יצירה בלתי נתפסת שכתב שלמה קנובל ז"ל בגטו לודז' לסירוגין במשך כשלוש שנים ריגשה דור שלם. לאחרונה המשפחה המורחבת התאחדה לראות את הפלא במוזיאון יד ושם.
ליד ושם הגיעו בנו, נכדו ונינו של שלמה קנובל ז"ל למפגש יוצא דופן עם יצירת מופת ששרדה את התופת: תנ"ך מיניאטורי, בגודל של קופסת גפרורים, כתוב בכתב מיקרוגרפי. את היצירה הבלתי נתפסת הזו כתב שלמה קנובל בגטו לודז' לסירוגין במשך כשלוש שנים. הוא חי שם יחד עם אשתו שפרה ובנם בן השלוש חיים אלתר, והועסק בבית חרושת לייצור נעליים צבאיות. בפינה קטנה וייעודית בחדר שבו גרו, הוא שקד על הספר. את הדיו המיוחד, שלא נמחק בקלות, רכש באמצעות קצבת הלחם המשפחתית. בנו הפעוט נהג לספר בגאווה: "אבא שלי כותב תנ"ך".
שלמה כרך את התנ"ך ובשנת 1943 נתן אותו במתנה לראש היודנראט, חיים רומקובסקי. הספר מורכב מ-85 עמודים זעירים, ובראשונים שבהם מופיעים איורי מיקרוגרפיה, ביניהם דיוקנו של רומקובסקי המעוצב כולו מפסוקי תנ"ך זעירים.
בנו של שלמה נרצח בשואה. הוא ואשתו שרדו ובהמשך נולד להם בן. הם עלו לישראל בשנת 1972. שלמה היה בטוח שספר התנ"ך שכתב נעלם.
בתום המלחמה חזרה שורדת השואה בלה ביאליק אל גטו לודז' החרב ומצאה את התנ"ך הזעיר לצד חנוכייה זעירה מתקפלת, עבודתו של האמן ז' אייבשיץ. ב-1983 היא תרמה את הפריטים ליד ושם. זהות יוצר התנ״ך המיניאטורי לא היתה ידועה. שנה לאחר מכן, במהלך כנס של ניצולי גטו לודז', פורסם דבר קיומם של הפריטים בעיתונות. בעקבות הפרסום טלפן קורא למשרדי יד ושם וסיפר כי הוא מכיר את היוצר. כך, 41 שנים אחרי שמסר את התנ"ך הזעיר לראש היודנראט רומקובסקי בגטו לודז', זכה שלמה קנובל להחזיק שוב בידיו את הפריט המיוחד שיצר. האירוע המרגש שודר בטלוויזיה, במהדורת החדשות.
   המפגש המשפחתי עם התנ"ך המיניאטורי
   המפגש המשפחתי עם התנ"ך המיניאטורי
המפגש המשפחתי עם התנ"ך המיניאטורי
לפני כשבועיים הגיעו שלושת הדורות של משפחת קנובל ליד ושם, כדי לגעת מקרוב בהיסטוריה המשפחתית שנותרה מהגטו. "הגענו ליד ושם לקראת בר מצווה של הנין כשהמפגש עם התנ"ך ובעצם עם הסיפור המשפחתי מהווה מעין סגירת מעגל" אומר אבי קנובל, בנו של שלמה. "הדור הצעיר הכיר את הסיפור באופן כללי מאוד אך המפגש עם הפריט עצמו ריגש את כולם מאוד וכצעירים החיים בארה"ב הם סיכמו ב-That's so cool שזה אומר הכל".
פורסם לראשונה: 00:00, 28.07.26