איל הנדל"ן ואיש העסקים האמריקני ג'וזף ג'יי סיט מאמין שהתעשייה בישראל נמצאת על סף "לידה מחדש". הוא מצביע על מגמה גוברת של אנשים מכל רחבי העולם שעוברים לגור בישראל – לא רק יהודים, אלא גם יזמים ממדינות שונות, בהן רוסיה ואוקראינה – שרואים בישראל נקודת השקה אידיאלית לעסקים שלהם.
סיט הגיע לישראל לא כאיש עסקים, אלא כמי שאכפת לו מאוד מהחברה הישראלית. הוא הובא לישראל על ידי ינון גל-און, שמארח בקביעות אירועים בהשתתפות האנשים המשפיעים והעשירים בישראל ומחוצה לה. אירועים אלו מתקיימים על בסיס שבועי במטרה לגשר על הפערים החברתיים בחברה הישראלית. היוזמה נקראת "עולמות נפגשים" (Worlds Meet), ובמסגרת זו הביא גל-און את ג'וזף כחלק מהמשלחות לישראל שהוא מארגן באופן תדיר.
4 צפייה בגלריה
ג'וזף סיט (משמאל) וינון גל-און
ג'וזף סיט (משמאל) וינון גל-און
ג'וזף סיט (משמאל) וינון גל-און
גם סיט, מייסד רשת הקמעונאות אשלי סטיוארט וראש חברת הנדל"ן העולמית Thor Equities, המנהלת נכסים של 20 מיליארד דולר, היה מעורב באופן פעיל בעיצוב דעת הקהל על מלחמת "חרבות ברזל". הוא היה בין קבוצת מיליארדרים ומנהיגים עסקיים בעלי השפעה שלחצו באופן אישי על ראש עיריית ניו יורק אריק אדמס לפזר משטרתית את ההפגנות הפרו-פלסטיניות שנערכו באוניברסיטת קולומביה לפני שנה.
על פי דיווח ב"וושינגטון פוסט", הדיונים הללו התקיימו בצ'אט קבוצתי בוואטסאפ שכותרתו "אירועי אקטואליים בישראל", שנוצר זמן קצר לאחר הטבח ב-7 באוקטובר 2023. הצ'אט התרחב בסופו של דבר וכלל כ-100 מנהיגים עסקיים ובעלי ממון, כולל סיט, שסירב לדון במאמציו נגד אקטיביזם אנטי-ישראלי ואנטישמיות.
בשיחה עם ynet, סיט (50) אומר שהוא נשאר אופטימי בדעותיו על ישראל, למרות מיקומה הגאוגרפי, שאותו הוא מכנה "השכונה הגרועה ביותר עלי אדמות". בעוד עמק הסיליקון ממשיך לשלוט במגמות הטכנולוגיה העולמיות, הוא מאמין שעתיד התעשייה טמון בישראל. לפני כמה שנים, איחוד האמירויות הערביות הייתה שוק על סף צמיחה אקספוננציאלית, עם תעשיות פורחות ותיאבון תמידי לחדשנות. כיום, אומר סיט, ישראל מציגה פוטנציאל דומה: "אותה דינמיקת צמיחה שראיתי באיחוד האמירויות מתרחשת ממש כאן בישראל. התעשייה, מכל הבחינות, עומדת לפרוח ולעבור לידה מחדש".
4 צפייה בגלריה
ג'וזף סיט בתפקיד המרשל במצעד הצדעה לישראל שנערך בניו יורק ב-2011
ג'וזף סיט בתפקיד המרשל במצעד הצדעה לישראל שנערך בניו יורק ב-2011
ג'וזף סיט בתפקיד המרשל במצעד הצדעה לישראל שנערך בניו יורק ב-2011
סיט, שלמד בבית הספר למנהל עסקים של אוניברסיטת ניו יורק וייסד את Thor Equities ב-1986 בעודו סטודנט, מופתע מהריכוז העצום של כישרונות בישראל – כולל רבים שאינם יהודים ואינם ילידי ישראל. "כששאלתי אותם למה הם בחרו בישראל, על אף שאינם יהודים, הם אמרו שהם חיפשו מקום שבו נמצאים המוחות הגדולים ביותר, היכן שהרמה המתוחכמת ביותר של עסקים וטכנולוגיה קיימת – והם לא מצאו שוק פורה יותר מישראל", אמר סיט, שדבריו נאמרים בזמן שחברות הטכנולוגיה הגדולות מצטמצמות בעולם, אבל מגדילות את ההשקעות שלהן בישראל.
"הם אמרו שבעוד חברות הטכנולוגיה הגדולות מצמצמות מקומות עבודה בעולם, המקום היחיד שבו הן מגדילות את בסיס העובדים שלהם הוא כאן בישראל. זה משהו שאף אחד לא מדבר עליו", הוסיף סיט. דוגמה בולטת לכך היא השקעות הון סיכון. בעוד חברות הון סיכון ברחבי העולם מצטמצמות בגלל לחצים כלכליים, כמה מהמשקיעים הפעילים ביותר של 2024 מכפילים את ההשקעה ישראל (בין השאר אנדריסן הורוביץ – אחת מקרנות ההון סיכון היחידות מהשורה הראשונה שלא הייתה לה בעבר נוכחות בישראל – שהפכה כעת לאחת המשקיעות הפעילות ביותר במדינה).
ולא רק קרנות הון סיכון מגדילות פעילות בישראל – הסטארט-אפים במדינה מתמודדים עם כמה מהאתגרים הגדולים ביותר באנרגיה ירוקה וטכנולוגיית רכב חשמלי (EV). אחד המכשולים הגדולים ביותר עבור אנרגיה מתחדשת כיום הוא אחסון, בעיה שסטארט-אפים ישראלים כמו Ogwen פועלים לפתור. החברה היא חלוצה בפתרונות אחסון אנרגיה מבוססי מלח, שיכולים לחולל מהפכה בשוק.
4 צפייה בגלריה
ג'וזף סיט בתפקיד המרשל במצעד הצדעה לישראל שנערך בניו יורק ב-2011
ג'וזף סיט בתפקיד המרשל במצעד הצדעה לישראל שנערך בניו יורק ב-2011
סיט בתפקיד המרשל במצעד הצדעה לישראל שנערך בניו יורק ב-2011
"אחד האתגרים הגדולים ביותר של אנרגיה ירוקה הוא אחסון אנרגיה, במיוחד אחסון בקנה מידה גדול", הסביר סיט, "ועם עלייתם של מרכזי נתונים ותעשיות עתירות אנרגיה אחרות, הביקוש רק הולך וגדל". סיט גם הצביע על Electreon (אלקטריאון), חברה ציבורית ישראלית העוסקת בפיתוח תשתית כבישים חשמליים וציוד לטעינה אלחוטית של כלי רכב חשמליים על בסיס סלילי השראה המוטמנים בכביש או בחניון.
"הטכנולוגיה מאפשרת למכוניות להיטען מרחוק, ללא חוטים, בזמן שהן נעות", אמר סיט. "המייסד, אורן עזר, אותו פגשתי לפני שנים, הוא איש חזון אמיתי. הוא הבין שאם טלפון יכול להיטען אלחוטית, אז גם מכונית יכולה". Electreon כבר בוחנת את הטכנולוגיה שלה ב-23 ערים ברחבי העולם, כולל בישראל, גרמניה וארה"ב, ויצרניות הרכב הגדולות שמו לב לכך. "כמה יצרניות הרכב המובילות בעולם – כמו למשל קבוצת פולקסווגן, יונדאי מוטור ותאגיד טויוטה מוטור – מביעות את הנכונות לשלב את הטכנולוגיה במכוניות שלהן. ברגע שיצרנית רכב גדולה אחת תעשה זאת, השאר יבואו בעקבותיה", טען סיט.
לדברי איש העסקים האמריקני, ישראל הפכה למומחית בטכנולוגיה ביטחונית. "לאור הניסיון הרב עם טכנולוגיית לוחמה מודרנית בעזה, בלבנון, באיראן ובתימן, מומחי טכנולוגיה צבאיים ישראלים צפויים לעבור למיזמים ביטחוניים במגזר הפרטי. נוסף על כך, עם הכלכלות העולמיות שמגדילות את תקציבי ההוצאות הצבאיות שלהן, מגזר זה צפוי לחוות צמיחה משמעותית", אמר סיט, באמונה שהצמיחה הכלכלית של ישראל תואץ עוד יותר ברגע שהשלום יגיע לאזור – והוא משוכנע שהיום קרוב יותר ממה שרוב האנשים חושבים. "יש לי מכרים רבים כל כך שהם מנהיגים ברחבי המזרח התיכון – איחוד האמירויות, קטאר, סעודיה, בחריין, עומאן – שפועלים באמת למען השלום. אני חושב שאנחנו הרבה יותר קרובים לשלום מכפי שנדמה".
4 צפייה בגלריה
ג'וזף סיט
ג'וזף סיט
ג'וזף סיט. נשאר אופטימי לגבי ישראל, למרות מיקומה ב"שכונה הגרועה ביותר עלי אדמות"
בינתיים, הענף שמתכונן בשקט לפריחה משמעותית בישראל הוא ענף הנדל"ן. בזמן שחלק גדול מהעולם מתמודד עם עודף של שטחי משרדים, ישראל מתמודדת עם בעיה הפוכה. הדברים אמורים גם לגבי מקומות אירוח, אזורי תעשייה ופיתוחי שטחי מגורים יוקרתיים. התשקיף האופטימי של סיט אינו נוגע רק להון שמוזרם לישראל, אלא גם להתרחבות של הון ישראלי לשווקים בעולם.
"אני חושב שבסיס ההון של המשקיעים המוסדיים בישראל עומד לגדול, עם השקעה גלובלית רבה יותר", הסביר סיט. "שווקים כמו ניו יורק ואירופה חווים מצוקה, ולמשקיעים ישראלים יש כעת הזדמנות ענקית לנצל זאת". לדבריו, ישראל נמצאת בנקודת פיתול גדולה – והיא לא רק עוד מרכז טכנולוגי. במקום זאת, הוא רואה בה את החממה הגדולה הבאה בעולם לחדשנות. "אני אגיד את זה כך: השמש, הירח והכוכבים מסתדרים עבור ישראל. הגורמים הכלכליים, המומנטום הטכנולוגי ואפילו התמורות הפוליטיות – הכול מתחבר", סיכם סיט.