בצל המגעים לחוק גיוס מוסכם - חברי מועצת חכמי התורה של ש"ס, הרב משה צדקה והרב משה מאיה שלחו היום (ב') מסר ליו"ר המפלגה, ח"כ אריה דרעי. השניים כתבו כי הם מתנגדים בכל תוקף לגיוס חרדים לצה"ל. לעמדה הצטרף הרב שלמה מחפוד, מהרבנים הבולטים של ש"ס.
המכתב פורסם זמן קצר אחרי שחבר המפלגה, ח"כ ינון אזולאי, הצביע בוועדת חוץ וביטחון על הארכת צו 8 למילואימניקים. ביומיים האחרונים מתנהלים מגעים בעיקר בין הליכוד לש"ס, אך גם עם דגל התורה, במטרה להגיע למוסכמות שימנעו את תמיכת החרדים בהצעה לפיזור הכנסת ביום רביעי הקרוב.
2 צפייה בגלריה


הרב יצחק יוסף בכינוס מועצת חכמי התורה של ש"ס, לצד ח"כ אריה דרעי, הרב משה מאיה והרב אברהם סאלים. ארכיון
(צילום: אברהם פריינד)
במכתב שעליו חתומים הרבנים צדקה, מאיה ומחפוד נכתב: "בהיות וכבוד התורה מושפל עד עפר, וראשי השלטון גמרו אומר להתנגד לכל חוק דיחוי, שלא יכלול מכסות או יעדים, ומבקשים לזנב בנחשולים כדרכו של עמלק ולהשיג הסכמה כאילו ניתן להתפשר על כאלו שאינם לומדים לשלחם לצבא ולאבדם משמירת התורה והמצוות, ושם שמיים מחולל רחמנא ליצלן".
בהמשך כתבו הרבנים הבכירים כי "על כן חובתנו להעמיד הדת על תילה ולהבהיר נחרצות שאיסור הגיוס לצבא שווה לכל שומר תורה ומצוות, ואף ביחס לכל המסלולים הנקראים 'חרדיים', מחמת שהצבא מביא בהכרח לקלקול והתדרדרות עד לעבירות החמורות שבתורה".
במכתב של בכירי ש"ס נכתב כי יש "להורות בשער בת רבים כי על פי דעת התורה הקדושה אסור בהחלט להסכים או לקדם חוק הכולל יעדי גיוס, ואסור להתפשר אפילו על נפש אחת גם אם אינו במסגרת לימודים, וגם ביחס למסלולים הנקראים 'חרדיים', ולהחזיר לאלתר את הסדר תורתו אומנתו שיהיה ללא התניות כבעבר. וזכות התורה הקדושה ושמירתה הם שיגנו באמת על ישראל לאין ערוך מכל דבר אחר".
ומה קורה במפלגות האחרות? ביהדות התורה שידרו אתמול פסימיות וטענו כי האולטימטום שהציגו לראש הממשלה עומד בעינו: כל עוד אין הצעת חוק כתובה שתהיה מקובלת עליהם – הם תומכים בחוק לפיזור הכנסת שיעלה ביום רביעי הקרוב להצבעה בכנסת. גורם בכיר ביהדות התורה אמר: "כל שעה דואגים לעדכן אותנו שיש 'התקדמות' ואחר כך מעדכנים שיש 'התקדמות משמעותית'. זה אוויר חם ואין שינוי בעמדות של הצדדים. אנחנו כבר שבעים מהבטחות ודיבורים. יש חוק לפיזור הכנסת ואנחנו נתמוך בו עד שלא נראה נוסח כתוב של חוק הגיוס".
הפגנה של הפלג הירושלמי בבני ברק, החודש
(צילום: דוברות המשטרה, דוד קשת, שמעון ברוך)
גם במפלגת דגל התורה הבהירו אמש אין שום התפתחות, וכי יצביעו בעד פיזור הכנסת אם לא יקבלו נוסח של הצעת חוק גיוס מוכן להצבעה בוועדה. גורמים במפלגה הליטאית אמרו כי "קיבלנו עדכונים על הסכמות חלקיות בכמה נקודות, כל ההתפתחויות וההתקדמויות חסרות משמעות מבחינתנו עד שנראה חוק מוכן".
ההסכמות נסובות סביב סוגי הסנקציות שיוטלו על מי שלא מתגייס, כאשר באגף זה מצליחים הצדדים ליישר קו. החרדים הסכימו לקבל עקרונית שתי סנקציות מרכזיות: משתמט לא יוכל לרכוש דירה דרך מחיר למשתכן; שלילת הטבת סבסוד מעונות לאברכים משתמטים. אדלשטיין והחרדים מתווכחים על סנקציות נוספות, אך סלע המחלוקת נותר עדיין אופן מימוש הסנקציות. החרדים מבקשים שתהיה "תקופת צינון" בין אי-העמידה ביעד הגיוס לבין תחילת החלת הסנקציות על החרדים במידה של אי-גיוס. מנגד, כפי שנכתב, אדלשטיין מתעקש שהסנקציות יופעלו באופן אוטומטי עם סיום שנתון גיוס שלא יעמוד ביעד.