היועצת המשפטית של הרבנות הראשית, עו"ד אורית משמוש, קבעה היום (ג') כי המועמד המוביל בבחירות לרבנות העיר רמלה, הרב יצחק אבוחצירא, מחזיק בתעודת רב לא כשירה. חוות הדעת של היועצת המשפטית התפרסמה שעות לפני הבחירות לתפקיד רב העיר, שצפויות להיערך מחר.
הרב אבוחצירא הוא המועמד הנתמך בידי ש"ס ובן דודו של שר הבריאות מהמפלגה, אוריאל בוסו. בתנועה נאחזים בכך שמגיעה לו "זכות אבות", שכן אביו וסבו היו רבני העיר רמלה, וכן בהיותו אהוד בקרב ציבורים שונים בעיר וידוע בבתי הכנסת שהקים ובמסגרות לימוד התורה שהוביל.
2 צפייה בגלריה
תעודת ההסמכה של הרב יצחק אבוחצירא. פרטים תמוהים
תעודת ההסמכה של הרב יצחק אבוחצירא. פרטים תמוהים
תעודת ההסמכה של הרב יצחק אבוחצירא. פרטים תמוהים
בחוות דעת שגיבשה כתבה משמוש כי "בהתייחס לכלל הנסיבות והתיעוד שבפנינו, ובכלל זאת היעדר תיעוד לבחינה שאותה הרב אבוחצירא טוען שהוא עבר והתהיות שהועלו לעניין מתכונת בחינה זו, חסרונה של תעודה מקורית, הפער הצורני שבין תעודה זו לתעודות אחרות שניתנו באותה תקופה והטעויות שנפלו בתעודה, לרבות תאריך מתן התעודה, שנופל בשבת, גילו הצעיר של הרב אבוחצירא במועד מתן התעודה, והעובדה כי התיעוד למתן התעודה במערכת הממוחשבת הוטמע רק בשנת 2016, שנים לאחר התאריך המופיע על גביה, וכי הוא אינו מדויק, וכולל רק את עצם נתינתה ללא כל מעטפת תומכת של אסמכתה נוספת כלשהי מתוך מערכות הרבנות, הרי שאין כל אפשרות לתת אישור משפטי לתוקפה של התעודה בנדון. מיותר לציין כי ככל שיוצג תיעוד נוסף רלוונטי, נשמח לבחון אותו ולהידרש לנושא בשנית".
עוד ציינה משמוש כי באשר לבחינות לקבלת כשירות לרב עיר, היא לא מצאה שהרב עבר מבחנים כאלה. "שוחחתי עם הרב אבוחצירא בעצמו וביקשתי ממנו מידע על אודות תהליך ההסמכה שהוא עבר ברבנות הראשית, כדי לנסות ולהסתייע במידע זה לצורך איתור תיעוד התהליך במערכות הרבנות הראשית", כתבה, "כמו כן, ביקשתי ממנו להציג את התעודה המקורית שברשותו, ואת מכתבי התוצאה שהוא קיבל, ככל שישנם. לעניין התעודה, הוא מסר שלצערו אין בידיו את התעודה המקורית, והיא ככל הנראה נהרסה בעקבות שריפה שפרצה בכולל שלו, שם הוא שמר אותה. לעניין מכתבי התוצאה הוא מסר כי לא נמסרו לידיו מכתבי תוצאה, וכי המבחן היחיד שאותו הוא עבר זו בחינה בעל-פה שאותה הוא עבר בפני ועדת רבנים. דברים אלו תואמים את הנכתב על ידו במסגרת ההתייחסות".
האספה הבוחרת רב עיר מורכבת מנציגי ציבור מקומיים, כאשר 50% מהם הם חברי מועצת העיר. השאר הם מנכ"ל העירייה ונציגים מקומיים, שמחציתם מתמנים בידי מועצת העיר ומחציתם מתמנים בידי השר לשירותי דת. המועמדים הנוספים לתפקיד רב העיר רמלה הם הרב אברהם הכהן, הרב ניסים מורדכייב והרב מנחם כהן.
2 צפייה בגלריה
 מליאת הכנסת
 מליאת הכנסת
שר הבריאות אוריאל בוסו. בן דודו של הרב אבוחצירא
(צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת)
עוד קודם לכן, יממה לפני הבחירות לרבנות העיר, נשלחה תלונה לוועדת הבחירות בעיר המצביעה על ליקויים לכאורה בתעודת הרבנות של המועמד הנתמך בידי ש"ס – בנו ונכדו של רבני העיר לשעבר, הרב אבוחצירא.
מאז הגיש את מועמדותו ביקשו גורמים המוערים בפרטים לקבל את התעודה המעידה כי עבר מבחנים והסמכה לדרגת רב עיר. בהתחלה מספרים התושבים שנתקלו בהתנגדות מצד אנשי הרב, שלא רצו להציג את התעודה. לבסוף, אחרי הפצרות, היא התקבלה – אלא שבין שורותיה התגלו פרטים תמוהים.
בתעודה נכתב כי הסמכתו של הרב נובעת מאישור שניתן בישיבת מועצת הרבנות בחודש אלול תש"ס, וכי התעודה ניתנה לו ביום י"א בטבת. מהתלונה שהתקבלה בוועדת הבחירות עולה כי לא התקיימה ישיבה של מועצת הרבנות באלול תש"ס (ספטמבר 2000), וי"א בטבת תשס"א היה בשבת. יתרה מכך, הרב היה בן 28 בעת קבלת התעודה. גם כשמדובר בעילויים גדולים מאוד, הצעירים ביותר מקבלים את תעודת הסמיכה לרב עיר בגיל 32. עוד נכתב כי התעודה הונפקה בכפוף לסעיף 3ב(12), אלא שבזמן חתימת התעודה לא היה סעיף כזה בחוק הרבנות הראשית.
הרב יצחק אבוחצירא סירב להגיב על הטענות נגדו.
מוועדת הבחירות לבחירת רב העיר רמלה נמסר: "בתגובה לפנייתכם בנושא כושר המועמד לרבנות, אנו מבהירים – לגבי אישור רשמי מהרבנות הראשית: מחלקת הבחינות וההסמכה של הרבנות הראשית לישראל אישרה באופן רשמי את תקפותה וחוקיותה של תעודת ההסמכה, כפי שמופיע במערכת הממוחשבת הרשמית. בנוגע לתאריך החתימה: מחלקת הבחינות וההסמכה הבהירה כי על פי המערכת הרשמית, התעודה נחתמה ביום ראשון. הפער בין תאריך החתימה בפועל למועד הנפקת התעודה היה קיים בעבר ומוכר ברבנות. בנוגע לתהליך קבלת החלטות: החלטות מועצת הרבנות הראשית התקבלו באמצעות ישיבות פורמליות, לרבות בדרך של סבב טלפוני מאושר. אישור כושרים בוצע לעיתים קרובות באמצעות נהלים אלה. רקע היסטורי: בתקופה הרלוונטית ניתנו תעודות כושר מסוג זה למועמדים בגילים שונים, עד להחלטת בית המשפט העליון בשנת 2012 שהביאה לשינוי בנוהג. יודגש כי עסקינן באירועים ישנים לפני יותר מ-25 שנים, ומטבע הדברים קיימים חוסרים שיצרו את השאלות שבפנייתכם. נבקש להדגיש שהתגובה מבוססת על מידע רשמי מהרבנות הראשית לישראל ומשקפת את העובדות כפי שהועברו על ידי הגורמים המוסמכים".
עו"ד אוהד וייגלר, מנהל המחלקה למדיניות ציבורית בארגון עתים, מסר: "מיד עם ההכרזה על הליכי הבחירות ב-50 רשויות ברחבי הארץ נחשפנו ללחץ פוליטי כבד מאוד שמוטל על ראשי רשויות מצד גורמים פוליטיים. מנכ"ל המשרד הוקלט בעצמו אומר שהיחיד שיחליט את זהותם של רבני הערים הוא ראש המפלגה אריה דרעי, ולא ראשי הערים. מדובר במציאות שאינה מתקבלת על הדעת. במשך אלפי שנים קהילות ישראל בחרו את הרבנים שעמדו בראש הקהילה, וכעת מפלגת ש"ס מבקשת לקדם רפורמה הלכתית ולמנות בעצמה רבנים לעשרות ערים ברחבי הארץ.
"לצד עשרות רשויות שנמצאות איתנו בקשר רציף בנושא הליך בחירת הרב, אני מזמין נציגים ממועצות נוספות לעשות כך כדי שנסייע להם לבחור רבנים שהם מעוניינים בהם ושייצגו את המגוון האנושי ברחבי העיר. אם עד היום היינו עדים ללחצים פוליטיים, הטענות שמפורטות בכתבה הן בסדר גודל אחר. אני קורא למשרד לשירותי דת לפקח באופן הדוק על הליכי הבחירה במטרה לוודא שהליכי הבחירות נעשים בצורה תקינה וחוקית".
פורסם לראשונה: 14:42, 10.06.25