שף
שף
סלמון אפוי על גרטן תפוחי אדמה

סגרנו דיל לפסח: 5 מנות עיקריות שמתבשלות עם התוספות בתבנית אחת

לפני שיהיה עמוס, לפני שיהיה בלגן, זה הזמן לבחור בנחת מנה עיקרית מנצחת לארוחת החג. מיכל לוי־אלחלל מציעה חמש אפשרויות מגוונות לליל הסדר - מסלמון אפוי עם גרטן תפוחי אדמה, לצלעות טלה על פלפל ועד לקציצות טבעוניות עם גזרים צבעוניים

פורסם:

סלמון אפוי על גרטן תפוחי אדמה

גרטן מפנק, שאינו חלבי, וכולל לא רק תפוחי אדמה אלא גם זוקיני או קישואים. הדג, והמרינדה המתקתקה שמלווה אותו, נאפים יחד והופכים את המנה כולה לחגיגה שקשה לסרב לה.
המרכיבים (5-4 מנות בתבנית בקוטר 28-26 ס"מ)
  • 700-600 גרם פילה סלמון, חתוך ל־5-4 נתחים
למשרה
  • 2 כפות רוטב סויה
  • 1 כף רוטב צ'ילי מתוק
  • 1 כף דבש או סילאן
  • 1 כף קטשופ
לגרטן
  • 6-5 תפוחי אדמה בינוניים, קלופים
  • 2 יחידות זוקיני או קישוא
  • 1/2 כוס שמן זית
ההכנה
1. המשרה: מערבבים את כל מרכיביה בכלי מתאים. מוסיפים את נתחי הסלמון והופכים אותם כך שיצופו במשרה. מכסים ומאחסנים במקרר עד להמשך השימוש (שעה עד 3 שעות).
2. מחממים את התנור ל־200 מעלות (מומלץ בתוכנית טורבו). משמנים תבנית אפייה בשמן זית.
3. הגרטן: פורסים את תפוחי האדמה והזוקיני (או הקישואים) לפרוסות דקות בעובי כ־3 מ"מ (מומלץ במנדולינה). מסדרים אותם במעגלים צפופים בתבנית, כשמדי כמה פרוסות תפוחי אדמה משלבים זוקיני אן קישוא. מתבלים במלח ובפלפל ומברישים בנדיבות בשמן הזית.
4. אופים 30-25 דקות, עד שתפוחי האדמה מתרככים. מוציאים מהתנור ומעלים את חומו ל־220 מעלות.
5. מניחים את נתחי הסלמון על הגרטן (אם נותרה משרה בקערה, מברישים בה את הנתחים). מחזירים לתנור ואופים עוד 15-13 דקות, עד שנתחי הדג מזהיבים. מוציאים ומגישים חם.
  • איך מכינים מראש? את הגרטן אופים יום מראש (לפי ההנחיות בשלב 4). לפני ההגשה מוסיפים את הדג ומשלימים את האפייה (ראו שלב 5). שאריות אפשר לשמור עד 3 ימים ולחמם במיקרוגל.

כיכר בשר ברוטב ערמונים

צלי בקר עם המון יתרונות: הוא מבוסס על בשר טחון, אפשר להכין אותו בפחות משעה, ומומלץ להכין אותו מראש, שכן החימום החוזר מיטיב איתו. שימו לב, הערמונים הם חלק משמעותי מהרוטב אך משתמשים בכמה מהם להכנת כיכר הבשר.
5 צפייה בגלריה
כיכר בשר ברוטב ערמונים
כיכר בשר ברוטב ערמונים
כיכר בשר ברוטב ערמונים
(צילום: שרית גופן, סגנון: נעה קנריק)
המרכיבים (5 מנות)
  • 1 ק"ג בשר בקר טחון (מומלץ טחון פעמיים)
  • 1 גזר קטן, קלוף ומגורר דק
  • 1/2 בצל, קלוף ומגורר דק
  • 1 כף פטרוזיליה טרייה קצוצה
  • 1/2 כפית פפריקה מתוקה
  • 3 כפות שטוחות (30 גרם) קורנפלור או קמח תפוחי אדמה
  • לטיגון: 2 כפות שמן זית
  • מלח, פלפל שחור
לרוטב
  • 1 שקית (100 גרם) ערמונים בוואקום
  • 1/2 בצל, קלוף וחתוך לקוביות בינוניות
  • 1 גזר, קלוף וחתוך לקוביות קטנות
  • 2 גבעולי סלרי, פרוסים דק
  • 250 גרם פטריות שמפיניון, חתוכות לרבעים או חצויות
  • 1/2 1 כוסות (360 מ"ל) מים
  • 1/2 כוס (120 מ"ל) יין אדום יבש
  • 4 כפות רסק עגבניות
ההכנה
1. לוקחים 4 יחידות ערמונים מהכמות המיועדת לרוטב וקוצצים אותן. מעבירים לקערה ומוסיפים את כל שאר מרכיבי הצלי. מערבבים היטב לעיסה אחידה. יוצרים ממנה צורת כיכר, באורך כ־20 ס"מ.
2. הבישול והרוטב: מחממים במחבת עמוקה או בסיר רחב את שמן הזית. מוסיפים את כיכר הבשר, מטגנים 4-3 דקות, הופכים ומטגנים 4-3 דקות נוספות. בתום הטיגון מפזרים סביב הכיכר את יתרת הערמונים ואת כל הירקות ומטגנים כ־2 דקות. יוצקים את המים ואת היין ומוסיפים את רסק העגבניות. מערבבים בעדינות עם הירקות. מביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה, מכסים את המחבת כך שיישאר פתח צר, ומבשלים עוד כ־20 דקות. הופכים את הצלי ומבשלים עוד 30-25 דקות, עד שהצלי עשוי והרוטב מצטמצם. מסירים מהכיריים.
3. מוציאים את הצלי מהרוטב וממתינים כ־10 דקות, להתייצבות. בינתיים מוסיפים מלח ופלפל לרוטב ויוצקים אותו לכלי הגשה. פורסים את הצלי ומגישים ברוטב החם.
  • איך מכינים מראש? אפשר, ואפילו מומלץ, להכין עד יומיים מראש (כל חימום משביח את טעם המנה). מומלץ לשמור את הצלי יחד עם הירקות והרוטב, לפרוס אותו קר, ולחמם הכל יחד, על הכיריים או במיקרוגל לפני ההגשה. שאריות אפשר לשמור עד 3 ימים.

פרגיות בלימון, בטטה ומייפל

חמש דקות עבודה, זה הכל (ומדובר בעבודה קלה. החלק הכי מסובך? לפרוס בטטות), ויש מנה מוצלחת שגם ילדים ישמחו לאכול ממנה.
5 צפייה בגלריה
פרגיות בלימון עם בטטות ומייפל
פרגיות בלימון עם בטטות ומייפל
פרגיות בלימון עם בטטות ומייפל
(צילום: שרית גופן, סגנון: נעה קנריק)
המרכיבים (5-4 מנות בתבנית 35X35 ס"מ או דומה)
  • 1 ק"ג שוקי פרגית, עם העצם
למשרה
  • מיץ וקליפה מגוררת מ־1 לימון אחד
  • 6 כפות סירופ מייפל טבעי
  • 6 כפות רוטב סויה
  • 4 שיני שום, קלופות ופרוסות
  • 1 כפית פפריקה מתוקה
  • 3 כפות שמן זית
לבטטות
  • 2 בטטות גדולות (700 גרם), קלופות ופרוסות לפרוסות בעובי 1 ס"מ
  • אפשרות: 1 ראש שום, חצוי לרוחבו
  • 1/2 לימון, פרוס לאורכו לשלושה חלקים
  • מלח, פלפל שחור
ההכנה
1. המשרה: מערבבים בכלי מתאים את כל מרכיביה. מוסיפים את הפרגיות והופכים לציפוי מלא. מכסים ומאחסנים במקרר עד להמשך השימוש (לפחות 10 דקות, עד 10 שעות).
2. מחממים את התנור ל־220 מעלות (מומלץ בתוכנית טורבו).
3. הבטטות: מניחים בתבנית את הבטטות, ואם רוצים, גם את חצאי השום. מניחים עליהם את הפרגיות ומתבלים במלח ובפלפל. מפזרים את משולשי הלימון על הבטטות. שומרים בצד 1/4 כוס מהמשרה, ואת היתרה יוצקים על הפרגיות (או מברישים אותן).
4. סוגרים את התבנית (במכסה מתאים או בנייר אפייה ועליו רדיד אלומיניום). אופים 45 דקות. מוציאים מהתנור, מסירים את הכיסוי ומברישים את הפרגיות ביתרת המשרה. מחזירים לתנור (ללא כיסוי) וצולים עוד 25-20 דקות, עד שהנתחים זהובים והבטטות רכות. מוציאים ומגישים חם.
  • איך מכינים מראש? מרכיבים את המנה (עד סוף סעיף 3) עד 12 שעות מראש. צולים בסמוך למועד ההגשה. שאריות אפשר לשמור עד 3 ימים, במקרר, ולחמם במיקרוגל.

צלעות טלה על פלפל שושקה ושום קונפי

הכנת המנה הזו מתבצעת בשלושה שלבים פשוטים וקלים, והתוצאה לגמרי עולה על סך חלקיה. קונפי השום ושמן הזית שבו בושל מעניקים למנה את ייחודה, ואם תשאלו אותנו מדובר במעדן.
5 צפייה בגלריה
פסח
פסח
פסח
(צילום: שרית גופן, סגנון: נעה קנריק)
המרכיבים (5-4 מנות)
  • 8-6 יחידות (800-700 גרם) צלעות טלה
לשום קונפי
  • 10 שיני שום, קלופות
  • 1/4 כוס שמן זית
  • 1/2 כוס שמן קנולה
  • עלים מ־2 ענפי מרווה
לפלפלים
  • 1 ק"ג פלפל שושקה
  • 1 כף חומץ בלסמי
  • מלח, פלפל שחור
ההכנה
1. השום קונפי: שמים בסיר קטן את שיני השום ואת שני סוגי השמן ומבשלים על להבה נמוכה במשך 15-10 דקות, עד ששיני השום מזהיבות מעט. מסירים מהכיריים ומצננים (אפשר להכין עד 3 ימים מראש ולשמור בטמפרטורת החדר). מפרידים בין שיני השום לשמן.
2. מברישים את צלעות הטלה בשמן המתובל (מהקונפי) ומפזרים את עלי המרווה. מניחים בצד עד להמשך השימוש (עד 3 שעות, מאחסנים במקרר לפי הצורך).
3. מחממים את התנור ל־210 מעלות (מומלץ בתוכנית טורבו). מרפדים תבנית בנייר אפייה.
4. הפלפלים: מניחים את פלפלי השושקה, בשלמותם, בתבנית. מברישים אותם בשמן המתובל. מברישים גם בחומץ הבלסמי.
5. אופים 5 דקות. מוציאים מהתנור, מפזרים על הפלפלים את שיני השום ומניחים עליהם את צלעות הטלה עם עלי המרווה. מתבלים במלח ופלפל.
6. צולים עוד 16-12 דקות, עד שהצלעות מזהיבות ומרכזן גמיש למגע (צליית יתר תייבש אותן). מוציאים ומגישים חם.
  • איך מכינים מראש? עד סוף שלב 5 אפשר להכין עד 12 שעות מראש. מאחסנים במקרר ומשלימים את הצלייה בסמוך להגשה. שאריות אפשר לשמור עד
3 ימים ולחמם במיקרוגל.

טבעוניות: קציצות אפויות של טופו וקינואה עם גזרים צבעוניים

את הצבע במנה הזו מעניקים הגזרים, ולכן מומלץ בחום לגוון ולהשתמש בכאלה הנמכרים בצבעים שונים. עם זאת, אין כמובן שום בעיה לתת בלעדיות לגזר הכתום והקלאסי.
5 צפייה בגלריה
קציצות טופו וקינואה על גזרים צבעוניים
קציצות טופו וקינואה על גזרים צבעוניים
קציצות טופו וקינואה על גזרים צבעוניים
(צילום: שרית גופן, סגנון: נעה קנריק)
המרכיבים (5-4 מנות)
לקציצות
  • 1/2 כוס קינואה יבשה
  • 3/4 כוס (180 מ"ל) מים
  • 250 גרם טופו טבעי
  • עלים מ־1 צרור כוסברה או פטרוזיליה
  • 2 שיני שום, קלופות
  • אפשרות: 1/2 פלפל צ'ילי טרי
לגזרים
  • 8 גזרים, מומלץ צבעוניים, חתוכים לרבעים או לשישיות
  • 1/2 כוס שמן זית
  • מלח, פלפל שחור
  • 1 כף סילאן
  • 1 כפית חומץ בלסמי (מומלץ מצומצם)
ההכנה
1. הקציצות: שמים את הקינואה בסיר, יוצקים את המים ומביאים לרתיחה על להבה בינונית. מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים עוד כ־15 דקות, עד שהנוזלים נספגים לחלוטין. מניחים לצינון. מעבירים כוס מהקינואה המבושלת לקערה (ביתרה אין צורך).
2. מחממים את התנור ל־200 מעלות (מומלץ בתוכנית טורבו).
3. בינתיים שמים בקערת מעבד המזון את כל שאר מרכיבי הקציצות (ללא הקינואה) ומעבדים למרקם אחיד. מעבירים לקערת הקינואה, מוסיפים מלח ופלפל ומערבבים היטב. יוצרים מהעיסה 18-16 קציצות.
4. הירקות: מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה ומשמנים אותו במעט משמן הזית. מניחים את הגזרים בצפיפות, זה לצד זה, ומפזרים עליהם מלח ופלפל. מניחים לידם את הקציצות, במרווחים של כ־1/2 ס"מ זו מזו. מערבבים את יתרת שמן הזית עם הסילאן והבלסמי ומברישים את הקציצות ואת הגזרים.
5. צולים 25-20 דקות, עד שהגזרים מתרככים והקציצות מזהיבות (אין צורך להפוך). מוציאים ומגישים חם.
  • איך מכינים מראש? אפשר לאפות את המנה יום מראש אך להסתפק ב־15–20 דקות אפייה. לפני ההגשה משלימים עוד כ־10 דקות אפייה (ב־180 מעלות). שאריות אפשר לשמור עד 3 ימים, במקרר.
לכתבה זו התפרסמו 0 תגובות ב 0 דיונים
הוספת תגובה חדשה
אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר אתתנאי השימוש של Ynet לרבות דברי הסתה, דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב.
The Butterfly Button