"אחרי שסיימנו את הזיהוי יצאנו ביחד אנשי הרבנות הצבאית, השוטרים, רופאי המכון לרפואה משפטית והמשרד לשירותי דת ואמרנו קדיש. אפילו עובדים לא דתיים באו והצטרפו אלינו – זה היה רגע של סגירת מעגל לאומית". כך תיאר סגן-אלוף הרב ניר יפה, ראש ענף זיהוי וקבורה ברבנות הצבאית, את הרגע שלאחר אימות זהותו של סגן הדר גולדין ז"ל, שהושב ביום ראשון לישראל.
סא"ל יפה - נשוי ואב לשמונה - עובד בימים אלה ללא הפסקה. ימי השבת החטופים החללים, והליך הליווי והזיהוי המורכב, דורשים ממנו ומחייליו עבודה מאומצת - אחרי הטיפול בחללי המלחמה הרבים. ב-7 באוקטובר 2023 שימש סא"ל יפה כרב זרוע היבשה, ואחרי חצי שנה מונה לעמוד בראש מערך הזיהוי והקבורה של צה"ל. "זה לא זיהוי מוות אזרחי בבית חולים", הסביר. "מלאכת זיהוי של חללים בשטח היא מורכבת. כשהיו אירועים רבי-נפגעים הזיהוי היה מורכב: לפי שיניים, אצבע, די-אן-איי".
"לחזרת החטופים החללים, שעבר זמן מאז נחטפו, נערכנו מבעוד מועד - המכון לרפואה משפטית, המשטרה, המשרד לשירותי דת, כי לא ידוע מי יגיע", תיאר סא"ל יפה. "כשחזרו חללים לא ידענו אם מי שהושב הוא חלל או אזרח, לכן עבדנו יחד, המשטרה וצה"ל, מז"פ ורבנות צבאית. אם זיהינו במכון שזה אזרח - נכנסה המשטרה לתמונה. אם זה חלל - אז היינו גם בתמונה. זו עבודה מורכבת. האנשים אצלנו בענף, סדירים ומילואים, נושאים על גבם את החוויה המורכבת הזאת.
ארונו של גולדין מגיע לאבו כביר
(צילום: אור הדר)
"זו משימה קשה, אבל כשחדורים מטרה לזהות חללים שמסרו את נפשם למען הקיום של העם שלנו, זה נותן כוח לעשות הכל כדי להביא אותם לקבר ישראל. יחידות הסיור של הרבנות נכנסו לשטח הלחימה כדי להביא כל דבר ודבר לקבר ישראל. זה לא רק מאמץ של התמודדות נפשית 'מה אני אראה'. זו גם כניסה לשדה הקרב עבור המשימה שהיא לא להותיר חלל שלא נאסף ושלא נשארו שרידים ללא קבורה".
בכל אירועי השבת החללים בשבועות האחרונים היה הרב יפה יחד עם הרב הצבאי הראשי, תת-אלוף אייל קרים, ויתר אנשי הרבנות הצבאית. ביום ראשון הוא חש איך נסגר המעגל מול משפחת גולדין, שאף ציינה בהלוויה אתמול את עבודת הרבנות.
העבודה המאומצת נמשכת גם בשבתות. "יש שבתות שבהן אני לא בבית, אבל ההרגשה שלנו היא שזו זכות לעשות את המלאכה הזאת" סיפר הרב יפה. "בהוראת הרב הצבאי הראשי אנחנו ממשיכים בזיהוי גם בשבת. יש אנשים ששנתיים היו בשבי האויב. הם הרוגי מלכות. הם נפלו בקרב, הבנים שבים הביתה. כל סגירת מעגל כזאת מלווה בתחושת שליחות".
סא"ל יפה משבח את התמיכה המשפחתית שלה זוכים אנשי הרבנות הצבאית. "צריך להוקיר טובה למשפחות של החיילים שעוסקים בזה. אנשים חוזרים הביתה עם כל מה שהם עברו, וצריכים לעשות את המעבר לחיי המשפחה. הילדים שלי למשל מכירים את המושגים 'יש זיהוי' או 'אין זיהוי'. הם לא נחשפים לשמות, אבל הם רואים שאבא יוצא מהחדר באמצע הלילה לדבר. כשהבנו שהדר חזר, המשפחה, הילדים שלי, שידעו שאני שותף לתהליך הזה – היו בהתרגשות מאד גדולה".
פורסם לראשונה: 00:00, 12.11.25









