אולי גם אתם נתקעתם בשבועות האחרונים בפקק, בעקבות חסימות הכבישים במספר מוקדים על ידי פלגים חרדים קיצוניים שהפגינו נגד מעצר עריקים חרדים. אולי הזדעזעתם מהדיווח על ההתפרעויות וניפוץ שמשת המכונית והעציצים בכניסה לביתו של השופט והמשנה לנשיא בית המשפט העליון נעם סולברג. אולי דאגתם, כשהפגינו מול ביתו של ראש אגף התנועה במשטרה, ניצב חיים שמואלי, וניסו לפרוץ אליו. אלא שבעוד המהומות בעקבות מעצר העריקים החרדים הולכות ומסלימות ‑ הניסיון להבין על מה המהומה, למה הן פרצו ולקבל נתונים על מספרם של העריקים שנעצרו, עולה בתוהו.
למרות החשיבות הברורה של הנושא, בצה"ל נמנעים ממסירת נתונים על מעצרי עריקים חרדים שלא התייצבו בלשכות הגיוס, על היקף הפעולות שבוצעו וכיצד הן השפיעו. לפני כשבועיים חל התאריך האחרון למסירת התשובה שקבע בית המשפט, אך בצה"ל ביקשו, בפעם הרביעית, הארכה.
בחודש ינואר האחרון, אחרי ניסיון לקבל את המידע דרך בקשות חופש מידע במשך חודשים ארוכים ‑ עתרו "התנועה לחופש המידע" ותנועת "ישראל חופשית" לבית המשפט המחוזי בתל-אביב, וזאת כדי לחייב את צה"ל לפרסם את הנתונים המלאים על פעולות האכיפה שהוא מבצע נגד צעירים חרדים המוגדרים על פי חוק כמשתמטים חייבי מעצר.
העותרים ביקשו לקבל מידע על כמות החרדים שהוגדרו כעריקים מאז החל הצבא בשליחת צווים לכל צעיר חרדי, כמה עריקים קיימים היום לפי מגזר, כמה כתבי אישום הוגשו על ידי הפרקליטות הצבאית על עריקות במהלך השנים האחרונות, פילוח של כתבי האישום לפי מגזרים, כמה הרשעות בעריקות ניתנו מתוך סך כתבי האישום שהוגשו, כמה עריקים נשפטו למאסר בפועל מדי שנה, וכמה מכל מגזר. מידע שהצבא סירב לתת, במענה לבקשה שהוגשה לפי חוק.
בעקבות העתירה, הורה בית המשפט המחוזי בתל-אביב לפרקליטות בשם המדינה להעביר את המידע המבוקש או לנמק מדוע לא ניתנו הנתונים במענה לבקשת חופש המידע על פי חוק. אבל כאמור, בצה"ל ביקשו עוד הארכת זמן למסירת הנתונים.
השופטת לימור ביבי השיבה כי "מדובר בבקשה רביעית לארכה. התנהלות המשיב בבקשות חוזרות ונשנות לארכה מדברת על פניו בעד עצמה ומלמדת על זלזול בהחלטות בית המשפט ובמועדים שנקבעים על ידו. האמור חל ביתר שאת בהינתן שבמסגרת הבקשה אין כל הסבר למחדלים של הגורמים להתכנס למועדים כפי שנקבעו על ידי בית המשפט". בסופו של דבר, נתנה השופטת לצה"ל הארכה של שבוע.
אמש, בעקבות פניית “ידיעות אחרונות”, בניגוד לחוק המחייב את פרסום המידע במלואו, הצבא מסר לתנועה לחופש המידע חומרים חלקיים - אשר אינם כוללים פילוח מלא לפי מגזרים, ובפרט ללא פילוח לפי החברה החרדית. החלוקה היחידה שמופיעה היא לפי חלוקה ליהודים, נוצרים, דרוזים ומוסלמים, וגם היא נוגעת רק לחלק מהנתונים. המשמעות בפועל היא שלא ניתן להבין מן הנתונים כמה מעצרי חרדים היו בשנה האחרונה. בצבא נטען כי “המידע על הקבוצה העדתית ממנה מגיעים המשתמטים לא נשמר ועל כן אין ביכולת המערכת לבצע חלוקה זו”.
אורי קידר, מנכ״ל תנועת ישראל חופשית: “צה”ל בחר למסור נתונים חלקיים בלבד, באופן שממשיך להסתיר מהציבור את ממדי המחדל באכיפת גיוס חרדים. מי שלא עושה הכול ומפעיל כל כלי אפשרי כדי להרחיב את בסיס המשרתים, מאבד את הלגיטימציה הציבורית לקרוא לציבור המשרת בפעם השמינית והעשירית לשירות של עשרות ואף מאות ימי מילואים. גם ההסתרה הזו תיכשל. הציבור זכאי לדעת את האמת, והגיע זמן שוויון”.
למרות פניות מרובות, מדובר צה"ל לא נמסרה תגובה.





