בדיון הראשון של ועדת השמות בצפת, תחת ראש העיר החדש יוסי קקון, הוחלט אמש (יום א') כי שמות כמה רחובות המנציחים את ראשי הציונות, מייסדי המדינה ולוחמי הגטאות יוחלפו בשמות רבנים או תנאים. המלצות הוועדה עוררו סערה בקרב תושבים בעיר, ולאחר הפרסום ב-ynet הודיע ראש העיר שמסמך ההמלצות לא יאושר ואפילו לא יעלה לדיון.
"ועדת השמות רק ממליצה. ראש העיר מחליט האם להעלות את זה לישיבת מועצה, והמליאה מחליטה איזו המלצה לקבל ואיזו המלצה לא לקבל", אמר קקון לאחר הסערה. "הגיעו לידי בשעות האחרונות המלצות ועדת השמות. חלקן המלצות מצוינות, חלקן לא לרוחי. על כן בשיתוף פעולה עם יו"ר הוועדה הרב יוסי גלנט החלטנו שהמסמך הזה לא יעלה לדיון בכלל, לא אצלי ולא בישיבת המועצה. הנחיתי את יוסי שבעזרת השם בקרוב יכנס את הוועדה שוב, וידונו בהמלצות שהן כן לרוחי, ואותן נעלה לדיון ובהן נטפל".
השינויים שהוצעו וכפי הנראה לא יתרחשו
ועדת השמות המליצה לשנות את שמו של רחוב דוד רמז, המנציח את שמו של יו"ר הוועד הלאומי, מחותמי מגילת העצמאות ושר בממשלות ישראל הראשונות – לשמו של סבו של הבבא סאלי, רבי יעקב אבוחצירא שהיה רבה של תאפילאלת שבמרוקו, ומוכר כמקובל ופוסק הלכה, ומגדולי רבני מרוקו.
את רחוב שפירנצק, הנושא את שמו של יוסף שפרינצק שהיה יושב ראש הכנסת הראשון וכיהן כנשיא המדינה בפועל, כמחליפו של חיים ויצמן בשנים 1951–1952, הומלץ לשנות לשם הבעל שם טוב, שהיה אבי תנועת החסידות.
את שם רחוב לוחמי הגטאות, שמנציח את הגיבורים היהודים שלחמו בנאצים בזמן השואה, המליצה הוועדה לשנות לשם בנימין הצדיק, שהיה תנא המוזכר בתלמוד ועל פי המסורת קברו נמצא ברחוב זה. עוד הוצע לשנות גם את שמו של רחוב קרן היסוד, שמנציח את פעילות המגבית המאוחדת לישראל, לטובת הנצחתו של הרב קעניג (קניג) – מרבני קהילת ברסלב בעיר.

"אי אפשר למחוק היסטוריה"

לפני ההודעה על גניזת ההמלצות, חבר מועצת העיר שלום אלבז פנה לראש העיר קקון, שנבחר לתפקידו לפני כשנה, והביע ביקורת רבה על המהלך. הוא הפציר בו לעצור את שינוי שמות הרחובות המנציחים את גדולי האומה. "כל הצדיקים והרבנים ראויים, אך אי אפשר למחוק היסטוריה, מורשת, תורמים נכבדים ומעל הכול – את לוחמי גטו ורשה וכלל גטאות השואה, בגלל גחמה או חוסר הכרת הדמויות וההיסטוריה של העם היהודי", אמר אלבז.
2 צפייה בגלריה
הבחירות המוניציפליות בצפת
הבחירות המוניציפליות בצפת
רחוב בצפת ביום הבחירות
(צילום: אפי שריר)
לדבריו, "כאדם שומר מסורת, אני סבור שראוי להנציח רבנים וגדולי דור, אך גם את זה צריך לעשות במשורה, תוך כבוד לזולת ולכלל אוכלוסיות העיר. העיר קרועה ובוערת, במקום להאדיר את שם הרבנים – יוצרים פילוג פסול ושלילי סביבם".
במכתב ששלח לראש העירייה קקון, התריע אלבז כי "צעדים אגרסיביים כאלה מרחיבים את השסע שנוצר בעיר, מחזקים את תחושת הרמיסה של אוכלוסייה מסוימת ויוצרים חילול השם גדול פי כמה וכמה מכל אפקטיביות של הנצחה. כפי שציינתי בישיבה – יש מבנים, שכונות חדשות וכדומה שאפשר בהם להנציח ואותם לקרוא על שם רבנים ודמויות שונות. הפעילו שיקול דעת".
אלבז סיפר ל-ynet מוקדם יותר היום: "הגעתי אמש לישיבת ועדת השמות בלי לדעת מה מתוכנן בה, בשל אי שליחת סדר יום כנדרש בחוק. הבהרתי שכך לא ניתן לקיים ישיבה ויש לפסול אותה. מרגע לרגע ככל שהתקדמה הישיבה נדהמתי ממה שאוזניי שומעות והתחלתי להבין את עוצמת האגרסיביות ההזויה. אני דורש לפסול את הישיבה ואם יהיה צורך נפנה לבית המשפט. הדרך האגרסיבית הזו מייצרת נזק ופילוג, אני מקווה שיתעשתו ויסורו מהדרך המקולקלת הזו. יש דרכים אחרות להנציח".
ברשתות החברתיות סערו אמש הרוחות. את קבוצות הפייסבוק המקומיות של צפת מילאו תגובות נזעמות, שהציפו פחדים גדולים מהדרה וניסיון לדחוק את רגליהם של ותיקי העיר החילונים והציונים-דתיים. "אבי ז"ל מתהפך כעת בצער בקברו", כתבה חביבה, תושבת וילידת העיר.
2 צפייה בגלריה
(צילום: אביהו שפירא)
היא שיתפה: "גרתי בילדותי ברחוב לוחמי הגטאות בשכונה מדהימה לצד ניצולי שואה. חורה לי שהשתלטו על שכונת ילדותנו תושבים זרים והם לוקחים לנו את כל מה שנותר ממנה. אבי היה איש קרן קיימת לישראל וכל עץ ששתל בשכונה היה בעיניו עולם ומלואו. נעקרו העצים וכעת גם שם הרחוב נעקר ונמחק. עצוב לי מאוד שאין לאוכלוסייה החדשה שהגיעה לכאן סנטימנטים או ערך לשמות הרחובות הוותיקים ולמורשת הציונית שהם נושאים".
גם מנכ"ל מוזיאון בית לוחמי הגטאות, יגאל כהן, זעם: "מדובר בהחלטה שערורייתית. במפנה הדורות שבו אנו חיים, ושבו דור שורדי השואה הולך וקטן, אנו מחפשים כל אפשרות להתמודד עם אתגר הנצחת השואה בדרך רלוונטית ונוגעת, בעיקר בדור הצעיר. צעד כזה כמו של עיריית צפת נעשה במקרה הטוב מתוך בורות ואי הכרה של הדמויות, ובמקרה הרע מדובר במגמה מסוכנת ובעייתית שמכרסמת בבסיסה הערכי והמוסרי של מדינת ישראל. אני קורא למועצת העיר צפת ולראש העיר להגיע לביקור בקיבוץ לוחמי הגטאות ובמוזיאון, להכיר את הסיפור, את הדמויות ואת המגוון הגדול של החברה היהודית שממנו באו".
ראש המועצה האזורית מטה אשר ויו"ר פורום קו העימות, משה דוידוביץ, זעם גם הוא: "עצוב לראות כי הזיכרון הציבורי כל כך קצר שאפילו נושאים שהם טאבו, כמו הנצחת השואה, כבר הופכים לזיכרון העבר ובצפת הוחלט לבטל את שם הרחוב 'לוחמי הגטאות' ולהחליפו בשם אחר".
מדוברות עיריית צפת נמסר תחילה בתגובה כי "ועדת השמות העירונית החלה תהליך של סידור עיוותים במיפוי הרחובות ומספור הבתים, שנוצרו לאורך השנים בשל המבנה הטופוגרפי הייחודי של צפת. התהליך יכלול התאמת שמות הרחובות, לצד ייעול מיפוי העיר ושיפור מספור הבתים, הכול מתוך ראייה פונקציונלית של צורכי התושבים". בעירייה הדגישו: "יצוין כי בשלב הנוכחי ועדת השמות התכנסה כדי לדון ולבחור מתוך שמות שהמליצו התושבים, והיא רק המלצה כמו המלצות רבות אחרות שיעלו לדיון מסודר במליאת המועצה". בהמשך, כאמור, הודיע ראש עיריית צפת כי ההמלצות לא יעלו כלל לדיון.
פורסם לראשונה: 08:04, 10.02.25