט' טען כי השיג קלטת וידאו שצולמה בהלוויה של וולטר זוכר, מ'אגודת הסטודנטים הלאומנית אולימפיה'. בתחקיר נטען שהנוכחים ובהם חברי הפרלמנט של מפלגת החירות, הרולד שטפן ומרטין גרף, ויו"ר הסיעה נורברט נמת, שרו את השיר 'אם כולם יהיו בוגדים', שאותו ה-SS אימץ במהלך מלחמת העולם השנייה".
ומה הייתה התגובה שלהם? "הם הגישו תביעת דיבה וטענו שהשיר, שבוצע לפי בקשת המנוח, הוא מהגרסה של שנת 1814 ולא מהוורסיה של תקופה השואה, שמזכירה את 'הרייך הגרמני הקדוש'. בית המשפט מיהר להרשיע את העיתון ולחייב אותם בתשלום פיצויים של 20 אלף אירו לתובעים, אבל העיתון מערער, ובינתיים הפרקליטות בווינה ביקשה להסיר את החסינות של הבכירים ממפלגת החירות, כדי לחקור חשד בעבירה של תמיכה בנאציזם".
אבי בלומנפלדאבי בלומנפלד
עד כמה אתם מודאגים מהעובדה שוולטר רוזנקרנץ ממפלגת החירות מונה לנשיא הפרלמנט? "נשיא הפרלמנט, שהוא התפקיד השני בחשיבתו אחרי הקנצלר, אחראי בין השאר על הקרן הלאומית להחזרת רכוש ליהודים, על הפנסיה לניצולי שואה, על מימון פרויקטים לזכר השואה, על המאבק נגד האנטישמיות, על עידוד החיים היהודיים במדינה ועל ביטחון מוסדות החינוך והדת של הקהילה היהודית. לכן הדאגה היא גדולה".
אפשר לומר שזה אבסורד? "האבסורד הוא שיש בישראל אנשי ימין שחושבים שצריך לשתף איתם פעולה ו'לטהר את השרץ'".
3 צפייה בגלריה
וולטר רוזנקרנץ, נשיא המועצה הלאומית של אוסטריה – הפרלמנט האוסטרי
וולטר רוזנקרנץ, נשיא המועצה הלאומית של אוסטריה – הפרלמנט האוסטרי
רוזנקרנץ, נשיא המועצה הלאומית של אוסטריה – הפרלמנט האוסטרי. התפקיד השני בחשיבותו אחרי הקנצלר
(צילום: Christian Bruna / Getty Images)

הפרדוקס של ההנהגה היהודית

בלומנפלד מזכיר כי לפני כתשע שנים ביקר בישראל היינץ כריסטיאן שטראכה, מי שהנהיג אז את מפלגת החירות האוסטרית, ונפגש עם ח"כ אבי דיכטר מהליכוד. "הם טועים לחשוב שההתנגדות של מפלגת החירות האוסטרית לאסלאם הקיצוני הופכת אותם לבעלי ברית, אבל בקהילה היהודית של אוסטריה חוששים מאוד. מספיק להזכיר את האמירה המקוממת של מי שהיה בעבר יו"ר מפלגת החירות, יורג היידר, על ד"ר אריאל מוזיקנט, נשיא הקונגרס היהודי האירופי: 'אנחנו לא יודעים איך אדם ששמו אריאל יכול להיות עם כל כך הרבה כביסה מלוכלכת. היהודים מתעסקים עם לכלוך'".
יעקב פרנקליעקב פרנקלצילום: jbbz.org
באוסטריה קיים מנגנון רשמי המכונה "הממשלה היהודית". אחד מחבריה הוא יעקב פרנקל, המשתייך לקהילה הדתית. "זו בדיוק תמצית הגלות", הוא אומר בציניות. "מצד אחד אנחנו יודעים בוודאות שיש במפלגת החירות כאלה שהיו שמחים לראות את היהודים הולכים לתאי הגזים. מצד שני, אני אמור לעבוד לטובת היהודים במדינה. האם אני יכול לעבוד עם רוזנקרנץ, רק מתוקף היותו נשיא הפרלמנט האוסטרי? בעבר, כאשר הם היו סיעה קטנה יותר, יכולנו להתעלם. אבל עכשיו הם הסיעה הגדולה ביותר, שבה חבר גם אודו לנדבאוור, שהוציא לאור ספר שירים שבאחד מהם יש משפט שאומר 'חבל שלא היה מיליון שביעי', כלומר חבל שבשואה נרצחו רק 6 מיליון יהודים ולא 7".
אגב, רוזנקרנץ חש לאחרונה את הזעם של הקהילה היהודית, כאשר בטקס לרגל יום השואה הבינלאומי, סטודנטים יהודים מנעו ממנו להניח זר זיכרון. המוחים הצהירו בצורה פומבית: "הבהרנו היום לוולטר רוזנקרנץ שאין לו מקום באירועי זיכרון לחללי השואה".
עימות בין צעירים יהודים לרוזנקרנץ ביום השואה הבינלאומי

כרזות "מבוקש" נגד חייל ישראלי

אבל מי שחושבים שהדאגה של היהודים באוסטריה ובגרמניה היא רק מהימין הקיצוני, טועים כמובן. ממש בשבוע האחרון דאגו פעילי שמאל קיצוני בווינה ובמינכן לתלות כרזות Wanted (מבוקש) ובהן תמונה של חייל צה"ל שלכאורה נלחם בעזה במסגרת מלחמת "חרבות ברזל" (שמו ופרטיו של החייל שמורים במערכת). על פי הכרזות, החייל ששמו ותמונתו פורסמו "מואשם בפשעי מלחמה, בפשעים נגד האנושות וברצח עם". בכרזה גם נכתב כי "ייתכן שהוא נמצא באוסטריה – אם יש לכם מידע הנוגע למקום הימצאו, אנא צרו קשר עם תחנת משטרה כדי לדווח".
3 צפייה בגלריה
מודעת "מבוקש" שנתלתה באוסטריה נגד חייל ישראלי
מודעת "מבוקש" שנתלתה באוסטריה נגד חייל ישראלי
מודעת "מבוקש" שנתלתה באוסטריה נגד חייל ישראלי. גם השמאל הקיצוני מטריד את היהודים
(שימוש לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים)
מי שיצא באופן נחרץ נגד הכרזות האלה הוא ליאו לוגנר, אחד מדוברי מפלגת החירות, שאמר: "מדובר בשיטות של 'אנטיפה' שמזכירות פעולות קודמות של קבוצת השמאל הקיצוני הזו". לוגנר גם דרש לפתוח בחקירת משטרה וציין: "לאחרונה השתמשה 'הפעולה האנטי-פשיסטית' בכרזות דומות כדי להוקיע פטריוטים כ'נאצים' ולרדוף אחריהם".
משטרת וינה מסרה בתגובה לתקשורת: "כמובן אנו בודקים את העניין והעברנו אותו לרשות הרלוונטית".
אסף וולאסף וולצילום: ענת לוינסקי
"אני בהחלט יכול להבין את החששות של הקהילה היהודית, לנוכח ההיסטוריה", אומר אסף וול, איש קריאייטיב המתגורר כרגע בווינה. "מן הסתם הם גם מכירים את המציאות הפוליטית באוסטריה טוב ממני. אך כישראלי המתגורר בווינה עוד בטרם פרצה המלחמה, אני ער יותר להווה ולאינטרסים של מדינת ישראל. צריך לשקול את האפשרות שאולי אנחנו טועים בגישתנו לגבי מי שמנסה להתקרב אלינו ועלול לסגת מתמיכתו בנו אם נמשיך להפנות אליו כתף קרה. 'כבדהו וחשדהו' בהחלט הגיוני במקרה הזה, אבל חרם מוחלט על מפלגת שלטון בפוטנציה החולקת איתנו את ההכרה באיום האסלאם הגלובלי זו גישה שצריכה להיבחן מחדש".
בכתבה זו שולבה תמונה מהרשתות החברתיות בשימוש לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים. אם ידוע לכם מי צילם אותה – שלחו לנו במייל אדום.