ימים ספורים לפני יום השואה הבינלאומי, שבו ימלאו 80 שנה לשחרור אושוויץ: אף על פי שהגירושים ההמוניים של יהודים מבלגיה לאושוויץ בוצעו באמצעות חברת הרכבות הלאומית של בלגיה, דוח מיוחד שפורסם לאחרונה מעלה כי בלגיה לא תשלם על כך פיצויים אישיים לניצולים.
חבר בוועדה המיוחדת שחיברה את הדוח, שופט בית המשפט העליון בבלגיה ובנם של ניצולי שואה מפולין, סידני ברנמן, סירב לאשר את הדוח הסופי. "הדוח אינו מכבד את זכרם של אלפי יהודים", אמר ברנמן. "בתחושת מרירות אני מוכרח לומר שהדוח הוא כישלון מהדהד ואיני יכול לאשר אותו במצפון שקט".
3 צפייה בגלריה
פליטים יהודים גרמנים ברכבת באנטוורפן, ב-1939, לפני פרוץ מלחמת העולם השנייה
פליטים יהודים גרמנים ברכבת באנטוורפן, ב-1939, לפני פרוץ מלחמת העולם השנייה
פליטים יהודים גרמנים ברכבת באנטוורפן ב-1939, לפני פרוץ מלחמת העולם השנייה. לימים יהודים הובלו להשמדה ברכבות
(צילום: Gerry Cranham / Fox Photos / Getty Images)
מ-1942 עד 1944 שילחה חברת הרכבות הבלגית הלאומית (SNCB) את 28 הרכבות שהובילו 25,843 איש, מרביתם יהודים, לאושוויץ – מתוכם שרדו 1,195 בלבד. אחד הנימוקים המרכזיים שהביאו את הוועדה שחיברה את הדוח להחליט לא לפצות את הניצולים ואת יורשי הקורבנות הוא העובדה שהשליטה של גרמניה הנאצית על חברת הרכבות הבלגית הייתה גדולה יותר מזו שהייתה בחברות הרכבות של צרפת ושל הולנד, שדווקא כן פיצו את המגורשים.
בארגון היהודי העולמי להשבת רכוש (איל"ר), שהוביל את הדרישה לחקור את תפקידה של חברת הרכבות הבלגית בגירוש היהודים להשמדה, אמרו בתגובה כי "שיעור התמותה השנתי של ניצולי השואה הוא 8 עד 10 אחוזים. תהליך החקירה הנוכחי החל עוד בשנת 2019. בעוד אנחנו מתקרבים ליום השנה לשחרור אושוויץ בשבוע הבא, יש לספק בדחיפות פיצוי לניצולים שעדיין בחיים ולפצות את יורשיהם". איל"ר נחשב לארגון היציג של העם היהודי במאבק לפיצויים ומייצג ניצולי שואה בלגים בחו"ל. את המאבק מובילים נשיא איל"ר, גדעון טיילור, ומנהל הפעולות הראשי בארגון, מרק ויצמן.
3 צפייה בגלריה
רובי ריבלין בביקור באושוויץ בירקנאו
רובי ריבלין בביקור באושוויץ בירקנאו
גדרות באושוויץ. הדוח המליץ על התנצלות ומימון יוזמות זיכרון מצד בלגיה, ללא פיצוי לקורבנות
(צילום: Omar Marques / Getty Images)
מהמלצות הדוח עולה כי על חברת הרכבות להתנצל על התפקיד שמילאה בהובלת היהודים להשמדה. נוסף על כך, נקבע שעל חברת הרכבות לממן יוזמות זיכרון שונות, לדאוג לחשוף את הממצאים לציבור ולפעול להנצחת זיכרון האירועים ההיסטורים באמצעים חדשניים כגון פודקאסטים, סיורים וירטואליים ותערוכות, פיתוח שיעורים וחומרי לימוד בבתי הספר. הוועדה ממליצה גם ליזום פרויקטים חינוכיים שיקדמו הבנה של השלכות האנטישמיות ושנאת הזרים ולימוד הלקחים לעובדי ממשלה וגורמי אכיפת החוק.
עם זאת, ביחס לפיצויים, הוועדה קובעת שממשלת בלגיה כבר היום מספקת לניצולי שואה החיים בה פיצויים והטבות, ולא המליצה על פיצוי מיוחד על הגירוש ברכבות, בניגוד להולנד וצרפת. הוועדה לא הזכירה פיצוי לניצולים שאינם חיים בבלגיה או ליהודים שלא היו אזרחי בלגיה והיו על הרכבות. הוועדה כן ממליצה לממשלה הבלגית לשקול באופן כללי בקשות לתמיכה ביוזמות שמטרתן לשפר את מצב הניצולים.
3 צפייה בגלריה
רכבת בבריסל בשנות ה-30
רכבת בבריסל בשנות ה-30
רכבת בבריסל בשנות ה-30. בשואה היהודים גורשו לאושוויץ ברכבות של החברה הלאומית הבלגית
(צילום: Herbert Felton / Hulton Archive / Getty Images)
ב-2019 העביר הפרלמנט הבלגי פה אחד החלטה המבקשת מהממשלה לפתוח בחקירה עצמאית על תפקידה של חברת הרכבות הלאומית של בלגיה בגירוש יותר מ-25 אלף יהודים ויותר מ-350 צוענים ב-28 שיירות להשמדה. מסקנות המחקר ההיסטורי הוצגו בשנת 2023 ואחריו הורתה ממשלת בלגיה על הקמת הוועדה המיוחדת במטרה להמליץ על מעקב אחר מסקנות המחקר.
"למרות שאנו שמחים לראות את הדגש של הדוח על חינוך וזיכרון, התאכזבנו מאוד מכך שהוא לא המליץ על צעדים קונקרטיים כדי לתת מענה לצורכי הניצולים מגירושי הרכבת", אמרו ראשי איל"ר. "דחיית הפיצויים מהפושע לקורבן שוללת את המחויבות המוסרית של חברת הרכבות כלפי מי שפגעה בו, ובמקום זאת היא תאפשר לחברת הרכבות להתחמק מפעולות שמבטאות אחריות אישית ותאפשר לה להרחיב את האשמה לציבור הבלגי כולו. קבלת אחריות פירושה התמודדות ישירה עם קורבנות בודדים. אנו מחויבים להבטיח שניצולי השואה יקבלו את הצדק המגיע להם ושזיכרון הזוועות הללו ימשיך להנחות אותנו לעבר עתיד צודק ומכיל יותר".