עשרות מנשות הכותל ותומכיהן קיימו היום (ו') תפילה ברחבת הכותל המערבי לרגל ראש חודש אדר ב', הפעם בהשתתפות מנהיגי תנועות הרפורמים והקונסרביטים בארה"ב המבקרים בישראל. מול נשות הכותל התפללו אלפי נערות חרדיות ודתיות שגדשו את הרחבה.
<< הכול על העולם היהודי – בדף הפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
שוטרים וסדרנים מטעם הקרן למורשת הכותל הפרידו בין הצדדים ומנעו אלימות, ובכל זאת נרשמו כמה עימותים. תקרית חמורה נרשמה כאשר צעירים חרדים קראו לעבר חבר הכנסת גלעד קריב (העבודה) שהגיע למקום: "גלעד קריב תיזהר, רבין מחפש חבר" – באיום המרמז לראש הממשלה שנרצח.
ח"כ קריב, רב רפורמי ולשעבר מנכ"ל התנועה הרפורמית בישראל, ניצל גם הפעם את חסינותו כדי להכניס לאתר ספר תורה לשימוש המתפללות. הקרן למורשת הכותל אוסרת זאת, והמשטרה אוכפת את האיסור, אך קריב טוען כי לפי פרשנותו המשפטית לחוק ולפסיקות בג"ץ הדבר מותר.
4 צפייה בגלריה
גלעד קריב
גלעד קריב
ח"כ גלעד קריב. ניצל שוב את החסינות
(צילום: יריב כץ)
4 צפייה בגלריה
נערות חרדיות ודתיות גדשו את הרחבה בתפילה המונית
נערות חרדיות ודתיות גדשו את הרחבה בתפילה המונית
נערות חרדיות ודתיות גדשו את הרחבה בתפילה המונית
(צילום: הקרן למורשת הכותל)

"הקרן למורשת הכותל הוסיפה חטא על פשע"

נשות הכותל טענו כי מאמצי המשטרה להפריד גרמו לכך שמקום התפילה שהוקצה עבורן היה מרוחק יחסית מהרחבה המרכזית ומהכותל עצמו. יוכי רפפורט, מנכ"לית נשות הכותל, מסרה: "הקרן למורשת הכותל שוב השפילה מיליוני יהודים ויהודיות ברחבי העולם כאשר מנעה מראשי התנועות הרפורמיות והקונסרבטיביות מלהיכנס ולהתפלל עם ספרי תורה בכותל המערבי, ולאחר מכן הוסיפה חטא על פשע ודחקה את מאות המתפללים אל ירכתי הכותל, ללא אפשרות אפילו לראות את הכותל מרחוק".
יוכי רפפורטיוכי רפפורט, מנכ"לית נשות הכותלצילום: סיוון פרג'
"אנחנו מצפות ממקבלי ההחלטות לעשות מעשה וליישם את מתווה הכותל באופן מיידי, כפי שהתחייבו, ולהעניק לכל יהודייה ויהודי מקום של כבוד בכותל", הוסיפה. "מתווה הכותל הוא צעד של פשרה עבור נשות הכותל, אך כזה שיביא לשלום במקום הקדוש, וביום שבו הוא ייושם במלואו, נסכים לעבור ולהתפלל בעזרת ישראל".

"להשאיר את המקום קדוש ומאחד"

מנגד, בהודעת הקרן למורשת הכותל המערבי נמסר כי "למעלה מרבבת בנות אורתודוכסיות הגיעו מכל רחבי ירושלים לתפילת ראש חודש ביראת קודש ברחבת הכותל, כשלעומתן הגיעה קבוצה קטנה של כ-40 נשים וגברים מהתנועות השונות. הקרן למורשת הכותל עמדה בפני אתגר מורכב מאוד ועשתה מאמצים אדירים כדי לאפשר תפילת ראש חודש כסדרה".
4 צפייה בגלריה
הנערות האורתודוקסיות ממלאות את עזרת הנשים בתפילת ראש חודש אדר ב'
הנערות האורתודוקסיות ממלאות את עזרת הנשים בתפילת ראש חודש אדר ב'
הנערות האורתודוכסיות ממלאות את עזרת הנשים בתפילת ראש חודש אדר ב'
( צילום: הקרן למורשת הכותל)
"חבר הכנסת גלעד קריב הכניס מספר ספרי תורה וניצל את חסינותו, בניגוד לעמדת משרד המשפטים ולנהלים ברחבת הכותל", נכתב בהמשך. "לנוכח הכמות האדירה של המתפללות האורתודוכסיות, עם הגעת הקבוצה מהתנועות השונות הן הוכוונו למתחם בסמוך לכניסה להר הבית. הקרן למורשת הכותל קוראת להסיר את המחלוקות וההפגנות מעל רחבת הכותל, ולהשאיר את המקום קדוש ומאחד".
4 צפייה בגלריה
גלעד קריב עם נשות הכותל
גלעד קריב עם נשות הכותל
קריב עם נשות הכותל, ארכיון
(נשות הכותל)
מנהגי התנועה הרפורמית והתנועה הקונסרבטיבית בארץ ובצפון אמריקה ישבו השבוע עם ראש הממשלה נפתלי בנט לפגישה שהוגדרה חיובית, כדי לדון על מתווה הכותל – ביניהם הרב ריק ג'ייקובס, נשיא האיחוד ליהדות רפורמית בצפון אמריקה; הרב ג'וש ווינברג, מנכ"ל ארצה וסגן נשיא התנועה הרפורמית בארצות הברית; ויעקב בלומנטל, ראש התנועה המסורתית בצפון אמריקה.
במסגרת מתווה הכותל, רחבת התפילה השוויונית בחלקו הדרומי של כותל המערבי הייתה אמורה להתרחב, והגישה אליה אמורה הייתה להיות מהכניסה הראשית לכותל. לפי ההסדר, היא אמורה הייתה להתנהל בידי מועצה שבה חברים נציגי הזרמים הלא-אורתודוקסים ונשות הכותל. המתווה אושר בידי ממשלת ישראל בינואר 2016 – אבל בעקבות התנגדות המפלגות החרדיות, הממשלה חזרה בה וביטלה אותו ביוני 2017.